Określenie norm wyżywienia oraz przypadków, w których strażak Państwowej Straży Pożarnej otrzymuje wyżywienie.
Dzienniki resortowe
Dz.Urz.MSW.1995.4.69
Akt utracił moc Wersja od: 28 grudnia 1995 r.
ZARZĄDZENIE Nr 76
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 28 grudnia 1995 r.
w sprawie określenia norm wyżywienia oraz przypadków, w których strażak Państwowej Straży Pożarnej otrzymuje wyżywienie.
Na podstawie art. 62 ust. 1 ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o Państwowej Straży Pożarnej (Dz. U. Nr 88, poz. 400, z 1992 r. Nr 21, poz. 86 i Nr 54, poz. 254, z 1994 r. Nr 53, poz. 214 oraz z 1995 r. Nr 4, poz. 17 i Nr 34, poz. 163) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1.
Zarządzenie dotyczy strażaków w służbie stałej, kandydackiej i przygotowawczej, zwanych dalej "strażakami".2.
Użyte w zarządzeniu określenia oznaczają: 1)
"specjalista ratownik" - strażak Państwowej Straży Pożarnej mający przygotowanie do podejmowania działań w ratownictwie wysokościowym i podwodnym, 2)
"kierownik jednostki" - komendant wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej, komendant szkoły Państwowej Straży Pożarnej oraz dyrektor jednostki badawczo-rozwojowej Państwowej Straży Pożarnej, 3)
"zawodnik" - uczestnik zawodów sportowych reprezentujący Państwową Straż Pożarną, uczestnik zgrupowania treningowego przed zawodami szczebla wojewódzkiego, ogólnopolskiego i międzynarodowego, 4)
"norma wyżywienia" - zasadnicza i dodatkowa racja żywnościowa w asortymencie i ilości przysługującej strażakowi w ciągu jednej doby, 5)
"wyżywienie systemem zleconym" - wyżywienie realizowane przez nabywanie gotowych posiłków w zakładzie żywienia zbiorowego, w celu spożycia w tym zakładzie lub poza nim.§ 2.
1.
Przepisy zarządzenia określają: 1)
zakres uprawnień strażaka do bezpłatnego otrzymywania wyżywienia, 2)
wymiar rzeczowy zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia.2.
Zasadniczą normę wyżywienia określa ilość środków spożywczych przysługujących jednej osobie w ciągu doby.3.
Dodatkowa norma wyżywienia określa ilość środków spożywczych i napojów przysługujących jednej osobie w ciągu doby jako uzupełnienie do zasadniczej normy wyżywienia lub w szczególnych przypadkach występuje jako norma samoistna, w postaci osobnej porcji napoju.§ 3.
1.
Ustala się następujące normy wyżywienia: 1)
zasadnicza - szkolna - "Sz", 2)
dodatkowe:- uzupełniająca - "DU",
- napojów.
2.
Składniki rzeczowe poszczególnych norm wyżywienia określa załącznik Nr 1 do zarządzenia.3.
Stawki pieniężne na wyżywienie według norm, o których mowa w ust. 1, odpowiadają wartości produktów żywnościowych wskazanych w tych normach, obliczonej w aktualnych cenach zakupu. Stawki te określa dyrektor Biura Administracyjno-Gospodarczego MSW w porozumieniu z dyrektorem Departamentu Finansów MSW.4.
Sposób stosowania stawek, o których mowa w ust. 3, w przypadkach organizowania wyżywienia systemem zleconym oraz nabywania artykułów spożywczych w punktach sprzedaży detalicznej określa załącznik Nr 2 do zarządzenia.§ 4.
Strażak, któremu według niniejszych przepisów przysługuje bezpłatne wyżywienie jednoczenie z kilku różnych tytułów, otrzymuje tylko jedną, najkorzystniejszą dla siebie normę wyżywienia.§ 5.
1.
Zasadnicza norma wyżywienia "Sz" przysługuje bezpłatnie w naturze strażakom: 1)
biorącym udział w działaniach ratowniczych przez co najmniej 6 godzin, bezpośrednio po upływie tego czasu, 2)
biorącym udział w ćwiczeniach, manewrach, jednodniowych szkoleniach trwających co najmniej 8 godzin, 3)
pełniącym służbę w systemie zmianowym, którzy w celu czasowego wzmocnienia jednostki ratowniczo-gaśniczej:a)
pełnią dodatkową służbę ponad 6 godzin bezpośrednio po zakończeniu czasu służby określonej harmonogramem,b)
pełnią służbę wynikającą z harmonogramu, bezpośrednio po zakończeniu służby o której mowa w lit. a, 4)
pełniącym służbę w systemie codziennym, w przypadkach konieczności wydłużenia czasu ich służby o ponad 4 godziny zgodnie z harmonogramem wydawania posiłków i zasadami żywienia.2.
