Określenie minimalnych wymagań programowych na studiach magisterskich dla kierunków rolniczych.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MEN.1996.2.5

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1997 r.

UCHWAŁA Nr 223/96
RADY GŁÓWNEJ SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
z dnia 18 stycznia 1996 r.
w sprawie określenia minimalnych wymagań programowych na studiach magisterskich dla kierunków rolniczych

Działając na podstawie art. 42 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 65, poz. 385 z późniejszymi zmianami) Rada Główna uchwala, co następuje:
§  1.
1.
Określa się minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich dla kierunków studiów rolniczych:
a)
ogrodnictwo;
b)
rolnictwo;
c)
rybactwo;
d)
zootechnika.
2.
Wymagania, o których mowa w ust. 1, stanowią załączniki nr 1–4 do niniejszej uchwały.
§  2.
Przekazuje się niniejszą uchwałę Ministrowi Edukacji Narodowej oraz rektorom Akademii Rolniczych.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

Minimalne wymagania programowe dla studiów magisterskich

OGRODNICTWO

WYMAGANIA ogólne

Studia na kierunku Ogrodnictwo trwają 5 lat (10 semestrów). Zakłada się, że łączny wymiar zajęć wynosi 3400 godzin, w tym 1910 godzin określonych w minimum programowym.

SYLWETKA absolwenta

Absolwent kierunku ogrodniczego powinien dysponować poszerzoną wiedzą z zakresu nauk biologicznych i chemicznych oraz znajomością metod analizy ekonomicznej oraz organizacji i zarządzania. Ponadto powinien dysponować wiedzą technologiczną i techniczną z zakresu produkcji ogrodniczej: warzywnictwa, sadownictwa i roślin ozdobnych. Powinien mieć umiejętność przetwarzania danych przy wykorzystaniu techniki komputerowej i znać język obcy, umożliwiający korzystanie z literatury w zakresie ogrodnictwa.

Absolwenci powinni opanować metody prowadzenia doświadczeń oraz niezbędnych analiz chemicznych, jak również być zdolni do przygotowania publikacji z zakresu prowadzonych badań. Powinni również mieć pogłębioną wiedzę z wybranych dyscyplin humanistycznych.

GRUPY przedmiotów i obciążenia godzinowe

A. Przedmioty kształcenia ogólnego380
B. Przedmioty podstawowe645
C. Przedmioty zawodowe, kierunkowe i specjalizacyjne885
Łącznie1910

Praktyki – minimalnie 6 miesięcy

Uwaga: Pozostała liczba godzin musi stanowić uzupełnienie jednej, kilku lub wszystkich grup A, B, C, D – stosownie do decyzji wydziałów prowadzących studia na kierunku ogrodnictwo.

PRZEDMIOTY w grupach

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1JĘZYK OBCY120
2PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE w tym nauki społeczne i ekonomia120
3INFORMATYKA80
4WYCHOWANIE FIZYCZNE60

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1CHEMIA90
2BOTANIKA90
3AGROMETEOROLOGIA30
4FIZJOLOGIA ROŚLIN90
5GENETYKA I HODOWLA75
6MIKROBIOLOGIA30
7GLEBOZNAWSTWO60
8OCHRONA ŚRODOWISKA I EKOLOGIA30
9BIOCHEMIA60
10UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE (do wyboru) 90
Np. chemia fizyczna, analiza instrumentalna, biofizyka, biotechnologia, genetyka molekularna, fizjologiczne podstawy żywienia, prawo rolne, itp

C.

PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE

1UPRAWA I NAZWOŻENIE ROŚLIN75
2WARZYWNICTWO90
3SADOWNICTWO90
4ROŚLINY OZDOBNE90
5MECHANIZACJA I INŻYNIERIA OGRODNICTWA60
6EKONOMIKA I ORGANIZACJA90
7ENTOMOLOGIA60
8FITOPATOLOGIA60
9UZUPEŁNIAJĄCE ZAWODOWE (do wyboru)90
Zgodnie ze specjalnością, np., herbologia, dendrologia, wirusologia, hodowla odpornościowa, itp.
10PRZEDMIOTY SPECJALIZACYJNE90
11SEMINARIA90
TREŚCI programowe i przedmioty w grupach

A.

PRZEDMIOTY OGÓLNEGO KSZTAŁCENIA

1.
JĘZYK OBCY

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE W TYM NAUKI SPOŁECZNE I EKONOMIA

W zależności od zainteresowania studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii i filozofii, historii powszechnej, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp. W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii i mikroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
INFORMATYKA

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
CHEMIA

Pozajądrowa budowa atomów, teorie wiązań chemicznych, elementy kinetyki i termodynamiki chemicznej, reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Analiza jakościowa i ilościowa. Przegląd podstawowych grup związków organicznych. Analiza jakościowa oraz podstawy spektrometrycznej identyfikacji związków organicznych.

2.
BOTANIKA

Anatomia roślin: struktura i funkcje komórki roślinnej; funkcjonalne układy tkankowe; budowa i funkcje korzenia i pędu; anatomia rozwojowa kwiatu, owoców i nasion. Elementy ekologii, fitosocjologii i ochrony przyrody.

3.
AGROMETEOROLOGIA

Ocena wpływu pogody na plonowanie roślin w ogrodnictwie i rolnictwie. Metodyka oceny klimatu i mikroklimatu z punktu widzenia potrzeb ogrodnictwa i rolnictwa, charakterystyka klimatu i agroklimatu Polski. Zjawiska meteorologiczne szkodliwe w ogrodnictwie i rolnictwie. Pomiary meteorologiczne i metodyka opracowań danych meteorologicznych.

4.
FIZJOLOGIA ROŚLIN

Istota i mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin uprawnych. Wpływ czynników zewnętrznych na natężenie i przebieg procesów fizjologicznych (adaptacja, aklimatyzacja), decydujących o wielkości i jakości plonu. Skutki chemizacji ogrodnictwa oraz wpływ zanieczyszczeń miejskich i przemysłowych na procesy życiowe roślin.

