Określenie minimalnych wymagań programowych dla kierunków studiów rolniczych.
Dz.Urz.MEN.1996.6.32
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 291/96
Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego
z dnia 20 czerwca 1996 r.
w sprawie określenia minimalnych wymagań programowych dla kierunków studiów rolniczych.
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik Nr 1
Minimalne wymagania programowe dla studiów magisterskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów magisterskich
WYMAGANIA ogólne
Studia na kierunku Technika Rolnicza i Leśna trwają 5 lat (10 semestrów). Zakłada się, że łączny wymiar zajęć wynosi 3400 godzin, w tym 1550 godzin określonych w minimum programowym.
SYLWETKA absolwenta.
Absolwenci kierunku "technika rolnicza i leśna" mają posiadać umiejętność wykorzystywania nauk podstawowych, ogólnotechnicznych i zawodowych do formułowania i rozwiązywania współczesnych i przyszłościowych problemów techniki służącej do produkcji płodów rolnych, zabezpieczenia ich jakości podczas przechowywania oraz przetwarzania ich przez producentów lub w zakładach przemysłu rolnego, a także mechanizowania produkcji zwierzęcej i leśnej. Głównymi wyuczonymi rodzajami działalności absolwentów są: organizowanie i prowadzenie na terenach wiejskich różnorodnych przedsiębiorstw usługowych dla rolnictwa, w tym także dla zakładów przemysłu rolnego i dla ludności zamieszkałej na wsi, doradztwo w zakresie techniki rolniczej i leśnej, ponadto organizowanie i prowadzenie zakładów przemysłu rolnego oraz współdziałanie w rozwoju takich pracochłonnych działów jak leśnictwo, warzywnictwo, sadownictwo i niektórych rodzajów produkcji zwierzęcej.
GRUPY przedmiotów i obciążenia godzinowe.
A. | Przedmioty ogólne | 380 |
B. | Przedmioty podstawowe | 330 |
C. | Przedmioty zawodowe, kierunkowe i specjalizacyjne | 840 |
Łącznie | 1550 |
PRAKTYKI
Wszystkich studentów obowiązuje praktyka dyplomowa po IV roku studiów w wymiarze 4 tygodni. Praktyki zawodowe będą różne na poszczególnych specjalnościach. Ich okres będzie ustalony przez Rady Wydziałów. Przy ustalaniu praktyk może być brany pod uwagę kierunek wykształcenia w szkole średniej i odbyte wcześniej praktyki lub staże zawodowe studentów. Ćwiczenia terenowe zostaną zatwierdzone przez Radę Wydziału w limicie godzin będących do dyspozycji Rady Wydziału.
Uwaga: Pozostała liczba godzin musi stanowić uzupełnienie jednej. kilku lub wszystkich grup A, B, C - stosownie do decyzji wydziałów prowadzących studia na kierunku Technika Rolnicza i Leśna.
Wymienione w minimum programowym przedmioty mogą być łączone lub rozdzielane w zależności od ustaleń rad wydziałów.
PRZEDMIOTY w grupach
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
1. | JĘZYK OBCY | 120 |
2. | PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE w tym nauki społeczne i ekonomia | 120 |
3. | INFORMATYKA | 80 |
4. | WYCHOWANIE FIZYCZNE | 60 |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. | MATEMATYKA ZE STATYSTYKĄ | 150 |
2. | FIZYKA | 60 |
3. | CHEMIA | 30 |
4. | RYSUNEK TECHNICZNY | 45 |
5. | OCHRONA ŚRODOWISKA | 45 |
C.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE.
