Określenie minimalnych wymagań programowych dla studiów magisterskich na kierunku: "oceanografia" oraz dla studiów inżynierskich na kierunkach: "ogrodnictwo", "technika rolnicza i leśna" i "zootechnika".

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MEN.1998.4.17

Akt utracił moc
Wersja od: 2 kwietnia 1998 r.

Uchwała Nr 181/98
Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego
z dnia 12 lutego 1998 r.
w sprawie określenia minimalnych wymagań programowych dla studiów magisterskich na kierunku: "oceanografia" oraz dla studiów inżynierskich na kierunkach: "ogrodnictwo", "technika rolnicza i leśna" i "zootechnika".

Działając na podstawie art. 42 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 65, poz. 385, z późniejszymi zmianami), Rada Główna uchwala, co następuje:
§  1.
1.
Określa się minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich na kierunku studiów:

– "oceanografia"

2.
Określa się minimalne wymagania programowe na studiach inżynierskich dla kierunków studiów:

– "ogrodnictwo"

– "technika rolnicza i leśna";

– "zootechnika".

3.
Wymagania, o których mowa w ust. 1 i 2, stanowią załączniki do niniejszej uchwały.
§  2.
Przekazuje się niniejszą uchwałę Ministrowi Edukacji Narodowej oraz rektorom szkół wyższych.
§  3.
Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 października 1998 r.

ZAŁĄCZNIKI

Załącznik nr 1

Minimalne wymagania programowe na studiach magisterskich

Kierunek: OCEANOGRAFIA

I.

WYMAGANIA OGÓLNE

Studia magisterskie na kierunku oceanografia trwają 5 lat. Przedmioty dzielą się na obowiązkowe (które muszą być zaliczone przez wszystkich studentów) i do wyboru. Przyjmuje się, że ogólna liczba godzin wynosi ok. 3700, w tym minimalne wymagania programowe obejmują 1560 godzin.

II.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Celem kształcenia na kierunku oceanografia jest przygotowanie kadr dla potrzeb nauki, gospodarki morskiej i ochrony środowiska. Absolwent powinien posiadać znajomość dyscyplin oceanograficznych opartą na szerokiej podstawie nauk ścisłych. W szczególności jest on wyposażony w wiedzę obejmującą:

- wiadomości z zakresu nowoczesnych technik prowadzenia badań oceanograficznych (m.in. obsługa sond oceanograficznych, analiza danych satelitarnych, GIS),

- umiejętność rozpoznania i modelowania procesów fizycznych w środowisku morskim,

- znajomość mechanizmów funkcjonowania ekosystemu wodnego,

- znajomość podstawowych analiz biologicznych i chemicznych środowiska morskiego,

- znajomość wpływu zanieczyszczeń na ekosystem morza i metod ich neutralizacji,

- biegłą znajomość języka zachodniego.

III.

GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE

A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO375 godzin
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE465 godzin
C. PRZEDMIOTY KIERUNKOWE720 godzin
Razem:1560 godzin

IV.

PRZDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.Język obcy120 godzin
2.Przedmioty humanistyczne (etyka, filozofia, ekonomia, prawo, do wyboru)120 godzin
3.Zastosowanie komputerów75 godzin
4.Wychowanie fizyczne60 godzin

B.

PRZEDMOTY PODSTAWOWE

1.Biologia ogólna60 godzin
2.Chemia ogólna120 godzin
3.Geologia ogólna75 godzin
4.Podstawy matematyki60 godzin
5.Wstęp do fizyki90 godzin
6.Metody statystyczne w oceanografii60 godzin

C.

PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

1.Geologia morza45 godzin
2.Hydrobiologia90 godzin
3.Hydrochemia75 godzin
4.Podstawy fizyki morza90 godzin
5.Oceanografia biologiczna90 godzin
6.Oceanografia fizyczna120 godzin
7.Oceanografia chemiczna120 godzin
8.Ekologia ogólna90 godzin

V.

TREŚCI PROGRAMOWE

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
Biologia ogólna 60 godzin

Biologia jako nauka. Poziomy organizacji życia. Budowa i właściwości materii żywej. Składniki chemiczne żywych układów (węglowodory, cukrowce, lipidy, białka, kwasy nukleinowe). Procesy chemiczne związane z życiem (oddychanie: fotosynteza, przemiany kwasów nukleinowych, synteza białek). Komórka jako jednostka życia - składniki i struktura komórki. Właściwości komórek roślinnych i zwierzęcych. Typy komórek i tkanek. Rozmnażanie się komórek - cykl komórkowy. Podstawowe mechanizmy dziedziczności. Podstawy systematyki oraz przegląd podstawowych grup taksonomicznych roślin i zwierząt. Populacja i interakcje międzypopulacyjne. Ekologia środowiskowa - zależności biocenotyczne, zarys biogeografii. Podstawowe prawa i teorie ewolucji.

2.
Chemia ogólna 120 godzin

Podstawowe prawa i pojęcia chemiczne, obliczenia stechiometryczne. Struktura elektronowa i układ okresowy pierwiastków, wiązania chemiczne. Prawo równowagi chemicznej. Równowagi w roztworach elektrolitów. Teoria dysocjacji. Równowagi kwasowo-zasadowe. Iloczyn jonowy wody. skala pH. Prawo iloczynu rozpuszczalności. Roztwory buforowe. Reakcje utleniania i redukcji. Elektrochemia. Przewodnictwo elektrolitów. Elektroliza. Potencjały elektrodowe, ogniwa. Związki kompleksowe.