5.
GENETYKA I HODOWLA

Procesy genetyczne zachodzące w komórce, organiźmie i populacji. Cele i zasady hodowli. Podstawy hodowli roślin. Zasady oceny zmienności fenotypowej. Zjawiska genetyczne. Techniki stosowane w genetyce i hodowli roślin.

6.
MIKROBIOLOGIA

Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje. Morfologia drobnoustrojów. Mikroflora środowisk naturalnych. Drobnoustroje a pestycydy. Udział drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w przyrodzie.

7.
GLEBOZNAWSTWO

Powstawanie oraz właściwości fizyczne i chemiczne minerałów. Podział fazy stałej gleby na frakcje i grupy granulometryczne. Charakterystyka i rozpoznawanie głównych typów gleb.

8.
OCHRONA ŚRODOWISKA I EKOLOGIA

Podstawowe wiadomości o strukturze i funkcji układów ekologicznych. Zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego, wody i gleby oraz ich wpływ na rośliny ogrodnicze. Metody stosowane w ochronie środowiska przyrodniczego. Prawne i społeczne aspekty ochrony środowiska w Polsce.

9.
BIOCHEMIA

Molekularna organizacja życia na poziomie komórki. Budowa enzymów, mechanizmy działania i regulacji. Zasady przenoszenia energii w komórkach (utlenianie biologiczne) oraz pobieranie i przekształcanie energii z otaczającego środowiska i wykorzystania jej do budowy własnych skomplikowanych struktur (fotosynteza). Funkcje kwasów nukleinowych.

10.
UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE (do wyboru)

Np. chemia fizyczna, analiza instrumentalna, biofizyka, biotechnologia, genetyka molekularna, fizjologiczne podstawy żywienia, prawo rolne, itp.

C.

PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE

1.
UPRAWA ROLI I NAWOŻENIE ROŚLIN

Wpływ czynników przyrodniczych na właściwości gleby. Technologia uprawy roli. Nawozy organiczne i mineralne. Nawożenie roślin ogrodniczych. Uprawa roślin rolniczych.

2.
WARZYWNICTWO

Charakterystyka produkcji warzyw. Wpływ czynników środowiska na wzrost i rozwój roślin warzywnych. Zasady uprawy, nawożenia i pielęgnacji warzyw. Siew, produkcja rozsad, zbiór i przechowywanie warzyw. Pomieszczenia do uprawy. Nowoczesne metody uprawy warzyw w polu i pod osłonami.

3.
SADOWNICTWO

Stan i perspektywy sadownictwa. Rozmnażanie roślin sadowniczych, technologie szkółkarskie. Zakładanie sadu. Pielęgnacja gleby i odżywianie mineralne. Cięcie i formowanie. Procesy fizjologiczne w owocach. Technika i organizacja zbioru. Zasady przechowywania owoców. Uprawa owoców jagodowych. Sady intensywne.

4.
ROŚLINY OZDOBNE

Szczegółowa uprawa pod osłonami i w gruncie roślin jednorocznych, dwuletnich, bylin, doniczkowych oraz roślin uprawianych na kwiat cięty. Sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i sterowanie procesem kwitnienia.

5.
MECHANIZACJA I INŻYNIERIA OGRODNICTWA

Budowa i eksploatacja inżynierskich obiektów w gospodarstwach ogrodniczych. Konstrukcje, ogrzewanie i wentylacja różnych typów szklarni i cieplarni foliowych, chłodni, przechowalni i pieczarkarni.

6.
EKONOMIKA I ORGANIZACJA

Zarządzanie jednostkami gospodarczymi, formy organizacyjno-prawne (rodzaje spółek), podstawowe zasady działania, organizacja wewnętrzna jednostek. Majątek trwały. Pojęcie kosztów własnych i ich struktura. Ocena ekonomiczna wyników działalności, podatek dochodowy. Zarządzanie finansami firmy.

7.
ENTOMOLOGIA

Ekologia populacji. Ekonomika ochrony roślin. Metody zwalczania szkodników. Przegląd szkodliwych gatunków nicieni, roztoczy, ślimaków, owadów, ptaków i ssaków. Morfologia, bionomia, szkodliwość i zwalczanie.

8.
FITOPATOLOGIA

Znaczenie chorób roślin w życiu i gospodarce człowieka. Przebieg, mechanizmy i objawy chorób roślin. Warunki powstawania epidemii. Metody ochrony roślin przed chorobami.

9.
UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE (do wyboru)

Zgodnie ze specjalnością np. herbologia, dendrologia, wirusologia, hodowla odpornościowa, itp.

10.
PRZEDMIOTY SPECJALIZACYJNE – związane z pracą dyplomową

ZAŁĄCZNIK Nr 2

Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich

ROLNICTWO

Wymagania ogólne

Studia na kierunku Rolnictwo trwają 5 lat (10 semestrów). Zakłada się, że łączny wymiar zajęć wynosi 3400 godzin, w tym 1895 godzin określonych w minimum programowym.

SYLWETKA absolwenta

Studia na kierunku Rolnictwo mają za zadanie kształcić specjalistów rolników dysponujących poszerzoną wiedzą biologiczno-chemiczną, znajomością metod analizy ekonomicznej oraz organizacji i zarządzania, a także nowoczesną wiedzą technologiczną i techniczną z zakresu produkcji rolniczej, w tym szczególnie produkcji roślinnej, a także znajomością problemów ekologicznych związanych z funkcjonowaniem infrastruktury rolniczej.

Absolwenci kierunku rolniczego uzyskują pogłębioną wiedzę z wybranych dyscyplin zawodowych i humanistycznych. Powinni opanować czynnie w mowie i piśmie jeden język obcy. Ponadto powinni opanować metody prowadzenia badań, umiejętność przetwarzania danych przy wykorzystaniu technik komputerowych.

