Obowiązki sprawozdawcze w zakresie rolnictwa.
Dz.Urz.GUS.1993.13.88
Akt utracił mocZARZĄDZENIE Nr 27
PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO
z dnia 17 września 1993 r.
w sprawie obowiązków sprawozdawczych w zakresie rolnictwa
Na podstawie art. 16 ust. 2 i 3 w związku z art. 8 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o statystyce państwowej (Dz. U. z 1989 r. Nr 40, poz. 221), w związku z pozycjami 05.1.03, 05.1.06, 05.1.07, 05.1.09, 05.1.13, 05.1.14 Programu badań statystycznych na lata 1991-1995 stanowiącego załącznik do uchwały nr 207/90 Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 1990 r. zarządza się, co następuje:
- sekcji A, działu 01,
grup: 01.1 - uprawy rolne, warzywnictwo, ogrodnictwo,
01.2 - chów i hodowla zwierząt,
01.3 - uprawy rolne połączone z chowem zwierząt (działalność mieszana),
- sekcji B, działu 05,
klasy 05.02 (działalność gospodarstw rybackich i wylęgarni ryb), przy czym obowiązek ten, o ile nie wynika z innych przepisów zarządzenia, dotyczy tylko sprawozdania R-09 składanego w styczniu,
- a także niezależnie od zaklasyfikowania działalności podstawowej, w przypadku gdy:
- żywca rzeźnego, tj. bydła, cieląt, trzody chlewnej, owiec, koni oraz drobiu,
- mleka krowiego,
- zbóż, tj. pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa (łącznie z mieszankami), pszenżyta,
- ziemniaków,
- rzepaku i rzepiku przemysłowego,
- warzyw i owoców z przeznaczeniem na przetwórstwo, eksport i obrót hurtowy (z wyłączeniem skupu prowadzonego bezpośrednio przez punkty detalicznej sprzedaży warzyw i owoców dla ludności),
jeżeli ogólna wartość skupionych produktów w okresie półrocza przekracza 100 mln zł.
- do dnia 31 maja każdego roku z danymi statystycznymi o powierzchni zajętej pod uprawy wiosną,
- do dnia 25 października każdego roku z danymi statystycznymi o powierzchni zajętej pod uprawy jesienią i o powierzchni zajętej pod uprawę kwiatów,
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
ZAŁĄCZNIK Nr 1
R-02
R-02
Stan w dniu 31 maja 199... r.
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-02
Podstawą do sporządzania sprawozdania jest rozliczenie gruntów, które należy dokonać na arkuszu pomocniczym (np.: na kopii sprawozdania, bez obowiązku przekazania rozliczenia do WUS) według następującego wzoru:
Rozliczenie gruntów w gminie (mieście) w 19.. r.
a Dane zgodne z ewidencją geodezyjną. b Łącznie z działkami rolnymi, ogrodami działkowymi, wspólnotami i gruntami gminnymi.
Arkusz pomocniczy należy wypełnić przyjmując ustalenia:
W wierszach: 01 i 06 - wykazuje się dane przyjęte jako ostateczne przy dokonywaniu rozliczenia gruntów w roku poprzednim.
W wierszach: 07, 08 i 09 - należy wykazać zmiany, które zaistniały w ciągu roku na podstawie informacji uzyskanych z kart gospodarstw indywidualnych, ewidencji (do wymiarów podatków) wykazu umów dzierżawnych, danych o zagospodarowaniu gruntów PFZ, własnego rozeznania pracowników gminy.
Sprawozdanie R-02 należy wypełnić przenosząc dane z arkusza pomocniczego do odpowiednich rubryk na sprawozdaniu w wierszach 1 i 2.
Wiersz 3 - stanowi różnicę danych wykazanych w wierszu 1 minus dane w wierszu 2.
Wiersz 4 - dane będą wyliczane przez WUS po zakończeniu opracowania.
Uwaga. Wielkości dotyczące powierzchni należy podać w liczbach całkowitych.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
R-03
R-03
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-03
W wierszu 1 wykazuje się wysiew nawozów pod wszystkie uprawy, sady i użytki zielone, łącznie ze szklarniami, inspektami i tunelami foliowymi. Państwowe gospodarstwa rybackie wykazują zużycie nawozów tylko na użytki rolne (bez stawów rybnych).
W wierszu 4 podaje się zużycie nawozów we własnym gospodarstwie na 1 ha użytków rolnych w kg czystego składnika (z jednym znakiem po przecinku). Powierzchnię należy przyjąć według stanu w dniu 30 czerwca roku gospodarczego kończącego rok sprawozdawczy.