3.
Geologia ogólna 75 godzin

Budowa Ziemi - jej właściwości fizyczne i chemiczne. Geneza i budowa litosfery. Procesy endogeniczne (plutonizm, wulkanizm, sejsmiczność). Procesy egzogeniczne (wietrzenie, erozja, denudacja, akumulacja). Struktura dna oceanu światowego w świetle teorii tektoniki globalnej. Cykle sedymentacyjno-orogeniczne w dziejach Ziemi. Geochronologia na tle rozwoju świata organicznego.

4.
Podstawy matematyki 60 godzin

Pojęcie funkcji, funkcji różnowartościowej, wzajemnie jednoznacznej, odwrotnej. Pojęcie grupy, ciała. Różne układy współrzędnych w R2. Równania prostej. Ciało liczb zespolonych. Postać trygonometryczna. Rozwiązywanie równań z jedną niewiadomą. Równanie prostej i płaszczyzny. Pojęcie przestrzeni liniowej, liniowej niezależności, bazy, wymiaru. Macierze, działania na macierzach, wyznacznik, rząd macierzy, macierz odwrotna, równania macierzowe. Przekształcenia liniowe. Obraz i jądro. Rząd przekształcenia liniowego, związek z wymiarem jądra. Postać macierzowa przekształceń liniowych. Układy równań liniowych. Twierdzenie Cramera. Twierdzenie Kroneckera-Capelli’ego. Metoda Gaussa. Wektory i wartości własne. Formy dwuliniowe, kwadratowe, ich określoność, kryterium Sylwestra. Iloczyn skalarny, iloczyn wektorowy, iloczyn mieszany, własności.

5.
Wstęp do fizyki 90 godzin

Kinetyczna teoria gazów. Podstawowe pojęcia i definicje termodynamiczne. Pierwsza zasada termodynamiki (przemiany gazowe, praca i ciepło, pojemność cieplna). Druga zasada termodynamiki (procesy odwracalne i nieodwracalne; procesy cykliczne, entropia). Elektrostatyka. Elektromagnetyzm. Ruch falowy - zasada superpozycji drgań. Optyka - polaryzacja, dyfrakcja, interferencja. Promieniowanie ciała doskonale czarnego. Podstawy mechaniki kwantowej. Elementy fizyki jądrowej - cyklotron, synchrotron.

6.
Metody statystyczne w oceanografii 60 godzin

Podstawy statystyki, rachunek prawdopodobieństwa, parametry i statystyki rozkładów, korelacje, testowanie rozkładu normalnego. Test t, Test F, analiza wariancji ANOVA. Test C2, metody nieparametryczne i regresja.

C.

PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

1.
Geologia morza 45 godzin

Geneza i ewolucja wód oceanu. Procesy geologiczne w Oceanie Światowym: endogeniczne i egzogeniczne. Elementy strukturalne dna oceanicznego: szelf, skłon kontynentalny, strefy przejściowe, grzbiety śródoceaniczne, platformy oceaniczne. Charakterystyka osadów morskich i ich geneza. Tempo sedymentacji, miąższość warstwy osadowej i prawidłowości w przestrzennym rozmieszczeniu osadów morskich.

2.
Hydrobiologia 90 godzin

Specyfika warunków życia w wodzie. Wpływ czynników fizycznych (ruchy wody, temperatura, światło), chemicznych (gazy i elektrolity) i edaficznych na zjawiska biotyczne. Biologia organizmów wodnych: pływalność, ruch, opływowy kształt ciała, osmoregulacja i jonoregulacja, przystosowanie anatomiczne do oddychania w wodzie, odżywianie się organizmów wodnych, rozmnażanie i rozwój. Formacje ekologiczne, przegląd i charakterystyka. Charakterystyka biologiczna środowiska wodnego: ekosystem morski, jeziora (ogólna charakterystyka jezior - pochodzenie, opis biologiczny poszczególnych dziedzin jeziora, typologia jezior), zbiorniki zaporowe, stawy, rzeki, źródła i estuaria. Produktywność ekosystemów wodnych - zróżnicowanie siedliskowe. Skład gatunkowy wybranych ekosystemów wodnych. Problemy hydrobiologii stosowanej: eutrofizacja, saprolizacja (system saprobowy), acydifikajca.

3.
Hydrochemia 75 godzin

Charakterystyka fizykochemicznych właściwości wody. Struktura molekularna lodu i wody ciekłej. Jonizacja wody, jon hydronowy, dualistyczna rola wody w układach kwas-zasada. Rozpuszczalność i iloczyn rozpuszczalności. Układ węglanowy. Twardość i agresywność wody. Sposoby przedstawiania składu chemicznego wody. Substancje nieorganiczne w wodzie i ich przemiany. Substancje organiczne w wodzie i ich przemiany. Klasyfikacja wód gruntowych i powierzchniowych. Migracje zanieczyszczeń w środowisku wodnym: biochemiczne procesy zużywające tlen, samooczyszczanie, eutrofizacja.

4.
Podstawy fizyki morza 90 godzin

Ziemia jako układ termodynamiczny. Siły działające na masy wodne i ich ruch. Woda jako ośrodek fizyczny. Struktura molekularna wody morskiej. Elementy termodynamiki wody morskiej. Pochłanianie i rozpraszanie światła w wodzie. Molekularna wymian masy, ciepła i pędu. Bilans cieplny kolumny wodnej. Fale dźwiękowe w morzu i osłabianie natężenia dźwięku w morzu. Akustyczna detekcja obiektów biologicznych w morzu.