1. | TECHNOLOGIA MATERIAŁÓW KONSTRUKCYJNYCH | 75 |
2. | TECHNIKA CIEPLNA | 60 |
3. | MECHANIKA | 60 |
4. | WYTRZYMAŁOŚĆ MATERIAŁÓW | 60 |
5. | TEORIA MASZYN I MECHANIZMÓW | 45 |
6. | CZĘŚCI MASZYN | 60 |
7. | ELEKTROTECHNIKA I ELEKTRONIKA | 90 |
8. | AUTOMATYKA | 45 |
9. | ERGONOMIA | 30 |
10. | PODSTAWY PRODUKCJI ROLNICZEJ, LEŚNEJ I SPOŻYWCZEJ | 60 |
11. | MASZYNY ROLNICZE, LEŚNE I SPOŻYWCZE | 60 |
12. | EKSPLOATACJA MASZYN | 60 |
13. | UTRZYMYWANIE MASZYN | 90 |
14. | PODSTAWY AGROBIZNESU | 45 |
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO.
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i w piśmie.
W zależności od zainteresowań studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii, filozofii, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp. W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawy obsługi komputera oraz znajomość systemu operacyjnego, w szczególności umiejętność korzystania z edytorów tekstu, baz danych, arkuszy kalkulacyjnych, elementów programowania oraz korzystania z sieci komputerowej "Internet".
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Rachunek macierzowy. Liczby zespolone. Rachunek wektorowy. Krzywe stopnia drugiego. Płaszczyzna i prosta w przestrzeni. Przekształcenia geometryczne. Powierzchnie stopnia drugiego. Rachunek różniczkowy i całkowity jednej i wielu zmiennych. Szeregi liczbowe i funkcyjne. Równania różniczkowe. Transformacja Laplace’a. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna.
Mechanika punktu materialnego i bryły sztywnej. Granice stosowalności mechaniki klasycznej. Drgania i fale mechaniczne. Akustyka. Hydrodynamika. Fizyka cząsteczkowa. Podstawy termodynamiki. Fotometria. Optyka fizyczna. Podstawy fizyki atomowej. Kwantowe własności promieniowania. Podstawy fizyki jądrowej i fizyki ciała stałego.
Budowa materii: budowa atomu, cząstki elementarne. Układ okresowy pierwiastków chemicznych. Elektronowa teoria wiązania chemicznego. Chemia wody. Koloidy. Elektrochemia. Kinetyka chemiczna. Stany skupienia materii. Elementy chemii organicznej: węglowodory, polimery, alkohole, aldehydy, kwasy, cukry. Człowiek i jego chemiczne środowisko: zanieczyszczenia atmosfery i wody.
Zagadnienia dotyczące: rzutowania prostokątnego, metodyki wykonywania i rodzajów przekrojów, wymiarowania i oznaczania chropowatości powierzchni. Uproszczenia rysunkowe stosowane do połączeń rozłącznych i nierozłącznych oraz zasady obowiązujące przy wykonywaniu rysunków złożeniowych.
Zajęcia poświęcone są podstawom ekologii - funkcjonowaniu populacji, biocenoz i ekosystemów. W oparciu o te wiadomości realizowane są tematy omawiające źródła i szkodliwości zanieczyszczeń oraz sposoby zapobiegania i zmniejszania uciążliwości zanieczyszczeń w atmosferze, ekosystemach wodnych i lądowych, z uwypukleniem problemów degradacji środowiska przez rolnictwo. Zajęcia uwzględniają także zagadnienia ochrony przyrody oraz zarys stanu prawnego ochrony środowiska.
C.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE.
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE, ZAWODOWE I SPECJALIZACYJNE.
Zagadnienia dotyczące struktury i własności metali, stopów metalicznych i tworzyw sztucznych, procesów technologicznych przekształcających te materiały od stanu surowego do końcowego elementu konstrukcyjnego o określonym kształcie, wymiarach i właściwościach technologiczno-użytkowych, a także korozji metali i stopów oraz ochrony antykorozyjnej.
Stanowi podstawę do przedmiotów: silniki, inżynieria procesowa, gospodarka energetyczna, chłodnictwo i suszarnictwo, w którym w szerszym stopniu ujęta zostaje strona techniczna. Przedmiot obejmuje: równania i przemiany gazów, czynników rzeczywistych oraz powietrza, obiegi termiczne chłodziarek, pomp grzejnych i silników cieplnych, zasady przepływu ciepła, spalanie i wymienniki. Celem przedmiotu jest danie podstaw teoretycznych i umiejętności obliczeń i pomiarów energetycznych.
