Obowiązki sprawozdawcze w zakresie rolnictwa.
Dz.Urz.GUS.1994.20.111
Akt utracił mocZARZĄDZENIE Nr 33
PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO
z dnia 14 listopada 1994 r.
w sprawie obowiązków sprawozdawczych w zakresie rolnictwa
Na podstawie art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o statystyce państwowej (Dz. U. z 1989 r. Nr 40 poz. 221) w związku z pozycjami: 05.1.03, 05.1.06, 05.1.07, 05.1.09, 05.1.13, 05.1.14 Programu badań statystycznych na lata 1991-1995, stanowiącego załącznik do uchwały nr 207/90 Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 1990 r., zarządza się, co następuje:
- sekcji A, działu 01,
grup: 01.1 - uprawy rolne, warzywnictwo, ogrodnictwo,
01.2 - chów i hodowla zwierząt,
01.3 - uprawy rolne połączone z chowem zwierząt (działalność mieszana),
- sekcji B, działu 05,
klasy 05.02 (działalność gospodarstw rybackich i wylęgarni ryb), przy czym obowiązek ten, o ile nie wynika z innych przepisów zarządzenia, dotyczy tylko sprawozdania R-09 składanego w styczniu,
- a także niezależnie od zaklasyfikowania działalności podstawowej, w przypadku gdy:
a) w użytkowanych przez jednostkę gruntach powierzchnia użytków rolnych przekracza 1 ha - obowiązuje złożenie sprawozdania R-01,
b) w użytkowanych przez jednostkę gruntach, powierzchnia użytków rolnych przekracza 20 ha - obowiązuje złożenie sprawozdań R-03, R-05, R-06, R-07 i R-08,
c) prowadzone są uprawy ogrodnicze pod osłonami na powierzchni powyżej 100 m2 - załącznik do sprawozdania R-08,
d) stan pogłowia zwierząt gospodarskich w okresie sprawozdawczym (w kwartale) był wyższy niż: 10 szt trzody chlewnej lub owiec, lub 5 szt bydła, lub 500 szt drobiu - sprawozdanie R-09;
- żywca rzeźnego, tj. bydła, cieląt, trzody chlewnej, owiec, koni oraz drobiu,
- mleka krowiego,
- zbóż, tj. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa (łącznie z mieszankami), pszenżyta,
- ziemniaków,
- rzepaku i rzepiku przemysłowego,
- warzyw i owoców z przeznaczeniem na przetwórstwo, eksport i obrót hurtowy (z wyłączeniem skupu prowadzonego bezpośrednio przez punkty detalicznej sprzedaży warzyw i owoców dla ludności),
jeżeli ogólna wartość skupionych produktów w okresie półrocza przekracza 10 tys. zł (w nowej jednostce pieniężnej).
- do dnia 31 maja każdego roku z danymi statystycznymi o powierzchni zajętej pod uprawy wiosną,
- do dnia 25 października każdego roku z danymi statystycznymi o powierzchni zajętej pod uprawy jesienią i o powierzchni zajętej pod uprawę kwiatów,
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
ZAŁĄCZNIK Nr 1 3
R - 01
R - 01
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-01
- jednostek lasów państwowych oddanych w użytkowanie pracownikom jako deputaty (nieodpłatnie lub odpłatnie),
- wydzierżawionych osobom prywatnym,
- wydzierżawionych lub oddanych w użytkowanie instytucjom państwowymi i społecznym.
Grunty te należy wykazać w dziale 2.
Rolnicze spółdzielnie produkcyjne nie uwzględniają w dziale 1 gruntów nie wniesionych przez członków do wspólnego użytkowania, grunty te spisane zostaną jako indywidualne gospodarstwa lub indywidualne działki rolne.
W wierszu 1 należy wpisać "Grunty wydzierżawione osobom prywatnym", a w kolejnych wierszach wymienić dzierżawców nadając im numerację kolejną, oddzielnie dla każdej z gmin.
Następnie po pozostawieniu jednego wiersza wolnego wpisać tytuł "Grunty wydzierżawione instytucjom państwowym i społecznym" i sporządzić wykaz tych dzierżawców, analogicznie jak w przypadku "Gruntów wydzierżawionych osobom prywatnym".
Ponadto jednostki lasów państwowych sporządzają wykaz gruntów deputatowych, tj. w następnym wolnym wierszu wpiszą "Grunty deputatowe", a w kolejnych wierszach wymienią pracowników, którzy użytkują grunty z tego tytułu.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
R - 02
R - 02
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-02
Podstawą do sporządzania sprawozdania jest rozliczenia gruntów, które należy dokonać na arkuszu pomocniczym (np.: na kopii sprawozdania, bez obowiązku przekazywania rozliczenia do WUS) według następującego wzoru:
Rozliczenia gruntów w gminie (mieście) w 199... r.
a Dane zgodne z ewidencją geodezyjną. b Łącznie z działkami rolnymi, wspólnotami i gruntami gminnymi.
Arkusz pomocniczy należy wypełnić przyjmując ustalenia:
W wierszach: 01 i 06 - wykazuje się dane przyjęte jako ostateczne przy dokonywaniu rozliczenia gruntów w roku poprzednim.
W wierszach 07, 08, 09 - należy wykazać zmiany, które zaistniały w ciągu roku na podstawie informacji uzyskanych z kart gospodarstw indywidualnych, ewidencji (do wymiaru podatków) wykazu umów dzierżawionych, rozliczenia dzierżaw państwowych i społecznych deputatów wg sprawozdawczości GUS, danych o zagospodarowaniu gruntów PFZ, własnego rozeznania pracowników gminy.
Sprawozdanie R-02 należy wypełnić przenosząc dane z arkusza pomocniczego do odpowiednich rubryk na sprawozdaniu w wierszach 1 i 2.
Wiersz 3 - stanowi różnicę danych wykazanych w wierszu 1 minus dane w wierszu 2.