5.
Oceanografia biologiczna 90 godzin

Znaczenie i rola oceanografii biologicznej jako nauki o życiu we wszechoceanie. Ogólna charakterystyka oceanu jako środowiska życia - rola i znaczenie wybranych czynników fizycznych, chemicznych i dynamicznych. Biologiczne strefy w morzu: pelagial (rejon nerytyczny i wód otwartych), bental (sfera litoralu i głębokiego dna). Charakterystyka biocenotyczna formacji ekologicznych w morzu (plankton, bentos, nekton). Roślinność morska. Zwierzęta w morzu. Biogeografia: charakterystyka biocenotyczna wód polarnych, umiarkowanych, subtropikalnych i tropikalnych. Produktywność: metody pomiaru produkcji biologicznej, produkcja poszczególnych poziomów troficznych, regionalizacja produktywności. Biologiczne wykorzystanie mórz: rybołówstwo i pozyskiwanie innych zasobów żywych oraz marikultura.

6.
Oceanografia fizyczna 120 godzin

Historia odkryć i badań oceanograficznych. Ziemia jako planeta wód. Zasoby wodne i krążenie wody na Ziemi. Siły motoryczne ruchu wody w przyrodzie. Pola wymiany masy i energii w systemie ocean-atmosfera-ląd. Pola temperatury, zasolenia i gęstości. Okresowe termo-, halo- i piknokliny. Lody na morzach. Falowanie i wahania okresowe wód. Prądy - typy prądów. Ogólny system krążenia wód oceanu. Procesy mieszania wód morskich i wywołane nimi zjawiska. Bilans energii i substancji w oceanie (bilanse: cieplny, mechanizmy, wodny, woli). Charakterystyki oceanograficzne oceanów i wybranych mórz.

7.
Oceanografia chemiczna 120 godzin.

Migracja związków chemicznych w podłoża zlewni. Połączenia chemiczne w wodzie morskiej. Stałość składu chemicznego wód morskich. Klasyfikacja pierwiastków w wodzie morskiej. Procesy chemiczne w strefie kontaktowej: atmosfera-woda morska. Rozpuszczalność gazów w wodzie morskiej. Organiczne kompleksy w wodzie morskiej. Cykle biogeochemiczne w morzu: węgla, azotu, fosforu, żelaza, manganu, krzemu, siarki i pierwiastków śladowych. Pierwiastki promieniotwórcze w wodzie morskiej. Zawiesiny organiczne i nieorganiczne w morzu. Zjawiska sorpcyjne w warstwie kontaktowej woda - osad denny. Skład chemiczny wód interstycjalnych. Powstawanie konkrecji manganowych i innych. Chemizm wód różnych regionów - oceanów i mórz, w tym Bałtyku i estuariów.

8.
Ekologia ogólna 90 godzin

Ekologia - cel i przedmiot badań, podstawowe pojęcia: siedlisko, nisze ekologiczne, środowisko, pojęcie czynnika ograniczającego w odniesieniu do prawa minimum i tolerancji ekologicznej. Formy życiowe, spektra ekologiczne. Struktura i dynamika populacji, biocenoz i ekosystemów. Sukcesja ekologiczna.

VI.

ZALECENIA

Program studiów powinien zawierać odpowiednie dla danej specjalności praktyki laboratoryjne i terenowe.

Załącznik nr 2

Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich

Kierunek: OGRODNICTWO

I.

WYMAGANIA OGÓLNE

Studia inżynierskie na kierunku "ogrodnictwo" trwają 4 lata (8 semestrów), stanowią autonomiczną formę akademickich wyższych studiów zawodowych i kończą się egzaminem dyplomowym.

Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1815 godzin określonych w minimum programowym.

II.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwent studiów inżynierskich na kierunku ogrodniczym powinien dysponować poszerzoną wiedzą z zakresu nauk biologicznych i chemicznych. Powinien dysponować wiedzą technologiczną i techniczną z zakresu produkcji ogrodniczej: warzywnictwa, sadownictwa i roślin ozdobnych. Powinien posiąść znajomość metod analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania, zasad funkcjonowania rynku rolnego oraz umiejętność przetwarzania danych przy wykorzystaniu techniki komputerowej i znać język obcy w stopniu umożliwiającym porozumiewanie się i korzystanie z literatury z zakresu ogrodnictwa. Ważnym elementem kształcenia będzie rozszerzenie posiadanej wiedzy z wybranych dyscyplin humanistycznych.

III.

GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE

A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO270 godzin
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE480 godzin
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE1065 godzin
Razem:1815 godzin

IV.

PRAKTYKI

- produkcyjno-organizacyjna min. 5 miesięcy

- zajęcia terenowe min. 75 godzin

Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.

V.

PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.Język obcy60 godzin
2.Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne90 godzin
3.Informatyka60 godzin
4.Wychowanie fizyczne60 godzin

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.Chemia60 godzin
2.Botanika75 godzin
3.Gleboznawstwo45 godzin
4.Mikrobiologia rolnicza30 godzin
5.Agrometeorologia30 godzin
6.Fizjologia roślin ogrodniczych60 godzin
7.Genetyka i hodowla roślin ogrodniczych45 godzin
8.Biochemia30 godzin
9.Ekologia i ochrona środowiska30 godzin
10.Prawo rolne30 godzin
11.Biotechnologia w ogrodnictwie30 godzin
12.Zajęcia praktyczne z przedmiotów: botanika, gleboznawstwo, ekologia i ochrona środowiska15 godzin

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

1.Sadownictwo120 godzin
2.Warzywnictwo120 godzin
3.Rośliny ozdobne120 godzin
4.Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych90 godzin
5.Szkółkarstwo ogrodnicze45 godzin
6.Nasiennictwo ogrodnicze45 godzin
7.Rośliny przyprawowe i lecznicze30 godzin
8.Dendrologia45 godzin
9.Przechowalnictwo płodów ogrodniczych45 godzin
10.Przetwórstwo owoców i warzyw45 godzin
11.Fitopatologia ogrodnicza60 godzin
12.Entomologia ogrodnicza60 godzin
13.Mechanizacja i inżynieria ogrodnicza60 godzin
14.Ekonomika ogrodnicza75 godzin
15.Rynek ogrodniczy45 godzin
16.Zajęcia praktyczne z przedmiotów: sadownictwo, warzywnictwo, rośliny ozdobne60 godzin

VI.

TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.
Język obcy 60 godzin

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie

2.
Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne 90 godzin

W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp. W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
Informatyka 60 godzin

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
Chemia 60 godzin

Budowa atomu, teorie wiązań chemicznych, elementy termodynamiki i kinetyki chemicznej, reakcje i nazewnictwo związków chemicznych. Analiza jakościowa i ilościowa. Podstawowe metody identyfikacji związków organicznych.

2.
Botanika 75 godzin

Anatomia roślin: struktura i funkcje komórek roślinnych, tkanek. Budowa i funkcje korzeni, pędów, kwiatów, owoców i nasion. Elementy ekologii, fitosocjologii i ochrony przyrody.

3.
Gleboznawstwo 45 godzin

Powstawanie oraz właściwości fizyczne i chemiczne minerałów. Podział fazy stałej na frakcje i grupy granulometryczne. Charakterystyka i rozpoznawanie głównych typów gleb.

4.
Mikrobiologia rolnicza 30 godzin

Podstawowe wiadomości z zakresu mikrobiologii. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje. Morfologia drobnoustrojów. Drobnoustroje środowisk naturalnych. Udział drobnoustrojów w krążeniu pierwiastków w przyrodzie. Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności i przetwórstwie.

5.
Agrometeorologia 30 godzin

Ocena zasobów energetycznych, cieplnych i wigotnościowych kraju oraz wpływu pogody na plonowanie roślin w ogrodnictwie i rolnictwie. Metodyka oceny klimatu i mikroklimatu, charakterystyka klimatu i agroklimatu Polski. Pomiary meteorologiczne i metodyka danych meteorologicznych.

6.
Fizjologia roślin ogrodniczych 60 godzin

Istota i mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin uprawnych. Wpływ czynników zewnętrznych na natężenie i przebieg procesów fizjologicznych (adaptacja, aklimatyzacja) decydujących o wielkości i jakości plonu. Skutki chemizacji ogrodnictwa oraz wpływ zanieczyszczeń miejskich i przemysłowych na procesy życiowe roślin.

7.
Genetyka i hodowla roślin ogrodniczych 45 godzin

Procesy genetyczne zachodzące w komórce, organizmie i populacji. Podstawy inżynierii genetycznej. Cele i zasady hodowli. Podstawy hodowli roślin. Zasady oceny zmienności fenotypowej. Techniki stosowane w genetyce i hodowli roślin.

8.
Biochemia 30 godzin

Molekularna organizacja życia na poziomie komórki. Budowa enzymów, mechanizmy działania i regulacji. Zasady przenoszenia energii w komórkach (utlenianie biologiczne) oraz pobieranie i przekształcanie energii z otaczającego środowiska i wykorzystanie jej do budowy własnych struktur (fotosynteza). Funkcje kwasów nukleinowych.

9.
Ekologia i ochrona środowiska 30 godzin

Podstawowe wiadomości o strukturze i funkcji układów ekologicznych. Zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby oraz ich wpływ na rośliny ogrodnicze. Metody stosowane w ochronie środowiska przyrodniczego. Prawne i społeczne aspekty ochrony środowiska w Polsce.

10.
Prawo rolne 30 godzin

Podstawowe wiadomości z zakresu prawa. Prawo własności, współwłasności, użytkowanie, użytkowanie wieczyste. Hipoteka, księgi wieczyste. Gospodarka gruntami, wywłaszczanie, scalanie gruntów.

11.
Biotechnologia w ogrodnictwie 30 godzin

Definicja, historia biotechnologii. Metody biotechnologii stosowane w rolnictwie, ogrodnictwie i leśnictwie. Hodowla komórek i tkanek roślinnych, restytucja roślin z protoplastów i komórek roślinnych. Biotechnologiczne doskonalenie roślin.

C.

Przedmioty zawodowe

1.
Sadownictwo 120 godzin

Stan produkcji sadowniczej i kierunki jej rozwoju. Wymagania glebowe i klimatyczne poszczególnych gatunków roślin sadowniczych, rejonizacja upraw, modele sadów, wielkość, kierunki intensyfikacji produkcji sadowniczej. Zakładanie sadów. Zabiegi agrotechniczne w sadach i jagodnikach. Najnowsze technologie w uprawie roślin sadowniczych. Odmianoznawstwo sadownicze.

Pochodzenie i rozmieszczenie roślin uprawnych i dziko rosnących roślin jagodowych. Znaczenie roślin jagodowych. Rozmnażanie roślin jagodowych. Biologia kwitnienia i owocowania. Agrotechnika i ochrona roślin jagodowych. Odmiany uprawne i nowości odmianowe. Uszkodzenia mrozowe roślin jagodowych.

2.
Warzywnictwo 120 godzin

Charakterystyka uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Wpływ czynników środowiska na wzrost, rozwój i plonowanie warzyw. Zasady uprawy warzyw (przygotowanie gleby, nawożenie, siew, produkcja rozsady, pielęgnowanie, zbiór). Pomieszczenie do uprawy. Nowoczesne metody uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Odmianoznawstwo.

