Powołanie Zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2022.28

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 czerwca 2022 r.

ZARZĄDZENIE Nr 22
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 20 czerwca 2022 r.
w sprawie powołania Zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego

Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2022 r. poz. 1188) zarządza się, co następuje:
§  1. 
1. 
Powołuje się Zespół do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego, zwany dalej "Zespołem".
2. 
Zespół jest organem pomocniczym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanego dalej "Ministrem".
§  2. 
1. 
W skład Zespołu wchodzą:
1)
przewodniczący Zespołu - członek Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanego dalej "Ministerstwem", nadzorujący sprawy objęte zakresem działania komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach bezpieczeństwa żywności i weterynarii;
2)
współprzewodniczący Zespołu - członek Kierownictwa Ministerstwa nadzorujący sprawy objęte zakresem działania komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach rynków rolnych;
3)
zastępca przewodniczącego Zespołu - dyrektor komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach bezpieczeństwa żywności i weterynarii;
4)
zastępca współprzewodniczącego Zespołu - dyrektor komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach rynków rolnych;
5)
członkowie Zespołu:
a)
po jednym przedstawicielu komórek organizacyjnych w Ministerstwie, w randze dyrektora lub zastępcy dyrektora oraz jednostek organizacyjnych podległych Ministrowi lub nadzorowanych przez Ministra wyznaczonym przez kierownika tej jednostki:
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach bezpieczeństwa żywności i weterynarii,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach hodowli i ochrony roślin,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach koordynacji przygotowania i monitorowania krajowych strategii rozwoju,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach koordynacji wykonywania zadań Instytucji Zarządzającej PROW 2014 - 2020,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach obsługi prawno-legislacyjnej Ministerstwa,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach planowania i dysponowania środkami finansowymi w częściach budżetu państwa 32 - Rolnictwo, 33 - Rozwój wsi, 35 - Rynki rolne, 62 - Rybołówstwo,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach płatności w ramach systemów wsparcia bezpośredniego,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach rolnictwa ekologicznego i jakości żywności,
komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach rynków rolnych,
Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Warszawie,
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie,
Głównego Inspektoratu Weterynarii w Warszawie,
Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie,
Instytutu Zootechniki - Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie,
Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie,
Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie,
Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach,
b)
po jednym przedstawicielu nauki i instytucji finansowych zaproszonym przez przewodniczącego Zespołu lub współprzewodniczącego Zespołu, w szczególności:
Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.,
Banku Gospodarstwa Krajowego,
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,
c)
po jednym przedstawicielu organizacji branżowych, środowisk rolniczych, przemysłu rolno-spożywczego i handlu zaproszonym przez przewodniczącego Zespołu lub współprzewodniczącego Zespołu, w szczególności:
Związku Polskie Mięso,
Związku Zawodowego Rolnictwa "Korona",
d)
Przewodniczący Zespołu do spraw stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wieprzowego w ramach Porozumienia Rolniczego.
2. 
Członkowie Zespołu, o których mowa w ust. 1 pkt 5, mogą być zastępowani w pracach Zespołu przez upoważnionych przez siebie przedstawicieli.
3. 
W pracach Zespołu mogą brać udział inne osoby, niebędące członkami Zespołu, wyznaczone lub zaproszone przez przewodniczącego Zespołu lub współprzewodniczącego Zespołu.
§  3. 
Do zadań Zespołu należy opracowanie strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego, zwanej dalej "strategią", jako elementu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polaków, a także:
1)
analiza obecnej sytuacji sektora wieprzowiny, w tym:
a)
analiza produkcji świń, w tym produkcji z uwzględnieniem wykorzystania ras zachowawczych i ras objętych programami hodowlanymi zatwierdzonymi przez Ministerstwo, w szczególności rasy: wielka biała polska (wbp), polska biała zwisłoucha (pbz), duroc, hampshire oraz pietrain,
b)
analiza zmian strukturalnych i organizacyjnych w sektorze wieprzowiny,
c)
analiza sektora przetwórstwa mięsnego,
d)
analiza handlu wewnątrzunijnego i z krajami trzecimi;
2)
analiza importu i eksportu świń, mięsa i produktów mięsnych;