Wiersz 4 - dane będą wyliczone przez WUS po zakończeniu opracowania.
Uwaga: Wielkości dotyczące powierzchni należy podać w liczbach całkowitych.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
R - 03
R - 03
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-03
W wierszu 1 - wykazuje się wysiew nawozów pod wszystkie uprawy, sady i użytki zielone, łącznie ze szklarniami, inspektami i tunelami foliowymi. Gospodarstwa rybackie wykazują zużycie nawozów tylko na użytki rolne (bez stawów rybnych).
W wierszu 4 - podaje się zużycie nawozów we własnym gospodarstwie na 1 ha użytków rolnych w kg czystego składnika (z jednym znakiem po przecinku). Powierzchnię należy przyjąć według stanu w dniu 30 czerwca roku gospodarczego kończącego rok sprawozdawczy.
W przypadku wysiania nawozów na użytki rolne, które zostały odsprzedane (lub przekazane) przed końcem okresu sprawozdawczego należy ich ilość wykazać w wierszu 1, natomiast nie uwzględniać tej ilości wypełniając wiersz 4.
Każdy przypadek nawożenia wyższego od 450 kg NPK i 400 kg CaO, jak też niższego od 50 kg NKP lub CaO na 1 ha użytków rolnych należy wyjaśnić w "Uwagach".
Uwaga: W przypadku braku procentowej zawartości czystego składnika w dokumentacji podstawowej przelicza się na czysty składnik według wskaźników zamieszczonych w pełnych objaśnieniach w Dzienniku Urzędowym GUS z 1994 r. Nr 20, poz. 111.
WYKAZ WSKAŹNIKÓW DO PRZELICZENIA NAWOZÓW SZTUCZNYCH I WAPNIOWYCH NA CZYSTY SKŁADNIK
Nawozy azotowe | N w % |
Mocznik nawozowy [(NH4)2CO3] | 46 |
Siarczan amonowy [(NH4)2SO4] | 20 |
Woda amoniakalna | 20 |
Saletra amonowa (NH4NO3) | 34 |
Saletrzak (NH4NO3+kamień wap. lub inny wypełniacz) | 28 |
Nawozy fosforowe | P2O5 w % |
Superfosfal potrójny granulowany [Ca(H2PO4)2] | 46 |
Superfosfat potrójny granulowany borowany | 44 |
Superfosfat granulowany [Ca(H2PO4)2H2O] | 19 |
Superfosfat pylisty [Ca(H2PO4)2H2O] | 18±1 |
Mączka fosforytowa [Ca3(PO4)2] | 29±1 |
Mączki kostne: | |
bębnowa | 10 |
odklejona | 30 |
Nawozy ogrodnicze: | w % |
Florovil | N - 3 |
P2O5 - 0,69 | |
K2O - 2,4 | |
Azofoska | N - 13,6 |
P2O5 - 6,4 | |
K2O - 19,1 | |
MgO - 4,5 | |
Fructus - 1 | N - 17,0 |
P2O5 - 8,5 | |
K2O -17,0 | |
MgO - 7,0 | |
Fructus - 2 | N - 13,5 |
P2O5 - 5,0 | |
K2O - 20,0 | |
MgO - 5,0 | |
Vitaflor - 1 | N - 9,5 |
P2O5 -14,5 | |
K2O - 28,5 | |
Mikroflor - 1 | N - 19,5 |
K2O - 19,5 | |
Flora | N - 8,2 |
P2O5 - 12,4 | |
K2O - 23,1 | |
MgO - 4,9 | |
Vitaflor - 2 | N - 13,5 |
P2O5 -16,5 | |
K2O - 34 | |
Mikroflor - 2 | N - 23,0 |
K2O - 23,0 | |
Mis - 3 | N - 10,2 |
P2O5 - 8,1 | |
K2O - 15,3 | |
MgO - 6,1 | |
Mis - 4 | N - 7,5 |
P2O5 -15,0 | |
K2O - 15,0 | |
MgO - 4,5 | |
Nawozy potasowe i magnezowe | K2O w % |
Siarczan potasowy | 50 |
Sole potasowe | 58 - 62, 40 - 50 |
Kainit | 14 |
Kamex | 40 |
Kizeryt | 6(+18% MgO) |
Nawozy wieloskładnikowe: | w % |
Fosforan amonowy | N - 18 |
P2O5 - 46 | |
Polifoska | N - 8 |
P2O5 - 24 | |
K2O - 24 | |
Saletra potasowa | N - 13,7 |
K2O - 46 | |
Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe | CaO w % |
Nawóz wapniowy tlenkowy | I - 80 |
II - 70 | |
III - 60 | |
Nawóz wapniowy węglanowy zwyczajny | 45 |
Nawóz wapniowy węglanowy kredowy | 45 |
Nawóz wapniowy węglanowy posodowy: | |
- w mat. suchym | 50 |
- w mat. wilgotnym | 40 |
Nawóz wapniowy węglanowy-kreda | co najmniej 40 |
Wapno defekacyjne | około 20 |
Nawóz wapniowy węglanowy po flotacji siarkowej | co najmniej 40 |
Nawóz wapniowo-weglanowy - wapno pocelulozowe | 40 |
Wapno pokarbidowe | 60 - 65 |
Nawóz wapniowy węglanowy mieszany | 50 |
Wapno magnezowo-tlenkowe 75% | 75% CaO+MgO, w tym min. 10% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 65% | 65% CaO+MgO, w tym min. 22% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 60% | 60% CaO+MgO, w tym 10% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 50% | 50% CaO+MgO, w tym od 10% - - 20% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 45% | 45% CaO+MgO, w tym 1% - 15% MgO |
Popioły z węgla kamiennego | co najmniej 21% CaO+MgO |
Nawóz wapniowo-magnezowy węglanowy "Małogoszcz" | 30% CaO, 13% MgO |
Wapno magnezowe węglanowe 50% | 50% CaO+MgO, w tym 8% MgO |
Wapno magnezowe węglanowe | 45% CaO+MgO, w tym min. 7% MgO |
Dolomit rolniczy przesiewany | CaO+MgCO3 min. 80%, w tym min. 14% MgO |
Kreda bełchatowska | 32% - 40% CaO, 0,5% - 1,3% MgO |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
R - 04
R - 04
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-04
stopień 1 - stan zły, klęskowy (kwalifikujący do zaorania),
stopień 2 - stan słaby, zasiewy poniżej przeciętnych,
stopień 3 - stan dostateczny, zasiewy normalne, przeciętne,
stopień 4 - stan dobry, zasiewy znacznie lepsze od przeciętnych,
stopień 5 - stan bardzo dobry, zasiewy wyborowe, bardzo rzadko spotykane.