3.
Rośliny ozdobne 120 godzin

Roślinoznawstwo i odmianoznawstwo roślin ozdobnych. Szczegółowa uprawa pod osłonami i w gruncie roślin jednorocznych, dwuletnich, bylin, doniczkowych oraz roślin uprawianych na kwiat cięty. Sposoby rozmnażania, zasady nawożenia i sterowania procesami kwitnienia.

4.
Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych 90 godzin

Czynniki siedliska warunkujące plonowanie roślin, zasady uprawy roli, zmianowanie roślin, metody walki z chwastami. Stosowanie nawozów organicznych i mineralnych w uprawie roślin sadowniczych oraz warzyw i roślin ozdobnych uprawianych w polu oraz pod osłonami. Wpływ nawozów na jakość plonów. Ekologiczne skutki stosowania nawozów.

5.
Szkółkarstwo ogrodnicze 45 godzin

Znaczenie i specyfika szkółkarstwa. Metody rozmnażania drzew i krzewów. Produkcja podkładek wegetatywnych i generatywnych. Technologie otrzymywania drzew w szkółce.

6.
Nasiennictwo ogrodnicze 45 godzin

Rozmnażanie roślin ogrodniczych. Morfologia i anatomia nasion, ocena ich wartości siewnej (kwalifikacja polowa i laboratoryjna). Poznanie podstawowych elementów produkcji nasion wybranych gatunków roślin ogrodniczych oraz sposobów ich uszlachetniania.

7.
Rośliny przyprawowe i lecznicze 30 godzin

Wiadomości ogólne, rys historyczny ziołolecznictwa, podział surowców, formy leku roślinnego, wpływ czynników edo- i egzogennych na rośliny i surowce zielarskie. Biologia i znaczenie w lecznictwie ważniejszych gatunków roślin zielarskich pochodzących z upraw i stanowisk naturalnych.

8.
Dendrologia 45 godzin

Ogólna charakterystyka i podział roślin drzewiastych. Przegląd systematyczny ważniejszych gatunków i odmian drzew ozdobnych uprawianych w Polsce (morfologia, występowanie i wymagania siedliskowe, odporność na mróz i warunki miejskie, zastosowanie w terenach zieleni, sposoby rozmnażania).

9.
Przechowalnictwo płodów ogrodniczych 45 godzin

Zmiany fizyczne zachodzące podczas wzrostu i dojrzewania warzyw i owoców. Czynniki wpływające na intensywność oddychania i transpiracji. Ocena jakości i zdolności przechowalniczej owoców i warzyw. Wyznaczanie terminu zbioru. Choroby grzybowe, bakteryjne i fizjologiczne. Czynniki warunkujące dobre przechowywanie owoców i warzyw (technika i organizacja zbioru, temperatura, wilgotność i skład gazowy powietrza, rola etylenu). Charakterystyka obiektów przechowalniczych oraz materiały i sposoby budowy. Tradycyjne i nowoczesne technologie przechowywania warzyw i owoców z uwzględnieniem wymagań gatunkowych i specyfiki budownictwa przechowalniczego.

10.
Przetwórstwo owoców i warzyw 45 godzin

Przydatność owoców i warzyw do przetwórstwa. Elementy procesu przetwarzania. Normy technologiczne. Jakość surowca. Technologia wyrobów gotowych. Technologia zamrażania, suszenia oraz przecierów i soków. Technologia wyrobów w postaci proszku i granulatu. Kwaszarnictwo. Wykorzystanie odpadów po produkcji.

11.
Fitopatologia ogrodnicza 60 godzin

Znaczenie chorób roślin w życiu i gospodarce człowieka. Rozwój chorób zakaźnych, mechanizmy infekcji, symptomatologia. Przegląd chorób roślin powodowanych przez wirusy, wiroidy, mikoplazmy, bakterie i grzyby. Możliwości zapobiegania chorobom roślin i ich zwalczanie.

12.
Entomologia ogrodnicza 60 godzin

Przegląd szkodników roślin i organizmów pożytecznych (owady, roztocza, nicienie, ślimaki, ssaki, ptaki) z uwzględnieniem morfologii, biologii i znaczenia gospodarczego. Podstawy ekologii i metod ochrony roślin.

13.
Mechanizacja i inżynieria ogrodnicza 60 godzin

Budowa i eksploatacja maszyn i obiektów w gospodarstwach ogrodniczych. Konstrukcje, ogrzewanie, wentylacja różnych typów szklarni i cieplarni foliowych, chłodni, przechowalni i pieczarkarni.

14.
Ekonomika ogrodnictwa 75 godzin

Produkcja ogrodnicza na świecie i w Polsce. Opłacalność produkcji owoców, warzyw, roślin ozdobnych i sadowniczego materiału szkółkarskiego. Organizacja gospodarstwa ogrodniczego. Problemy nowoczesnego ogrodnictwa w Polsce.

15.
Rynek ogrodniczy 45 godzin

Zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej. Cechy rynku owoców i warzyw w Polsce. Rynek hurtowy pierwotny i wtórny. Analiza odbiorcy oraz analiza silnych i słabych stron przedsięwzięcia. Marketing strategiczny i marketing operacyjny. Planowanie marketingowe w przedsiębiorstwie.

Załącznik nr 3

Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich

Kierunek: TECHNIKA ROLNICZA I LEŚNA

I.

WYMAGANIA OGÓLNE

Studia inżynierskie na kierunku technika rolnicza i leśna trwają 4 lata (8 semestrów), stanowią autonomiczną formę akademickich wyższych studiów zawodowych i kończą się egzaminem dyplomowym.

Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1385 godzin określonych w minimum programowym.

