Powołanie Komisji Oceny Ofert złożonych w konkursie na wybór organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MPiPSp.2015.32

Akt utracił moc
Wersja od: 12 sierpnia 2015 r.

ZARZĄDZENIE Nr 29
MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ
z dnia 11 sierpnia 2015 r.
w sprawie powołania Komisji Oceny Ofert złożonych w konkursie na wybór organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Na podstawie art. 44 ust. 2 ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o zasadach realizacji programów w zakresie polityki spójności finansowanych w perspektywie finansowej 2014-2020 (Dz.U. poz. 1146) w związku z art. 134k ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U. z 2015 r. poz. 163 i 693), zarządza się, co następuje:
§  1.
Powołuje się Komisję Oceny Ofert złożonych w konkursie na wybór organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, zwaną dalej "Komisją".
§  2.
1.
Do zadań Komisji należy:
1)
analiza i ocena złożonych ofert, w oparciu o kryteria wyboru ofert określone przez Ministra Pracy i Polityki Społecznej, zwanego dalej "Ministrem", w ogłoszeniu o konkursie na wybór organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) - Podprogram 2016, zwanego dalej "konkursem";
2)
przedłożenie Ministrowi listy wybranych organizacji partnerskich do zatwierdzenia wraz z uzasadnieniem ich wyboru.
2.
Ocenę złożonych ofert Komisja zamieszcza na formularzu "Karta Oceny Oferty", którego wzór określa załącznik nr 1 do zarządzenia.
§  3.
1.
W skład Komisji wchodzą:
1)
przewodniczący - Dyrektor Departamentu Pomocy i Integracji Społecznej;
2)
wiceprzewodniczący - osoba wyznaczona przez przewodniczącego spośród członków Komisji, o których mowa w pkt 4;
3)
sekretarz - osoba wyznaczona przez przewodniczącego spośród członków Komisji, o których mowa w pkt 4;
4)
członkowie rekomendowani przez przewodniczącego w liczbie trzech pracowników Departamentu Pomocy i Integracji Społecznej.
2.
Lista członków Komisji przedstawiana jest do zatwierdzenia przez Ministra.
§  4.
Regulamin pracy Komisji stanowi załącznik nr 2 do zarządzenia.
§  5.
Udział w pracach Komisji odbywa się w ramach obowiązków służbowych bez prawa do dodatkowego wynagrodzenia.
§  6.
Obsługę organizacyjną i administracyjno-biurową Komisji zapewnia Departament Pomocy i Integracji Społecznej.
§  7.
Komisja działa do dnia ogłoszenia wyników konkursu, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2015 r.
§  8.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WZÓR

KARTA OCENY OFERTY

Wybór organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym do udziału w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2016
Numer oferty
Nazwa oferenta
I. Ocena formalna oferty

(JEŻELI OFERTĘ ZŁOŻYŁ PODMIOT NIEUPRAWNIONY, OFERTA NIE PODLEGA DALSZEJ OCENIE. W POZOSTAŁYCH PRZYPADKACH NALEŻY OCENIĆ OFERTĘ DO KOŃCA NIEZALEŻNIE OD WYNIKÓW OCENY W POSZCZEGÓLNYCH POZYCJACH)

Kryteria oceny formalnejTakNie
1. Oferta została złożona przez uprawniony podmiot.
2. Oferta została złożona na właściwym formularzu.
3. Oferta posiada wymagane załączniki:

- aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, innego rejestru lub ewidencji,

- sprawozdanie merytoryczno-finansowe za ostatni rok,

- statut organizacji,

- pełnomocnictwo do składania oświadczeń woli (w przypadku gdy ofertę podpisały osoby inne niż uprawnione do reprezentacji zgodnie ze statutem i odpisem z Krajowego Rejestru Sądowego).

4. Prawidłowo i kompletnie wypełniony formularz oferty.
5. Oferta została złożona w terminie i miejscu określonym w ogłoszeniu (decyduje data wpływu do MPiPS).
6. Oferta została podpisana przez osoby uprawnione do reprezentowania oferenta.
7. Oferta została sporządzona w języku polskim.
8. Oferta została wypełniona maszynowo.
Szczegółowe uzasadnienie oceny formalnej - wypełnia się w przypadku odrzucenia
Ocena formalna (oferta przyjęta - TAK, odrzucona - NIE)TAK/NIE*
II. Ocena merytoryczna oferty

(JEŻELI OFERTĘ ZŁOŻYŁ PODMIOT NIEUPRAWNIONY, OFERTA NIE PODLEGA DALSZEJ OCENIE. W POZOSTAŁYCH PRZYPADKACH PROSZĘ OCENIĆ OFERTĘ DO KOŃCA NIEZALEŻNIE OD WYNIKÓW OCENY W POSZCZEGÓLNYCH POZYCJACH)

Kryteria oceny merytorycznej
Treść kryteriumLiczba punktówKomentarz
1. Działania non-profit na rzecz osób najbardziej potrzebujących. (0-3 pkt)
2. Potencjał organizacyjny i techniczny do realizacji działań w zakresie dystrybucji artykułów spożywczych. (0-3 pkt)
3. Zdolności administracyjne do:
a) realizacji działań w zakresie dystrybucji artykułów spożywczych uzyskanych ze środków Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (PO PŻ),

