Określenie minimalnych wymagań programowych dla studiów magisterskich na kierunku: "oceanografia" oraz dla studiów inżynierskich na kierunkach: "ogrodnictwo", "technika rolnicza i leśna" i "zootechnika".
Dz.Urz.MEN.1998.4.17
Akt utracił mocUchwała Nr 181/98
Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego
z dnia 12 lutego 1998 r.
w sprawie określenia minimalnych wymagań programowych dla studiów magisterskich na kierunku: "oceanografia" oraz dla studiów inżynierskich na kierunkach: "ogrodnictwo", "technika rolnicza i leśna" i "zootechnika".
– "oceanografia"
– "ogrodnictwo"
– "technika rolnicza i leśna";
– "zootechnika".
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik nr 1
Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich
Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
- wiadomości z zakresu nowoczesnych technik prowadzenia badań oceanograficznych (m.in. obsługa sond oceanograficznych, analiza danych satelitarnych, GIS),
- umiejętność rozpoznania i modelowania procesów fizycznych w środowisku morskim,
- znajomość mechanizmów funkcjonowania ekosystemu wodnego,
- znajomość podstawowych analiz biologicznych i chemicznych środowiska morskiego,
- znajomość wpływu zanieczyszczeń na ekosystem morza i metod ich neutralizacji,
- biegłą znajomość języka zachodniego.
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 375 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 465 godzin |
C. PRZEDMIOTY KIERUNKOWE | 720 godzin |
Razem: | 1560 godzin |
IV.
PRZDMIOTY W GRUPACH
PRZDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. | Język obcy | 120 godzin |
2. | Przedmioty humanistyczne (etyka, filozofia, ekonomia, prawo, do wyboru) | 120 godzin |
3. | Zastosowanie komputerów | 75 godzin |
4. | Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
B.
PRZEDMOTY PODSTAWOWE
PRZEDMOTY PODSTAWOWE
1. | Biologia ogólna | 60 godzin |
2. | Chemia ogólna | 120 godzin |
3. | Geologia ogólna | 75 godzin |
4. | Podstawy matematyki | 60 godzin |
5. | Wstęp do fizyki | 90 godzin |
6. | Metody statystyczne w oceanografii | 60 godzin |
C.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
1. | Geologia morza | 45 godzin |
2. | Hydrobiologia | 90 godzin |
3. | Hydrochemia | 75 godzin |
4. | Podstawy fizyki morza | 90 godzin |
5. | Oceanografia biologiczna | 90 godzin |
6. | Oceanografia fizyczna | 120 godzin |
7. | Oceanografia chemiczna | 120 godzin |
8. | Ekologia ogólna | 90 godzin |
V.
TREŚCI PROGRAMOWE
TREŚCI PROGRAMOWE
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Biologia jako nauka. Poziomy organizacji życia. Budowa i właściwości materii żywej. Składniki chemiczne żywych układów (węglowodory, cukrowce, lipidy, białka, kwasy nukleinowe). Procesy chemiczne związane z życiem (oddychanie: fotosynteza, przemiany kwasów nukleinowych, synteza białek). Komórka jako jednostka życia - składniki i struktura komórki. Właściwości komórek roślinnych i zwierzęcych. Typy komórek i tkanek. Rozmnażanie się komórek - cykl komórkowy. Podstawowe mechanizmy dziedziczności. Podstawy systematyki oraz przegląd podstawowych grup taksonomicznych roślin i zwierząt. Populacja i interakcje międzypopulacyjne. Ekologia środowiskowa - zależności biocenotyczne, zarys biogeografii. Podstawowe prawa i teorie ewolucji.
Podstawowe prawa i pojęcia chemiczne, obliczenia stechiometryczne. Struktura elektronowa i układ okresowy pierwiastków, wiązania chemiczne. Prawo równowagi chemicznej. Równowagi w roztworach elektrolitów. Teoria dysocjacji. Równowagi kwasowo-zasadowe. Iloczyn jonowy wody. skala pH. Prawo iloczynu rozpuszczalności. Roztwory buforowe. Reakcje utleniania i redukcji. Elektrochemia. Przewodnictwo elektrolitów. Elektroliza. Potencjały elektrodowe, ogniwa. Związki kompleksowe.
Budowa Ziemi - jej właściwości fizyczne i chemiczne. Geneza i budowa litosfery. Procesy endogeniczne (plutonizm, wulkanizm, sejsmiczność). Procesy egzogeniczne (wietrzenie, erozja, denudacja, akumulacja). Struktura dna oceanu światowego w świetle teorii tektoniki globalnej. Cykle sedymentacyjno-orogeniczne w dziejach Ziemi. Geochronologia na tle rozwoju świata organicznego.