II.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwenci kierunku technika rolnicza i leśna mają posiadać umiejętności wykorzystania nauk podstawowych, ogólnotechnicznych i zawodowych do rozwiązywania współczesnych i przyszłościowych problemów inżynierii rolniczej. Absolwent powinien mieć wiedzę z dziedziny organizowania, prowadzenia i zarządzania działalności szeroko pojętej infrastruktury rolniczej. Pojęcie to obejmuje eksploatację maszyn i urządzeń oraz organizację i zarządzanie firmami związanymi z produkcją rolniczą od produkcji surowców do ich przetwarzania.

II.

GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE

A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO270 godzin
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE380 godzin
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE735 godzin
Razem:1385 godzin

IV.

PRAKTYKI

- warsztatowa min. 4 tygodnie

- eksploatacyjna min. 6 tygodni

Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.

V.

PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.Język obcy60 godzin
2.Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne90 godzin
3.Informatyka60 godzin
4.Wychowanie fizyczne60 godzin

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.Matematyka ze statystyką150 godzin
2.Fizyka60 godzin
3.Chemia60 godzin
4.Rysunek techniczny60 godzin
5.Ochrona środowiska50 godzin

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

1.Technologia materiałów konstrukcyjnych75 godzin
2.Technika cieplna60 godzin
3.Mechanika i wytrzymałość materiałów90 godzin
4.Teoria maszyn i części maszyn90 godzin
5.Elektrotechnika i elektronika60 godzin
6.Automatyka45 godzin
7.Ergonomia i bhp45 godzin
8.Podstawy produkcji rolniczej,leśnej i spożywczej45 godzin
9.Maszyny rolnicze,leśne i spożywcze60 godzin
10.Eksploatacja maszyn60 godzin
11.Technologia napraw60 godzin
12.Postawy agrobiznesu45 godzin

VI.

TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.
Język obcy 60 godzin

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne 90 godzin

W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.

W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
Informatyka 60 godzin

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
Matematyka ze statystyką 150 godzin

Rachunek macierzowy. Liczby zespolone. Rachunek wektorowy. Krzywe stopnia drugiego. Płaszczyzna i prosta w przestrzeni. Przekształcenia geometryczne. Powierzchnie stopnia drugiego. Rachunek różniczkowy i całkowity jednej i wielu zmiennych. Szeregi liczbowe i funkcyjne. Równania różniczkowe. Transformacja Laplace’a. Elementy rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej.

2.
Fizyka 60 godzin

Mechanika punktu materialnego i bryły sztywnej. Granice stosowalności mechaniki klasycznej. Drgania i fale mechaniczne. Akustyka. Hydrodynamika. Fizyka cząsteczkowa. Podstawy termodynamiki. Fotometria. Optyka fizyczna. Podstawy fizyki atomowej. Kwantowe własności promieniowania. Podstawy fizyki jądrowej i fizyki ciała stałego.

3.
Chemia 60 godzin

Budowa materii, układ okresowy pierwiastków chemicznych. Teorie wiązania chemicznego. Elementy chemii organicznej: węglowodory, alkohole, aldehydy, kwasy, cukry, polimery. Termodynamika i kinetyka chemiczna. Elektrochemia. Stany skupienia materii. Koloidy. Chemia wody. Człowiek a środowisko: zanieczyszczenia atmosfery i wody.

4.
Rysunek techniczny 60 godzin

Zagadnienia dotyczące: rzutowania prostokątnego, metodyki wykonywania i rodzajów przekrojów, wymiarowanie i oznaczanie chropowatości powierzchni. Uproszczenia rysunkowe stosowane do połączeń rozłącznych i nierozłącznych oraz zasady obowiązujące przy wykonywaniu rysunków złożeniowych.

5.
Ochrona środowiska 50 godzin

Zajęcia poświęcone są podstawom ekologii - funkcjonowanie populacji, biocenoz i ekosystemów. W oparciu o te wiadomości realizowane są tematy omawiające źródła i szkodliwości zanieczyszczeń w atmosferze oraz sposoby zapobiegania i zmniejszania uciążliwości zanieczyszczeń w atmosferze, ekosystemach wodnych i lądowych, z uwypukleniem problemów degradacji środowiska przez rolnictwo. Zajęcia uwzględniają także zagadnienia ochrony przyrody oraz zarys stanu prawnego ochrony środowiska.

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

1.
Technologia materiałów konstrukcyjnych 75 godzin

Zagadnienia dotyczące struktury i własności metali, stopów metalicznych i tworzyw sztucznych, procesów technologicznych przekształcających te materiały od stanu surowego do końcowego elementu konstrukcyjnego o określonym kształcie, wymiarach i właściwościach technologiczno-użytkowych, a także korozji metali i stopów oraz ochrony antykorozyjnej.

2.
Technika cieplna 60 godzin

Stanowi podstawę do przedmiotów: silniki, inżynieria procesowa, gospodarka energetyczna, chłodnictwo i suszarnictwo, w których w szczególnym stopniu została ujęta strona techniczna. Przedmiot obejmuje: równania i przemiany gazów czynników rzeczywistych oraz powietrza, obiegi termiczne chłodziarek, pomp grzejnych i silników cieplnych, zasady przepływu ciepła, spalanie i wymienniki. Celem przedmiotu jest danie podstaw teoretycznych i umiejętności obliczeń i pomiarów energetycznych.

3.
Mechanika i wytrzymałość materiałów 90 godzin

Równowaga układu sił, tarcie. Momenty bezwładności powierzchni płaskich. Ruch punktu na płaszczyźnie, ruch obrotowy i płaski bryły, ruch złożony punktu. Analiza jednoosiowego i płaskiego stanu naprężenia, rozciąganie, ściskanie, zbiorniki cienkościenne, skręcanie, zginanie, energia odkształcania sprężystego, wytrzymałość złożona, wyboczenie, zmęczenie materiału, doświadczalna analiza naprężeń. Podstawy dynamiki.

