Określenie minimalnych wymagań programowych dla studiów inżynierskich na kierunkach: "rolnictwo", "technologia żywności i żywienie człowieka", "technologia drewna", "rybactwo".
Dz.Urz.MEN.1998.6.33
Akt utracił mocUchwała nr 218/98
Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego
z dnia 14 maja 1998 r.
w sprawie określenia minimalnych wymagań programowych dla studiów inżynierskich na kierunkach: "rolnictwo", "technologia żywności i żywienie człowieka", "technologia drewna", "rybactwo".
– "rolnictwo",
– "technologia żywności i żywienie człowieka",
– "technologia drewna",
– "rybactwo".
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik nr 1
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1410 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 270 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 330 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 810 godzin |
Razem: | 1410 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
- Produkcyjna zawodowa w wymiarze minimum 4 miesiące, w tym co najmniej po 4 tygodnie w produkcji zwierzęcej i roślinnej.
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup, stosownie do decyzji Rad Wydziałów, z tym, że przedmioty grupy C stanowić muszą przynajmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. Język obcy | 60 godzin |
2. Przedmioty humanistyczne i ekonomia | 90 godzin |
3. Informatyka | 60 godzin |
4. Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
4. Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
Razem: | 270 godzin |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1.Chemia | 90 godzin |
2.Agrofizyka | 30 godzin |
3.Botanika | 90 godzin |
4.Statystyka matematyczna | 30 godzin |
5.Uzupełniające | 90 godzin |
Razem: | 330 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1.Agrometeorologia | 30 godzin |
2.Fizjologia roślin z elementami biochemii | 60 godzin |
3.Genetyka | 30 godzin |
4.Mikrobiologia | 30 godzin |
5.Gleboznawstwo | 45 godzin |
6.Ekologia z ochroną środowiska | 45 godzin |
7.Hodowla roślin i nasiennictwo | 45 godzin |
8.Chemia rolna | 45 godzin |
9.Ogólna uprawa roślin | 45 godzin |
10.Szczegółowa uprawa roślin | 45 godzin |
11.Łąkarstwo | 30 godzin |
12.Fizjologia i żywienie zwierząt | 45 godzin |
13.Chów zwierząt | 45 godzin |
14.Technika rolnicza | 45 godzin |
15.Ekonomika i organizacja rolnictwa | 60 godzin |
16.Marketing i zarządzanie w rolnictwie | 45 godzin |
17.Ochrona roślin | 45 godzin |
18.Przedmioty uzupełniające związane ze specjalizacją zawodową | 75 godzin |
Razem: | 810 godzin |
IV.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie języka obcego w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
Podstawowe pojęcia informatyki, systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Elektronowa struktura atomów i cząsteczek. Wiązania chemiczne. Związki kompleksowe. Procesy utleniania i redukcji. Samorzutność reakcji. Statystyka i kinetyka reakcji. Teorie kwasów i zasad. Termodynamika i termochemia. Koloidy. Współczesne metody analityczne. Badania struktury związków. Zasady nazewnictwa związków organicznych. Efekty elektronowe, mezomeryczne, rezonans w związkach organicznych. Charakterystyka właściwości podstawowych grup funkcyjnych. Systematyka lipidów, sacharydów i białek. Właściwości biologiczne związków organicznych.
Pomiar wielkości fizycznych. Jednostki miar. Rola fizyki w naukach rolniczych. Podstawy mechaniki i nauki o cieple. Elementy elektryczności i magnetyzmu. Elementy optyki. Termodynamiczne aspekty wzajemnych oddziaływań pomiędzy środowiskiem a rośliną. Fizyczne czynniki środowiska oraz ich wpływ na wzrost i rozwój roślin.
Budowa komórki roślinnej. Różnicowanie komórek i klasyfikacja tkanek. Ontogeneza okrytonasiennych. Modyfikacje i przystosowania organów. Sposób rozmnażania roślin i jego znaczenie. Zarys świata roślinnego.
Podstawowe pojęcia rachunku prawdopodobieństwa. Zmienne losowe i ich rozkład. Metody statystyki opisowej. Zagadnienia estymacji punktowej i przedziałowej. Zasady weryfikacji hipotez. Analiza wariancji. Korelacja i regresja.
Do wyboru przez studentów np. prawo rolne, genetyka molekularna, embriologia, biotechnologia itp.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Warunki mikroklimatyczne siedliska rolniczego. Zasady wykorzystywania danych meteorologicznych i klimatycznych. Wskaźniki agroklimatyczne. Klimatologia, typy klimatu, klimat Polski.
Lokalizacja i podłoże biochemiczne podstawowych procesów fizjologicznych. Gospodarka wodna i mineralna. Odżywianie. Utlenianie biologiczne. Dystrybucja związków organicznych. Procesy wzrostu i rozwoju oraz ich regulacja. Regulator wzrostu. Wpływ czynników ekologicznych i stresów na fizjologię plonowania roślin. Biosynteza i funkcje kwasów nukleinowych, białek, enzymów, regulatorów wzrostu, witamin i związków zapasowych. Regulacja i koordynacja procesów metabolicznych.