Pojęcie funkcji, funkcji różnowartościowej, wzajemnie jednoznacznej, odwrotnej. Pojęcie grupy, ciała. Różne układy współrzędnych w R2. Równania prostej. Ciało liczb zespolonych. Postać trygonometryczna. Rozwiązywanie równań z jedną niewiadomą. Równanie prostej i płaszczyzny. Pojęcie przestrzeni liniowej, liniowej niezależności, bazy, wymiaru. Macierze, działania na macierzach, wyznacznik, rząd macierzy, macierz odwrotna, równania macierzowe. Przekształcenia liniowe. Obraz i jądro. Rząd przekształcenia liniowego, związek z wymiarem jądra. Postać macierzowa przekształceń liniowych. Układy równań liniowych. Twierdzenie Cramera. Twierdzenie Kroneckera-Capelli’ego. Metoda Gaussa. Wektory i wartości własne. Formy dwuliniowe, kwadratowe, ich określoność, kryterium Sylwestra. Iloczyn skalarny, iloczyn wektorowy, iloczyn mieszany, własności.
Kinetyczna teoria gazów. Podstawowe pojęcia i definicje termodynamiczne. Pierwsza zasada termodynamiki (przemiany gazowe, praca i ciepło, pojemność cieplna). Druga zasada termodynamiki (procesy odwracalne i nieodwracalne; procesy cykliczne, entropia). Elektrostatyka. Elektromagnetyzm. Ruch falowy - zasada superpozycji drgań. Optyka - polaryzacja, dyfrakcja, interferencja. Promieniowanie ciała doskonale czarnego. Podstawy mechaniki kwantowej. Elementy fizyki jądrowej - cyklotron, synchrotron.
Podstawy statystyki, rachunek prawdopodobieństwa, parametry i statystyki rozkładów, korelacje, testowanie rozkładu normalnego. Test t, Test F, analiza wariancji ANOVA. Test C2, metody nieparametryczne i regresja.
C.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
Geneza i ewolucja wód oceanu. Procesy geologiczne w Oceanie Światowym: endogeniczne i egzogeniczne. Elementy strukturalne dna oceanicznego: szelf, skłon kontynentalny, strefy przejściowe, grzbiety śródoceaniczne, platformy oceaniczne. Charakterystyka osadów morskich i ich geneza. Tempo sedymentacji, miąższość warstwy osadowej i prawidłowości w przestrzennym rozmieszczeniu osadów morskich.
Specyfika warunków życia w wodzie. Wpływ czynników fizycznych (ruchy wody, temperatura, światło), chemicznych (gazy i elektrolity) i edaficznych na zjawiska biotyczne. Biologia organizmów wodnych: pływalność, ruch, opływowy kształt ciała, osmoregulacja i jonoregulacja, przystosowanie anatomiczne do oddychania w wodzie, odżywianie się organizmów wodnych, rozmnażanie i rozwój. Formacje ekologiczne, przegląd i charakterystyka. Charakterystyka biologiczna środowiska wodnego: ekosystem morski, jeziora (ogólna charakterystyka jezior - pochodzenie, opis biologiczny poszczególnych dziedzin jeziora, typologia jezior), zbiorniki zaporowe, stawy, rzeki, źródła i estuaria. Produktywność ekosystemów wodnych - zróżnicowanie siedliskowe. Skład gatunkowy wybranych ekosystemów wodnych. Problemy hydrobiologii stosowanej: eutrofizacja, saprolizacja (system saprobowy), acydifikajca.
Charakterystyka fizykochemicznych właściwości wody. Struktura molekularna lodu i wody ciekłej. Jonizacja wody, jon hydronowy, dualistyczna rola wody w układach kwas-zasada. Rozpuszczalność i iloczyn rozpuszczalności. Układ węglanowy. Twardość i agresywność wody. Sposoby przedstawiania składu chemicznego wody. Substancje nieorganiczne w wodzie i ich przemiany. Substancje organiczne w wodzie i ich przemiany. Klasyfikacja wód gruntowych i powierzchniowych. Migracje zanieczyszczeń w środowisku wodnym: biochemiczne procesy zużywające tlen, samooczyszczanie, eutrofizacja.