4.
Teoria maszyn i części maszyn 90 godzin

Obejmuje zagadnienia: struktura mechanizmów, kinematyka, kinetostatyka, dynamika w ujęciu klasycznym oraz zagadnienia komputerowej symulacji ruchu, zamkniętych i otwartych łańcuchów kinematycznych z zastosowaniem metody macierzowej kinematyki i równań ruchu Logrange’a II rodzaju. Części maszyn obejmują zagadnienia związane z projektowaniem elementów i podzespołów maszyn z uwzględnieniem specyfiki maszyn rolniczych. Poruszane zagadnienia: materiały konstrukcyjne i wytrzymałość, połączenia gwintowe, nitowane, spawane, tolerancje i pasowania, połączenia cierne i kształtowe, elementy sprężyste, osie i wały, sprzęgła, łożyskowanie, przekładanie zębate, ciągnowe, obiegowe, falowe.

5.
Elektrotechnika i elektronika 60 godzin

Obejmuje zagadnienia: podstawy teoretyczne elektrotechniki, zasady ochrony i porażeń elektrycznych, bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi, napęd elektryczny, urządzenia rozdzielcze i sterujące, podstawy działania urządzeń półprzewodnikowych, zastosowanie elektroniki do pomiarów wielkości nieelektrycznych, wykorzystywanie komputerów do pomiarów i obliczeń symulacyjnych, podstawy energoelektroniki, urządzenia oświetleniowe. Urządzenia elektrotechniczne i elektroniczne w technice rolniczej.

6.
Automatyka 45 godzin

Realizowane są następujące treści programowe: analiza i synteza liniowych układów automatycznej regulacji, wybrane zagadnienia analizy układów nieliniowych, synteza kombinacyjnych układów przełączających, wybrane zagadnienia syntezy przełączających układów sekwencyjnych. Analiza praktycznych przykładów regulacji i sterowania w maszynach i urządzeniach rolniczych.

7.
Ergonomia i bhp 45 godzin

Obejmuje tematy dotyczące oceny obciążenia człowieka pracą, oceny materialnego środowiska pracy, ergonomicznego projektowania stanowisk roboczych oraz podstawy prawa pracy ze szczególnym uwzględnieniem warunków pracy w rolnictwie i leśnictwie.

8.
Podstawy produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej 45 godzin

W zależności od specjalności nacisk będzie położony na odpowiednią gałąź produkcji. Wybrane zagadnienia agrotechniczne, charakterystyka poszczególnych grup produktów. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców i produktów.

9.
Maszyny rolnicze, leśne i spożywcze 60 godzin

Budowa i działanie poszczególnych maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.

10.
Eksploatacja maszyn 60 godzin

Zasady organizacyjne, techniczne i ekonomiczne używania maszyn i urządzeń w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.

11.
Technologia napraw 60 godzin

Zasady zabezpieczenia gotowości technicznej parku maszynowego w rolnictwie, leśnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym.

12.
Podstawy agrobiznesu 45 godzin

Organizacja produkcji, dystrybucja, marketing, zasady kształtowania strategii w produkcji rolniczej.

Załącznik nr 4

Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich

Kierunek: ZOOTECHNIKA

I.

WYMAGANIA OGÓLNE

Studia inżynierskie na kierunku zootechnika trwają 4 lata (8 semestrów), stanowią autonomiczną formę akademickich wyższych studiów zawodowych i kończą się egzaminem dyplomowym.

Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1565 godzin określonych w minimum programowym.

II.

SYLWETKA ABSOLWENTA

Absolwentów studiów inżynierskich kierunku zootechnicznego charakteryzują umiejętność i sprawność działania w zakresie hodowli i chowu, żywienia, użytkowania zwierząt i oceny surowców pochodzenia zwierzęcego, prowadzenia prac hodowlanych, organizowania procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, stosowania postępu naukowo-technicznego i technologicznego, organizacji i restrukturyzacji gospodarstw rolnych, dokonywania przy zastosowaniu środków informatycznych analizy ekonomicznej opłacalności produkcji zwierzęcej i roślinnej oraz wyboru najwłaściwszego wariantu jej doskonalenia, oddziaływania i doradztwa terenowego związanego z rozwojem reprezentowanej przez siebie dyscypliny zawodowej.

III.

GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE

A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO270 godzin
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE390 godzin
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE905 godzin
Razem:1565 godzin

IV.

PRAKTYKI

- produkcyjno-organizacyjna min. 8 tygodni

- zajęcia terenowe min. 10 dni

Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.

V.

PRZDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.Język obcy60 godzin
2.Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne90 godzin
3.Informatyka60 godzin
4.Wychowanie fizyczne60 godzin
B. PRZEDMOTY PODSTAWOWE
1.Zoologia z ekologią60 godzin
2.Chemia, biochemia zwierząt, biofizyka, mikrobiologia zootechniczna210 godzin
3.Anatomia i fizjologia zwierząt120 godzin

C. PRZEDMOTY ZAWODOWE

1.Podstawy produkcji roślinnej45 godzin
2.Żywienie zwierząt i paszoznawstwo60 godzin
3.Genetyka i metody hodowlane60 godzin
4.Higiena zwierząt i profilaktyka45 godzin
5.Szczegółowa hodowla, użytkowanie i rozród zwierząt100 godzin
6.Towaroznawstwo produktów zwierzęcych35 godzin
7.Podstawy ekonomiki i marketingu90 godzin
8.Przedmioty opcji specjalizacji zawodowej470 godzin

VI.

TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH

A.