Równowaga układów sił, tarcie. Momenty bezwładności powierzchni płaskich. Ruch punktu na płaszczyźnie, ruch obrotowy i płaski bryły, ruch złożony punktu.
Analiza jednoosiowego i płaskiego stanu naprężenia, ściskanie, zbiorniki cienkościenne, skręcanie, zginanie, energia odkształcenia sprężystego, wytrzymałość złożona, wyboczenie, zmęczenie materiałów, doświadczalna analiza naprężeń. Podstawy dynamiki.
Obejmuje zagadnienia: struktura mechanizmów, kinematyka, kinetostatyka, dynamika w ujęciu klasycznym oraz zagadnienia komputerowej symulacji ruchu zamkniętych i otwartych łańcuchów kinematycznych z zastosowaniem metody macierzowej kinematyki i równań Logrange’a II rodzaju.
Obejmuje zagadnienia związane z projektowaniem elementów i podzespołów maszyn z uwzględnieniem specyfiki maszyn rolniczych. Poruszane zagadnienia: materiały konstrukcyjne i wytrzymałość, połączenia gwintowe, nitowane, spawane, tolerancje i pasowania, połączenia cierne i kształtowe, elementy sprężyste, osie i wały, sprzęgła, łożyskowanie, przekładnie zębate, ciągnowe, obiegowe, falowe.
Obejmuje zagadnienia: podstawy teoretyczne elektrotechniki, zasady ochrony i porażeń elektrycznych i bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi, napęd elektryczny, urządzenia rozdzielcze i sterujące, podstawy działania urządzeń półprzewodnikowych, zastosowanie elektroniki do pomiarów wielkości nieelektrycznych, wykorzystanie komputerów do pomiarów i obliczeń symulacyjnych, podstawy energoelektroniki, urządzenia oświetleniowe. Urządzenia elektrotechniczne i elektroniczne w technice rolniczej.
Realizowane są następujące treści programowe: analiza i synteza liniowych układów automatycznej regulacji, wybrane zagadnienia analizy układów nieliniowych, synteza kombinacyjnych układów przełączających, wybrane zagadnienia syntezy przełączających układów sekwencyjnych. W ramach zajęć analizuje się praktyczne przykłady układów regulacji i sterowania w maszynach i urządzeniach rolniczych.
Obejmuje tematy dotyczące oceny obciążenia człowieka pracą, oceny materialnego środowiska pracy, ergonomicznego projektowania stanowisk roboczych oraz podstawy prawa pracy ze szczególnym uwzględnieniem warunków pracy w rolnictwie i leśnictwie.
W zależności od specjalności nacisk będzie położony na odpowiednią gałąź produkcji. Wybrane zagadnienia agrotechniczne, charakterystyka poszczególnych grup produktów. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców i produktów.
W zależności od specjalności omawiane szczegółowo będą odpowiednie maszyny. Zaganienia związane z budową, działanie poszczególnych maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.
Zasady organizacyjne, techniczne i ekonomiczne użytkowania maszyn i urządzeń w rolnictwie, leśnictwie i przemyśle spożywczym.
Zasady zabezpieczenia gotowości technicznej parku maszynowego w rolnictwie, leśnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym.
Organizacja produkcji, dystrybucja, marketing, zasady kształtowania strategii w produkcji rolniczej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Minimalne wymagania programowe dla studiów magisterskich
Minimalne wymagania programowe dla studiów magisterskich
WYMAGANIA OGÓLNE
Studia na kierunku Weterynaria trwają 5,5 roku (11 semestrów). Ogólna liczba godzin łącznie ze stażami klinicznymi wynosi 4500 godzin, w tym 3500 godzin określonych w minimum programowym.