GRUPY przedmiotów i obciążenia godzinowe

A.Przedmioty ogólne380
B.Przedmioty podstawowe375
C.Przedmioty zawodowe, kierunkowe i specjalizacyjne1140
Łącznie1895

PRAKTYKI

– Mechanizacyjna minimum 2 tygodnie (10 dni roboczych)

– Produkcyjna zawodowa (zgodnie ze specjalnością), od 4–6 miesięcy, w tym minimum 3 miesiące w gospodarstwach rolnych w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej

– Dyplomowa (specjalizacyjna) minimum 4 tygodnie (20 dni roboczych).

Programy studiów zatwierdzone przez rady wydziałów, oprócz wykładów, ćwiczeń i seminariów, zgodnych z minimum programowym, powinny uwzględniać zajęcia praktyczne, realizowane w czasie wolnym od zajęć kameralnych.

PRZEDMIOTY w grupach

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1JĘZYK OBCY120
2PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE w tym nauki społeczne i ekonomia120
3PODSTAWY INFORMATYKI80
4WYCHOWANIE FIZYCZNE60

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1CHEMIA90
2FIZYKA45
3BOTANIKA90
4STATYSTYKA MATEMATYCZNA30
5UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE (do wyboru)120
Np.: chemia fizyczna, analiza instrumentalna, biofizyka, agrofizyka, embriologia

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1AGROMETEOROLOGIA30
2FIZJOLOGIA ZWIERZĄT45
3FIZJOLOGIA ROŚLIN60
4GENETYKA30
5MIKROBIOLOGIA45
6GLEBOZNAWSTWO60
7EKOLOGIA30
8OCHRONA ŚRODOWISKA30
9BIOCHEMIA60
10UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE KIERUNKOWE105
(do wyboru zgodnie ze specjalnością) Genetyka odpornościowa, genetyka molekularna, fizjologiczne podstawy żywienia, geografia gospodarcza, prawo rolne, itp.
11HODOWLA ROŚLIN I NASIENNICTWO30
12CHEMIA ROLNA60
13OGÓLNA UPRAWA60
14SZCZEGÓŁOWA UPRAWA60
15ŁĄKARSTWO30
16ŻYWIENIE ZWIERZĄT30
17CHÓW ZWIERZĄT60
18TECHNIKA ROLNA60
19EKONOMIKA I ORGANIZACJA60
20MARKETING I OBRÓT45
21OCHRONA ROŚLIN60
TREŚCI Programowe i przedmioty w grupach.

A.

PRZEDMIOTY OGÓLNEGO KSZTAŁCENIA

1.
JĘZYK OBCY

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE W TYM NAUKI SPOŁECZNE I EKONOMIA

W zależności od zainteresowania studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii i filozofii, historii powszechnej, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp. W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii i mikroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
PODSTAWY INFORMATYKI

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
CHEMIA

Teoria cząsteczkowo-atomowej budowy materii. Budowa atomu. Elektronowa struktura atomów a układ okresowy pierwiastków. Reakcje chemiczne. Prawo działania mas. Własności poszczególnych grup i podgrup układu okresowego pierwiastków. Analiza wagowa i objętościowa. Alkalimetria i acidimetria. Metody miareczkowania kompleksometrycznego. Fotometria. Mineralizacja próbek organicznych.

2.
FIZYKA

Pomiar wielkości fizycznych. Jednostki miar. Elementy rachunku błędu. Rola fizyki w naukach rolniczych. Podstawy mechaniki i nauki o cieple. Osiąganie i wykorzystanie niskich temperatur. Elementy elektryczności i magnetyzmu. Elementy optyki. Mikroskopia. Wpływ fal akustycznych i elektromagnetycznych na organizmy żywe. Wpływ promieniowania jonizującego na układy ożywione i nieożywione.

3.
BOTANIKA

Specyfika budowy komórki roślinnej. Różnicowanie komórek i klasyfikacja tkanek. Ontogeneza okrytonasiennych: rozwój, budowa oraz funkcja łodygi, liścia i korzenia. Modyfikacje i przystosowania organów. Rozmnażanie roślin: rozmnażanie wegetatywne, rozmnażanie generatywne i jego biologiczne znaczenie. Zarys ewolucji świata roślinnego.

4.
STATYSTYKA MATEMATYCZNA

Elementy analizy matematycznej. Przegląd rozkładów prawdopodobieństwa. Wykorzystanie metod statystyki matematycznej w doświadczalnictwie rolniczym. Metody opracowywania danych empirycznych. Wnioskowanie statystyczne.

5.
UZUPEŁNIAJĄCE PODSTAWOWE (do wyboru)

Np. chemia fizyczna, analiza instrumentalna, biofizyka, agrofizyka, embriologia.

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1.
AGROMETEOROLOGIA

Podstawowe wiadomości z meteorologii i klimatologii. Warunki mikroklimatyczne siedliska rolniczego. Zasady wykorzystywania danych meteorologicznych i klimatycznych do rejonizacji w obrębie regionu i obiektu rolniczego. Podstawowe wiadomości z dziedziny wskaźników agroklimatycznych. Atmosfera ziemska. Promieniowanie w atmosferze. Ruch atmosfery. Klimatologia: ogólne pojęcia o klimacie, typy klimatu, klimat Polski.

2.
FIZJOLOGIA ZWIERZĄT

Podstawowe zasady procesów fizjologicznych i ich regulacji. Pobudliwość i przekazywanie pobudzenia. Fizjologia zmysłów (receptory). Ośrodkowy układ nerwowy. Fizjologia ruchu. Wegetatywny układ nerwowy. Regulacja hormonalna. Odżywianie i metabolizm. Krążenie, krew i limfa. Oddychanie. Gospodarka wodno-elektrolitowa. Termoregulacja. Rytmy i cykle biologiczne.

