Powołanie Komisji do spraw Połączenia Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MZ.2002.11.74

Akt obowiązujący
Wersja od: 11 grudnia 2002 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 11 grudnia 2002 r.
w sprawie powołania Komisji do spraw połączenia Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 1999 r. Nr 82, poz. 929, z 2000 r. Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 102, poz. 1116, Nr 154, poz. 1799 i poz. 1800) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Tworzy się Komisję do spraw połączenia Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, zwaną dalej "Komisją".
2.
Komisja jest organem pomocniczym Ministra Zdrowia.
§  2.
W skład Komisji wchodzą:
1)
Przewodniczący Komisji:

- dr hab. n. med. Roman Danielewicz

p.o. Dyrektor Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Ministerstwie Zdrowia;

2)
członkowie:
a)
prof. dr hab. n. med. Waleria Hryniewicz

Kierownik Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

b)
prof. dr hab. Elżbieta Anuszewska

przedstawiciel Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

c)
dr n. med. Paweł Grzesiowski

przedstawiciel Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

d)
dr n. med. Janusz Skierski

przedstawiciel Rady Naukowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

e)
mgr Krzysztof Pawłowski

przedstawiciel NSZZ "Solidarność",

f)
prof. dr hab. Jan K. Ludwicki

Dyrektor Państwowego Zakładu Higieny,

g)
dr n. med. Przemysław Biliński

Z-ca Dyrektora Państwowego Zakładu Higieny,

h)
prof. dr hab. Tadeusz H. Dzbeński

przedstawiciel Rady Naukowej Państwowego Zakładu Higieny,

i)
dr Bogdan Wojtyniak

przedstawiciel związków zawodowych,

j)
dr Krzysztof Kuszewski

przedstawiciel Państwowego Zakładu Higieny,

k)
doc. dr hab. Mirosław Jarosz

Kierownik Instytutu Żywności i Żywienia,

l)
prof. dr hab. Jan Dzieniszewski

przedstawiciel Rady Naukowej Instytutu Żywności i Żywienia,

m)
dr Lucjan Szponar

Z-ca Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia,

n)
prof. dr hab. Wiktor B. Szostak

przedstawiciel Instytutu Żywności i Żywienia,

o)
dr Anita Nekanda-Trepka

przedstawiciel NSZZ "Solidarność".

§  3.
1.
Zadaniem Komisji jest dokonanie oceny łączonych jednostek oraz opracowanie warunków, na jakich zostanie dokonane ich połączenie, w szczególności:
1)
przygotowanie propozycji dotyczącej form, zakresu i czasu łączenia jednostek badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem bazy i kadry łączonych jednostek;
2)
opracowanie ramowej struktury organizacyjnej i zadaniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, powstałego po połączeniu Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
2.
Przyjęte ustalenia, wnioski i opinie Komisji przekazywane są w formie pisemnej Ministrowi Zdrowia.
§  4.
1.
Posiedzenie Komisji zwołuje Przewodniczący z własnej inicjatywy lub na wniosek członka Komisji.
2.
Do udziału w pracach Komisji mogą być zapraszane osoby nie wymienione w § 2, mające głos doradczy w sprawach będących przedmiotem prac Komisji.
§  5.
Obsługę Komisji zapewnia Departament Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Ministerstwie Zdrowia.
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą obowiązującą od dnia podpisania.