Norma, o której mowa w ust. 1, przysługuje również: 1)
specjalistom ratownikom podejmującym działania:a)
w akcjach ratownictwa wysokościowego przez co najmniej 6 godzin, bezpośrednio po upływie tego czasu,b)
w akcjach ratownictwa podwodnego po każdym cyklu nurkowania,c)
w szkoleniach i ćwiczeniach zgrywających, przygotowujących do akcji ratowniczych, o których mowa w lit. a i b, trwających co najmniej 6 godzin, 2)
zawodnikom, uczestniczącym w zawodach sportowych, w czasie przebywania na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed zawodami, 3)
strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach i na kursach, 4)
strażakom-kandydatom do szkół Państwowej Straży Pożarnej w dniach składania egzaminów wstępnych poza miejscem zamieszkania, 5)
strażakom biorącym udział w szkoleniach i ćwiczeniach w systemie obronnym kraju przeprowadzanych przez jednostki organizacyjne Państwowej Straży Pożarnej na podstawie przydziałów organizacyjno-mobilizacyjnych, jeżeli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin.3.
Norma wyżywienia "Sz" przysługuje w formie suchego prowiantu: 1)
strażakom w czasie podróży służbowych odbywanych pojedynczo lub w małych grupach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe, 2)
strażakom pełniącym służbę lub prowadzącym działania ratownicze w sile do jednej kampanii w sytuacjach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe - jednak nie dłużej niż przez 24 godziny.4.
Osobom korzystającym z normy wyżywienia "Sz" diety nie przysługują.§ 6.
1.
W jednostkach organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej prowadzących żywienie w naturze skoszarowanych strażaków można organizować uroczyste posiłki w dniach: 1)
świat państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy oraz w dniach 24 i 31 grudnia, 2)
dorocznych świąt jednostek organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej, 3)
uroczystego ślubowania, 4)
wręczenia sztandaru, nadania imienia jednostce, oficjalnego rozwiązania jednostki organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej.2.
Uroczyste posiłki organizuje się w ramach normy wyżywienia stosowanej w danej jednostce.3.
W posiłkach, o których mowa w ust. 1, mogą brać udział strażacy będący na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizującej posiłek oraz inni zaproszeni strażacy. O udziale w posiłku zaproszonych strażaków i ich liczbie decyduje kierownik jednostki.§ 7.
1.
W jednostkach prowadzących żywienie we własnym zakresie strażacy nadzorujący gospodarkę żywnościową mają prawo do korzystania z bezpłatnych posiłków wydawanych w godzinach ich pracy - według obowiązującej w jednostce normy wyżywienia.2.
Do osób wymienionych w ust. 1 zalicza się: kierowników sekcji żywnościowych lub ich zastępców, osoby wyznaczone do kierowania gospodarką żywnościową, jeżeli brak jest etatu kierownika sekcji, szefów zaopatrzenia żywnościowego lub szefów służby żywnościowej, z tym że z żywienia może korzystać zawsze tylko jedna z tych osób.§ 8.
1.
Posiłek promocyjny wydaje się na spotkaniach związanych z: 1)
ukończeniem szkoły Państwowej Straży Pożarnej, 2)
zakończeniem kursu trwającego co najmniej 4 miesiące.2.
Do spożywania posiłku promocyjnego uprawnieni są strażacy kończący szkołę lub kurs, przedstawiciele szkoły, organizatorzy kursu oraz inni zaproszeni strażacy.3.
Posiłek promocyjny wydaje się według normy wyżywienia "Sz".§ 9.
1.
Dodatkowa norma uzupełniająca "DU" przysługuje bezpłatnie w naturze jako dodatek do normy "Sz": 1)
w wysokości 125% specjalistom ratownikom podejmującym działania wymienione w § 5 ust. 2 pkt 1, 2)
zawodnikom uczestniczącym w zawodach sportowych:- do szczebla wojewódzkiego w wysokości 45%,
- powyżej szczebla wojewódzkiego w wysokości 100%,
3)
w wysokości 70% strażakom wymienionym w § 5 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach i na kursach w dniach zajęć terenowych, 4)
w wysokości 45% strażakom wymienionym w § 5 ust. 2 pkt 5.2.
Strażacy, którzy podejmują działania w czasie określonym w § 5 ust. 1 pkt 1, 2 oraz ust. 2 pkt 1 otrzymują posiłek w wysokości 60% przysługującej normy wyżywienia. W przypadku przedłużania się czasu trwania akcji powyżej 8 godzin, otrzymują pełną normę. Całodobowe wyżywienie nie powinno przekroczyć wartości normy wyżywienia uwzględniającej dodatek uzupełniający "DU".§ 10.
1.
Dodatkowa norma napojów wydawana w naturze przysługuje bezpłatnie: 1)
strażakom wykonującym czynności służbowe w temperaturze otoczenia powyżej 25°C na wolnym powietrzu lub 30°C w pomieszczeniach zamkniętych, 2)
strażakom biorącym czynny udział w ćwiczeniach, manewrach, obozach szkoleniowych niezależnie od temperatur zewnętrznych, 3)
strażakom wymienionym w § 9.2.