W przypadku wysiania nawozów na użytki rolne, które zostały odsprzedane (lub przekazane) przed końcem okresu sprawozdawczego należy ich ilość wykazać w wierszu 1, natomiast nie uwzględniać tej ilości wypełniając wiersz 4.
Każdy przypadek nawożenia wyższego od 450 kg NPK i 400 kg CaO, jak też niższego od 50 kg NPK lub CaO na 1 ha użytków rolnych należy wyjaśnić w "Uwagach".
Uwaga. W przypadku braku procentowej zawartości czystego składnika w dokumentacji podstawowej przelicza się na czysty składnik według wskaźników zamieszczonych w pełnych objaśnieniach w Dzienniku Urzędowym GUS z 1993 r. Nr 13, poz. 88.
WYKAZ WSKAŹNIKÓW DO PRZELICZENIA NAWOZÓW SZTUCZNYCH I WAPNIOWYCH NA CZYSTY SKŁADNIK
Nawozy azotowe | N w % |
Mocznik nawozowy [(NH4)2CO3] | 46 |
Siarczan amonowy [(NH4)2SO4] | 20 |
Woda amoniakalna | 20 |
Saletra amonowa (NH4NO3) | 34 |
Saletrzak (NH4NO3 + kamień wap. lub inny wypełniacz) | 28 |
Nawozy fosforowe | P2O5 w % |
Superfosfat potrójny granulowany [Ca(H2PO4)2] | 46 |
Superfosfat potrójny granulowany borowany | 44 |
Superfosfat granulowany [Ca(H2PO4)2H2O] | 19 |
Superfosfat pylisty [Ca(H2PO4)2H2O] | 18 ± 1 |
Mączka fosforytowa [Ca3(PO4)2] | 29 ± 1 |
Mączki kostne: | |
bębnowa | 10 |
odklejona | 30 |
Nawozy ogrodnicze: | w % |
Florovit | N - 3 |
P2O5 - 0,69 | |
K2O - 2,4 | |
Azofoska | N - 13,6 |
P2O5 - 6,4 | |
K2O - 19,1 | |
MgO - 4,5 | |
Fructus - 1 | N - 17,0 |
P2O5 - 8,5 | |
K2O - 17,0 | |
MgO - 7,0 | |
Fructus - 2 | N - 13,5 |
P2O5 - 5,0 | |
K2O - 20,0 | |
MgO - 5,0 | |
Vitaflor - 1 | N - 9,5 |
P2O5 - 14,5 | |
K2O - 28,5 | |
Mikroflor - 1 | N - 19,5 |
K2O - 19,5 | |
Flora | N - 8,2 |
P2O5 - 12,4 | |
K2O - 23,1 | |
MgO - 4,9 | |
Vitaflor - 2 | N - 13,5 |
P2O5 - 16,5 | |
K2O - 34 | |
Mikroflor - 2 | N - 23,0 |
K2O - 23,0 | |
Mis - 3 | N - 10,2 |
P2O5 - 8,1 | |
K2O - 15,3 | |
MgO - 6,1 | |
Mis - 4 | N - 7,5 |
P2O5 - 15,0 | |
K2O - 15,0 | |
MgO - 4,5 | |
Nawozy potasowe i magnezowe | K2O w % |
Siarczan potasowy | 50 |
Sole potasowe | 58-62, 40-50 |
Kainit | 14 |
Kamex | 40 |
Kizeryt | 6(+18% MgO) |
Nawozy wieloskładnikowe: | w % |
Fosforan amonowy | N - 18 |
P2O5 - 46 | |
Polifoska | N - 8 |
P2O5 - 24 | |
K2O - 24 | |
Saletra potasowa | N - 13,7 |
K2O - 46 | |
Nawozy wapniowe i wapniowo-magnezowe: | CaO w % |
Nawóz wapniowy tlenkowy | I - 80 |
II - 70 | |
III - 60 | |
Nawóz wapniowy węglanowy zwyczajny | 45 |
Nawóz wapniowy węglanowy kredowy | 45 |
Nawóz wapniowy węglanowy posodowy: | |
- w mat. suchym | 50 |
- w mat. wilgotnym | 40 |
Nawóz wapniowy węglanowy - kreda | co najmniej 40 |
Wapno defekacyjne | około 20 |
Nawóz wapniowy węglanowy po flotacji siarki | co najmniej 40 |
Nawóz wapniowo-węglanowy - wapno pocelulozowe | 40 |
Wapno pokarbidowe | 60-65 |
Nawóz wapniowy węglanowy mieszany | 50 |
Wapno magnezowo-tlenkowe 75% | 75 CaO + MgO, w tym min. 10% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 65% | 65% CaO + MgO, w tym min. 22% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 60% | 60% CaO + MgO, w tym 10% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 50% | 50% CaO + MgO, w tym od 10-20% MgO |
Wapno magnezowo-tlenkowe 45% | 45% CaO + MgO, w tym od 1-15% MgO |
Popioły z węgla kamiennego | co najmniej 21% CaO + MgO |
Nawóz wapniowo-magnezowy | 30% CaO |
węglanowy "Małogoszcz" | 13% MgO |
Wapno magnezowe węglanowe 50% | 50% CaO + MgO, w tym 8% MgO |
Wapno magnezowe węglanowe | 45% CaO + MgO, w tym min. 7% MgO |
Dolomit rolniczy przesiewany | CaO + MgCO3 min. 80%, w tym min. 14% MgO |
Kreda bełchatowska | 32-40% CaO |
0,5-1,3% MgO |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
R-04
R-04
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-04
stopień 1 - stan zły, klęskowy (kwalifikujący się do zaorania),
stopień 2 - stan słaby, zasiewy poniżej przeciętnych,
stopień 3 - stan dostateczny, zasiewy normalne, przeciętne,
stopień 4 - stan dobry, zasiewy znacznie lepsze od przeciętnych,
stopień 5 - stan bardzo dobry, zasiewy wyborowe, bardzo rzadko spotykane.
