Utworzenie specjalnych zapasów żywności.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.KGPSP.2015.10

Akt obowiązujący
Wersja od: 11 czerwca 2015 r.

ROZKAZ Nr 22
KOMENDANTA GŁÓWNEGO PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ
z dnia 11 czerwca 2015 r.
w sprawie utworzenia specjalnych zapasów żywności

Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. z 2013 r. poz. 1340, z późn. zm.) polecam:
§  1.
1.
Utworzyć specjalne zapasy żywności, na potrzeby działań prowadzonych przez odwody operacyjne, zwanych dalej "zapasami żywności", w zakresie:
1)
akcji ratowniczych i ćwiczeń poza granicami kraju;
2)
długotrwałych akcji ratowniczych na terenie kraju;
3)
długotrwałych ćwiczeń lub szkoleń organizowanych przez komendantów wojewódzkich Państwowej Straży Pożarnej lub Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej;
4)
innych działań wymagających zabezpieczenia logistycznego.
2.
Zapasy żywności przechowywane są w magazynie centralnym zlokalizowanym w Szkole Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie, w Szkole Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, w Szkole Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu, Centralnej Szkole Państwowej Straży Pożarnej w Częstochowie, w Szkole Podoficerskiej Państwowej Straży Pożarnej w Bydgoszczy oraz w Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej.
3.
Zapasy żywności ustala się w ilości co najmniej 1 025 sztuk całodobowych racji żywnościowych, po 200 sztuk w każdej szkole Państwowej Straży Pożarnej i 25 sztuk w Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej.
4.
Na całodobową rację żywieniową składają się pakiet śniadaniowy, obiadowy i kolacyjny, każdy o kaloryczności nie mniejszej niż 1100 kcal. umożliwiających przygotowanie w warunkach polowych trzech indywidualnych posiłków w tym dwóch posiłków do spożycia na gorąco oraz zabezpieczenie podstawowych warunków higienicznego spożycia posiłków.
5.
Minimalny stan zapasów żywnościowych w kraju nie może być mniejszy niż 250 szt. całodobowych racji żywieniowych.
§  2.
1.
Komendanci szkół Państwowej Straży Pożarnej w szkołach Państwowej Straży Pożarnej oraz Dyrektor Biura Logistyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej w Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej zapewnią techniczne warunki magazynowania całodobowych racji żywnościowych, ewidencję zużycia, dozór terminów przydatności do spożycia oraz transport własnymi środkami na terenie kraju.
2.
Wydatki na utrzymanie zapasów żywności pokrywane są z budżetu Państwowej Straży Pożarnej w ramach części 42 - Sprawy wewnętrzne i ze środków pozabudżetowych będących w dyspozycji Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej.
3.
Komendanci szkół w uzgodnieniu z Dyrektorem Krajowego Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej uwzględniają w planach własnych ćwiczeń i szkoleń, a Dyrektorzy Krajowego Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności i Biura Logistyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej uwzględnią w działaniach Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej wykorzystanie racji żywnościowych tak, aby zostały zużyte w okresie ich przydatności do spożycia.
4.
Stanowisko kierowania Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej prowadzi analizę stanu racji żywnościowych w trybie cotygodniowym a ponadto w trybie dobowym po każdym zadysponowaniu odwodów operacyjnych, do czasu ich uzupełnienia w poszczególnych szkołach Państwowej Straży Pożarnej lub w Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej.
5.
Ewidencję racji żywnościowych przechowywanych w szkołach Państwowej Straży Pożarnej i Komendzie Głównej Państwowej Straży Pożarnej po każdym ich zadysponowaniu lub uzupełnieniu Dyżurny Operacyjny Kraju wykonuje zgodnie ze wzorem zawartym w załączniku nr 1 i zamieszcza w sieci → m705-4-811→ KCKR→ w folderze "Ewidencja_Racji_Zywnosciowych".
§  3.
1.
Wydanie racji żywnościowych następuje na podstawie dyspozycji Dyżurnego Operacyjnego Kraju po akceptacji przez Dyrektora lub Zastępcy Dyrektora Krajowego Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności wniosku złożonego przez:
1)
dowódcę grupy na potrzeby akcji, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1;
2)
kierującego działaniami ratowniczymi poziomu strategicznego na potrzeby akcji, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 2 lub odwodu operacyjnego,
3)
kierującego ćwiczeniem lub szkoleniem na potrzeby ćwiczeń lub szkoleń o których mowa w § 1 ust. 1 pkt. 3;
4)
osobę odpowiedzialną za zabezpieczenie operacyjne Sztabu w województwie lub na poziomie krajowym na potrzeby działań, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 4.
2.
Dyspozycja wydania racji żywnościowych stanowi podstawę do uruchomienia procesu odtworzenia zapasu normatywnego dla:
1)
komendantów szkół Państwowej Straży Pożarnej w magazynie centralnym zlokalizowanym w szkole Państwowej Straży Pożarnej,
2)
Dyrektora Biura Logistyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej w magazynie Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej.
3.
Po każdym zadysponowaniu lub odtworzeniu racji żywnościowych Dyżurny Operacyjny Kraju informuje Dyrektora Krajowego Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności oraz Dyrektora Biura Logistyki Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej o ich stanie a ponadto ewidencjonuje ich liczbę w raporcie dobowym.
§  4.
Wydatki na zakup i odtworzenie zapasów żywności pokrywane są z budżetu Państwowej Straży Pożarnej w ramach części 42 - Sprawy wewnętrzne i ze środków pozabudżetowych będących w dyspozycji Komendanta Głównego Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej.
§  5.
Traci moc rozkaz nr 5 Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej z dnia 2 czerwca 2000 r. w sprawie utworzenia specjalnych zapasów żywności.
§  6.
Rozkaz wchodzi w życie z dniem podpisania.