Dodatkową normę napojów wydaje się w postaci napoju o wartości nie przekraczającej ceny detalicznej 1 litra wody gazowanej stołowej na strażaka.3.
Strażakom skoszarowanym na czas nauki w szkołach i na kursach, dodatkową normę napojów wydaje się w postaci napoju z mięty lub kawy zbożowej.4.
Strażakom biorącym czynny udział w działaniach ratowniczo-gaśniczych przysługuje dodatkowa norma napojów w ilości i asortymencie określonym przez kierującego działaniami.§ 11.
1.
Przy żywieniu w naturze strażaków należy kierować się zasadami racjonalnego żywienia, przy wykorzystaniu artykułów żywnościowych określonych w normach rzeczowych, w granicach obowiązujących stawek pieniężnych.2.
Dopuszczalne jest wykorzystanie także innych artykułów żywnościowych nie objętych normami w granicach stawki pieniężnej określonej normy.§ 12.
Nie wydaje się nie wykorzystanych norm wyżywienia przysługujących bezpłatnie w naturze.§ 13.
Traci moc zarządzenie Nr 60 Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 29 maja 1992 r. w sprawie określenia norm wyżywienie oraz przypadków, w których strażak Państwowej Straży Pożarnej otrzymuje wyżywienie (Dz. Urz. MSW Nr 3, poz. 52 i z 1993 r. Nr 5, poz. 104).§ 14.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Wymiar rzeczowy zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia - dziennie, w gramach na osobę
Wymiar rzeczowy zasadniczych i dodatkowych norm wyżywienia - dziennie, w gramach na osobę
Lp. | Nazwa grupy produktów | "Sz" | "DU" |
1 | pieczywo | 670 | 50 |
2 | przetwory zbożowe i strączkowe | 100 | 0 |
3 | przetwory mięsne przeliczone na mięso w elementach | 290 | 85 |
4 | przetwory rybne przeliczone na filety z ryb | 40 | 0 |
5 | masło naturalne | 40 | 20 |
6 | inne tłuszcze, zwierzęce i roślinne przeliczone na smalec | 30 | 0 |
7 | napoje mleczne przeliczone na mleko pełnotłuste | 400 | 150 |
8 | sery przeliczone na ser pełnotłusty | 60 | 40 |
9 | jaja | 0,5 szt. | 0,5 szt. |
10 | ziemniaki | 700 | 0 |
11 | warzywa | 340 | 0 |
12 | owoce | 280 | 250 |
13 | soki z owoców | 0 | 250 |
14 | przetwory owocowe przeliczone na dżem | 15 | 0 |
15 | cukier | 60 | 20 |
16 | herbata | 1 | 0 |
17 | kakao | 2 | 0 |
18 | kawa zbożowa | 6 | 0 |
19 | kawa naturalna | 0 | 6 |
20 | sól i przyprawy | 41 | 0 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Stosowanie stawek pieniężnych przy żywieniu systemem zleconym oraz nabywaniu artykułów spożywczych w punktach sprzedaży detalicznej.
Stosowanie stawek pieniężnych przy żywieniu systemem zleconym oraz nabywaniu artykułów spożywczych w punktach sprzedaży detalicznej.
1.
Przy żywieniu organizowanym za pośrednictwem zakładów żywienia zbiorowego spoza resortu spraw wewnętrznych stosuje się następujące zasady: 1)
jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny sprzedaży (detaliczne) na artykuły spożywcze, obowiązująca stawka pieniężna może być podwyższona do 15% - za zgodą kierownika jednostki, 2)
niezależnie od podwyższenia stawki, o której mowa w pkt 1, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków, ponoszone przez zakład, w kwocie nie większej niż 100% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie - w kwocie do 150% stawki za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej w stosunku do podległych mu jednostek, 3)
jeśli zakład stosuje w kalkulacji ceny zaopatrzeniowe (zakupu) na artykuły spożywcze, pokrywa się koszty przyrządzania posiłków ponoszone przez ten zakład, w kwocie nie większej niż 130% stawki, a w wyjątkowych przypadkach, uzasadniających żywienie w zakładach o wyższym standardzie- w kwocie do 180% stawki - za zgodą Komendanta Głównego Państwowej Straży Pożarnej - w stosunku do podległych mu jednostek,
4)
za podstawę obliczania kosztów przyrządzania posiłków przyjmuje się stawkę pieniężną odpowiedniej normy wyżywienia lub stawkę podwyższoną zgodnie z pkt 1, o ile zachodzi potrzeba takiego podwyższenia.2.
Zasady, o których mowa w ust. 1, dotyczą żywienia organizowanego na podstawie umowy - zlecenia, realizowanego na koszt jednostek Państwowej Straży Pożarnej.3.
W jednostkach prowadzących samodzielne kuchnie i nabywających artykuły spożywcze w punktach sprzedaży detalicznej stawki pieniężne na wyżywienie podwyższa się do 15% - za zgodą kierownika jednostki.