Stopnie kwalifikacyjne podaje się z jednym miejscem po przecinku. W przypadku, gdy zaawansowanie wzrostu roślin jest zbyt słabe, żeby ocenić stan, w rubryce 2 należy wstawić kreskę. Oceniając stan upraw należy brać pod uwagę: zagęszczenie roślin, rozkrzewienie, wyrośnięcie, barwę, występowanie chorób, szkodników i chwastów, straty oraz uszkodzenia zimowe i przymrozkowe itp.
Dokonując szacunku w okresie wiosennym, do strat zaistniałych należy dodać przewidywane straty, które wystąpią w toku dalszego przechowywania ziemniaków.
Rozkład strat spowodowany ubytkami naturalnymi w poszczególnych okresach przechowywania według IUNG kształtuje się następująco:
Okres przechowywania | Straty w procentach | |
w danym miesiącu | od początku przechowywania | |
Październiki | 2,7 | 2,7 |
Listopad | 1,1 | 3,8 |
Grudzień | 1,1 | 4,9 |
Styczeń | 1,3 | 6,2 |
Luty | 1,0 | 7,2 |
Marzec | 1,1 | 8,3 |
Kwiecień | 2,9 | 11,2 |
W dalszych miesiącach ubytki naturalne wzrastają
ZAŁĄCZNIK Nr 5
R - 05
R - 05
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-05
W wierszu 01 należy wpisać ogólną powierzchnię gospodarstwa, tj. wszystkie grunty użytkowane rolniczo, jak i grunty użytkowane nierolniczo, jak: lasy, podwórza, grunty pod zabudowaniami, drogi, torfowiska, nieużytki i inne, niezależnie od tytułu użytkowania (własne, dzierżawione).
W wierszu 03 należy wpisać powierzchnię gruntów ornych wraz z ogrodami przydomowymi, tzn. grunty w uprawie oraz odłogi i ugory, a także ogrody przydomowe.
Do gruntów ornych nie zalicza się upraw topoli, którą należy zaliczyć do powierzchni leśnej i wykazać w wierszu 10 oraz powierzchni porośniętej wikliną w stanie naturalnym, którą należy wliczyć do pozostałych gruntów w wierszu 11.
W wierszu 04 należy wpisać łączną powierzchnię gruntów ornych pod zasiewami poszczególnych ziemiopłodów, uprawianych na plon główny w polu i w ogrodach przydomowych, powierzchnię szklarni, inspektów, tuneli i namiotów foliowych oraz powierzchnię poniżej 0,10 ha zasadzoną drzewami i krzewami owocowymi.
W wierszu 05 należy wpisać powierzchnię gruntów odłogów i ugorów. Do odłogów należy zaliczyć powierzchnię gruntów ornych nie dających plonów, które co najmniej przez 2 lata nie były uprawiane, a także grunty orne, które decyzją właściwego organu rolnictwa zostały przeznaczone do zalesienia, ale nie zostały jeszcze zalesione. Do ugorów należy zaliczyć grunty orne, które w danym roku są lub mogą być przygotowane do uprawy, ale obsiane dopiero na jesieni dadzą plon w drugim roku.
W wierszu 06 należy wpisać ogólną powierzchnię sadów bez względu na to, czy między drzewami, krzewami owocowymi są czy nie są uprawiane ziemiopłody o powierzchni nie mniejszej niż 0,10 ha (10 arów), zasadzone drzewami i krzewami owocowymi o zwartym nasadzeniu, szkółki drzew i krzewów owocowych oraz winnice.
Pod pojęciem "zwarte nasadzenie" należy rozumieć przynajmniej 10 drzew na 10 arach.
W wierszu 08 należy wpisać powierzchnię łąk trwałych, które z zasady są koszone, a w rejonach górskich również hale i połoniny koszone.
W wierszu 09 należy wpisać powierzchnię pastwisk trwałych, tzn. grunty pokryte trwale trawami, które w zasadzie nie są koszone, lecz wypasane, a w rejonach górskich również hale i połoniny wypasane.
W wierszu 10 należy wpisać powierzchnię leśną, czyli powierzchnię zalesioną oraz powierzchnię przejściowo pozbawioną drzewostanu.
W wierszu 11 należy wpisać powierzchnię pozostałych gruntów wchodzących w skład gospodarstwa będącą pod zabudowaniami, podwórzami, parkami, placami i ogrodami ozdobnymi, pod drogami i liniami podziału powierzchniowego w lasach, powierzchnię wód śródlądowych rowów melioracyjnych, plantacji leśnych prowadzonych na gruntach leśnych, powierzchnię porośniętą wikliną w stanie naturalnym, powierzchnię innych gruntów użytkowanych jako torfowiska, żwirownie, kamieniołomy oraz powierzchnię nieużytków, jak bagna, lotne piaski, wydmy, skały itp.
W części A - w terminie czerwcowym należy wypełnić tylko rubrykę 1 wiersz 001 oraz wiersze wytłuszczone. Pozostałe wiersze należy wypełnić w terminie dokonywania szacunku I lub danych ostatecznych.