Grupy przedmiotów i obciążenia godzinowe:
A. | Przedmioty kształcenia ogólnego | 380 |
B. | Przedmioty podstawowe | 990 |
C. | Przedmioty zawodowe, kierunkowe, specjalizacyjne oraz staże kliniczne | 2130 |
Łącznie | 3500 |
Uwaga: Pozostała liczba godzin (1000) powinna stanowić uzupełnienie jednej, kilku lub wszystkich grup A, B, C - stosownie do decyzji wydziałów prowadzących studia na kierunku Weterynaria.
SYLWETKA ABSOLWENTA
Absolwenci kierunku weterynaryjnego powinni dysponować poszerzoną wiedzą z zakresu nauk biologicznych i chemicznych. Wiedza ta jest niezbędna do poznawania procesów biochemicznych zachodzących w organizmie gwarantujących dobre zdrowie i wysoką produkcyjność zwierząt.
Przygotowania w zakresie nauk podstawowych stanowi podstawę dobrego przygotowania zawodowego, które powinno obejmować w szczególności znajomość praktycznego wykonywania zawodu. W jednakowym stopniu dotyczyć to musi profilaktyki weterynaryjnej, diagnostyki i terapii jak też nadzoru sanitarnego nad procesami produkcyjnymi żywności zwierzęcego pochodzenia.
Ważne jest także aby przygotowanie zawodowe absolwenta uwzględniało wymagania wynikające z dążności do ujednolicenia ustawodawstwa weterynaryjnego, będącego następstwem systematycznie postępującej intensyfikacji wymiany gospodarczej w świecie.
Przygotowanie zawodowe uwzględniać powinno także wymogi stawiane przez wzrastającą mobilność lekarzy weterynarii w ramach wspólnot międzynarodowych.
Absolwenci wydziałów weterynaryjnych powinni ponadto posiadać odpowiedni zakres wiedzy ogólno-humanistycznej, dobrą znajomość języka obcego pozwalającą na samodzielne wykorzystywanie zagranicznej literatury fachowej oraz nawiązywanie bezpośrednich kontaktów zawodowych.
PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO liczba godzin
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO liczba godzin
1. | JĘZYK OBCY (NOWOŻYTNY) | 120 |
2. | JĘZYK ŁACIŃSKI | 45 |
3. | PRZEDMIOTY HUMANISTYCZNE W TYM NAUKI SPOŁECZNE I EKONOMIA | 95 |
4. | PODSTAWY INFORMATYKI | 60 |
5. | WYCHOWANIE FIZYCZNE | 60 |
razem | 380 godz. |
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
1. | BIOLOGIA | 60 |
2. | BIOFIZYKA | 45 |
3. | CHEMIA | 30 |
4. | BIOCHEMIA | 120 |
5. | ANATOMIA ZWIERZĄT | 180 |
6. | ANATOMIA TOPOGRAFICZNA | 45 |
7. | HISTOLOGIA I EMBRIOLOGIA | 90 |
8. | FIZJOLOGIA | 120 |
9. | MIKROBIOLOGIA | 120 |
10. | GENETYKA I HODOWLA ZWIERZĄT | 90 |
11. | ŻYWIENIE | 45 |
12. | HISTORIA WETERYNARII I DEONTOLOGIA | 15 |
13. | OCHRONA ŚRODOWISKA | 30 |
razem | 990 godz. |
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE, SPECJALIZACYJNE ORAZ STAŻE KLINICZNE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE, SPECJALIZACYJNE ORAZ STAŻE KLINICZNE
1. | FIZJOPATOLOGIA | 90 |
2. | ANATOMIA PATOLOGICZNA | 150 |
3. | IMMUNOLOGIA KLINICZNA | 30 |
4. | DIAGNOSTYKA KLINICZNA | 90 |