3.
FIZJOLOGIA ROŚLIN

Zadania fizjologii roślin i podstawowe metody badań. Związki z innymi dyscyplinami i z praktyką gospodarczą. Gospodarka wodna i mineralna komórki roślinnej oraz organizmu. Fotosynteza i aktywność fotosyntetyczna organizmu. Liść jako podstawowy organ fotosyntezy. Chemosynteza: rodzaje, chemizm, znaczenie. Aktywność oddechowa organizmu i jego organów. Wymiana produktów aktywności metabolicznej pomiędzy komórkami, tkankami i organami rośliny. Rozwój. Cykl rozwojowy.

4.
GENETYKA

Historyczny przegląd teorii genetyki, znaczenie genetyki w hodowli roślin i zwierząt. Dziedziczenie proste (monogamiczne). Materialne podstawy dziedziczności. Zmienność struktury i liczby chromosomów. Dziedziczenie pozajądrowe. Struktura i funkcja genów. Zmienność mutacyjna. Dziedziczenie ilościowe, odziedziczalność, selekcja, postęp genetyczny. Genetyka populacji. Genetyka odpornościowa. Genetyka molekularna i inżynieria genetyczna.

5.
MIKROBIOLOGIA

Zakres mikrobiologii rolniczej i jej znaczenie w powiększaniu zasobów żywności i pasz. Morfologia mikroorganizmów. (Virales. Procaryota i Eucaryota). Biochemia i fizjologia mikroorganizmów (wirusy, bakterie i promieniowce, grzyby), ze szczególnym uwzględnieniem grzybów. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów. Podstawy klasyfikacji i systematyka drobnoustrojów. Wykorzystanie i zastosowanie drobnoustrojów w przetwórstwie i przemyśle rolno-spożywczym. Inżynieria genetyczna i biotechnologia mikroorganizmów.

6.
GLEBOZNAWSTWO

Powstawanie gleb ze skał macierzystych. Budowa profilu glebowego, poziomy, struktura i układ gleb. Skład mechaniczny gleb, utwory glebowe, układy koloidalne, stosunki wodne, powietrzne i cieplne w glebach. Minerały ilaste, próchnica glebowa, właściwości sorbcyjne, odczyn i kwasowość gleb. Drobnoustroje glebowe i ich wpływ na przemiany związków organicznych i mineralnych w glebach oraz na żyzność gleb. Podstawy systematyki gleb i bonitacji. Kompleksy glebowo-rolnicze. Mapy glebowo-rolnicze.

7.
EKOLOGIA

Podstawowe pojęcia ekologiczne. Czynniki abiotyczne środowiska. Czynniki biotyczne. Ekologia populacji. Układy ekologiczne. Biocenoza i ekosystem. Wpływ człowieka na zmiany w obrębie ekosystemu, ekologiczne podstawy optymalizacji produkcji, racjonalna gospodarka zasobami środowiska, bioindykacja stanu środowiska, ekologiczne podstawy rekultywacji zniszczonych terenów. Agroekologiczne metody oceny gleb i czynników klimatycznych.

8.
OCHRONA ŚRODOWISKA

Definicja środowiska i jego podstawowe elementy. Związki organizmów i populacji ze środowiskiem. Zasady kompleksowej ochrony środowiska. Ochrona podstawowych elementów środowiska: powietrza atmosferycznego (rodzaje, źródła, skala i skutki zanieczyszczeń, zapobieganie zanieczyszczeniom, wskaźniki biologiczne stopnia zanieczyszczenia powietrza), zasobów wodnych, środowiska glebowego. Ochrona i kształtowanie krajobrazu. Prawno-karna problematyka ochrony środowiska.

9.
BIOCHEMIA

Powiązanie biochemii z chemią i fizyką oraz dyscyplinami biologicznymi. Praktyczne zastosowanie biochemii. Definicje pojęć metabolizmu i dynamicznego stanu równowagi. Skład i budowa komórek. Aminokwasy i peptydy. Budowa i właściwości białek. Enzymy i biokataliza. Porfiryny i heminy komórkowe. Utlenianie biologiczne. Cykl kwasów trójkarboksylowych. Kwasy nukleinowe i biosynteza białka. Przemiana białek i aminokwasów. Cukrowce. Fotosynteza i chemosynteza. Tłuszczowce. Sterydy i karotenidy. Biosynteza układów aromatycznych. Współzależność procesów przemiany materii. Pule metaboliczne. Regulacja i koordynacja procesów metabolicznych.

10.
UZUPEŁNIAJĄCE podstawowe kierunkowe (do wyboru zgodnie ze specjalnością)

Np. Genetyka odpornościowa, genetyka molekularna, fizjologiczne podstawy żywienia, geografia gospodarcza, prawo rolne itp.

11.
HODOWLA ROŚLIN I NASIENNICTWO

Teoretyczne podstawy roślin. Historia udomowienia i hodowli roślin. Sposoby rozmnażania roślin. Zmienność materiału roślinnego – odmiany botaniczne, rolnicze, oryginalne miejscowe, selekcyjne. Gromadzenie, wytwarzanie, analiza i wykorzystywanie zmienności materiału hodowlanego, krzyżowanie, hodowla mutacyjna i inne, współzależność cech. Genetyczne podstawy hodowli roślin samo i obcopylnych. Metody hodowli roślin. Nasiennictwo jako nauka i dział gospodarki. Organizacja nasiennictwa w Polsce i na świecie. Organizacja i kontrola produkcji nasiennej.