W wierszu 001 należy wpisać łączną powierzchnię zasianych i zasadzonych ziemiopłodów w polu i ogrodach przydomowych, w sadach miedzy drzewami i krzewami owocowymi oraz powierzchnię szkółek drzew i krzewów owocowych nie kwalifikujących się do sadów, powierzchnię szklarni, inspektów, tuneli, namiotów foliowych itp.
Powierzchnia ta powinna stanowić sumę zapisów z wierszy 010 do 240, a łącznie z powierzchnią wykazaną w wierszach 1, 2, 3 i 4 w części B omawianego działu 2, powinna być równa powierzchni wykazanej w dziale 1 w wierszu 04 (pod zasiewami). W przypadku występowania zasiewów w sadach powinna stanowić sumę danych wykazanych w dziale 1 w wierszach 04+07. Powierzchnia zasiewów poszczególnych ziemiopłodów podana w dziale 2 nie może ulegać zmianom w trakcie dalszego opracowania.
Zbiory roślin całkowicie sprzątniętych z pola należy podać zgodnie z posiadaną dokumentacją.
W szacunkach zbiorów zbóż i rzepaku należy oprzeć się w głównym stopniu na wynikach już przeprowadzonych omłotów. Ze względu na to, że najczęściej w pierwszej kolejności są dokonywane omłoty z pól bardziej wydajnych (np. plantacji nasiennych) w celu uzyskania nasion na dostawę w ramach kontraktacji, a ostatnie podlegają omłotom najczęściej partie zbioru najmniej wydajne, to mając wyniki częściowych omłotów, należy koniecznie uwzględnić także i te areały z pól, z których rośliny nie zostały jeszcze zebrane, a mogą wydać inne plony niż uzyskano z dokonanych już omłotów.
Dla wszystkich ziemiopłodów podaje się plon netto, a więc po odtrąceniu zanieczyszczeń, strat związanych ze zbiorem itp.
W szacunku zbóż i rzepaku należy produkcję wykazywać w przeliczeniu na określoną wilgotność, tzn. w przypadku ziarna zbóż przy wilgotności 15,1-16,0% wody, a w przypadku rzepaku - 13,0% wody.
Wielkości dotyczące powierzchni i zbiorów należy podawać w liczbach całkowitych.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
R - 06
R - 06
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-06
ZAŁĄCZNIK Nr 7
R - 07
R - 07
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R - 07
Formularz jest sprawozdaniem wahadłowym, wypełnianym trzykrotnie w ciągu roku. Termin wypełniania sprawozdania każdorazowo ustala GUS.
W wierszu 2 należy ująć także trawę przeznaczoną na susz.
W wierszu 6 należy ująć takie łąki, na których trawa została skoszona, lecz z różnych przyczyn nie zebrana i zbiór uległ całkowitemu zniszczeniu (np.: przesiewy, prace melioracyjne itp.).
W wierszu 7 należy ująć łąki, które nie były skoszone i nie były też użytkowane jako pastwiska.
W wierszu 1 i 2 rubr. 2 należy określić ile decyton siana oraz kiszonki pozostanie jako zapas na zimę.
W wierszu 3 należy określić średnią jakość ogólnych zbiorów siana w stopniach kwalifikacyjnych dla trzech pokosów łącznie, przyjmując, że:
stopień "1" - oznacza siano złe nie nadające się do skarmiania, o zapachu stęchłym, o dużym udziale roślin zgniłych oraz spleśniałych z domieszką roślin trujących,
stopień "2" - słabe - siano o wilgotności 20%, późno skoszone (zdrewniałe) jednakże nie posiadające zapachu stęchłego,
stopień "3" - dostateczne - siano uzyskane z roślin koszonych w okresie kwitnienia w warunkach mniej pomyślnych, jednak dosuszone prawidłowo o barwie jasnozielonej lub brunatnej,
stopień "4" - dobre - siano intensywnie zielone, uzyskane z roślin młodych o dużej ilości liści wysuszonych naturalnie podczas suchej pogody, o znacznym udziale roślin motylkowych do 30%,
stopień "5" - bardzo dobre - siano intensywnie zielone, zebrane w okresie kłoszenia, o dużej ilości nie okruszonych liści, prawidłowo wysuszone, o udziale roślin motylkowych powyżej 30%.
Uwaga.
Wszystkie rubryki i wiersze formularza winny być wypełnione. W wypełnionych sprawozdaniach mogą wystąpić wyłącznie liczby znaczące (różne od zera) i kreski. Jeżeli w jednostce sprawozdawczej nie występuje któryś ze sposobów użytkowania, należy w odpowiednim wierszu wpisać kreski.
Wiersz 1 - "ogółem" jest sumą wierszy: 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 dla rubryk: 1, 3, 5 oraz sumą wierszy 2 + 3 + 4 + 5 dla rubryk 2, 4, 6.
ZAŁĄCZNIK Nr 8
R - 08
R - 08
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-08
Sprawozdanie obejmuje produkcję ogrodniczą w gospodarstwie.
Dział 1. Sadownictwo
W sprawozdaniu należy podać powierzchnię w ha i a i liczbę drzew i krzewów - w sztukach - ogółem i owocujących oddzielnie dla drzew rosnących w sadach i poza sadami, a także liczbę drzew - w sztukach - zdolnych do owocowania. Łączna powierzchnia drzew i krzewów (suma wierszy 01-11) w sadach powinna być zgodna z danymi z wiersza 06 działu 1 sprawozdania R-06.
Zbiór owoców ustala się łącznie dla poszczególnych gatunków drzew i krzewów rosnących w sadach i poza sadami.
Powierzchnię truskawek należy podać zgodnie z danymi z wiersza 230 działu 2 sprawozdania R-05. Powierzchnię truskawek, malin i jeżyn bezkolcowych określa się w hektarach i arach.