Budowa materiału genetycznego u pro- i eukariotów. Właściwości kodu genetycznego, regulacja transkrypcji, translacji, replikacja. Dziedziczenie. Zmienność rekombinacyjna i mutacyjna. Podstawy i osiągnięcia inżynierii genetycznej. Dziedziczenie genów i genotypów w populacjach.
Występowanie i rola drobnoustrojów. Znaczenie i wykorzystywanie drobnoustrojów. Morfologia i fizjologia mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce i grzyby. Chorobotwórcze właściwości mikroorganizmów. Praktyczne osiągnięcia współczesnej mikrobiologii.
Geneza gleb. Morfologia, właściwości fizyczne i chemiczne. Systematyka genetyczna gleb Polski. Charakterystyka podstawowych typów gleb. Klasy bonitacyjne. Kompleksy przydatności rolniczej gleb.
Podstawowe pojęcia ekologiczne. Czynniki abiotyczne i biotyczne środowiska. Biocenoza i ekosystem. Zasady kompleksowej ochrony środowiska. Ochrona powietrza atmosferycznego, zasobów glebowych i wodnych. Ochrona i kształtowanie krajobrazu.
Pojęcie i rola odmiany rolniczej. Zmienność materiału roślinnego. Genetyczne podstawy hodowli roślin samo- i obcopylnych. Kształtowanie cech i właściwości roślin. Hodowla rekombinacyjna, heterozyjna, mutacyjna. Selekcja. Organizacja hodowli roślin. Rola i zadania nasiennictwa. Ocena i rejestracja odmian. Materiał siewny.
Żyzność gleb. Podstawy żywienia roślin. Makroelementy i mikroelementy w glebie i w roślinach. Nawozy mineralne, organiczne, wieloskładnikowe. Oznaczanie i obliczanie potrzeb pokarmowych i nawozowych roślin uprawnych.
Teoretyczne podstawy i zadania uprawy roli. Polowa produkcja roślinna. Technika uprawy roli. Nowe kierunki w uprawie roli. Pielęgnowanie i zbiór roślin uprawnych. Chwasty i ich zwalczanie. Systemy rolnictwa.
Rola produkcji roślinnej w gospodarce żywnościowej. Charakterystyka botaniczno-biologiczna roślin uprawnych. Rejonizacja i technologia uprawy poszczególnych gatunków. Znaczenie gospodarcze, kierunki użytkowania i jakość plonu roślin rolniczych.
Gospodarcze znaczenie użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk - morfologia, biologia, wymagania siedliskowe i wartość użytkowa. Klasyfikacja łąk i pastwisk. Zagospodarowanie zdegradowanych użytków zielonych. Pielęgnacja łąk i pastwisk oraz ich użytkowanie.
Rola poszczególnych składników w żywieniu zwierząt. Trawienie i wykorzystanie składników pokarmowych u różnych gatunków zwierząt. Ocena wartości pokarmowej pasz. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup pasz. Zasady normowania i układania dawek pokarmowych dla podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich.
Znaczenie gospodarcze poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Kierunki i systemy ich użytkowania. Typy użytkowe i rasy. Reprodukcja stada. Wychów młodych zwierząt. Planowanie produkcji w stadzie. Ocena produkcyjności zwierząt i jej wpływ na ekonomiczną efektywność produkcji. Zapobieganie chorobom zwierząt.
Podstawy maszynoznawstwa. Budowa i użytkowanie ciągników rolniczych. Budowa i użytkowanie maszyn do uprawy roli, nawożenia, siewu i sadzenia, ochrony roślin, zbioru płodów rolnych. Maszyny i urządzenia do przygotowania i zadawania pasz, usuwania obornika i gnojownicy, udoju i wstępnej obróbki mleka.
Zakres i funkcje gospodarki rolniczej w kompleksie gospodarki żywnościowej. Czynniki przyrodnicze i ekonomiczne produkcji rolniczej. Racjonalizacja produkcji rolniczej. Ekonomika działów i gałęzi produkcji rolniczej. Dochody ludności rolniczej. Zasady organizacji gospodarstwa rolniczego. Planowanie pracy. Rachunek ekonomiczny. Zasady sporządzania analizy gospodarstwa. Planowanie organizacji gospodarstwa rolniczego.
Definicja i klasyfikacja rynków. Funkcje podaży i popytu. Teoria cen. Równowaga rynkowa. Rynek produktów rolnych, rynki branżowe. Zasady analizy marketingowej produktów. Identyfikacja konkurencji. Zarządzanie marketingowe i strategia marketingowa. Planowanie i organizacja marketingu.
Rozwój i objawy chorób roślin uprawnych. Czynniki sprzyjającej infekcji. Budowa, rozwój i szkodliwość agrofagów. Straty powodowane przez choroby i szkodniki. Metody i sposoby walki ze szkodnikami i chorobami roślin uprawnych. Odporność rośliny na choroby i szkodniki.