12.
CHEMIA ROLNA

Skład chemiczny roślin, pobieranie składników przez rośliny, podstawowe prawa żywienia roślin. Ogólna charakterystyka makro i mikroelementów, występowanie i przemiana tych składników w glebach, ich funkcje w roślinach oraz wpływ tych składników na wysokość i jakość plonów. Charakterystyka nawozów mineralnych oraz zasady ich przechowywania i składowania. Nawozy organiczne, wpływ tych nawozów na właściwości gleb oraz rośliny uprawne. Terminy i sposób stosowania nawozów. Metody badań potrzeb nawozowych gleb. Mapy odczynu i zasobności gleb oraz ich wykorzystanie.

13.
OGÓLNA UPRAWA

Teoretyczne podstawy uprawy roli – elementy składowe roli, jej właściwości fizyczne, biologiczno-chemiczne oraz agrotechniczne. Zadania uprawy roli. Specyficzne cechy polowej produkcji roślinnej. Technika uprawy roli-uprawki, zespoły uprawek, całokształty uprawy pod różne grupy roślin w zmianowaniu. Specyfika uprawy różnych gleb w różnych warunkach fizjologicznych. Współczesne problemy i nowe kierunki w uprawie roli. Pielęgnowanie roślin uprawnych (zadania, środki i sposoby pielęgnowania). Zbiór roślin uprawnych. Szkodliwość gospodarcza i zwalczanie chwastów. Zmianowanie roślin, typy i rodzaje płodozmianów. Współczesne problemy i kierunki w zmianowaniu roślin. Systemy rolnictwa.

14.
SZCZEGÓŁOWA UPRAWA

Zadania produkcji roślinnej na tle ilościowych i jakościowych potrzeb gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie. Pochodzenie i znaczenie gospodarcze rośliny. Charakterystyka botaniczno-biologiczna roślin uprawnych oraz ich wzrost i rozwój na tle różnych czynników siedliska. Rejonizacja i technologia uprawy poszczególnych gatunków. Wymagania glebowe i klimatyczne. Zrejonizowane odmiany i ich charakterystyka. Uprawa, nawożenie, siew i pielęgnowanie. Znaczenie gospodarcze uprawianych roślin, kierunki użytkowania i jakość uzyskiwanego plonu.

15.
ŁĄKARSTWO

Występowanie i znaczenie użytków zielonych. Czynniki ekologiczne i ich wpływ na roślinność użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk: morfologia, biologia, wymagania siedliskowe i wartość użytkowa najpospolitszych traw, roślin motylkowych oraz ziół i chwastów. Metody badania runi użytków zielonych. Klasyfikacja łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Zwalczanie chwastów, chorób i szkodników oraz pielęgnacja łąk i pastwisk, użytkowanie łąk i pastwisk.

16.
ŻYWIENIE ZWIERZĄT

Wykorzystanie energii zawartej w paszach oraz składników pokarmowych przez organizm zwierzęcy. Czynniki wpływające na wartość pokarmową pasz. Charakterystyka pasz pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz ich konserwacja i zasady stosowania. Pasze przemysłowe. Zabiegi zwiększające wartość pokarmową pasz. Podstawy żywienia normowanego. Zasady gospodarki paszowej.

17.
CHÓW ZWIERZĄT

Znaczenie gospodarcze poszczególnych gatunków zwierząt domowych. Kierunki i systemy użytkowania podstawowych gatunków zwierząt gospodarczych. Rasy zwierząt. Reprodukcja stada. Wychów i pielęgnacja młodzieży. Organizacja stada użytkowego i zarodowego. Ocena produkcyjności zwierząt. System żywienia gatunków i grup zwierząt. Wpływ środowiska na ustrój zwierzęcy. Zapobieganie chorobom zwierząt.

18.
TECHNIKA ROLNA

Maszynoznawstwo ogólne. Budowa silników i ciągników rolniczych. Budowa maszyn i narzędzi do uprawy roli, doprawiania, nawożenia, siewu i sadzenia, ochrony roślin, zbioru siana, zielonek, zbóż i okopowych. Urządzenia i maszyny do konserwacji, czyszczenia, suszenia i przechowywania płodów rolnych. Maszyny i urządzenia w produkcji zwierzęcej, do przygotowywania i zadawania pasz, usuwania obornika, doju i wstępnej obróbki mleka. Automatyzacja procesów produkcyjnych.

19.
EKONOMIKA I ORGANIZACJA

Zakres i funkcje gospodarki rolnej. Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania produkcji. Czynniki produkcji rolniczej. Kompleks gospodarki żywnościowej. Racjonalizacja produkcji rolniczej, ekonomika działów i gałęzi produkcji rolniczej. Dochody ludności rolniczej. Środki produkcji i ich rola w organizacji gospodarstwa rolniczego. Zasady organizacji terytorium gospodarstwa. Organizacja głównych gałęzi produkcji roślinnej i zwierzęcej. Nastawienie, kierunek i intensywność gospodarowania. Racjonalizacja organizacji produkcji i gospodarstw. Planowanie produkcji. Rachunek ekonomiczny w rolnictwie. Zasady sporządzania analizy gospodarczej.

20.
MARKETING I OBRÓT

Informacja w marketingu i jej znaczenie. Charakterystyka podstawowych źródeł informacji. Konkurencja w gospodarce wolnorynkowej. Istota, typy i rodzaje. Segmentacja rynku jako proces wyodrębniania homogenicznych grup potencjalnych nabywców. Zasady kształtowania strategii marketingowej firmy. Podstawy promocji towarów i usług. Rolniczy obrót towarowy, formy organizacyjne. Procesy dostosowawcze głównych podmiotów rynku.