Dział 2. Warzywnictwo - w tabeli tej należy podać tylko dane dotyczące upraw warzyw gruntowych, nie ujmować nasiennych, spod folii i szklarni. W rubryce 1 wiersz 1 "ogółem warzywa" należy podać liczbę hektarów zgodną z danymi z wiersza 220 sprawozdania R-05.
Załącznik do R - 08
Sprawozdanie o powierzchni upraw ogrodniczych pod osłonami
OBJAŚNIENIA
DO FORMULARZA "Załącznik do R-08"
Formularz jest sprawozdaniem wahadłowym wypełnianym dla:
- "Powierzchni pod osłonami" - raz w roku do dnia 31 maja,
- "Powierzchni zajętej pod uprawy" - dwukrotnie w ciągu roku w terminach do 31 maja i do 25 października.
Powierzchnię pod osłonami oraz zajętą pod uprawy podaje się w m2 w liczbach całkowitych.
W wierszu 1 - należy wykazać powierzchnię pod osłonami ogółem, tzn. całkowitą powierzchnię pod szkłem lub folią eksploatowaną (niezależnie od prowadzonej tam uprawy) bądź nie eksploatowaną w danym roku.
W wierszu 2 - należy wykazać powierzchnię ogrzewaną szklarni i tuneli.
W wierszu 3 i 4 podaje się "Powierzchnię zajętą pod uprawy warzyw ogółem" - jest to powierzchnia produkcyjna - bez dróg wewnętrznych, łączników itp. - zajęta pod uprawę wszystkich gatunków warzyw - oddzielnie w wiosennym i jesiennym cyklu produkcyjnym.
W wierszu 5 i 6 - "Powierzchnia warzyw - w tym pomidory" - podaje się powierzchnię uprawy pomidorów, oddzielnie w cyklu wiosennym i jesiennym.
W wierszu 7 i 8 - "Powierzchnia warzyw - w tym ogórki" - podaje się powierzchnię uprawy ogórków, oddzielnie w cyklu wiosennym i jesiennym.
W wierszu 9 - "Powierzchnia kwiatów" - podaje się powierzchnię zajętą pod uprawę kwiatów łącznie dla wszystkich gatunków uprawianych w danym roku - w terminie do 25 października.
ZAŁĄCZNIK Nr 9
R - 09
R - 09
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-09
Dział 1 informacje zawarte w rubryce 1 dotyczą wszystkich zwierząt stanowiących własność gospodarstwa (spółdzielni) niezależnie od miejsca ich odchowu (w obiektach własnych lub u kooperatorów w ramach kooperacji nakładczej).
W wierszach 09, 19, 24 należy podać liczbę cieląt, prosiąt i jagniąt, które urodziły się żywo w okresie sprawozdawczym, niezależnie od tego, czy znajdują się jeszcze w gospodarstwie czy nie.
W wierszu 10, 11, 12, 20, 21 i 25 należy podać liczbę zwierząt padłych łącznie ze sztukami ubitymi z konieczności, jeśli cała sztuka uznana została za niezdatną do spożycia i skierowana do Bacutilu lub na karmę dla zwierząt futerkowych. Wykazuje się tu także sztuki padłe podczas klęsk żywiołowych (powodzie, pożary itp.).
Dział 2 w wierszu 2, dla wszystkich rubryk, należy podać masę i liczbę zwierząt sprzedanych na rzeź wyspecjalizowanym jednostkom handlowymi i przetwórczym oraz sprzedaż innym odbiorcom z przeznaczeniem do uboju na bezpośrednie zaopatrzenia rynku i dla własnych potrzeb, np. dla przedsiębiorstw handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych, szpitali, żłobków, domów opieki społecznej itp. W tym wierszu należy wykazać również ewentualne kradzieże zwierząt.
W wierszu 3, dla wszystkich rubryk, należy podać masę żywca (przed ubojem) i liczbę zwierząt ubitych w gospodarstwie lub rzeźni lokalnej w ramach tzw. "uboju gospodarczego" - z przeznaczeniem na zaopatrzenie własnych stołówek, sprzedaż pracownikom, na inne potrzeby własne oraz na sprzedaż rynkową mięsa we własnej sieci sklepów.
W wierszu 4, dla rubryk 1, 2, 5 i 7 należy wykazać "saldo obrotu zewnętrznego" - tzn. wagowo wyrażoną różnicę pomiędzy sprzedażą zwierząt do dalszego chowu (bez zwierząt przekazanych w ramach kooperacji nakładczej, bo stanowią one własność jednostki sprawozdawczej) - w więc zwierząt hodowlanych do przedsiębiorstw obrotu zwierzętami hodowlanymi, bezpośrednio sprzedanych indywidualnym gospodarstwom rolnym, przedsiębiorstwom państwowym, spółdzielniom oraz własnym pracownikom (członkom spółdzielni) a zakupami zwierząt i zwierzętami przyjętymi przez jednostkę sprawozdawczą w okresie danego kwartału. Do wyliczenia "salda obrotu zewnętrznego" nie należy wliczać zwierząt pochodzących z przerzutów między zakładami w ramach tego samego przedsiębiorstwo, bo jest to obrót wewnętrzny. W przypadku wielozakładowych podmiotów gospodarczych przyjętych przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państw, wydzielone z nich samodzielnie bilansujące jednostki (gospodarstwo rolne Skarbu Państwa) nie wykazują "salda obrotu zewnętrznego", o ile obrót zwierzętami przeznaczonymi do dalszego chowu ma miejsce pomiędzy zakładami wydzielonymi z tego samego przedsiębiorstwa (kombinatu). Obrót ten traktować należy jak dotychczas, tj. jako tzw. obrót wewnętrzny.
W wierszu 5, dla rubryk 1, 2 5 i 7 należy wyodrębnić "saldo obrotu zewnętrznego" z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi - tzn. wykazać wagowo wyrażoną różnicę pomiędzy sprzedażą zwierząt do dalszego chowu (bez zwierząt przekazanych w ramach kooperacji nakładczej) rolnikom indywidualnym a zakupami zwierząt bezpośrednio od rolników indywidualnych.