Ziemia jako układ termodynamiczny. Siły działające na masy wodne i ich ruch. Woda jako ośrodek fizyczny. Struktura molekularna wody morskiej. Elementy termodynamiki wody morskiej. Pochłanianie i rozpraszanie światła w wodzie. Molekularna wymian masy, ciepła i pędu. Bilans cieplny kolumny wodnej. Fale dźwiękowe w morzu i osłabianie natężenia dźwięku w morzu. Akustyczna detekcja obiektów biologicznych w morzu.
Znaczenie i rola oceanografii biologicznej jako nauki o życiu we wszechoceanie. Ogólna charakterystyka oceanu jako środowiska życia - rola i znaczenie wybranych czynników fizycznych, chemicznych i dynamicznych. Biologiczne strefy w morzu: pelagial (rejon nerytyczny i wód otwartych), bental (sfera litoralu i głębokiego dna). Charakterystyka biocenotyczna formacji ekologicznych w morzu (plankton, bentos, nekton). Roślinność morska. Zwierzęta w morzu. Biogeografia: charakterystyka biocenotyczna wód polarnych, umiarkowanych, subtropikalnych i tropikalnych. Produktywność: metody pomiaru produkcji biologicznej, produkcja poszczególnych poziomów troficznych, regionalizacja produktywności. Biologiczne wykorzystanie mórz: rybołówstwo i pozyskiwanie innych zasobów żywych oraz marikultura.
Historia odkryć i badań oceanograficznych. Ziemia jako planeta wód. Zasoby wodne i krążenie wody na Ziemi. Siły motoryczne ruchu wody w przyrodzie. Pola wymiany masy i energii w systemie ocean-atmosfera-ląd. Pola temperatury, zasolenia i gęstości. Okresowe termo-, halo- i piknokliny. Lody na morzach. Falowanie i wahania okresowe wód. Prądy - typy prądów. Ogólny system krążenia wód oceanu. Procesy mieszania wód morskich i wywołane nimi zjawiska. Bilans energii i substancji w oceanie (bilanse: cieplny, mechanizmy, wodny, woli). Charakterystyki oceanograficzne oceanów i wybranych mórz.
Migracja związków chemicznych w podłoża zlewni. Połączenia chemiczne w wodzie morskiej. Stałość składu chemicznego wód morskich. Klasyfikacja pierwiastków w wodzie morskiej. Procesy chemiczne w strefie kontaktowej: atmosfera-woda morska. Rozpuszczalność gazów w wodzie morskiej. Organiczne kompleksy w wodzie morskiej. Cykle biogeochemiczne w morzu: węgla, azotu, fosforu, żelaza, manganu, krzemu, siarki i pierwiastków śladowych. Pierwiastki promieniotwórcze w wodzie morskiej. Zawiesiny organiczne i nieorganiczne w morzu. Zjawiska sorpcyjne w warstwie kontaktowej woda - osad denny. Skład chemiczny wód interstycjalnych. Powstawanie konkrecji manganowych i innych. Chemizm wód różnych regionów - oceanów i mórz, w tym Bałtyku i estuariów.
Ekologia - cel i przedmiot badań, podstawowe pojęcia: siedlisko, nisze ekologiczne, środowisko, pojęcie czynnika ograniczającego w odniesieniu do prawa minimum i tolerancji ekologicznej. Formy życiowe, spektra ekologiczne. Struktura i dynamika populacji, biocenoz i ekosystemów. Sukcesja ekologiczna.
VI.
ZALECENIA
ZALECENIA
Załącznik nr 2
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1815 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 270 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 480 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 1065 godzin |
Razem: | 1815 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
- zajęcia terenowe min. 75 godzin
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. | Język obcy | 60 godzin |
2. | Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne | 90 godzin |
3. | Informatyka | 60 godzin |
4. | Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. | Chemia | 60 godzin |
2. | Botanika | 75 godzin |
3. | Gleboznawstwo | 45 godzin |
4. | Mikrobiologia rolnicza | 30 godzin |
5. | Agrometeorologia | 30 godzin |
6. | Fizjologia roślin ogrodniczych | 60 godzin |
7. | Genetyka i hodowla roślin ogrodniczych | 45 godzin |
8. | Biochemia | 30 godzin |
9. | Ekologia i ochrona środowiska | 30 godzin |
10. | Prawo rolne | 30 godzin |
11. | Biotechnologia w ogrodnictwie | 30 godzin |
12. | Zajęcia praktyczne z przedmiotów: botanika, gleboznawstwo, ekologia i ochrona środowiska | 15 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1. | Sadownictwo | 120 godzin |
2. | Warzywnictwo | 120 godzin |
3. | Rośliny ozdobne | 120 godzin |
4. | Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych | 90 godzin |
5. | Szkółkarstwo ogrodnicze | 45 godzin |
6. | Nasiennictwo ogrodnicze | 45 godzin |
7. | Rośliny przyprawowe i lecznicze | 30 godzin |
8. | Dendrologia | 45 godzin |
9. | Przechowalnictwo płodów ogrodniczych | 45 godzin |
10. | Przetwórstwo owoców i warzyw | 45 godzin |
11. | Fitopatologia ogrodnicza | 60 godzin |
12. | Entomologia ogrodnicza | 60 godzin |
13. | Mechanizacja i inżynieria ogrodnicza | 60 godzin |
14. | Ekonomika ogrodnicza | 75 godzin |
15. | Rynek ogrodniczy | 45 godzin |
16. | Zajęcia praktyczne z przedmiotów: sadownictwo, warzywnictwo, rośliny ozdobne | 60 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp. W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Budowa atomu, teorie wiązań chemicznych, elementy termodynamiki i kinetyki chemicznej, reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Analiza jakościowa i ilościowa. Podstawowe metody identyfikacji związków organicznych.