21.
OCHRONA ROŚLIN

Rozwój i objawy chorób infekcyjnych roślin uprawnych. Czynniki sprzyjające infekcji roślin. Wpływ czynników chorobotwórczych na plonowanie roślin i jakość produktów roślinnych. Budowa, rozwój i szkodliwość agrofagów. Wpływ agrotechniki i środowiska na gradacje szkodników. Znaczenie gospodarcze chorób i szkodników roślin uprawnych. Metody oraz sposoby walki z chorobami i szkodnikami roślin uprawnych. Odporność roślin na choroby i szkodniki. Wpływ pestycydów stosowanych w rolnictwie na jakość płodów rolniczych i środowisko rolne. Obliczanie efektywności ekonomicznej ochrony roślin.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich

RYBACTWO

WYMAGANIA ogólne

Studia na kierunku Rybactwo obejmują dwie specjalności: Rybactwo Morskie i Rybactwo Śródlądowe i trwają 5 lat (10 semestrów). Zakłada się, że łączny wymiar zajęć wynosi 3400 godzin, w tym 1760 godzin określonych w minimum programowym.

GRUPY przedmiotów i obciążenia godzinowe

A.Przedmioty kształcenia ogólnego380
B.Przedmioty podstawowe330
C.Przedmioty zawodowe, kierunkowe i specjalizacyjne1050
Łącznie1760

PRAKTYKA zawodowa (na VI semestrze) I semestr.

Uwaga: Pozostała liczba godzin musi stanowić uzupełnienie jednej, kilku lub wszystkich grup A, B, C – stosownie do decyzji wydziałów prowadzących studia na kierunku Rybactwo. Do dyspozycji rady wydziału pozostawia się 1515 godzin dydaktycznych.

Absolwenci, z uwzględnieniem specjalności, powinni uzyskać przygotowanie z zakresu znajomości środowiska wodnego jako bazy produkcyjnej, ichtiofauny, warunków i sposobów eksploatacji ryb w wodach morskich i śródlądowych, chowu i hodowli ryb oraz ochrony środowiska wodnego.

PRZEDMIOTY w grupach

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1JĘZYK OBCY120
2PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE120
w tym nauki społeczne i ekonomia
3PODSTAWY INFORMATYKI80
4WYCHOWANIE FIZYCZNE60

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1CHEMIA90
2STATYSTYKA MATEMATYCZNA30
3BIOCHEMIA75
4FIZYKA60
5UZUPEŁNIAJĄCE75

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1HYDROBOTANIKA60
2HYDROZOOLOGIA60
3SYSTEMATYKA RYB90
4MASZYNOZNAWSTWO Z RYSUNKIEM TECHNICZNYM75
5TOKSYKOLOGIA WODNA60
6HYDROCHEMIA60
7OCHRONA WÓD60
8EKOLOGIA60
9GENETYKA60
10MIKROBIOLOGIA60
11UZUPEŁNIAJĄCE120
12ANATOMIA I EMBRIOLOGIA75
13FIZJOLOGIA RYB75
14BIOLOGIA RYB75
15RYBACTWO60
Uwaga: Przedmioty specjalnościowe – 285 godz. – ustala Rada Wydziału.

TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.
JĘZYK OBCY

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE W TYM NAUKI SPOŁECZNE I EKONOMIA

W zależności od zainteresowania studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii i filozofii, historii powszechnej, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp. W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii i mikroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
PODSTAWY INFORMATYKI

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
CHEMIA

Chemia nieorganiczna: budowa atomu, budowa cząsteczek, wiązania chemiczne, reakcje chemiczne, reakcje utleniania i redukcji, roztwory ciał stałych w cieczach, ciśnienie osmotyczne.

Chemia organiczna: wiadomości wstępne, węglowodory, alkohole, aminy, aldehydy, ketony, estry, tłuszcze, aminokwasy i inne związki ważne dla rybactwa, związki heterocykliczne, kwasy nukleinowe, alkaloidy.

2.
STATYSTYKA MATEMATYCZNA

Populacja i próba, statystyczna próba losowa. Niektóre rozkłady prawdopodobieństwa, teoria estymacji i estymatorów, weryfikacja hipotez statystycznych, testy zgodności. Populacje dwuwymiarowe, regresja wielokrotna liniowa, zarys analizy wariancji.

3.
BIOCHEMIA

Pojęcie żywej materii, metabolizm, bilans energetyczny przemian. Metabolizm organizmów w powiązaniu z warunkami środowiska.

4.
FIZYKA

Ruch krzywoliniowy, zasada zachowania energii, ruch cieczy rzeczywistej, prawo Newtona. Napięcie powierzchniowe, włoskowatość, dyfuzja i osmoza. Zasady termodynamiki. Indukcja elektromagnetyczna, pole magnetyczne. Hydroakustyka, interferencja i polaryzacja fal. Model atomu, liczby kwantowe. Luminescencja.

5.
UZUPEŁNIAJĄCE

Dotyczyć one będą głównie zagadnień o większej specjalizacji związanej z każdą specjalnością – dla rybactwa morskiego, np. ekonomika eksploatacji mórz i oceanów, zaś dla rybactwa śródlądowego, np. ekonomika chowu ryb w stawach.

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1.
HYDROBOTANIKA

Treść nauczania obejmuje grupy organizmów zwierzęcych o szczególnie dużym znaczeniu w środowisku wodnym, jak również dla człowieka.

2.
SYSTEMATYKA RYB

Teoretyczne i praktyczne zaznajomienie studentów z ważniejszymi gatunkami ryb w oparciu o naturalny system zoologiczny (przedmiot wyjaśnia zasady procesu ewolucyjnego oraz omawia wpływ rozwoju ryb w ubiegłych epokach geologicznych na obecny obraz ichtiofauny, a także stwarza podstawy do dalszych studiów, szczególnie ichtiologii).

Treści programowe obejmują: podstawy taksonomii ryb, zasady systematyki ryb, morfometryczne i biologiczne metody wyróżniania gatunków, bezszczękowce i ich rozwój, filogenezę ryb, charakterystyk ważniejszych grup.

3.
MASZYNOZNAWSTWO Z RYSUNKIEM TECHNICZNYM

Wprowadzenie do rysunku technicznego. Normalizacja. Wymiarowanie. Rysunek złożony. Elementy teorii wytrzymałości materiałów. Teoria, budowy i zasady działania maszyn oraz ich części.