Liczby wykazane w wierszach 4 i 5 mogą mieć znak ujemny.
Wiersz 1 dla rubryk 1, 2 5 i 7 stanowi sumę wierszy 2, 3 i 4, a dla rubryk 3, 4, 6 i 8 - sumę wierszy 2 i 3. Może zaistnieć sytuacja, że liczby wykazane w wierszu 1, dla rubryk 1, 2, 5 i 7, mogą mieć znak ujemny.
Dział 3 dotyczy tylko tych wytworzonych w gospodarstwie produktów, które pochodzą od zwierząt stanowiących własność jednostki sprawozdawczej. Poszczególne rubryki działu 3 dotyczą zapasów, produkcji i zagospodarowania ujętych w wierszach surowych produktów zwierzęcych.
W rubryce 1 należy wykazać ilość produktu, jaka została z poprzedniego okresu sprawozdawczego. W wierszu 4 rubryka 1 - zapas miodu na początku okresu sprawozdawczego winien równać się zapasowi miodu wykazanemu w końcu poprzedniego roku.
W rubryce 2 należy podać produkcję danego artykułu uzyskaną w ciągu okresu sprawozdawczego.
W rubryce 3 należy podać ilość sprzedanego produktu do wyspecjalizowanych jednostek handlowych i przetwórczych, jak również sprzedaż pracownikom (członkom spółdzielni) poza przydziałem deputatowym, sprzedaż innym odbiorcom, np. dla szpitali, domów opieki społecznej itp.
W rubryce 4 należy wykazać zużycie produkcyjne, tzn. ilości produktów zużyte na skarmianie zwierzętami, dokarmianie pszczół, produkcję żywności oraz ewentualne straty.
W rubryce 5 należy podać spożycie własne, tzn. ilość mleka, jaj, wełny i miodu przeznaczoną dla własnej stołówki, żłobka, na przydziały deputatowe dla pracowników i inne potrzeby własne.
W rubryce 6 należy wykazać tę część produkcji, która nie została zagospodarowana i stanowi zapas w końcu okresu sprawozdawczego.
W wierszu 1 działu 3 winna zachodzić równość*)
rubr. 2 = rubr. (3 + 4 + 5)
W wierszu 2, 3 i 4 działu 3 winna zachodzi równość:
rubr. 1 + 2 - 3 - 4 - 5 = rubr. 6
Dział 4 w dziale tym nie należy podawać informacji dotyczących ptactwa łownego (kuropatwy, bażanty).
W rubryce 6 - drób pozostały, tzn. perliczki, przepiórki.
W rubryce 9 należy podać masę żywca drobiowego wszystkich gatunków sprzedanego w okresie kwartału na rzeź do wyspecjalizowanych jednostek handlowych i przetwórczych oraz sprzedaż innym odbiorcom (np. dla szpitali, domów opieki społecznej, zakładów gastronomicznych itp.).
W rubryce 10 należy podać masę żywca wszystkich sztuk ubitych w okresie kwartału w gospodarstwie lub rzeźni lokalnej i przeznaczonych na sprzedaż we własnych sklepach, sprzedanych własnym pracownikom (członkom spółdzielni) i zużytych na stołówki i inne potrzeby własne.
Dział 5 w rubryce 1 należy podać powierzchnię zbiorników wodnych, na której prowadzona jest gospodarka rybacka.
W rubryce 2, dla poszczególnych wierszy, należy podać w ujęciu wagowym całoroczną produkcję ryb słodkowodnych łącznie z produkcją materiału zarybieniowego.
W rubryce 3 należy podać w ujęciu wagowym produkcję w całym roku materiału zarybieniowego (dotyczy stawów).
W rubryce 4 należy podać w ujęciu wagowym sprzedaż ryb konsumpcyjnych w okresie sprawozdawczym jednostkom handlowym i przetwórczym oraz sprzedaż innym odbiorcom na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla własnych potrzeb.
*) W wierszu 1 działu 3 (produkcja mleka), aby przychody bilansowały się z rozchodami, należy uwzględnić w rozchodach (rubr. 4) tzw. "różnicę zapasów". Różnicę zapasów wylicza się poprzez odjęcie od ilości nie zagospodarowanego mleka w danym okresie sprawozdawczym ilości mleka, jaka nie została zagospodarowana w poprzednim okresie sprawozdawczym. Wynik tego odejmowania może mieć znak "+" lub "-", wtedy odpowiednio powiększa się lub pomniejsza - o wyliczone wielkości - liczby wykazane w rubryce 4.
ZAŁĄCZNIK Nr 10
R - 10
R - 10
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-10 (meldunek)
Meldunek należy sporządzić dla całej jednostki niezależnie od miejsca dokonania transakcji i siedziby dostawcy i przekazać do wojewódzkiego urzędu statystycznego, na terenie którego znajduje się siedziba jednostki.
R - 10
Sprawozdanie o skupie produktów rolnych
OBJAŚNIENIA
do półrocznego sprawozdania oznaczonego symbolem R-10 o skupie produktów rolnych
a) państwowych gospodarstw rolnych przyjętych przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państwa i pozostające w jej władaniu jako gospodarstwa skarbowe,
b) państwowych gospodarstw rolnych podporządkowanych Ministrowi Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz wojewodom,
c) gospodarstw resortów nierolniczych oraz spółek i innych państwowych jednostek organizacyjnych prowadzących działalność rolniczą (np. gospodarstwa pomocnicze przy szkołach średnich i wyższych, domach pomocy społecznej, domach wychowawczych, więzieniach),
a także od jednostek komunalnych prowadzących działalność rolniczą, m.in. jednostki samorządu terytorialnego, spółki komunalne.