Dobór przedmiotów obejmuje specjalistyczne problemy z zakresu szeroko rozumianego postępu biologicznego, systemu rolnictwa i nowych trendów w technologii produkcji rolniczej.
Załącznik nr 2
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar wynosi 2800 godzin, w tym 1425 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 270 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 435 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 720 godzin |
Razem: | 1425 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - zgodnie z decyzją Rady Wydziału z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnej liczby godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. Język obcy | 60 godzin |
2. Przedmioty humanistyczne i ekonomia | 90 godzin |
3. Informatyka | 60 godzin |
4 Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
Razem: | 270 godzin |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. Matematyka | 75 godzin |
2. Statystyka | 30 godzin |
3. Fizyka | 75 godzin |
4. Chemia | 165 godzin |
5. Biochemia | 60 godzin |
6. Ekologia i ochrona środowiska | 30 godzin |
Razem: | 435 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1. Higiena i toksykologia żywności | 45 godzin |
2. Mikrobiologia żywności | 45 godzin |
3. Chemia żywności | 30 godzin |
4. Analiza i ocena żywności | 60 godzin |
5. Maszynoznawstwo | 60 godzin |
6. Inżynieria procesowa | 60 godzin |
7. Ogólna technologia żywności | 60 godzin |
8. Podstawy żywienia człowieka | 45 godzin |
9. Ekonomika i zarządzanie | 30 godzin |
10. Kierunkowe technologie przetwarzania żywności | 120 godzin |
11. Technologie specjalizacyjne | 120 godzin |
12. Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego | 45 godzin |
Razem: | 720 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki, systemy operacyjne. Operacja na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Podstawowe pojęcia analizy (oś liczbowa, kres zbioru, granica ciągu). Ciągłość i granica funkcji. Obliczanie pochodnych, wzór Taylora, zastosowanie do badania przebiegu funkcji. Szeregi liczbowe i funkcyjne, własności szeregów potęgowych. Całka nieoznaczona i całka oznaczona z funkcji ciągłej, jej interpretacja. Najprostsze równania różniczkowe. Układy algebraicznych równań liniowych, wyznaczniki, rząd macierzy, przestrzenie liniowe z iloczynem skalarnym, iloczyn wektorowy w R3. Elementy analizy funkcji wieluzmiennych.
Podstawy probabilistyczne statystyki matematycznej: zmienna losowa skokowa i ciągła. Rozkład normalny. Szacowanie punktowe i przedziałowe średniej, wariancji oraz odchylenia standardowego jednej zmiennej w populacji. Weryfikacja hipotez statystycznych. Hipoteza o równości średnich i wariancji w dwóch populacjach. Elementy doświadczalnictwa. Planowanie doświadczeń technologicznych. Opracowanie statystyczne wyników za pomocą metody analizy i testów porównań wielokrotnych. Badanie związków między dwiema zmiennymi. Analiza korelacji i regresji.
Podstawy reologii, pola, siły. Przepływ płynów lepkich, ciała lepkosprężyste, fizyczne modele reologiczne. Zjawiska przenoszenia. Podstawy elektrodynamiki. Elektromagnetyzm. Optyczne metody badania substancji. Podstawy mikroskopii, reflektometrii i polarymetrii, zasady pomiarów nefelometrycznych i turbimetrycznych. Absorbcyjna i emisyjna analiza spektralna. Fluorescencja.
Podstawowe pojęcia i prawa chemiczne. Stężenia roztworów. Budowa atomu, układ okresowy pierwiastków. Procesy utleniania i redukacji. Rodzaje wiązań chemicznych. Klasyfikacja związków nieorganicznych. Elementy elektrochemii. Metody instrumentalne w analizie chemicznej. Ogólna charakterystyka metali i niemetali i ich związków. Analiza ilościowa, obliczenia stechiometryczne. Budowa, nazewnictwo, właściwości fizyczne i chemiczne podstawowych klas związków organicznych z jedną grupą funkcyjną oraz wybranych biocząsteczek. Otrzymywanie, wyodrębnianie, oczyszczanie i analiza jakościowa związków organicznych. Termodynamika. Termochemia. Właściwości gazów i cieczy. Układy jedno- i wieloskładnikowe wielofazowe.
Mechanizmy przemian w organizmach drobnoustrojów, roślin, zwierząt. Lokalizacja w komórce procesów syntezy i rozkładu metabolitów i funkcje organelli. Natura, mechanizm i regulacja działania enzymów.
Fotosynteza i oddychanie oraz metabolizm sacharydów, składników azotowych i lipidów, a także przemiany i funkcje kwasów nukleinowych. Powiązanie ww. zagadnień z aspektami biologii molekularnej, inżynierii genetycznej, rekombinacji i klonowania.