Stopnie kwalifikacyjne określa się z jednym miejscem po przecinku. W przypadku, gdy zaawansowanie wzrostu roślin jest zbyt słabe, żeby ocenić stan, w rubryce 2 należy wstawić kreskę. Oceniając stan upraw należy brać pod uwagę: zagęszczenie roślin, rozkrzewienie, wyrośnięcie, barwę, występowanie chorób, szkodników i chwastów, straty oraz uszkodzenia zimowe i przymrozkowe itp.
Rozkład strat spowodowany ubytkami naturalnymi w poszczególnych okresach przechowywania według IUNG kształtuje się następująco:
Okres przechowywania | Straty w procentach | |
w danym miesiącu | od początku przechowywania | |
Październik | 2,7 | 2,7 |
Listopad | 1,1 | 3,8 |
Grudzień | 1,1 | 4,9 |
Styczeń | 1,3 | 6,2 |
Luty | 1,0 | 7,2 |
Marzec | 1,1 | 8,3 |
Kwiecień | 2,9 | 11,2 |
W dalszych miesiącach ubytki naturalne wzrastają.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
R-05
R-05
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-05
W wierszu 01 należy wpisać ogólną powierzchnię gospodarstwa, tj. wszystkie grunty użytkowane rolniczo, jak i grunty użytkowane nierolniczo, jak: lasy, podwórza, grunty pod zabudowaniami, drogi, torfowiska, nieużytki i inne, niezależnie od tytułu użytkowania (własne, dzierżawione).
W wierszu 03 należy wpisać powierzchnię gruntów ornych wraz z ogrodami przydomowymi, tzn. grunty w uprawie oraz odłogi i ugory, a także ogrody przydomowe.
Do gruntów ornych nie zalicza się upraw topoli, które należy zaliczyć do powierzchni leśnej i wykazać w wierszu 10 oraz powierzchni porośniętej wikliną w stanie naturalnym, którą należy wliczyć do pozostałych gruntów w wierszu 11.
W wierszu 04 należy wpisać łączną powierzchnię gruntów ornych pod zasiewami poszczególnych ziemiopłodów, uprawianych na plon główny w polu i w ogrodach przydomowych, powierzchnię szklarni, inspektów, tuneli i namiotów foliowych oraz powierzchnię poniżej 0,10 ha zasadzoną drzewami i krzewami owocowymi.
W wierszu 06 należy wpisać ogólną powierzchnię sadów bez względu na to, czy między drzewami, krzewami owocowymi są czy nie są uprawiane ziemiopłody o powierzchni nie mniejszej niż 0,10 ha (10 arów), zasadzone drzewami i krzewami owocowymi o zwartym nasadzeniu, szkółki drzew i krzewów owocowych oraz winnice.
Pod pojęciem "zwarte nasadzenie" należy rozumieć przynajmniej 10 drzew na 10 arach.
W wierszu 08 należy wpisać powierzchnię łąk trwałych, które z zasady są koszone, a w rejonach górskich również hale i połoniny koszone.
W wierszu 09 należy wpisać powierzchnię pastwisk trwałych, tzn. grunty pokryte trwale trawami, które w zasadzie nie są koszone, lecz wypasane, a w rejonach górskich również hale i połoniny wypasane.
W wierszu 10 należy wpisać powierzchnię leśną, czyli powierzchnię zalesioną oraz powierzchnię przejściowo pozbawioną drzewostanu.