5. | RADIOLOGIA | 45 |
6. | ANALITYKA KLINICZNA | (*) |
7. | FARMAKOLOGIA | 105 |
8. | TOKSYKOLOGIA | 45 |
9. | CHOROBY WEWNĘTRZNE | 150 |
10. | DIETETYKA | 30 |
11. | CHIRURGIA I ANESTEZJOLOGIA | 150 |
12. | ORTOPEDIA 30 | |
13. | POŁOŻNICTWO | 150 |
14. | ANDROLOGIA I UNASIENIANIE | 30 |
15. | PREWENCJA WETERYNARYJNA | 75 |
16. | PARAZYTOLOGIA | 90 |
17. | EPIZOOTIOLOGIA | 150 |
18. | CHOROBY PTAKÓW | 90 |
19. | CHOROBY OWADÓW UŻYTKOWYCH | 30 |
20. | CHOROBY ZWIERZĄT FUTERKOWYCH | 30 |
21. | BIOLOGIA I CHOROBY RYB | 30 |
22. | CHOROBY ZWIERZĄT ŁOWNYCH | (*) |
23. | CHOROBY ZWIERZĄT LABORATORYJNYCH | (*) |
24. | HIGIENA ZWIERZĄT RZEŹNYCH I MIĘSA | 90 |
25. | HIGIENA MLEKA | 30 |
26. | HIGIENA ŻYWNOŚCI | 90 |
27. | WETERYNARIA SĄDOWA | 15 |
28. | ADMINISTRACJA WETERYNARYJNA | 30 |
razem | 1845 godz. |
STAŻE KLINICZNE Z PRZEDMIOTÓW
CHOROBY WEWNĘTRZNE | 60 |
CHIRURGIA I RADIOLOGIA | 60 |
POŁOŻNICTWO | 60 |
PARAZYTOLOGIA | 15 |
EPIZOOTIOLOGIA | 60 |
CHOROBY PTAKÓW | 30 |
razem | 285 godz. |
Razem grupa C - 2130 godz.
Łącznie przedmioty grup A + B + C = 3500
D.
REZERWA RADY WYDZIAŁU - 1000 godzin
REZERWA RADY WYDZIAŁU - 1000 godzin
E.
PRAKTYKI ZAWODOWE
PRAKTYKI ZAWODOWE
2. po V roku studiów
TREŚCI PROGRAMOWE I PRZEDMIOTY W GRUPACH
A.
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO
Czynne opanowanie jednego języka obcego w mowie i w piśmie. Podstawowe informacje o języku łacińskim.
W zależności od zainteresowania studenta możliwość uzyskania szerszego zakresu wiedzy odnośnie historii i filozofii, historii powszechnej, kultury języka polskiego, antropologii, wiedzy o polityce, socjologii, psychologii, etyki, nauki o kulturze, itp.
W zakresie ekonomii: prawo ekonomiczne, podstawy makroekonomii, podstawy nauki o rynku, zasady prowadzenia działalności gospodarczej.
Podstawowe pojęcia informatyki. Systemy operacyjne. Operacje na zbiorach. Edytory tekstów. Tworzenie i obsługa baz danych.
B.
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Klasyfikacja reakcji chemicznych oraz ich kinetyka. Mieszany buforowe oraz właściwości hydrofilo-hydrofobowe. Biologiczne układy koloidalne, elementy termodynamiki układów biologicznych. Biofizyka komórek i organizmów oraz wpływ czynników fizycznych na ustrój żywy. Wybrane fizyczne metody pomiarowe stosowane w biologii. Molekularne podstawy biosyntezy białek. Bioenergetyka organizmu zwierzęcego. Główne szlaki metaboliczne i ich wzajemne powiązania, regulacja procesów komórkowych, biochemia produkcyjności zwierząt.
Cytologia, embiologia i histologia. Układy anatomiczne podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Anatomia topograficzna, zewnętrzna i wewnętrzna podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich. Fizjologia poszczególnych układów. Fizjologia rozrodu i laktacja. Regulacja wodnomineralna. Endokrynologia i metabolizm. Termoregulacja.