4.
TOKSYKOLOGIA WODNA

Ogólne problemy zanieczyszczenia hydrosfery. Klasyfikacja i charakterystyka substancji toksycznych. Reakcje ryb na trucizny. Mechanizm działania trucizn. Bioakumulacja. Skażenia radioaktywne. Pestycydy i ich znaczenie toksykologiczne. Detergenty. Toksyczność ropy naftowej i produktów ropochodnych. Zatrucie ryb jako pośrednie zagrożenia zdrowia ludzkiego.

5.
HYDROCHEMIA

Chemizm wód i jego zmiany w czasie w zależności od uwarunkowań zewnętrznych (zlewnia, temperatura, procesy przemian).

6.
OCHRONA WÓD

Charakterystyka stanu czystości wód. Wpływ zanieczyszczeń na stan czystości. Metody oczyszczania ścieków. Normy prawne.

7.
EKOLOGIA

Podstawowe prawa autoekologii i synekologii. Zasady funkcjonowania systemów ekologicznych w przyrodzie. Problemy sozologiczne. Zagrożenia egzystencji ekosfery i metody zapobiegania degradacji środowiska.

8.
GENETYKA

Podstawy dziedziczenia u ryb. Genetyka biochemiczna. Metody selekcji. Linie czyste, krzyżowanie i system hodowli. Podstawowe zagadnienia z zakresu genetyki populacji.

9.
MIKROBIOLOGIA

Rola mikroorganizmów w środowisku naturalnym. Przegląd systematyczny mikroorganizmów. Dezynfekcja i wyjawiałanie. Bakterie wskaźnikowe i chorobotwórcze. Analiza mikrobiologiczna.

10.
UZUPEŁNIAJĄCE

Wiążą się głównie z każdą ze specjalności.

11.
ANATOMIA I EMBRIOLOGIA

Anatomia ryb – opisowa i porównawcza pod kątem wykorzystania wiedzy o strukturach ciała ryby przez inne działy wiedzy ichtiologicznej (systematyka, biologia, fizjologia), a także pod kątem zainteresowań przedmiotów zawodowych (rybactwo, technika połowów, technika wstępnej obróbki surowca na statkach).

12.
FIZJOLOGIA RYB

Dotyczyć będzie głównie procesów warunkujących rozwój organizmu w otaczającym ryby środowisku.

13.
BIOLOGIA RYB

Przekazywanie wiedzy o bytowaniu populacji w ich naturalnym środowisku. Treści programowe obejmują przede wszystkim przebieg procesów życiowych: odżywiania się, wzrostu, rozrodu, wędrówek w powiązaniu ze środowiskiem, od którego zależy liczebność populacji.

14.
RYBACTWO

Pojęcia ogólne dotyczące całości zagadnień, a w szczególności rybackiego zagospodarowania wód, produkcji materiału zarybieniowego cennych gatunków ryb, chowu ryb w różnych urządzeniach technicznych, eksploatacja ryb w wodach śródlądowych i morskich.

ZAŁĄCZNIK Nr 4 1

Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich

ZOOTECHNIKA

WYMAGANIA ogólne

Studia na kierunku Zootechnika trwają 5 lat (10 semestrów). Zakłada się, że łączny wymiar zajęć wynosi 3400 godzin, w tym 2020 godzin określonych w minimum programowym.

GRUPY przedmiotów i obciążenia godzinowe

A.PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO380
B.PRZEDMIOTY PODSTAWOWE500
C.PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE1140
Łącznie2020

Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej, kilku lub wszystkich grup A, B, C – stosownie do decyzji wydziałów prowadzących studia na kierunku Zootechnika.

SYLWETKA absolwenta

Absolwenci kierunku zootechnicznego na podstawie zdobytej wiedzy teoretycznej, praktyk i ćwiczeń terenowych powinni być przygotowani do organizowania procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, wyrobu optymalnych gałęzi tej produkcji i kierowania zespołami ludzkimi, jak również powinni posiadać:

gruntowną wiedzę z zakresu nauk podstawowych, która pozwoli zrozumieć procesy zachodzące w środowisku przyrodniczym;

wiedzę z podstaw hodowli i chowu zwierząt, a zwłaszcza genetyki, selekcji i doboru hodowlanego, żywienia zwierząt oraz wiedzy z zakresu nauk agrotechnicznych służących zwłaszcza produkcji pasz;

znajomość technologii produkcji i ciągów produkcyjnych w wybranej gałęzi z uwzględnieniem różnych form organizacji gospodarstw;

umiejętność posługiwania się rachunkiem ekonomicznym, znajomość praw rynku i nowoczesnego marketingu rolniczego;

umiejętność biegłego posługiwania się środkami informatycznymi, zwłaszcza w odniesieniu do kontroli i sterowania efektami technologii produkcji zwierzęcej;

odpowiedni zakres wiedzy ogólno-humanistycznej, dobrą znajomość języka obcego pozwalającą na samodzielne wykorzystywanie zagranicznej literatury fachowej oraz na nawiązywanie kontaktów zawodowych i handlowych z firmami zagranicznymi.

PRZEDMIOTY w grupach

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1JĘZYK OBCY120
2PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE w tym nauki społeczne i ekonomia120
3PODSTAWY INFORMATYKI80
4WYCHOWANIE FIZYCZNE60

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1ZOOLOGIA Z EKOLOGIĄ80
2CHEMIA, BIOFIZYKA, BIOCHEMIA ZWIERZĄT, MIKROBIOLOGIA ZOOTECHNICZNA240
3ANATOMIA I FIZJOLOGIA ZWIERZĄT180

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1BLOK PRZEDMIOTÓW AGROTECHNICZNYCH190
2ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO150
3OGÓLNA HODOWLA I METODY HODOWLANE150
4HIGIENA ZWIERZĄT I PROFILAKTYKA ZOOTECHNICZNA90
5SZCZEGÓŁOWA HODOWLA, UŻYTKOWANIE I ROZRÓD ZWIERZĄT400
6TOWAROZNAWSTWO PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH60
7PODSTAWY EKONOMIKI I MARKETINGU100
TREŚCI programowe i przedmioty w grupach

A.