Ekologiczne, etyczne i ekonomiczne problemy środowiska. Jednostki emisji substancji szkodliwych. Mechanizm powstawania tlenków siarki, dwutlenku węgla i tlenku węgla, tlenków azotu i ich oddziaływanie na środowisko. Metody ograniczania emisji substancji szkodliwych. Ochrona wód, gleb, powietrza przed zanieczyszczeniem. Źródła zanieczyszczenia wód i gleby. Klasy czystości wód. Metody oczyszczania ścieków. Polityka ochrony środowiska w Polsce.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE I KIERUNKOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE I KIERUNKOWE
Ogólne wiadomości o truciznach i zatruciach. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych. Substancje antyodżywcze i naturalne substancje toksyczne w produktach. Cele, zasady i zagrożenia związane z zastosowaniem substancji dodatkowych. Zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne żywności. Skażenia radiologiczne żywności. Wpływ procesów technologicznych na rodzaj i stopień zanieczyszczeń występujących w żywności. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności w Polsce.
Drobnoustroje w technologii żywności i żywienia człowieka. Wpływ czynników fizycznych na drobnoustroje. Mikrobiologia wskaźnikowa stanu sanitarnego żywności. Mikroflora przewodu pokarmowego, powietrza i wody. Mikroflora surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz gotowych wyrobów. Zatrucia pokarmowe. Procesy technologiczne a stan mikrobiologiczny żywności. Wykorzystywanie drobnoustrojów w produkcji żywności. System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Ocena mikrobiologiczna procesów produkcyjnych i gotowej żywności.
Formy występowania pierwiastków chemicznych w żywności. Sposoby ilościowego opisu wody w żywności. Woda związana. Sacharydy i polisacharydy i ich reakcje. Chemia smaku. Przemiany mono- i disacharydów. Reakcja Maillarda. Polisacharydy jako biopolimery, kleikowanie skrobi. Lipidy definicje i klasyfikacje. Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Nomenklatura i stereochemia, triacyloglicerolli numeracja "sn". Reakcje grupy estrowej i łańcucha węglowodorowego triacylogliceroll. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Białka żywności i ich rola w kształtowaniu tekstury i właściwości funkcjonalnych produktów. Chromoproteidy, chemia peklowania.
Podstawy technik analizy chemicznej, instrumentalnej, sensorycznej, stosowanych do kontroli oceny jakości żywności. Metody oznaczeń podstawowych składników żywności: białek, sacharydów, tłuszczów, witamin, związków mineralnych, wody.
Podstawy metrologii przemysłowej, zadania, główne elementy. Pomiar strumienia objętości i masy, gęstości i poziomu cieczy, ciśnienia i temperatury. Termodynamika pary wodnej, powietrza wilgotnego i obiegów chłodniczych. Rodzaje, budowa maszyn stosowanych w przetwarzaniu żywności. Transport wewnątrzzakładowy. Maszyny i urządzenia do napełniania i zamykania. Podstawy eksploatacji maszyn.
Podobieństwo procesów technologicznych przemysłu spożywczego. Stosowanie równań kryterialnych. Właściwości fizyczne surowców i produktów. Teorie i sposoby rozdrabniające. Elementy dynamiki płynów. Opory przepływu. Przepływ cieczy nieniutonowskich. Teoria filtracji. Warstwy filtrujące i pomoce filtracyjne. Fluidyzacja i transport pneumatyczny. Mieszanie. Ruch ciepła. Promieniowanie. Złożona wymiana ciepła. Nośniki ciepła. Obliczenia cieplne. Zamrażanie. Urządzenia zamrażalnicze. Molekularne i konwekcyjne przenoszenie masy. Nieustalone przenoszenie masy. Suszenie. Destylacja i rektyfikacja. Procesy rozdziału składników.
Sytuacja żywnościowa świata. Bilans żywności. Przemysł spożywczy - jego organizacja i struktura. Gospodarka żywnościowa. Surowce. Produkty spożywcze. Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności. Metody utrwalania żywności. Procesy jednostkowe oraz ich wpływ na wartość biologiczną, właściwości funkcjonalne i organoleptyczne żywności. Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności. Technologie bezodpadowe, produkty uboczne, metody ich utylizacji.
Podstawowe pojęcia i definicje. Skład chemiczny pożywienia i organizmu człowieka. Przemiana materii i energii, metody pomiaru, czynniki określające jej wysokość. Wartość energetyczna pożywienia, rola i znaczenie w organizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Witaminy tłuszczo- i wodorozpuszczalne. Podstawowe pojęcia i definicje żywieniowe. Składniki mineralne. Równowaga kwasowo-zasadowa. Gospodarka wodna organizmu. Normy żywienia, podział i definicje.
Przedsiębiorstwo, jego organizacja i otoczenie. Majątek trwały i obrotowy. Zatrudnienie, wydajność pracy i wynagrodzenie. Kalkulacja kosztów. Zastosowanie metod optymalizacyjnych. Rachunek efektywności inwestowania. Gospodarka finansowa przedsiębiorstwa. Rentowność. Modele zarządzania. Przygotowanie do podejmowania działalności gospodarczej. Prowadzenie księgi przychodów i rozchodów. Podstawy marketingu.
