Utworzenie specjalnych zapasów żywności.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.KGPSP.2000.1.4

Akt utracił moc
Wersja od: 2 czerwca 2000 r.

Rozkaz Nr 5
Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej
z dnia 2 czerwca 2000 roku
w sprawie utworzenia specjalnych zapasów żywności

Na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 roku o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. z 1991 r. Nr 88, poz. 400, z 1992 r. Nr 21, poz. 86 i Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17 i Nr 34, poz. 163, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 152, poz. 723, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 106, poz. 680, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 1999 r. Nr 45, poz. 436 oraz Nr 110, poz. 1255) polecam:
§  1.
1.
Utworzyć specjalne zapasy żywności, na potrzeby następujących działań podejmowanych przez jednostki organizacyjne Państwowej Straży Pożarnej:
1)
prowadzonych za granicą w ramach międzynarodowych akcji ratowniczych,
2)
długotrwałych akcji ratowniczo-gaśniczych na terenie kraju,
3)
ćwiczeń Centralnego Odwodu Operacyjnego.
2.
Specjalne zapasy żywności zostają zakupione ze środków będących w dyspozycji Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej.
3.
Specjalne zapasy żywności ustala się na 3200 racji jednostkowych typu "a", "b" i "c". Wartość kaloryczna racji typu "a" - 1572 kcal, typu "b" - 1262 kcal i typu "c" - 1223 kcal.
§  2.
1.
Specjalne zapasy żywności przechowuje się w Szkole Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie i w Szkole Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie.
2.
Komendanci szkół, o których mowa w ust. 1, zapewniają techniczne warunki magazynowania specjalnych zapasów żywności, ewidencję zużycia, dozór terminów przydatności do spożycia oraz transport żywności własnymi środkami do miejsca wskazanego na terenie kraju.
3.
Komendanci szkół, o których mowa w ust. 1, uwzględniają w planach własnych ćwiczeń terenowych wykorzystanie racji żywnościowych, tak aby zostały zużyte w okresie ich przydatności do spożycia.
4.
Centrum Operacyjne Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego ma obowiązek uzupełniania specjalnych zapasów żywności do stanu normatywnego (3200 racji jednostkowych).
§  3.
1.
Użycie specjalnych zapasów żywności na potrzeby akcji, o których mowa w § 1 pkt 1 następuje na wniosek dowódcy grupy specjalistycznej skierowanej do udziału w międzynarodowych akcjach ratowniczych.
2.
Użycie specjalnych zapasów żywności na potrzeby akcji, o których mowa w § 1 pkt 2 następuje na wniosek kierującego długotrwałymi akcjami ratowniczo-gaśniczymi.
3.
Użycie specjalnych zapasów żywności na potrzeby ćwiczeń, o których mowa w § 1 pkt 3 następuje na wniosek dowódcy Centralnego Odwodu Operacyjnego.
4.
Decyzję o użyciu specjalnych zapasów żywności podejmuje każdorazowo dyrektor Centrum Operacyjnego Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego lub dyżurny operacyjny kraju Krajowego Centrum Koordynacji Ratownictwa.
§  4.
1.
Odtworzenie specjalnych zapasów żywności wykorzystanych zgodnie z § 1 pkt 1 i 3 następuje ze środków pozostających w dyspozycji Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej.
2.
Odtworzenie specjalnych zapasów żywności wykorzystanych zgodnie z § 1 pkt 2 następuje ze środków pozostających w dyspozycji komendanta wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej województwa, na terenie którego prowadzona była akcja.
3.
Odtworzenie specjalnych zapasów żywności wykorzystanych zgodnie z § 2 pkt 3 następuje ze środków pozostających w dyspozycji Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej i komendanta szkoły.
§  5.
1.
Na potrzeby grup specjalistycznych skierowanych do udziału w międzynarodowych akcjach ratowniczych wydaje się pełne dobowe racje żywnościowe (racje jednostkowe typu "a", "b" i "c"). Dla każdego członka grupy specjalistycznej należy wydać pełne racje żywnościowe na 14 dni.
2.
Na potrzeby jednostek skierowanych do działań, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3 oraz ćwiczeń, o których mowa w § 2 pkt 3 racje żywnościowe wydaje się w żądanej ilości.
§  6.
Rozkaz wchodzi w życie z dniem podpisania.