W wierszu 11 należy wpisać powierzchnię pozostałych gruntów wchodzącą w skład gospodarstwa będącą pod zabudowaniami, podwórzami, parkami, placami i ogrodami ozdobnymi, pod drogami i liniami podziału powierzchniowego w lasach, powierzchnię wód śródlądowych, rowów melioracyjnych, plantacji leśnych prowadzonych na gruntach leśnych, powierzchnię porośniętą wikliną w stanie naturalnym, powierzchnię innych gruntów użytkowanych jako torfowiska, żwirownie, kamieniołomy oraz powierzchnię nieużytków, jak bagna, lotne piaski, wydmy, skały itp.
W części A - w terminie czerwcowym należy wypełnić tylko rubrykę 1 wiersz 001 oraz wiersze wytłuszczone. Pozostałe wiersze należy wypełnić w terminie dokonywania szacunku I lub danych ostatecznych.
W wierszu 001 należy wpisać łączną powierzchnię zasianych i zasadzonych ziemiopłodów w polu i ogrodach przydomowych, w sadach między drzewami i krzewami owocowymi oraz powierzchnię szkółek drzew i krzewów owocowych nie kwalifikującą się do sadów, powierzchnię szklarni, inspektów, tuneli, namiotów foliowych itp.
Powierzchnia ta powinna stanowić sumę zapisów z wierszy 010 do 240, a łącznie z powierzchnią wykazaną w wierszach 1, 2, 3 i 4 w części B omawianego działu 2, powinna być równa powierzchni wykazanej w dziale 1 w wierszu 04 (pod zasiewami).
W przypadku występowania zasiewów w sadach powinna stanowić sumę danych wykazanych w dziale 1 w wierszach 04+07. Powierzchnia zasiewów poszczególnych ziemiopłodów podana w dziale 2 nie może ulegać zmianom w trakcie dalszego opracowania.
Zbiory roślin całkowicie sprzątniętych z pola należy podać zgodnie z posiadaną dokumentacją.
W szacunkach zbiorów zbóż i rzepaku należy oprzeć się w głównym stopniu na wynikach już przeprowadzonych omłotów. Ze względu na to, że najczęściej w pierwszej kolejności są dokonywane omłoty z pól bardziej wydajnych (np. plantacji nasiennych), w celu uzyskania nasion na dostawę w ramach kontraktacji, a ostatnie podlegają omłotom najczęściej partie zbioru najmniej wydajne, to mając wyniki częściowych omłotów, należy koniecznie uwzględnić także i te areały pól, z których rośliny nie zostały jeszcze zebrane, a mogą wydać inne plony niż uzyskano z dokonanych już omłotów.
Dla wszystkich ziemiopłodów podaje się plon netto, a więc po odtrąceniu zanieczyszczeń, strat związanych ze zbiorem itp.
W szacunku zbóż i rzepaku należy produkcję wykazywać w przeliczeniu na określoną wilgotność, tzn. w przypadku ziarna zbóż przy wilgotności 15,1-16,0% wody, a w przypadku rzepaku - 13,0% wody.
Wielkości dotyczące powierzchni i zbiorów należy podawać w liczbach całkowitych.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
R-06
R-06
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-06
ZAŁĄCZNIK Nr 6
R-07
R-07
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-07
Formularz jest sprawozdaniem wahadłowym, wypełnianym trzykrotnie w ciągu roku. Termin wypełniania sprawozdania każdorazowo ustala GUS.
W wierszu 2 należy ująć także trawę przeznaczoną na susz.
W wierszu 5 należy ująć takie łąki, na których trawa została skoszona, lecz z różnych przyczyn nie zebrana i zbiór uległ całkowitemu zniszczeniu oraz łąki, które nie były skoszone i nie były też użytkowane jako pastwiska.
W wierszu 1 i 2 rubr. 2 należy określić ile decyton siana oraz kiszonki pozostanie jako zapas na zimę.
W wierszu 3 należy określić średnią jakość ogólnych zbiorów siana w stopniach kwalifikacyjnych dla trzech pokosów łącznie, przyjmując, że stopień 1 oznacza siano złe, 2 - słabe, 3 - dostateczne, 4 - dobre, 5 - bardzo dobre.
Uwaga. Wszystkie rubryki i wiersze formularza winny być wypełnione. W wypełnionych sprawozdaniach mogą wystąpić wyłącznie liczby znaczące (różne od zera) i kreski. Jeżeli w jednostce sprawozdawczej nie występuje któryś ze sposobów użytkowania, należy w odpowiednim wierszu wpisać kreski. Wiersz 1 - "ogółem" jest sumą wierszy: 2+3+4+5 dla rubryk: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
ZAŁĄCZNIK Nr 7
R-08
R-08
w 199... r.