Technologia produktów pochodzenia zwierzęcego. Technologia produktów pochodzenia roślinnego. Technologia produktów spożywczych fermentowanych. Technologia gastronomiczna.
Do wyboru: Technologie przerobu mleka, mięsa, drobiarstwa i jajczarstwa, zbóż i nasion oleistych, owoców i warzyw, węglowodanów i przemysłowej produkcji potraw, biotechnologia żywności itp.
Projektowanie lub modernizacja zakładów przemysłu spożywczego. Zasady lokalizacji ogólnej i szczegółowej. Projektowanie procesu produkcyjnego i technologicznego. Organizacja systemu kontroli jakości. Magazynowanie i transport surowców i wyrobów gotowych. Zaopatrzenie i dystrybucja czynników energetycznych. Zagospodarowanie terenu zakładu oraz wymagania techniczno-technologiczne dla budynków i budowli. Ochrona środowiska i bhp.
Załącznik nr 3
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar wynosi 2800 godzin, w tym 1440 godzin określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPA PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPA PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 240 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 420 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 780 godzin |
Razem: | 1440 godzin |
IV.
PRAKTYKI
PRAKTYKI
Zajęcia terenowe minimum 10 dni.
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie do maksymalnego wymiaru stosowanie do decyzji Rady Wydziału, z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. Język obcy | 60 godzin |
2. Przedmioty humanistyczne i ekonomia | 60 godzin |
3. Informatyka | 60 godzin |
4. Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
Razem: | 240 godzin |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. Chemia stosowana | 75 godzin |
2. Elektrotechnika | 30 godzin |
3. Energotechnika | 30 godzin |
4. Fizyka | 60 godzin |
5. Maszynoznawstwo z elementami rysunku technicznego | 60 godzin |
6. Materiałoznawstwo | 30 godzin |
7. Matematyka z elementami statystyki | 45 godzin |
8. Mechanika z wytrzymałością materiałów | 60 godzin |
9. Ochrona środowiska | 30 godzin |
Razem: | 420 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1. Nauka o drewnie | 60 godzin |
2. Suszenie i hydrotermiczna obróbka drewna | 30 godzin |
3. Ochrona i konserwacja drewna | 60 godzin |
4. Obrabiarki i urządzenia produkcyjne | 75 godzin |
5. Obróbka skrawaniem i narzędzia | 60 godzin |
6. Konstrukcje i wyroby z drewna | 45 godzin |
7. Klejenie i uszlachetnianie drewna i tworzyw drzewnych | 60 godzin |
8. Meblarstwo | 75 godzin |
9. Tartacznictwo | 30 godzin |
10. Technologia tworzyw drzewnych | 75 godzin |
11. Techniki pomiarowe i automatyka | 75 godzin |
12. Chemiczny przerób drewna | 30 godzin |
13. Ekonomika i rachunkowość w przedsiębiorstwie | 45 godzin |
14. Podstawy organizacji pracy z elementami ergonomii | 30 godzin |
15. Podstawy normalizacji i kontrola jakości | 30 godzin |
Razem: | 780 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie języka obcego w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, filozofii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Klasyfikacja reakcji chemicznych oraz ich kinetyka. Roztwory, właściwości, stężenia. Budowa związków organicznych. Wybrane związki aromatyczne, heterocykliczne. Związki wielocząsteczkowe i ich degradacja. Skład chemiczny drewna i kory. Budowa celulozy, ligniny i hemiceluloz. Składniki niestrukturalne. Zastosowanie chemii i produktów chemicznych w budownictwie, meblarstwie.
Układy pomiarowe. Sieci elektryczne niskiego i wysokiego napięcia. Transformatory, przetwornice, prostowniki, falowniki, silniki prądu stałego oraz przemiennego. Zabezpieczenie przeciążeniowe oraz w obsłudze urządzeń.
Prawa termodynamiki, przemiany i obiegi termodynamiczne. Para wodna, typowe przemiany, inne nośniki energii cieplnej. Wymiana ciepła, bilanse energetyczne, statyka suszenia. Paliwa, spalanie, kotły wodne i parowe, energetyczna utylizacja odpadów. Gospodarka energią elektryczną, źródła energii, odbiorniki kompensacji mocy biernej, współczynnik mocy, jakość energii.
Podstawowe wielkości układu jednostek SI. Mechanika ruchu postępowego i obrotowego, podstawy teorii sprężystości i reologii materiałów. Drgania mechaniczne i podstawy akustyki, stany skupienia materii. Termodynamika. Układy dyspensyjne. Elektrostatyka. Podstawy mikroskopii.
Przybory i materiały rysunkowe, rola normalizacji w rysunku technicznym maszynowym. Podstawowe konstrukcje geometryczne i przykłady ich zastosowania w technice. Zasady wymiarowania. Podstawowe zagadnienia tolerancji i pasowań, elementy struktury geometrycznej powierzchni. Podstawowe części maszyn. Tarcie i smarowanie. Uszczelnienia. Sposoby uproszczonego przedstawiania części maszyn. Schematy mechaniczne.