Anatomia roślin: struktura i funkcje komórek roślinnych, tkanek. Budowa i funkcje korzeni, pędów, kwiatów, owoców i nasion. Elementy ekologii, fitosocjologii i ochrony przyrody.
Powstawanie oraz właściwości fizyczne i chemiczne minerałów. Podział fazy stałej na frakcje i grupy granulometryczne. Charakterystyka i rozpoznawanie głównych typów gleb.
Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje. Morfologia drobnoustrojów. Drobnoustroje środowisk naturalnych. Udział drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w przyrodzie. Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności i przetwórstwie.
Ocena zasobów energetycznych, cieplnych i wigotnościowych kraju oraz wpływu pogody na plonowanie roślin w ogrodnictwie i rolnictwie. Metodyka oceny klimatu i mikroklimatu, charakterystyka klimatu i agroklimatu Polski. Pomiary meteorologiczne i metodyka danych meteorologicznych.
Istota i mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin uprawnych. Wpływ czynników zewnętrznych na natężenie i przebieg procesów fizjologicznych (adaptacja, aklimatyzacja) decydujących o wielkości i jakości plonu. Skutki chemizacji ogrodnictwa oraz wpływ zanieczyszczeń miejskich i przemysłowych na procesy życiowe roślin.
Procesy genetyczne zachodzące w komórce, organizmie i populacji. Podstawy inżynierii genetycznej. Cele i zasady hodowli. Podstawy hodowli roślin. Zasady oceny zmienności fenotypowej. Techniki stosowane w genetyce i hodowli roślin.
Molekularna organizacja życia na poziomie komórki. Budowa enzymów, mechanizmy działania i regulacji. Zasady przenoszenia energii w komórkach (utlenianie biologiczne) oraz pobieranie i przekształcanie energii z otaczającego środowiska i wykorzystanie jej do budowy własnych struktur (fotosynteza). Funkcje kwasów nukleinowych.
Podstawowe wiadomości o strukturze i funkcji układów ekologicznych. Zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby oraz ich wpływ na rośliny ogrodnicze. Metody stosowane w ochronie środowiska przyrodniczego. Prawne i społeczne aspekty ochrony środowiska w Polsce.
Podstawowe wiadomości z zakresu prawa. Prawo własności, współwłasności, użytkowanie, użytkowanie wieczyste. Hipoteka, księgi wieczyste. Gospodarka gruntami, wywłaszczanie, scalanie gruntów.
Definicja, historia biotechnologii. Metody biotechnologii stosowane w rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie. Hodowla komórek i tkanek roślinnych, restytucja roślin z protoplastów i komórek roślinnych. Biotechnologiczne doskonalenie roślin.
C.
Przedmioty zawodowe
Przedmioty zawodowe
Stan produkcji sadowniczej i kierunki jej rozwoju. Wymagania glebowe i klimatyczne poszczególnych gatunków roślin sadowniczych, rejonizacja upraw, modele sadów, wielkość, kierunki intensyfikacji produkcji sadowniczej. Zakładanie sadów. Zabiegi agrotechniczne w sadach i jagodnikach. Najnowsze technologie w uprawie roślin sadowniczych. Odmianoznawstwo sadownicze.
Pochodzenie i rozmieszczenie roślin uprawnych i dziko rosnących roślin jagodowych. Znaczenie roślin jagodowych. Rozmnażanie roślin jagodowych. Biologia kwitnienia i owocowania. Agrotechnika i ochrona roślin jagodowych. Odmiany uprawne i nowości odmianowe. Uszkodzenia mrozowe roślin jagodowych.