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO

1.
Język obcy 60 godzin

Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.

2.
Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne 90 godzin

W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.

W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.

3.
Informatyka 60 godzin

Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.

B.

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

1.
Zoologia z ekologią 60 godzin

Zwierzęta w ekosystemach rolniczych. Systematyka bezkręgowców w aspekcie pasożytów zwierzęcych i chorobotwórczych. Systematyka kręgowców z rozpoznawaniem charakterystycznych gatunków oraz ich biologia. Systemy prawne ochrony przyrody i środowiska.

2.
Chemia, biochemia zwierząt, biofizyka, mikrobiologia zootechniczna 210 godzin

Klasyfikacja reakcji chemicznych oraz ich kinetyka. Dysocjacja elektrolityczna oraz hydroliza. Mieszaniny buforowe oraz właściwości hydrofilo-hydrofobowe. Biologiczne układy koloidalne, elementy termodynamiki układów biologicznych. Biofizyka komórek i organizmów oraz wpływ czynników fizycznych na ustrój żywy. Wybrane fizyczne metody pomiarowe stosowane w biologii. Molekularne podstawy biosyntezy białek. Bioenergetyka organizmu zwierzęcego. Główne szlaki metaboliczne i ich wzajemne powiązania, regulacja procesów komórkowych, biochemia produkcyjności zwierząt. Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka z elementami morfologii i fizjologii drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego.

3.
Anatomia i fizjologia zwierząt 120 godzin

Cytologia, embrilogia i histologia. Układy anatomiczne podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Anatomia topograficzna, zewnętrzna i wewnętrzna podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Fizjologia poszczególnych układów. Fizjologia rozrodu i laktacja. Regulacja wodno-mineralna. Endokrynologia i metabolizm. Termoregulacja.

C.

PRZEDMIOTY ZAWODOWE

1.
Podstawy produkcji roślinnej 45 godzin

Budowa komórek i tkanek roślinnych. Morfologia i anatomia poszczególnych części roślin. Rodzaje i właściwości gleb. Bonitacja gleb w Polsce. Nawozy mineralne i organiczne oraz nawożenie. Charakterystyka polowej produkcji roślinnej i jej powiązania z produkcją zwierzęcą. Siedlisko a roślina; przyrodnicze podstawy rejonizacji. Uprawa roli pod różne grupy roślin. Zmianowanie; zielona taśma. Użytki zielone w produkcji pasz i ich znaczenie w ochronie środowiska. Wpływ czynników ekologicznych i zabiegów agrotechnicznych na plonowanie roślin.

2.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo 60 godzin

Rola i znaczenie podstawowych składników pokarmowych. Energia paszy, przemiana energii, bilans. Wartościowanie energii w paszach. Przemiana związków azotowych w organizmach. Substancje biologicznie czynne i dodatki paszowe. Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe różnych gatunków zwierząt i różnych kierunków użytkowania. Skład chemiczny pasz i ocena wartości pokarmowej pasz. Metody konserwacji i przechowywania pasz oraz ich uszlachetniania. Obliczanie zasobów pasz. Komponenty mieszanek treściwych i podstawy opracowania receptur mieszanek przemysłowych. Technika żywienia.

3.
Genetyka i metody hodowlane 60 godzin

Podstawy genetyki ogólnej i molekularnej. Immunogenetyka w praktycznej hodowli. Genetyka populacji, genetyka cech ilościowych. Metody oceny wartości hodowlanej zwierząt. Teoria indeksu selekcyjnego; metody BLUP. Metody selekcji. Metody kojarzenia, krzyżowania i bastardyzacji. Trendy genetyczne i fenotyczne. Bujność mieszańców i efekt heterozji.

4.
Higiena zwierząt i profilaktyka, 45 godzin

Wpływ środowiska na produkcję i zachowanie się zwierząt. Epidemiologiczne i immunologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych. Higiena pastwisk, wybiegów, pasz, doju, metody projektowania i optymalizacji pomieszczeń inwentarskich.

5.
Szczegółowa hodowla, użytkowanie i rozród zwierząt 100 godzin

Podstawowe rasy zwierząt gospodarskich. Metody hodowli i chowu. Technologia odchowu i użytkowania zwierząt. Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Dokumentacja hodowlana, znakowanie i identyfikacja zwierząt. Ocena jakości podstawowych surowców zwierzęcych. Biologiczne podstawy regulacji rozrodczych funkcji samic i samców. Synchronizacja i stymulacja funkcji rozrodczych samic, zasady inseminacji oraz przenoszenie zarodów. Czynniki ograniczające funkcje rozrodcze samic i samców.

6.
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych 35 godzin

Metody oceny surowców pochodzenia zwierzęcego. Zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i mleka. Zasady przetwórstwa mleka. Zasady przetwórstwa mięsa.

7.
Podstawy ekonomiki i marketingu 90 godzin

Podstawy rachunku ekonomicznego w przedsiębiorstwie. Ekonomika i organizacja czynników produkcyjnych. Zarys rozwoju i istota marketingu. Planowanie i strategia marketingu. Ustalanie cen, dystrybucja i promocja marketingu towarów.

8.
Przedmioty specjalizacji zawodowej 470 godzin

Dobór przedmiotów wynika ze specjalnych zamówień określonych gałęzi produkcji zwierzęcej i przemysłu rolno-spożywczego. Mogą one dotyczyć takich przedmiotów jak: produkcja i przetwórstwo mleka, drobiarstwo, pszczelarstwo, produkcja pasz, produkcja mięsa lub użytkowania mięsne zwierząt, biotechnika rozrodu zwierząt, produkcja wełny i skór, stawowa produkcja rybacka itp.