Krystaliczna budowa metali. Zarys teorii stopów. Stopy żelaza z węglem. Wpływ obróbki cieplnej oraz pierwiastków stopowych na własności stali. Nawęglanie. Klasyfikacja stali konstrukcyjnej. Typowe materiały narzędziowe. Korozja i ochrona przed jej działaniem. Stale nierdzewne i kwasoodporne. Metale nieżelazne i ich stopy. Podstawowe procesy obróbki metali. Podstawowe wiadomości o innych materiałach konstrukcyjnych.
Podstawowe pojęcia. Szeregi, ciągi, rachunek różniczkowy i całkowy. Wykorzystanie matematyki w pracach inżynierskich. Podstawy statystyki elementarnej, praktyczne wykorzystanie jej w badaniach i produkcji.
Statyka: pojęcia podstawowe. Aksjomaty statyki. Redukcja i równowaga układów sił. Siły wewnętrzne w prostych układach kratowych, belkowych, wykresów momentów gnących i sił tnących. Charakterystyki geometryczne figur płaskich. Wytrzymałość materiałów. Stan naprężeń i odkształceń, fizyczne cechy materiałów konstrukcyjnych. Moduł odkształcenia postaciowego. Wytrzymałość złożona.
Przyczyny i skutki zmian zachodzących w przyrodzie na różnych poziomach jej organizacji, ze szczególnym uwzględnieniem roli człowieka. Udział przemysłu w degradacji środowiska ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu drzewnego. Gleba, woda, powietrze - rodzaj zanieczyszczeń, metody ochrony przed zanieczyszczeniami, ich wpływ na organizm ludzki. Gospodarka odpadami przemysłu drzewnego.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE I SPECJALIZACYJNE
Podstawy wiedzy biologicznej i technicznej o drewnie, jego właściwościach i zachowaniu się w różnych warunkach. Użyteczność drewna jako odnawialnego surowca i materiału. Makroskopowa, mikroskopowa i submikroskopowa budowa drewna. Identyfikacja gatunków. Naturalne wady. Uszkodzenia i rozkład drewna. Fizyczne i mechaniczne właściwości drewna, wpływ różnych czynników na właściwości drewna i jego zastosowanie.
Czynniki wpływające na proces suszenia drewna. System drewno-woda-ciepło. Metody suszenia drewna. Wady drewna powstające w procesie suszenia. Klasyfikacja suszarek. Urządzenia pomiarowe, kontrolne, sterownicze. Warzenie i parzenie.
Procesy biotyczne i czynniki abiotyczne degradacji drewna. Naturalna trwałość drewna. Metody impregnacji. Mechaniczne metody konserwacji drewna. Konserwacja w różnych warunkach stosowania. Degradacja i konserwacja materiałów pomocniczych stosowanych w przemyśle drzewnym. Konserwacja drewna a ochrona środowiska. Środki ochrony drewna.
Klasyfikacja obrabiarek do drewna. Podstawowe zespoły z grupy obrabiarek. Frezarki specjalistyczne. Zasadnicze urządzenia przemysłu drzewnego. Zasady bezpieczeństwa pracy, dopuszczanie obrabiarek i urządzeń produkcyjnych do ruchu oraz aktualne tendencje rozwojowe.
Podział obróbki cięciem. Elementy budowy i geometria ostrza, ruch w procesie skrawania. Opór skrawania. Czynniki wpływające na dokładność obróbki. Ogólna budowa narzędzi, materiały narzędziowe. Przegląd grup, typów, rodzajów i odmian narzędzi. Zasady przygotowania poszczególnych grup narzędzi do pracy. Aktualne tendencje w dziedzinie konstrukcji narzędzi.
Materiały stosowane w konstrukcjach drewnianych. Podstawy obliczeń i wymiarowania konstrukcji drewnianych. Stosowane złącza, rozwiązania ścian, stropów, więźb dachowych, drewniane konstrukcje klejone. Stolarka budowlana - rodzaje i stosowane materiały. Podstawy projektowania, dokumentacja rysunkowa. Programy komputerowe w przemyśle stolarki budowlanej.
Fizykochemiczne podstawy procesów klejenia i uszlachetniania. Charakterystyka klejów naturalnych i syntetycznych. Technologie klejenia. Ocena jakości spoin klejowych. Charakterystyka wyrobów lakierowych. Przygotowanie podłoża do wykańczania. Aplikacja wyrobów lakierowych. Obróbka uszlachetniająca. Utylizacja odpadów ciekłych i zestalonych.
Kryteria podziału mebli. Podstawy projektowania mebli. Wymagania projektowo-konstrukcyjne. Statyka konstrukcji i obliczanie wytrzymałości mebli. Połączenia, elementy i podzespoły konstrukcyjne mebli. Dokumentacja projektowo-konstrukcyjna. Normowanie i normalizacja.