Ponadto w rubryce tej powinny wykazać:
- zakłady mięsne przedsiębiorstw przemysłu mięsnego dostawy żywca rzeźnego z własnych tuczarni,
- państwowe zakłady drobiarskie dostawy z własnej produkcji drobiu oraz jaj kurzych konsumpcyjnych i wylęgowych.
Do wartości skupu nie należy dodawać dopłat za dowóz produktów (zbóż, ziemniaków, rzepaku i rzepiku, buraków cukrowych, tytoniu, cykorii, słomy lnianej i słomy konopnej) należnych producentom z tytułu zwrotu kosztów załadunku, dowozu i wyładunku do punktów skupu, magazynów lub odbiorców wskazanych przez jednostki skupiające. Wypłaty dopłat za dowóz ww. produktów należy podać w oddzielnych wierszach na końcu sprawozdania, wpisując w rubryce 0 za dowóz jakiego produktu była dopłata, w rubryce 1 odpowiedni symbol (900-916), patrz Wykaz produktów rolnych (ust. 19).
Przy skupie produktów roślinnych, których ostateczna wartość nie może być ustalona w momencie dostawy (wartość faktyczna będzie ustalona po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych), a dostawca otrzymuje tylko zaliczkę za dostarczony produkt, w sprawozdaniu należy podać pełną ilość dostarczonego produktu oraz wysokość zaliczki wypłaconej w danym półroczu. Dopłaty do pełnej wartości zaliczkowanych produktów należy wykazać w półroczu, w którym zostaną wypłacone.
Przy skupie żywca rzeźnego według wagi i oceny poubojowej nie należy wykazywać zaliczek wypłaconych za sztuki przyjęte w danym półroczu, a jeszcze nie rozliczone.
Warzywa skupowane w pęczkach należy przeliczać na wagę na podstawie następujących wagowych norm przeliczeniowych w gramach za pęczek: boćwina - 100, buraki ćwikłowe z nacią - 800, cebula ze szczypiorkiem - 300, kalarepa z liśćmi - 700, marchew z nacią - 600, natka (liście) koperku, pietruszki, selerów, szczypiorku - 50, pietruszka z nacią - 500, rzodkiewka - 200, selery z nacią - 400.
Warzywa skupowane na sztuki należy przeliczać na wagę na podstawie następujących wagowych norm przeliczeniowych w gramach za sztukę: kalafiory - 1.300, kapusta biała wczesna - 800, kukurydza cukrowa w kolbach - 150, sałata spod osłon - 100, sałata gruntowe - 400.
Natomiast sztuki żywe, które zostały dostarczone do punktów skupu, ale nie dokonano rozliczeń w danym okresie sprawozdawczym, należy wykazać w następnym półroczu.
Skup żywca rzeźnego według wagi i oceny poubojowej należy wykazywać w wadze żywej.
Do skupu żywca rzeźnego należy również zaliczyć półtusze po przeliczeniu na wagę żywą, przy zastosowaniu następujących przeliczników: bydło - 1,91; cielęta - 1,67; trzoda chlewna - 1,28; owoce - 2,33; drób - 1,43.
W rubr. 2 w wierszu 1 należy wykazać ogólną liczbę cieląt odsprzedanych wszystkim producentom rolnym, a w rubr. 5 - tylko cielęta odsprzedane indywidualnym rolnikom.
Produkty rolne | Symbol produktu | Jednostka miarya |
Zboża podstawowe konsumpcyjne | - | dt/zł |
pszenica | 053 | dt/zł |
żyto | 055 | dt/zł |
jęczmień | 057 | dt/zł |
owies i mieszanki zbożowe | 059 | dt/zł |
pszenżyto | 060 | dt/zł |
Gryka konsumpcyjna | 063 | dt/zł |
Proso konsumpcyjne | 065 | dt/zł |
Kukurydza konsumpcyjna | 067 | dt/zł |
Zboża podstawowe siewne | - | dt/zł |
pszenica | 095 | dt/zł |
żyto | 097 | dt/zł |
jęczmień | 099 | dt/zł |
owies i mieszanki zbożowe | 101 | dt/zł |
pszenżyto | 102 | dt/zł |
Gryka siewna | 105 | dt/zł |
Proso siewne | 107 | dt/zł |
Kukurydza siewna | 109 | dt/zł |
Strączkowe jadalne konsumpcyjne (nie zaliczać grochu zielonego i fasoli szparagowej) | - | dt/zł |
groch (suche ziarno) | 158 | dt/zł |
fasola (suche ziarno) | 160 | dt/zł |
Strączkowe jadalne siewne (groch) | 162 | dt/zł |
Ziemniaki ogółem | - | dt/zł |
wczesne | 210 | dt/zł |
sadzeniaki | 226 | dt/zł |
późne: jadalne | 214 | dt/zł |
przemysłowe | 220 | dt/zł |
Buraki cukrowe przemysłowe | 270 | dt/zł |
Oleiste przemysłowe i jadalne | - | dt/zł |
rzepak i rzepik przemysłowy | 288 | dt/zł |
mak | 292 | dt/zł |
gorczyca | 294 | dt/zł |
pozostałe oleiste | 296 | dt/zł |
Oleiste siewne | - | dt/zł |
rzepak i rzepik siewny | 302 | dt/zł |
inne oleiste siewne | 304 | dt/zł |
Len: słoma nieodziarniona | 306 | dt/zł |
włókno | 308 | dt/zł |
nasiona | 310 | dt/zł |
Konopie: słoma | 312 | dt/zł |