Charakterystyka uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Wpływ czynników środowiska na wzrost, rozwój i plonowanie warzyw. Zasady uprawy warzyw (przygotowanie gleby, nawożenie, siew, produkcja rozsady, pielęgnowanie, zbiór). Pomieszczenie do uprawy. Nowoczesne metody uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Odmianoznawstwo.
Roślinoznawstwo i odmianoznawstwo roślin ozdobnych. Szczegółowa uprawa pod osłonami i w gruncie roślin jednorocznych, dwuletnich, bylin, doniczkowych oraz roślin uprawianych na kwiat cięty. Sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i sterowania procesami kwitnienia.
Czynniki siedliska warunkujące plonowanie roślin, zasady uprawy roli, zmianowanie roślin, metody walki z chwastami. Stosowanie nawozów organicznych i mineralnych w uprawie roślin sadowniczych oraz warzyw i roślin ozdobnych uprawianych w polu oraz pod osłonami. Wpływ nawozów na jakość plonów. Ekologiczne skutki stosowania nawozów.
Znaczenie i specyfika szkółkarstwa. Metody rozmnażania drzew i krzewów. Produkcja podkładek wegetatywnych i generatywnych. Technologie otrzymywania drzew w szkółce.
Rozmnażanie roślin ogrodniczych. Morfologia i anatomia nasion, ocena ich wartości siewnej (kwalifikacja polowa i laboratoryjna). Poznanie podstawowych elementów produkcji nasion wybranych gatunków roślin ogrodniczych oraz sposobów ich uszlachetniania.
Wiadomości ogólne, rys historyczny ziołolecznictwa, podział surowców, formy leku roślinnego, wpływ czynników edo- i egzogennych na rośliny i surowce zielarskie. Biologia i znaczenie w lecznictwie ważniejszych gatunków roślin zielarskich pochodzących z upraw i stanowisk naturalnych.
Ogólna charakterystyka i podział roślin drzewiastych. Przegląd systematyczny ważniejszych gatunków i odmian drzew ozdobnych uprawianych w Polsce (morfologia, występowanie i wymagania siedliskowe, odporność na mróz i warunki miejskie, zastosowanie w terenach zieleni, sposoby rozmnażania).
Zmiany fizyczne zachodzące podczas wzrostu i dojrzewania warzyw i owoców. Czynniki wpływające na intensywność oddychania i transpiracji. Ocena jakości i zdolności przechowalniczej owoców i warzyw. Wyznaczanie terminu zbioru. Choroby grzybowe, bakteryjne i fizjologiczne. Czynniki warunkujące dobre przechowywanie owoców i warzyw (technika i organizacja zbioru, temperatura, wilgotność i skład gazowy powietrza, rola etylenu). Charakterystyka obiektów przechowalniczych oraz materiały i sposoby budowy. Tradycyjne i nowoczesne technologie przechowywania warzyw i owoców z uwzględnieniem wymagań gatunkowych i specyfiki budownictwa przechowalniczego.
Przydatność owoców i warzyw do przetwórstwa. Elementy procesu przetwarzania. Normy technologiczne. Jakość surowca. Technologia wyrobów gotowych. Technologia zamrażania, suszenia oraz przecierów i soków. Technologia wyrobów w postaci proszku i granulatu. Kwaszarnictwo. Wykorzystanie odpadów po produkcji.
Znaczenie chorób roślin w życiu i gospodarce człowieka. Rozwój chorób zakaźnych, mechanizmy infekcji, symptomatologia. Przegląd chorób roślin powodowanych przez wirusy, wiroidy, mikoplazmy, bakterie i grzyby. Możliwości zapobiegania chorobom roślin i ich zwalczanie.
Przegląd szkodników roślin i organizmów pożytecznych (owady, roztocza, nicienie, ślimaki, ssaki, ptaki) z uwzględnieniem morfologii, biologii i znaczenia gospodarczego. Podstawy ekologii i metod ochrony roślin.
Budowa i eksploatacja maszyn i obiektów w gospodarstwach ogrodniczych. Konstrukcje, ogrzewanie, wentylacja różnych typów szklarni i cieplarni foliowych, chłodni, przechowalni i pieczarkarni.
Produkcja ogrodnicza na świecie i w Polsce. Opłacalność produkcji owoców, warzyw, roślin ozdobnych i sadowniczego materiału szkółkarskiego. Organizacja gospodarstwa ogrodniczego. Problemy nowoczesnego ogrodnictwa w Polsce.
Zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej. Cechy rynku owoców i warzyw w Polsce. Rynek hurtowy pierwotny i wtórny. Analiza odbiorcy oraz analiza silnych i słabych stron przedsięwzięcia. Marketing strategiczny i marketing operacyjny. Planowanie marketingowe w przedsiębiorstwie.
Załącznik nr 3
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1385 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
II.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 270 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 380 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 735 godzin |
Razem: | 1385 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
- eksploatacyjna min. 6 tygodni
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. | Język obcy | 60 godzin |
2. | Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne | 90 godzin |
3. | Informatyka | 60 godzin |
4. | Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. | Matematyka ze statystyką | 150 godzin |
2. | Fizyka | 60 godzin |
3. | Chemia | 60 godzin |
4. | Rysunek techniczny | 60 godzin |
5. | Ochrona środowiska | 50 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1. | Technologia materiałów konstrukcyjnych | 75 godzin |
2. | Technika cieplna | 60 godzin |
3. | Mechanika i wytrzymałość materiałów | 90 godzin |
4. | Teoria maszyn i części maszyn | 90 godzin |
5. | Elektrotechnika i elektronika | 60 godzin |
6. | Automatyka | 45 godzin |
7. | Ergonomia i bhp | 45 godzin |
8. | Podstawy produkcji rolniczej,leśnej i spożywczej | 45 godzin |
9. | Maszyny rolnicze,leśne i spożywcze | 60 godzin |
10. | Eksploatacja maszyn | 60 godzin |
11. | Technologia napraw | 60 godzin |
12. | Postawy agrobiznesu | 45 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Rachunek macierzowy. Liczby zespolone. Rachunek wektorowy. Krzywe stopnia drugiego. Płaszczyzna i prosta w przestrzeni. Przekształcenia geometryczne. Powierzchnie stopnia drugiego. Rachunek różniczkowy i całkowity jednej i wielu zmiennych. Szeregi liczbowe i funkcyjne. Równania różniczkowe. Transformacja Laplace’a. Elementy rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej.
Mechanika punktu materialnego i bryły sztywnej. Granice stosowalności mechaniki klasycznej. Drgania i fale mechaniczne. Akustyka. Hydrodynamika. Fizyka cząsteczkowa. Podstawy termodynamiki. Fotometria. Optyka fizyczna. Podstawy fizyki atomowej. Kwantowe własności promieniowania. Podstawy fizyki jądrowej i fizyki ciała stałego.
Budowa materii, układ okresowy pierwiastków chemicznych. Teorie wiązania chemicznego. Elementy chemii organicznej: węglowodory, alkohole, aldehydy, kwasy, cukry, polimery. Termodynamika i kinetyka chemiczna. Elektrochemia. Stany skupienia materii. Koloidy. Chemia wody. Człowiek a środowisko: zanieczyszczenia atmosfery i wody.
Zagadnienia dotyczące: rzutowania prostokątnego, metodyki wykonywania i rodzajów przekrojów, wymiarowanie i oznaczanie chropowatości powierzchni. Uproszczenia rysunkowe stosowane do połączeń rozłącznych i nierozłącznych oraz zasady obowiązujące przy wykonywaniu rysunków złożeniowych.
Zajęcia poświęcone są podstawom ekologii - funkcjonowanie populacji, biocenoz i ekosystemów. W oparciu o te wiadomości realizowane są tematy omawiające źródła i szkodliwości zanieczyszczeń w atmosferze oraz sposoby zapobiegania i zmniejszania uciążliwości zanieczyszczeń w atmosferze, ekosystemach wodnych i lądowych, z uwypukleniem problemów degradacji środowiska przez rolnictwo. Zajęcia uwzględniają także zagadnienia ochrony przyrody oraz zarys stanu prawnego ochrony środowiska.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Zagadnienia dotyczące struktury i własności metali, stopów metalicznych i tworzyw sztucznych, procesów technologicznych przekształcających te materiały od stanu surowego do końcowego elementu konstrukcyjnego o określonym kształcie, wymiarach i właściwościach technologiczno-użytkowych, a także korozji metali i stopów oraz ochrony antykorozyjnej.
Stanowi podstawę do przedmiotów: silniki, inżynieria procesowa, gospodarka energetyczna, chłodnictwo i suszarnictwo, w których w szczególnym stopniu została ujęta strona techniczna. Przedmiot obejmuje: równania i przemiany gazów czynników rzeczywistych oraz powietrza, obiegi termiczne chłodziarek, pomp grzejnych i silników cieplnych, zasady przepływu ciepła, spalanie i wymienniki. Celem przedmiotu jest danie podstaw teoretycznych i umiejętności obliczeń i pomiarów energetycznych.