PRZEDMIOTY OGÓLNEGO KSZTAŁCENIA

1.
JĘZYK OBCY

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE W TYM NAUKI SPOŁECZNE I EKONOMIA

W zależności od zainteresowania studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii i filozofii, historii powszechnej, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp. W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii i mikroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
PODSTAWY INFORMATYKI

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
ZOOLOGIA Z EKOLOGIĄ

Zwierzęta w ekosystemach rolniczych. Systematyka bezkręgowców w aspekcie pasożytów zwierzęcych i chorobotwórczych. Systematyka kręgowców z rozpoznawaniem charakterystycznych gatunków oraz ich biologia. Systemy prawne ochrony przyrody i środowiska.

2.
CHEMIA, BIOFIZYKA, BIOCHEMIA ZWIERZĄT, MIKROBIOLOGIA ZOOTECHNICZNA

Klasyfikacja reakcji chemicznych oraz ich kinetyka. Dysocjacja elektrolityczna oraz hydroliza. Mieszaniny buforowe oraz właściwości hydrofilo-hydrofobowe. Biologiczne układy koloidalne, elementy termodynamiki układów biologicznych. Biofizyka komórek i organizmów oraz wpływ czynników fizycznych na ustrój żywy. Wybrane fizyczne metody pomiarowe stosowane w biologii. Molekularne podstawy biosyntezy białek. Bioenergetyka organizmu zwierzęcego. Główne szlaki metaboliczne i ich wzajemne powiązania, regulacja procesów komórkowych, biochemia produkcyjności zwierząt. Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka z elementami morfologii i fizjologii drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego.

3.
ANATOMIA I FIZJOLOGIA ZWIERZĄT

Cytologia, embriologia i histologia. Układy anatomiczne podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Anatomia topograficzna, zewnętrzna i wewnętrzna podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Fizjologia poszczególnych układów. Fizjologia rozrodu i laktacja. Regulacja wodno-mineralna. Endokrynologia i metabolizm. Termoregulacja.

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE

1.
PRZEDMIOTY AGROTECHNICZNE

Budowa komórek i tkanek roślinnych. Morfologia i anatomia poszczególnych części roślin. Elementy fizjologii roślin. Rodzaje i właściwości gleb. Bonitacja gleb w Polsce. Nawozy mineralne i organiczne oraz nawożenie. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej i jej powiązania z produkcją zwierzęcą. Siedlisko a roślina; przyrodnicze podstawy rejonizacji. Uprawa roli pod różne grupy roślin. Zmianowanie; zielona taśma. Użytki zielone w produkcji pasz i ich znaczenie w ochronie środowiska. Wpływ czynników ekologicznych i zabiegów agrotechnicznych.

2.
ŻYWIENIE ZWIERZĄT I PASZOZNAWSTWO

Rola i znaczenie podstawowych składników pokarmowych. Energia paszy, przemiana energii, bilans. Wartościowanie energii w paszach. Przemiana związków azotowych w organizmach. Substancje biologicznie czynne i dodatki paszowe. Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe różnych gatunków zwierząt i różnych kierunków użytkowania. Skład chemiczny pasz i ocena wartości pokarmowej pasz. Metody konserwacji i przechowywania pasz oraz ich uszlachetniania. Obliczanie zasobów pasz. Komponenty mieszanek treściwych i podstawy opracowania receptur mieszanek przemysłowych. Technika żywienia.

3.
OGÓLNA HODOWLA I METODY HODOWLANE

Podstawy genetyki ogólnej i molekularnej. Immunogenetyka w praktycznej hodowli. Genetyka populacji, genetyka cech ilościowych. Metody oceny wartości hodowlanej zwierząt. Teoria indeksu selekcyjnego; metody BLUP. Metody selekcji. Metody kojarzenia, krzyżowania i bastardyzacji. Trendy genetyczne i fenotyczne. Bujność mieszańców i efekt heterozji.

4.
HIGIENA ZWIERZĄT I PROFILAKTYKA ZOOTECHNICZNA

Wpływ środowiska na produkcję i zachowanie się zwierząt. Epidemiologiczne i immunologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych. Higiena pastwisk, wybiegów, pasz, doju, metody projektowania i optymalizacji pomieszczeń inwentarskich.

5.
SZCZEGÓŁOWA HODOWLA, UŻYTKOWANIE I ROZRÓD ZWIERZĄT

Podstawowe rasy zwierząt gospodarskich. Metody chowu. Technologia odchowu i użytkowania zwierząt. Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Dokumentacja hodowlana, znakowanie i identyfikacja zwierząt. Ocena jakości podstawowych surowców zwierzęcych. Biologiczne podstawy regulacji rozrodczych funkcji samic i samców. Synchronizacja i stymulacja funkcji rozrodczych samic, przenoszenie zarodków. Czynniki ograniczające funkcje rozrodcze samic i samców.

6.
TOWAROZNAWSTWO PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH

Metody oceny surowców pochodzenia zwierzęcego. Zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i mleka. Zasady przetwórstwa mleka. Zasady przetwórstwa mięsa.

7.
PODSTAWY EKONOMIKI I MARKETINGU

Podstawy rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie. Ekonomika i organizacja czynników produkcyjnych. Zarys rozwoju i istota marketingu. Planowanie i strategia marketingu. Ustalanie cen, dystrybucja i promocja marketingu towarów.

1 Załącznik nr 4 zmieniony przez komunikat z dnia 12 maja 1997 r. o sprostowaniubłędów (Dz.Urz.MEN.97.4.22).