3)
analiza ilościowa i jakościowa efektywności dotychczasowych programów pomocowych;
4)
analiza oddziaływania polityk Unii Europejskiej, w szczególności wspólnej polityki rolnej, polityki handlowej oraz polityki środowiskowej, na sektor wieprzowiny;
5)
analiza sektora paszowego;
6)
analiza działań związanych ze zwalczaniem ASF oraz ich wpływ na rozwój sektora wieprzowiny;
7)
analiza perspektyw eksportowych wieprzowiny w kontekście sytuacji epizootycznej;
8)
identyfikacja problemów dotyczących sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego oraz przyczyn ich wystąpienia;
9)
analiza ryzyk dla sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego;
10)
opracowanie analizy finansowej rekomendowanych rozwiązań, w szczególności zapewniających stabilność i rentowność produkcji świń i wieprzowiny;
11)
przygotowanie rekomendacji działań krótko- i długoterminowych zapewniających stabilność i rentowność produkcji świń i przetwórstwa mięsa wieprzowego;
12)
przygotowanie propozycji źródeł finansowania zmian w sektorze wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego, zaproponowanych przez Zespół;
13)
przygotowanie programu i harmonogramu wdrażania strategii;
14)
przygotowanie propozycji zmian legislacyjnych umożliwiających wdrożenie strategii.
§  4. 
1. 
Przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu może tworzyć grupy robocze do analizy zagadnień z zakresu działania Zespołu.
2. 
W skład grup roboczych mogą wchodzić członkowie Zespołu oraz inne osoby wyznaczone lub zaproszone przez przewodniczącego Zespołu lub współprzewodniczącego Zespołu.
3. 
Przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu wyznacza kierowników grup roboczych spośród członków Zespołu.
§  5. 
1. 
Przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu:
1)
zwołuje posiedzenia Zespołu;
2)
kieruje pracami Zespołu;
3)
ustala porządek dzienny posiedzenia Zespołu;
4)
planuje i organizuje prace Zespołu;
5)
reprezentuje Zespół na zewnątrz;
6)
przedkłada Ministrowi, co trzy miesiące, sprawozdanie z realizacji zadań Zespołu, a po zakończeniu jego prac sprawozdanie końcowe.
2. 
Zadania, o których mowa w ust. 1 oraz inne zadania przewodniczącego Zespołu lub współprzewodniczącego Zespołu określone w zarządzeniu są realizowane w uzgodnieniu między nimi.
3. 
W przypadku nieobecności przewodniczącego Zespołu zadania, o których mowa w ust. 1, wykonuje jego zastępca, a w przypadku nieobecności współprzewodniczącego Zespołu zadania, o których mowa w ust. 1, wykonuje jego zastępca.
§  6. 
1. 
Zespół działa na posiedzeniach.
2. 
Zespół może prowadzić prace za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej. Decyzję o przeprowadzeniu posiedzenia Zespołu z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej podejmuje przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu.
3. 
W uzasadnionych przypadkach przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu może zwrócić się o wydanie opinii przez wskazanych przez niego członków Zespołu.
4. 
Z posiedzeń Zespołu sporządza się protokół, który podpisuje przewodniczący Zespołu lub współprzewodniczący Zespołu.
§  7. 
Obsługę organizacyjną i techniczno-biurową Zespołu zapewniają, zgodnie z zakresem swoich kompetencji, komórka organizacyjna w Ministerstwie właściwa w sprawach bezpieczeństwa żywności i weterynarii i komórka organizacyjna w Ministerstwie właściwa w sprawach rynków rolnych.
§  8. 
1. 
Za udział w pracach Zespołu i grup roboczych nie przysługuje wynagrodzenie.
2. 
Członkom Zespołu i grup roboczych, a także osobom zaproszonym do udziału w ich pracach, niebędącym pracownikami Ministerstwa, przysługuje zwrot kosztów podróży z tytułu przejazdów i dojazdów środkami komunikacji miejscowej w związku z udziałem w posiedzeniach Zespołu, na zasadach określonych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz. U. poz. 167). Zwrot kosztów następuje w wysokości udokumentowanej biletami lub fakturami obejmującymi cenę biletu środka transportu, wraz ze związanymi z nimi opłatami dodatkowymi (miejscówki), z uwzględnieniem posiadanej przez członka Zespołu ulgi na dany środek transportu, bez względu na to, z jakiego tytułu ulga przysługuje.
3. 
Środkiem transportu w podróży, o której mowa w ust. 2, jest pociąg II klasy, a w przypadku braku połączenia kolejowego - autobus.
4. 
Rozliczenie kosztów podróży, o której mowa w ust. 2, następuje w terminie 14 dni od dnia zakończenia podróży.
5. 
Rozliczenie kosztów podróży, o której mowa w ust. 2, jest zatwierdzane pod względem merytorycznym przez dyrektora komórki organizacyjnej w Ministerstwie właściwej w sprawach bezpieczeństwa żywności i weterynarii.
6. 
Wydatki związane z działalnością Zespołu i grup roboczych są pokrywane z budżetu państwa, z części 32 - Rolnictwo, dział 750 - Administracja publiczna, rozdział 75001 - Urzędy naczelnych i centralnych organów administracji rządowej.
§  9. 
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.