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA R-08
Sprawozdanie obejmuje produkcję ogrodniczą w gospodarstwie.
Dział 1. Sadownictwo - do ogólnej liczby drzew owocowych zaliczamy wszystkie drzewa danego gatunku rosnące w gospodarstwie bez względu na wiek. Nie należy ujmować jedynie drzew rosnących w szkółkach.
1. Drzewa zdolne do owocowania to te, które weszły już w okres owocowania. Zalicza się do nich i te, które z różnych powodów (uszkodzenia mrozowe, szkodniki, przemienność owocowania) w danym roku nie owocują.
2. Drzewa owocujące to te, które już osiągnęły zdolność owocowania i w danym roku zawiązały owoce (bez względu na ich ilość). Po określeniu liczby drzew należy ustalić zbiór owoców, łącznie dla drzew rosnących w sadach i poza sadami.
3. Dla agrestu, porzeczek kolorowych, porzeczek czarnych i jagodowych pozostałych w rubryce 1 należy wpisać liczbę wszystkich krzewów w sztukach (łącznie owocujące i nie owocujące).
4. Dla truskawek, malin i jeżyn bezkolcowych należy ująć powierzchnię w ha zajętą przez plantacje owocujące i nowo założone. Powierzchnię truskawek należy podać zgodnie z danymi z wiersza 230 sprawozdania R-05 (nie uwzględniając tegorocznych nowych nasadzeń). Powierzchnię truskawek, malin i jeżyn bezkolcowych określa się w pełnych ha.
Dział 2. Warzywnictwo - w tabeli tej należy podać tylko dane dotyczące upraw warzyw gruntowych, nie ujmować nasiennych, spod folii i szklarni. W rubryce 1 wiersz 1 "ogółem warzywa" należy podać liczbę hektarów zgodną z danymi z wiersza 220 sprawozdania R-05.
Załącznik do R-08
Sprawozdanie o powierzchni upraw ogrodniczych pod osłonami
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA "Załącznik do R-08"
Formularz jest sprawozdaniem wahadłowym wypełnianym dla:
- "Powierzchni pod osłonami" - raz w roku do dnia 31 maja,
- "Powierzchni zajętej pod uprawy" - dwukrotnie w ciągu roku w terminach do 31 maja i do 25 października.
Powierzchnię pod osłonami oraz zajętą pod uprawy podaje się w m2 w liczbach całkowitych.
W wierszu 1 należy wykazać powierzchnię pod osłonami ogółem, tzn. całkowitą powierzchnię pod szkłem lub folią eksploatowaną (niezależnie od prowadzonej tam uprawy) bądź nie eksploatowaną w danym roku.
W wierszu 2 należy wykazać powierzchnię ogrzewaną szklarni i tuneli.
W wierszu 3 i 4 podaje się "Powierzchnię zajętą pod uprawy warzyw ogółem" - jest to powierzchnia produkcyjna - bez dróg wewnętrznych, łączników itp. - zajęta pod uprawę wszystkich gatunków warzyw - oddzielnie w wiosennym i jesiennym cyklu produkcyjnym.
W wierszu 5 i 6 - "Powierzchnia warzyw - w tym pomidory" podaje się powierzchnię uprawy pomidorów, oddzielnie w cyklu wiosennym i jesiennym.
W wierszu 7 i 8 - "Powierzchnia warzyw - w tym ogórki" podaje się powierzchnię uprawy ogórków, oddzielnie w cyklu wiosennym i jesiennym.
W wierszu 9 - "Powierzchnia kwiatów" - podaje się powierzchnię zajętą pod uprawę kwiatów łącznie dla wszystkich gatunków uprawianych w danym roku - w terminie do 25 października.
ZAŁĄCZNIK Nr 8
R-09
R-09
w kwartale .... 199.... r.
OBJAŚNIENIA DO FORMULARZA SPRAWOZDAWCZEGO R-09
Dział 1 - informacje zawarte w rubryce 1 dotyczą wszystkich zwierząt stanowiących własność gospodarstwa (spółdzielni) niezależnie od miejsca ich odchowu (w obiektach własnych lub u kooperantów w ramach kooperacji nakładczej).
W wierszach 09, 19, 24 należy podać liczbę cieląt, prosiąt i jagniąt, które urodziły się żywo w okresie sprawozdawczym, niezależnie od tego, czy znajdują się jeszcze w gospodarstwie czy nie.