Znaczenie i rola drobnoustrojów w produkcji zwierzęcej. Systematyka z elementami morfologii i fizjologii drobnoustrojów. Mikrobiologia surowców pochodzenia zwierzęcego. Inżynieria genetyczna w weterynarii.
Podstawy genetyki ogólnej i molekularnej. Immunogenetyka w praktycznej hodowli. Genetyka populacji, genetyka cech użytkowych.
Rola i znaczenie podstawowych składników pokarmowych. Energia paszy, przemiana energii, bilans. Wartościowanie energii w paszach. Przemiana związków azotowych w organizmach. Substancje biologiczne czynne i dodatki paszowe. Fizjologiczne i gospodarcze potrzeby żywieniowe różnych gatunków zwierząt i różnych kierunków użytkowania.
Podstawowe informacje z zakresu historii, zasad etyki zawodowej a także racjonalnego postępowania lekarza weterynarii w sferze ochrony środowiska.
C.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE, SPECJALIZACYJNE ORAZ STAŻE KLINICZNE
PRZEDMIOTY ZAWODOWE, KIERUNKOWE, SPECJALIZACYJNE ORAZ STAŻE KLINICZNE
Teoretyczne i praktyczne informacje dotyczące zaburzeń czynnościowych organizmu, zaburzeń na etapie tkanki oraz na poziomie komórki. Wpływ tych zaburzeń na zdrowie oraz produkcyjność zwierząt. Diagnostyka sekcyjna chorób zwierząt oraz ocena testów diagnostycznych.
Podstawowe informacje o współczesnych metodach diagnostycznych wykorzystywanych w praktyce weterynaryjnej a także zasady przetwarzania i wykorzystywania danych. Praktyczne opanowanie technik diagnostycznych.
Podstawowe informacje o lekach, mechanizmach ich działania, szkodliwym wpływie na organizm z uwzględnieniem zaburzeń przemiany materii na etapie komórkowym. Podstawowe informacje o zatruciach, najczęściej spotykanych środkach toksycznych, będących następstwem ochrony zdrowia zwierząt lub wykorzystywanych w ochronie roślin. Profilaktyka i terapia zatruć.
Środowiskowe i genetyczne uwarunkowania chorób ze szczególnym uwzględnieniem chorób niedoborowych i przemiany materii. Profilaktyka i postępowanie lecznicze, okresy karencji.
Podstawy postępowania leczniczego w chorobach chirurgicznych. Metody szybkiej diagnostyki i postępowania w stanach zagrożenia życia zwierząt. Opanowanie podstawowych technik chirurgicznych i anestezjologicznych.
Postępowanie ze zwierzętami w okresie ciąży, w czasie porodów prawidłowych i nieprawidłowych oraz postępowanie lecznicze w okresie okołoporodowym. Ocena zdolności reprodukcyjnej zwierząt i leczenie patologii rozrodu. Opanowanie podstawowych technik inseminacyjnych, transferu zarodków oraz prewencja i terapia zaburzeń płodności.
Wpływ środowiska na zdrowie i produkcyjność zwierząt. Epizootyczne, inwazjologiczne i immunologiczne uwarunkowania chorób zakaźnych i inwazyjnych zwierząt. Higiena pomieszczeń, wybiegów, pastwisk oraz procesów produkcyjnych.
Opanowanie metod prewencji, diagnostyki i zwalczania chorób zakaźnych, inwazyjnych, metabolicznych oraz niedoborowych. Profilaktyka chorób odzwierzęcych.
Opanowanie podstaw oceny sanitarno-weterynaryjnej mięsa i produktów spożywczych zwierzęcego pochodzenia, technologii mięsa, produktów mięsnych z weterynaryjnego punktu widzenia. Ocena jakości higieny surowców rzeźnych, półproduktów, wyrobów mięsnych, półproduktów mleka i jego przetworów. Opanowanie metod diagnostycznych celem eliminowania zakażeń i zatruć pokarmowych.