Obróbka wstępna surowca drzewnego i pozyskiwanie przeznaczeniowych materiałów tartych. Obróbka zasadnicza drewna tartacznego. Teoria sprzęgów maksymalnych i sprzęgi optymalne. Przerób drewna średniowymiarowego. Produkcja półfabrykatów przeznaczeniowych tartych, szorstkich i struganych, ich sortowanie, suszenie i konserwacja.
Budowa, właściwości i zastosowanie tworzyw drzewnych, drewnopochodnych w tym tworzyw z lepiszczami mineralnymi i termoplastycznymi. Płyty kompozytowe. Kleje i inne środki wiążące. Uszlachetnianie tworzyw drzewnych. Zastosowanie do wytwarzania tworzyw drzewnych materiałów z recyklingu.
Metody i sposoby pomiarów, sygnały pomiarowe. Błędy pomiarowe. Układy pomiaru i przetwarzania wielkości fizycznych. Metody pomiaru podstawowych wielkości przemysłowych. Automatyka stosowana w drzewnictwie. Układy regulacji programowej i śledzącej. Siłowniki i nastawniki. Automatyczna sygnalizacja i rejestracja. Sterowanie urządzeniami i liniami produkcyjnymi. Roboty i manipulatory podająco-odbierające.
Drewno jako surowiec chemiczny. Wytwarzanie mas włóknistych. Produkty uboczne przemysłu celulozowego. Metody hydrolizy drewna. Przerób hydrolizatorów. Wykorzystanie ligniny pohydrolitycznej. Termiczny rozkład drewna. Metody pozyskiwania oraz modyfikacje kalafonii, terpentyny, garbników i innych leśnych produktów. Utylizacja kory i igliwia.
Działalność gospodarcza i podmioty gospodarcze. Podstawowe elementy przedsiębiorstwa. Planowanie. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego finansowania. Motywowanie, wartościowanie pracy, wynagrodzenia za pracę. Przychody, koszty i wyniki działalności podmiotów gospodarczych. Analiza finansowa przedsiębiorstw. System dystrybucji. Rynek i mechanizm rynkowy. Zasady sporządzania bilansu. Analiza wskaźnikowa. Restrukturyzacja przedsiębiorstwa i przekształcenia własnościowe.
Przedmioty i funkcja społeczna organizacji pracy, ogólne zasady organizacji pracy; regulacje prawne z zakresu ochrony pracy; czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne. Ekonomiczne aspekty ochrony pracy; ergonomia i zakres jej działania. Analiza i ocena uciążliwości pracy. Ergonomiczne systemy "człowiek - praca - obiekt techniczny - środowisko".
Rola i zadania normalizacji. Oddziaływanie normalizacji na technologię. Rodzaje norm i zasięg ich działania. Podstawy normalizacji i konstruowania norm. Kontrola jakości. Badanie gotowych wyrobów. Atestacja. Arbitraż w sprawach jakości wyrobów.
Załącznik nr 4
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów inżynierskich
I.
WYMAGANIA OGÓLNE
WYMAGANIA OGÓLNE
Łączny wymiar zajęć wynosi 2800 godzin, w tym 1485 określonych w minimum programowym.
II.
SYLWETKA ABSOLWENTA
SYLWETKA ABSOLWENTA
III.
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
GRUPY PRZEDMIOTÓW I OBCIĄŻENIA GODZINOWE
A. PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO | 315 godzin |
B. PRZEDMIOTY PODSTAWOWE | 315 godzin |
C. PRZEDMIOTY ZAWODOWE | 855 godzin |
Razem: | 1485 godzin |
IV.
PRAKTYKI:
PRAKTYKI:
- 6 tygodni na 6 semestrze
Uwaga: Pozostała liczba godzin powinna stanowić uzupełnienie jednej lub wszystkich grup - stosownie do decyzji Rad Wydziałów z tym, że przedmioty grupy C muszą stanowić co najmniej 60% ogólnego wymiaru godzin.
V.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. Język obcy | 120 godzin |
2. Przedmioty humanistyczne i ekonomiczne | 90 godzin |
3. Informatyka | 45 godzin |
4. Wychowanie fizyczne | 60 godzin |
Razem: | 315 godzin |
1. Chemia | 90 godzin |
2. Statystyka matematyczna | 30 godzin |
3. Biochemia | 75 godzin |
4. Biofizyka | 60 godzin |
5. Genetyka | 60 godzin |
Razem: | 315 godzin |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
1. Hydrobotanika | 60 godzin |
2. Hydrozoologia | 60 godzin |
3. Systematyka ryb | 90 godzin |
4. Maszynoznawstwo z rysunkiem technicznym | 75 godzin |
5. Hydrochemia | 60 godzin |
6. Ochrona wód - ekologia | 60 godzin |
7. Ekonomika rybactwa | 60 godzin |
8. Mikrobiologia | 60 godzin |
9. Anatomia i embriologia ryb | 75 godzin |
10. Fizjologia ryb | 75 godzin |
11. Biologia ryb | 90 godzin |
12. Gospodarka rybacka | 90 godzin |
Razem: | 855 godzin |
VI.