Równowaga układu sił, tarcie. Momenty bezwładności powierzchni płaskich. Ruch punktu na płaszczyźnie, ruch obrotowy i płaski bryły, ruch złożony punktu. Analiza jednoosiowego i płaskiego stanu naprężenia, rozciąganie, ściskanie, zbiorniki cienkościenne, skręcanie, zginanie, energia odkształcania sprężystego, wytrzymałość złożona, wyboczenie, zmęczenie materiału, doświadczalna analiza naprężeń. Podstawy dynamiki.
Obejmuje zagadnienia: struktura mechanizmów, kinematyka, kinetostatyka, dynamika w ujęciu klasycznym oraz zagadnienia komputerowej symulacji ruchu, zamkniętych i otwartych łańcuchów kinematycznych z zastosowaniem metody macierzowej kinematyki i równań ruchu Logrange’a II rodzaju. Części maszyn obejmują zagadnienia związane z projektowaniem elementów i podzespołów maszyn z uwzględnieniem specyfiki maszyn rolniczych. Poruszane zagadnienia: materiały konstrukcyjne i wytrzymałość, połączenia gwintowe, nitowane, spawane, tolerancje i pasowania, połączenia cierne i kształtowe, elementy sprężyste, osie i wały, sprzęgła, łożyskowanie, przekładanie zębate, ciągnowe, obiegowe, falowe.
Obejmuje zagadnienia: podstawy teoretyczne elektrotechniki, zasady ochrony i porażeń elektrycznych, bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi, napęd elektryczny, urządzenia rozdzielcze i sterujące, podstawy działania urządzeń półprzewodnikowych, zastosowanie elektroniki do pomiarów wielkości nieelektrycznych, wykorzystywanie komputerów do pomiarów i obliczeń symulacyjnych, podstawy energoelektroniki, urządzenia oświetleniowe. Urządzenia elektrotechniczne i elektroniczne w technice rolniczej.
Realizowane są następujące treści programowe: analiza i synteza liniowych układów automatycznej regulacji, wybrane zagadnienia analizy układów nieliniowych, synteza kombinacyjnych układów przełączających, wybrane zagadnienia syntezy przełączających układów sekwencyjnych. Analiza praktycznych przykładów regulacji i sterowania w maszynach i urządzeniach rolniczych.
Obejmuje tematy dotyczące oceny obciążenia człowieka pracą, oceny materialnego środowiska pracy, ergonomicznego projektowania stanowisk roboczych oraz podstawy prawa pracy ze szczególnym uwzględnieniem warunków pracy w rolnictwie i leśnictwie.
W zależności od specjalności nacisk będzie położony na odpowiednią gałąź produkcji. Wybrane zagadnienia agrotechniczne, charakterystyka poszczególnych grup produktów. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców i produktów.
Budowa i działanie poszczególnych maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.
Zasady organizacyjne, techniczne i ekonomiczne używania maszyn i urządzeń w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.
Zasady zabezpieczenia gotowości technicznej parku maszynowego w rolnictwie, leśnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym.
Organizacja produkcji, dystrybucja, marketing, zasady kształtowania strategii w produkcji rolniczej.
Załącznik nr 4
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1565 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 270 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 390 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 905 godzin |
Razem: | 1565 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
- zajęcia terenowe min. 10 dni
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZDMIOTY W GRUPACH
PRZDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. | Język obcy | 60 godzin |
2. | Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne | 90 godzin |
3. | Informatyka | 60 godzin |
4. | Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
1. | Zoologia z ekologią | 60 godzin |
2. | Chemia, biochemia zwierząt, biofizyka, mikrobiologia zootechniczna | 210 godzin |
3. | Anatomia i fizjologia zwierząt | 120 godzin |
C. PRZEDMOTY ZAWODOWE
1. | Podstawy produkcji roślinnej | 45 godzin |
2. | Żywienie zwierząt i paszoznawstwo | 60 godzin |
3. | Genetyka i metody hodowlane | 60 godzin |
4. | Higiena zwierząt i profilaktyka | 45 godzin |
5. | Szczegółowa hodowla, użytkowanie i rozród zwierząt | 100 godzin |
6. | Towaroznawstwo produktów zwierzęcych | 35 godzin |
7. | Podstawy ekonomiki i marketingu | 90 godzin |
8. | Przedmioty opcji specjalizacji zawodowej | 470 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Zwierzęta w ekosystemach rolniczych. Systematyka bezkręgowców w aspekcie pasożytów zwierzęcych i chorobotwórczych. Systematyka kręgowców z rozpoznawaniem charakterystycznych gatunków oraz ich biologia. Systemy prawne ochrony przyrody i środowiska.