(jak również z innych źródeł), wraz z informacją o minimalnej liczbie osób w przeliczeniu na etaty przewidzianych do realizacji PO PŻ, minimalną powierzchnią magazynów i chłodni przeznaczonych dla PO PŻ - dane w podziale na poszczególne województwa. (0-5 pkt),

b) realizacji działań na rzecz włączenia społecznego skierowanych do odbiorców końcowych pomocy żywnościowej, (0-1 pkt)
c) prowadzenia odrębnych systemów ewidencji księgowej i gospodarki magazynowej dotyczących artykułów spożywczych, które będą dostarczane w ramach PO PŻ oraz systemów ewidencji księgowej i gospodarki magazynowej dotyczących artykułów spożywczych otrzymywanych z innych źródeł. (0-1 pkt)
4. Doświadczenie we współpracy z lokalnymi organizacjami charytatywnymi i posiadanie sieci organizacji współpracujących przy dystrybucji żywności i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego. Sieć powinna być wykazana w podziale na województwa ze wskazaniem nazw partnerów (zarówno regionalnych organizacji partnerskich (OPR) jak i lokalnych organizacji partnerskich (OPL) wraz ze wskazaniem nowych OPR, które nie brały udziału dotychczas w realizacji POPŻ wraz z wnioskującym podmiotem.

(0-7 pkt: z czego od 0 do 2 pkt za wskazanie nowych OPR, które nie brały udziału dotychczas w realizacji POPŻ wraz z podmiotem wnioskującym)

5. Doświadczenie w prowadzeniu działań

o charakterze włączenia społecznego lub stała współpraca z organizacjami lub podmiotami prowadzącymi takie działania. (0-3 pkt)

Suma punktów ogółem (maksymalnie 23 pkt, dopuszczająca - nie mniej niż 51 % maks. liczby pkt)
Dodatkowe uwagi
Ocena merytoryczna (oferta przyjęta TAK/NIE*)

W PRZYPADKU UDZIELANIA ODPOWIEDZI " NIE " NA PYTANIE DOTYCZĄCE SPEŁNIENIA MINIMUM OKREŚLONEGO W OGŁOSZENIU OFERTA NIE ZOSTAJE PRZYJĘTA, NIEZALEŻNIE OD LICZBY UZYSKANYCH PUNKTÓW

........... pkt

* niepotrzebne skreślić

Podpisy członków Komisji

Imię i nazwiskoPodpis

Dzień: Miesiąc: Rok:

ZATWIERDZAM

.........................................................

Przewodniczący Komisji

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Regulamin pracy Komisji

§  1.
1.
Pracami Komisji kieruje przewodniczący.
2.
Przewodniczący:
1)
zwołuje posiedzenia Komisji i określa porządek obrad;
2)
przewodniczy posiedzeniom Komisji;
3)
zatwierdza karty oceny ofert;
4)
podejmuje ostateczną decyzję w kwestiach spornych.
3.
W przypadku nieobecności przewodniczącego zadania, o których mowa w ust. 2, wykonuje wiceprzewodniczący albo upoważniony pisemnie przez przewodniczącego inny członek Komisji.
§  2.
Komisja dokonuje oceny ofert, która polega na:
1)
ocenie formalnej: ocena ofert pod względem spełnienia kryteriów formalnych; pozytywnie ocenione projekty przechodzą do oceny merytorycznej;
2)
ocenie merytorycznej: ocena ofert pod względem spełnienia kryteriów merytorycznych; w jej wyniku sporządza się listę organizacji partnerskich, które wezmą udział w działaniach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
§  3.
1.
W ramach oceny formalnej dokonuje się weryfikacji spełnienia albo niespełnienia danego kryterium (ocena zero-jedynkowa).
2.
W razie stwierdzenia w ofercie braków formalnych lub oczywistych omyłek oferent wzywany jest drogą elektroniczną i faksem, z potwierdzeniem nadania, do jej uzupełnienia lub poprawienia w terminie 7 dni, pod rygorem pozostawienia oferty bez rozpatrzenia. Wezwanie określa braki formalne lub oczywiste omyłki.
3.
Warunkiem pozytywnej oceny w oparciu o kryteria formalne jest spełnienie przez ofertę wszystkich kryteriów formalnych. Jeżeli po uzupełnieniu albo poprawieniu oferty w ramach procedury, o której mowa w ust. 2, chociażby jedno kryterium formalne nie zostało spełnione, oferta jest pozostawiana bez rozpatrzenia.
§  4.
1.
Ocena merytoryczna jest oceną punktową. Ocena każdej oferty dokonywana jest przez dwóch członków Komisji.
2.
Członkowie Komisji oddzielnie przyznają punkty dla danej oferty zgodnie z kryteriami oceny.
§  5.
1.
Sekretarz Komisji sporządza protokół zawierający informacje o przebiegu i wynikach oceny.
2.
Protokół akceptuje przewodniczący.
3.
Na podstawie protokołu sekretarz sporządza listę wybranych organizacji partnerskich, zawierającą przyznane oceny, którą Komisja przedkłada Ministrowi do zatwierdzenia.