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy z historii, kultury języka polskiego, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, podstaw ochrony własności intelektualnej i przemysłowej itp.
W zakresie ekonomii: podstawowe prawa ekonomiczne, podstawy makroekonomii, funkcjonowanie rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Chemia nieorganiczna: budowa atomu, budowa cząsteczek, wiązania chemiczne, reakcje chemiczne, reakcje utleniania i redukcji, roztwory ciał stałych w cieczach, ciśnienie osmotyczne.
Chemia organiczna: wiadomości wstępne, węglowodory, alkohole, aminy, aldehydy, ketony, estry, tłuszcze, aminokwasy i inne związki ważne dla rybactwa, związki heterocykliczne, kwasy nukleinowe, alkaloidy.
Populacja i próba, statystyczna próba losowa. Niektóre rozkłady prawdopodobieństwa, teoria estymacji i estymatorów, weryfikacja hipotez statystycznych, testy zgodności. Populacje dwuwymiarowe, regresja wielokrotna, liniowa, zarys analizy wariancji.
Molekularne podstawy biosyntezy białek. Bioenergetyka organizmu zwierzęcego. Główne szlaki metaboliczne i ich wzajemne powiązania, regulacja procesów komórkowych. Wybrane zagadnienia metabolizmu ryb.
Ruch krzywoliniowy, zasada zachowania energii, ruch cieczy rzeczywistej, prawo Newtona. Napięcie powierzchniowe, włoskowatość, dyfuzja i osmoza. Zasady termodynamiki. Indukacja elektromagnetyczna, pole magnetyczne. Hydroakustyka, interferencja i polaryzacja fal. Model atomu, liczby kwantowe. Luminescencja.
Podstawy dziedziczenia u ryb. Genetyka biochemiczna. Metody selekcji. Linie czyste, krzyżowanie i system hodowli. Podstawowe zagadnienia z zakresu genetyki populacji.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Grupy organizmów roślinnych o szczególnie dużym znaczeniu w środowisku wodnym, jak również dla człowieka.
Grupy organizmów zwierzęcych o szczególnie dużym znaczeniu w środowisku wodnym, jak również dla człowieka.
Teoretyczne i praktyczne zaznajomienie z ważniejszymi gatunkami ryb w oparciu o naturalny system zoologiczny. Podstawy taksonomii ryb, zasady systematyki ryb, morfometryczne i biologiczne metody wyróżniania gatunków. Bezszczękowce i ich rozwój. Filogeneza ryb, charakterystyka ważniejszych grup.
Wprowadzenie do rysunku technicznego. Normalizacja. Wymiarowanie. Rysunek złożony. Elementy teorii wytrzymałości materiałów. Teoria, budowa i zasady działania maszyn oraz ich części.
Chemizm wód i jego zmiany w czasie w zależności od uwarunkowań zewnętrznych (zlewnia, temperatura, procesy przemian). Charakterystyka stanu czystości wód. Wpływ rodzaju zanieczyszczeń na stan czystości wód. Metody oczyszczania ścieków. Normy prawne.
Podstawowe prawa autoekologii i synekologii. Zasady funkcjonowania systemów ekologicznych w przyrodzie. Problemy sozologiczne. Zagrożenia egzystencji ekosfery i metody zapobiegania degradacji środowiska.
- Typy przedsiębiorstw rybackich, zasady finansowego funkcjonowania.
- Przedsiębiorstwa przetwórcze i przechowalnicze. Organizacja pracy, finanse, opłacalność, kredyty.
Rola mikroorganizmów w środowisku naturalnym. Przegląd systematyczny mikroorganizmów. Dezynfekcja i wyjaławianie. Bakterie wskaźnikowe i chorobotwórcze. Analiza mikrobiologiczna.
Anatomia ryb - opisowa i porównawcza pod kątem wykorzystania wiedzy o strukturach ciała ryby przez inne działy wiedzy ichtiologicznej (systematyka, biologia, fizjologia), a także pod kątem zainteresowań przedmiotów zawodowych (rybactwo, technika połowów, technika wstępnej obróbki surowca na statkach).
Procesy warunkujące rozwój organizmu w powiązaniu z otaczającym ryby środowiskiem.
Przekazywanie wiedzy o bytowaniu populacji w ich naturalnym środowisku. Treści programowe obejmują przede wszystkim przebieg procesów życiowych: odżywiania się, wzrostu, rozrodu, wędrówek w powiązaniu ze środowiskiem, od którego zależy liczebność populacji.
Pojęcia ogólne dotyczące rybackiego zagospodarowania wód, produkcji materiału zarybieniowego cennych gatunków, chowu ryb w różnych urządzeniach technicznych. Eksploatacja ryb w wodach śródlądowych i morskich.