Klasyfikacja reakcji chemicznych oraz ich kinetyka. Dysocjacja elektrolityczna oraz hydroliza. Mieszaniny buforowe oraz właściwości hydrofilo-hydrofobowe. Biologiczne układy koloidalne, elementy termodynamiki układów biologicznych. Biofizyka komórek i organizmów oraz wpływ czynników fizycznych na ustrój żywy. Wybrane fizyczne metody pomiarowe stosowane w biologii. Molekularne podstawy biosyntezy białek. Bioenergetyka organizmu zwierzęcego. Główne szlaki metaboliczne i ich wzajemne powiązania, regulacja procesów komórkowych, biochemia produkcyjności zwierząt. Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka z elementami morfologii i fizjologii drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego.
Cytologia, embrilogia i histologia. Układy anatomiczne podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Anatomia topograficzna, zewnętrzna i wewnętrzna podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Fizjologia poszczególnych układów. Fizjologia rozrodu i laktacja. Regulacja wodno-mineralna. Endokrynologia i metabolizm. Termoregulacja.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Budowa komórek i tkanek roślinnych. Morfologia i anatomia poszczególnych części roślin. Rodzaje i właściwości gleb. Bonitacja gleb w Polsce. Nawozy mineralne i organiczne oraz nawożenie. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej i jej powiązania z produkcją zwierzęcą. Siedlisko a roślina; przyrodnicze podstawy rejonizacji. Uprawa roli pod różne grupy roślin. Zmianowanie; zielona taśma. Użytki zielone w produkcji pasz i ich znaczenie w ochronie środowiska. Wpływ czynników ekologicznych i zabiegów agrotechnicznych na plonowanie roślin.
Rola i znaczenie podstawowych składników pokarmowych. Energia paszy, przemiana energii, bilans. Wartościowanie energii w paszach. Przemiana związków azotowych w organizmach. Substancje biologicznie czynne i dodatki paszowe. Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe różnych gatunków zwierząt i różnych kierunków użytkowania. Skład chemiczny pasz i ocena wartości pokarmowej pasz. Metody konserwacji i przechowywania pasz oraz ich uszlachetniania. Obliczanie zasobów pasz. Komponenty mieszanek treściwych i podstawy opracowania receptur mieszanek przemysłowych. Technika żywienia.
Podstawy genetyki ogólnej i molekularnej. Immunogenetyka w praktycznej hodowli. Genetyka populacji, genetyka cech ilościowych. Metody oceny wartości hodowlanej zwierząt. Teoria indeksu selekcyjnego; metody BLUP. Metody selekcji. Metody kojarzenia, krzyżowania i bastardyzacji. Trendy genetyczne i fenotyczne. Bujność mieszańców i efekt heterozji.
Wpływ środowiska na produkcję i zachowanie się zwierząt. Epidemiologiczne i immunologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych. Higiena pastwisk, wybiegów, pasz, doju, metody projektowania i optymalizacji pomieszczeń inwentarskich.
Podstawowe rasy zwierząt gospodarskich. Metody hodowli i chowu. Technologia odchowu i użytkowania zwierząt. Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Dokumentacja hodowlana, znakowanie i identyfikacja zwierząt. Ocena jakości podstawowych surowców zwierzęcych. Biologiczne podstawy regulacji rozrodczych funkcji samic i samców. Synchronizacja i stymulacja funkcji rozrodczych samic, zasady inseminacji oraz przenoszenie zarodów. Czynniki ograniczające funkcje rozrodcze samic i samców.
Metody oceny surowców pochodzenia zwierzęcego. Zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i mleka. Zasady przetwórstwa mleka. Zasady przetwórstwa mięsa.
Podstawy rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie. Ekonomika i organizacja czynników produkcyjnych. Zarys rozwoju i istota marketingu. Planowanie i strategia marketingu. Ustalanie cen, dystrybucja i promocja marketingu towarów.
Dobór przedmiotów wynika ze specjalnych zamówień określonych gałęzi produkcji zwierzęcej i przemysłu rolno-spożywczego. Mogą one dotyczyć takich przedmiotów jak: produkcja i przetwórstwo mleka, drobiarstwo, pszczelarstwo, produkcja pasz, produkcja mięsa lub użytkowania mięsne zwierząt, biotechnika rozrodu zwierząt, produkcja wełny i skór, stawowa produkcja rybacka itp.