włókno | 314 | dt/zł |
nasiona | 316 | dt/zł |
Tytoń | 320 | dt/zł |
Chmiel | 322 | dt/zł |
Cykoria | 324 | dt/zł |
Zioła (łącznie z rącznikiem) | 326 | dt/zł |
Okopowe pastewne | 340 | dt/zł |
Siano łąkowe | 342 | dt/zł |
Słoma zbóż | 344 | dt/zł |
Strączkowe pastewne | - | dt/zł |
bobik paszowy (ziarno) | 350 | dt/zł |
groch paszowy (ziarno) | 348 | dt/zł |
łubin paszowy (ziarno) | 352 | dt/zł |
pozostałe paszowe (peluszka itp. - ziarno) | 353 | dt/zł |
Nasiona roślin motylkowych gruboziarnistych strączkowych (łubin, peluszka, wyka, bobik, groch pastewny itp.). | 354 | dt/zł |
Nasiona roślin motylkowych drobnoziarnistych i traw | - | zł |
koniczyna | 362 | dt/zł |
seradela | 364 | dt/zł |
pozostałe (łącznie z trawami) | 366 | zł |
Nasiona roślin okopowych | 370 | dt/zł |
Nasiona ogrodnicze | 384 | zł |
Materiał szkółkarski | 390 | zł |
Warzywa ogółem | - | dt/zł |
kapusta | 402 | dt/zł |
cebula | 404 | dt/zł |
marchew | 406 | dt/zł |
buraki | 408 | dt/zł |
ogórki | 410 | dt/zł |
pomidory | 412 | dt/zł |
kalafiory | 414 | dt/zł |
inne warzywa (pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, chrzan, szparagi, koper, groch zielony, fasola szparagowa, brukselka itp.), | 416 | dt/zł |
Owoce ogółem (bez owoców leśnych) | - | dt/zł |
jabłka | 448 | dt/zł |
gruszki | 450 | dt/zł |
śliwki | 452 | dt/zł |
wiśnie | 454 | dt/zł |
czereśnie | 456 | dt/zł |
truskawki | 458 | dt/zł |
maliny | 460 | dt/zł |
porzeczki | 462 | dt/zł |
agrest | 464 | dt/zł |
inne owoce | 466 | dt/zł |
Makowiny | 536 | dt/zł |
Susz z zielonek | 540 | dt/zł |
Susz z ziemniaków | 542 | dt/zł |
Wiklina | 546 | dt/zł |
Pieczarki | 548 | dt/zł |
Boczniak | 547 | dt/zł |
Pierścieniak | 549 | dt/zł |
Kwiaty | 550 | zł |
Pozostałe produkty roślinne | 552 | zł |
Bydło rzeźne (bez cieląt) przeznaczone | ||
na rynek krajowy | 622 | szt/dt/zł |
w tym krowy | 624 | szt/dt/zł |
Bydło rzeźne (bez cieląt) przeznaczone na eksport | 634 | szt/dt/zł |
Cielęta rzeźne na rynek krajowy | 644 | szt/dt/zł |
Cielęta rzeźne przeznaczone na eksport | 650 | szt/dt/zł |
Trzoda chlewna | 662 | szt/dt/zł |
w tym maciory | 672 | szt/dt/zł |
Owce rzeźne na rynek krajowy | 696 | szt/dt/zł |
Owce rzeźne przeznaczone na eksport | 704 | szt/dt/zł |
Konie rzeźne na rynek krajowy | 712 | szt/dt/zł |
Konie rzeźne przeznaczone na eksport | 714 | szt/dt/zł |
Drób rzeźny | - | dt/zł |
kury | 720 | dt/zł |
kurczaki | 721 | dt/zł |
kaczki | 722 | dt/zł |
gęsi | 723 | dt/zł |
indyki | 724 | dt/zł |
pozostały drób | 725 | dt/zł |
Prosięta i warchlaki | 728 | szt/dt/zł |
Mleko krowie | 736 | tys. l/zł |
Jaja kurze konsumpcyjne | 744 | tys. szt/zł |
Jaja wylęgowe | - | tys. szt/zł |
kurze | 754 | tys. szt/zł |
pozostałe | 756 | tys. szt/zł |
Wełna owcza | 760 | kg/zł |
Ryby słodkowodne | - | dt/zł |
karp | 766 | dt/zł |
inne ryby | 768 | dt/zł |
Miód | 770 | kg/zł |
Wosk | 772 | kg/zł |
Pierze | 774 | kg/zł |
Włosie | 776 | kg/zł |
Bundz | 782 | dt/zł |
Króliki | 786 | dt/zł |
Zwierzęta hodowlane | - | zł |
bydło (bez cieląt) na rynek krajowy | 798 | szt/zł |
bydło (bez cieląt) przeznaczone na eksport | 800 | szt/zł |
cielęta | 804 | szt/dt/zł |
trzoda chlewna | 808 | szt/zł |
owce | 816 | szt/zł |
konie na rynek krajowy | 822 | szt/zł |
konie przeznaczone na eksport | 821 | szt/zł |
zwierzęta futerkowe | 826 | szt/zł |
Drób hodowlany | 828 | tys. szt/zł |
Skóry surowe bydlęce | 832 | szt/dt/zł |
Skóry surowe cielęce | 834 | szt/dt/zł |
Skóry surowe świńskie | 836 | szt/dt/zł |
Skóry surowe końskie | 838 | szt/dt/zł |
Skóry pozostałe | 840 | szt/zł |
Skóry futerkowe | 844 | zł |
Padlina | 850 | dt/zł |
Pozostałe produkty zwierzęce (szczecina, wełna angora, odpadki skór itp.) | 852 | zł |
Odsprzedaż cieląt rzeźnych do chowu | 860 | szt |
Dopłaty za dowóz (nie doliczać do wartości ogółem) | - | zł |
słomy lnianej | 900 | zł |
słomy konopnej | 902 | zł |
buraków cukrowych | 904 | zł |
cykorii | 906 | zł |
zbóż | 910 | zł |
rzepaku i rzepiku przemysłowego | 912 | zł |
ziemniaków | 914 | zł |
tytoniu | 916 | zł |
a Dane liczbowe podać w pełnych jednostkach miary; bez miejsc po przecinku. Złote - w nowej jednostce pieniężnej.