W wierszach 10, 11, 12, 20, 21 i 25 należy podać liczbę zwierząt padłych łącznie ze sztukami ubitymi z konieczności, jeśli cała sztuka uznana została za niezdatną do spożycia i skierowana do Bacutilu lub na karmę dla zwierząt futerkowych. Wykazuje się tu także sztuki padłe podczas klęsk żywiołowych (powodzie, pożary itp.).
Dział 2 - w wierszu 2, dla wszystkich rubryk, należy podać wagę i liczbę zwierząt sprzedanych na rzeź wyspecjalizowanym jednostkom handlowym i przetwórczym oraz sprzedaż innym odbiorcom z przeznaczeniem do uboju na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla własnych potrzeb, np. dla przedsiębiorstw handlu detalicznego, zakładów gastronomicznych, szpitali, żłobków, domów opieki społecznej itp. W tym wierszu należy wykazać również ewentualne kradzieże zwierząt.
W wierszu 3, dla wszystkich rubryk, należy podać wagę żywą (przed ubojem) i liczbę zwierząt ubitych w gospodarstwie lub rzeźni lokalnej w ramach tzw. "uboju gospodarczego" - z przeznaczeniem na zaopatrzenie własnych stołówek, sprzedaż pracownikom, na inne potrzeby własne oraz na sprzedaż rynkową mięsa we własnej sieci sklepów.
W wierszu 4, dla rubryk 1, 2, 5 i 7 należy wykazać "saldo obrotu zewnętrznego" - tzn. wagowo wyrażoną różnicę pomiędzy sprzedażą zwierząt do dalszego chowu (bez zwierząt przekazanych w ramach kooperacji nakładczej, bo stanowią one własność jednostki sprawozdawczej) - a więc zwierząt hodowlanych do przedsiębiorstw obrotu zwierzętami hodowlanymi, bezpośrednio sprzedanych indywidualnym gospodarstwom rolnym, przedsiębiorstwom państwowym, spółdzielniom oraz własnym pracownikom (członkom spółdzielni) a zakupami zwierząt i zwierzętami przejętymi przez jednostkę sprawozdawczą w okresie danego kwartału. Do wyliczenia "salda obrotu zewnętrznego" nie należy wliczać zwierząt pochodzących z przerzutów między zakładami w ramach tego samego przedsiębiorstwa, bo jest to obrót wewnętrzny. W przypadku wielozakładowych podmiotów gospodarczych przejętych przez Agencję Własności Rolnej Skarbu Państwa, wydzielone z nich samodzielnie bilansujące jednostki (gospodarstwa rolne Skarbu Państwa) nie wykazują "salda obrotu zewnętrznego", o ile obrót zwierzętami przeznaczonymi do dalszego chowu na miejsce pomiędzy zakładami wydzielonymi z tego samego przedsiębiorstwa (kombinatu). Obrót ten traktować należy jak dotychczas, tj. jako tzw. obrót wewnętrzny.
W wierszu 5, dla rubryk 1, 2, 5 i 7 należy wyodrębnić "saldo obrotu zewnętrznego" z indywidualnymi gospodarstwami rolnymi - tzn. wykazać wagowo wyrażoną różnicę pomiędzy sprzedażą zwierząt do dalszego chowu (bez zwierząt przekazanych w ramach kooperacji nakładczej) rolnikom indywidualnym a zakupami zwierząt bezpośrednio od rolników indywidualnych. Liczby wykazane w wierszach 4 i 5 mogą mieć znak ujemny.
Wiersz 1 dla rubryk 1, 2, 5 i 7 stanowi sumę wierszy 2, 3 i 4, a dla rubryk 3, 4, 6 i 8 - sumę wierszy 2 i 3. Może zaistnieć sytuacja, że liczby wykazane w wierszu 1, dla rubryk 1, 2, 5 i 7 mogą mieć znak ujemny.
Dział 3 dotyczy tylko tych wytworzonych w gospodarstwie produktów, które pochodzą od zwierząt stanowiących własność jednostki sprawozdawczej. Poszczególne rubryki działu 3 dotyczą zapasów, produkcji i zagospodarowania ujętych w wierszach surowych produktów zwierzęcych.
W rubryce 1 należy wykazać ilość produktu, jaka została z poprzedniego okresu sprawozdawczego.
W rubryce 2 należy podać produkcję danego artykułu uzyskaną w ciągu okresu sprawozdawczego.
W rubryce 3 należy podać ilość sprzedanego produktu do wyspecjalizowanych jednostek handlowych i przetwórczych, jak również sprzedaż pracownikom (członkom spółdzielni) poza przydziałem deputatowym, sprzedaż innym odbiorcom, np. dla szpitali, domów opieki społecznej itp.
W rubryce 4 należy wykazać zużycie produkcyjne, tzn. ilości produktów zużyte na skarmianie zwierzętami, dokarmianie pszczół, produkcję żywności oraz ewentualne straty.
W rubryce 5 należy podać spożycie własne, tzn. ilość mleka, jaj, wełny i miodu przeznaczoną dla własnej stołówki, żłobka, na przydziały deputatowe dla pracowników i inne potrzeby własne.
W rubryce 6 należy wykazać tę część produkcji, która nie została zagospodarowana i stanowi zapas w końcu okresu sprawozdawczego.
W wierszu 1 działu 3 winna zachodzić równość*)
rubr. 2 = rubr. (3 + 4 + 5)
W wierszach 2, 3 i 4 działu 3 winna zachodzić równość:
rubr. 1 + 2 - 3 - 4 - 5 = rubr. 6
Dział 4 - w dziale tym nie należy podawać informacji dotyczących ptactwa łownego (kuropatwy, bażanty). W rubryce 6 - drób pozostały, tzn. perliczki, przepiórki.
W rubryce 9 należy podać żywą wagę drobiu wszystkich gatunków sprzedanego w okresie kwartału na rzeź do wyspecjalizowanych jednostek handlowych i przetwórczych oraz sprzedaż innym odbiorcom (np. dla szpitali, domów opieki społecznej, zakładów gastronomicznych itp.).
W rubryce 10 należy podać wagę żywą wszystkich sztuk ubitych w okresie kwartału w gospodarstwie lub rzeźni lokalnej i przeznaczonych na sprzedaż we własnych sklepach, sprzedanych własnym pracownikom (członkom spółdzielni) i zużytych na stołówki i inne potrzeby własne.
Dział 5 - w rubryce 1 należy podać powierzchnię zbiorników wodnych, na której prowadzona jest gospodarka rybacka.
W rubryce 2, dla poszczególnych wierszy, należy podać w ujęciu wagowym całoroczną produkcję ryb słodkowodnych łącznie z produkcją materiału zarybieniowego.
W rubryce 3 należy podać w ujęciu wagowym produkcję w całym roku materiału zarybieniowego (dotyczy stawów).
W rubryce 4 należy podać w ujęciu wagowym sprzedaż ryb konsumpcyjnych w okresie sprawozdawczym jednostkom handlowym i przetwórczym oraz sprzedaż innym odbiorcom na bezpośrednie zaopatrzenie rynku i dla własnych potrzeb.
______
*) W wierszu 1 działu 3 (produkcja mleka), aby przychody bilansowały się z rozchodami, należy uwzględnić w rozchodach (rubr. 4) tzw. "różnicę zapasów". Różnicę zapasów wylicza się poprzez odjęcie od ilości nie zagospodarowanego mleka w danym okresie sprawozdawczym ilości mleka, jaka nie została zagospodarowana w poprzednim okresie sprawozdawczym. Wynik tego odejmowania może mieć znak "+" lub "-", wtedy odpowiednio powiększa się lub pomniejsza - o wyliczone wielkości - liczby wykazane w rubryce 4.
ZAŁĄCZNIK Nr 9
R-10
R-10
OBJAŚNIENIA DO MELDUNKU R-10
Meldunek należy sporządzić dla całej jednostki niezależnie od miejsca dokonania transakcji i siedziby dostawcy i przekazać do wojewódzkiego urzędu statystycznego, na terenie którego znajduje się siedziba jednostki.
R-10
Sprawozdanie o skupie produktów rolnych za półrocze.... 199... r.
OBJAŚNIENIA
do półrocznego sprawozdania oznaczonego symbolem R-10 o skupie produktów rolnych
a także od jednostek komunalnych prowadzących działalność rolniczą, m.in. jednostki samorządu terytorialnego, spółki komunalne.
Ponadto w rubryce tej powinny wykazać:
- zakłady mięsne przedsiębiorstw przemysłu mięsnego dostawy żywca rzeźnego z własnych tuczarni,
- państwowe zakłady drobiarskie dostawy z własnej produkcji drobiu oraz jaj kurzych konsumpcyjnych i wylęgowych.
Do wartości skupu nie należy dodawać dopłat za dowóz produktów (zbóż, ziemniaków, rzepaku i rzepiku, buraków cukrowych, tytoniu, cykorii, słomy lnianej i słomy konopnej) należnych producentom z tytułu zwrotu kosztów załadunku, dowozu i wyładunku do punktów skupu, magazynów lub odbiorców wskazanych przez jednostki skupujące. Wypłaty dopłat za dowóz ww. produktów należy podać w oddzielnych wierszach na końcu sprawozdania, wpisując w rubryce 0 za dowóz jakiego produktu była dopłata, w rubryce 1 odpowiedni symbol (900-916), patrz Wykaz produktów rolnych (ust. 19).
Przy skupie produktów roślinnych, których ostateczna wartość nie może być ustalona w momencie dostawy (wartość faktyczna będzie ustalona po przeprowadzeniu badań laboratoryjnych), a dostawca otrzymuje tylko zaliczkę za dostarczony produkt, w sprawozdaniu należy podać pełną ilość dostarczonego produktu oraz wysokość zaliczki wypłaconej w danym półroczu. Dopłaty do pełnej wartości zaliczkowanych produktów należy wykazać w półroczu, w którym zostaną wypłacone.
Przy skupie żywca rzeźnego według wagi i oceny poubojowej nie należy wykazywać zaliczek wypłaconych za sztuki przyjęte w danym półroczu, a jeszcze nie rozliczone.
Warzywa skupowane w pęczkach należy przeliczać na wagę na podstawie następujących wagowych norm przeliczeniowych w gramach za pęczek: boćwina - 100, buraki ćwikłowe z nacią - 800, cebula ze szczypiorkiem - 300, kalarepa z liśćmi - 700, marchew z nacią - 600, natka (liście) koperku, pietruszki, selerów, szczypiorku - 50, pietruszka z nacią - 500, rzodkiewka - 200, selery z nacią - 400.
Warzywa skupowane na sztuki należy przeliczać na wagę na podstawie następujących wagowych norm przeliczeniowych w gramach za sztukę: kalafiory - 1300, kapusta biała wczesna - 800, kukurydza cukrowa w kolbach - 150, sałata spod szkła - 100, sałata gruntowa - 400.
Natomiast sztuki żywe, które zostały dostarczone do punktów skupu, ale nie dokonano rozliczeń w danym okresie sprawozdawczym, należy wykazać w następnym półroczu.
Skup żywca rzeźnego według wagi i oceny poubojowej należy wykazywać w wadze żywej.
Do skupu żywca rzeźnego należy również zaliczyć półtusze po przeliczeniu na wagę żywą, przy zastosowaniu następujących przeliczników: bydło - 1,91; cielęta - 1,67; trzoda chlewna - 1,28; owce - 2,33; drób - 1,43.
W rubr. 2 w wierszu 1 należy wykazać ogólną liczbę cieląt odsprzedanych wszystkim producentom rolnym, a w rubr. 5 - tylko cielęta odsprzedane indywidualnym rolnikom.
Produkty rolne | Symbol produktu | Jednostka miarya |
Zboża podstawowe konsumpcyjne | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
pszenica | 053 | dt/tys. zł |
żyto | 055 | dt/tys. zł |
jęczmień | 057 | dt/tys. zł |
owies i mieszanki zbożowe | 059 | dt/tys. zł |
pszenżyto | 060 | dt/tys. zł |
Gryka konsumpcyjna | 063 | dt/tys. zł |
Proso konsumpcyjne | 065 | dt/tys. zł |
Kukurydza konsumpcyjna | 067 | dt/tys. zł |
Zboża podstawowe siewne | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
pszenica | 095 | dt/tys. zł |
żyto | 097 | dt/tys. zł |
jęczmień | 099 | dt/tys. zł |
owies i mieszanki zbożowe | 101 | dt/tys. zł |
pszenżyto | 102 | dt/tys. zł |
Gryka siewna | 105 | dt/tys. zł |
Proso siewne | 107 | dt/tys. zł |
Kukurydza siewna | 109 | dt/tys. zł |
Strączkowe jadalne konsumpcyjne (nie zaliczać grochu zielonego i fasoli szparagowej) | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
groch (suche ziarno) | 158 | dt/tys. zł |
fasola (suche ziarno) | 160 | dt/tys. zł |
Strączkowe jadalne siewne (groch) | 162 | dt/tys. zł |
Ziemniaki ogółem | - | dt/tys. zł |
wczesne | 210 | dt/tys. zł |
sadzeniaki | 226 | dt/tys. zł |
późne: jadalne | 214 | dt/tys. zł |
przemysłowe | 220 | dt/tys. zł |
Buraki cukrowe przemysłowe | 270 | dt/tys. zł |
Oleiste przemysłowe i jadalne | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
rzepak i rzepik przemysłowy | 288 | dt/tys. zł |
mak | 292 | dt/tys. zł |
gorczyca | 294 | dt/tys. zł |
pozostałe oleiste | 296 | dt/tys. zł |
Oleiste siewne | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
rzepak i rzepik siewny | 302 | dt/tys. zł |
inne oleiste siewne | 304 | dt/tys. zł |
Len: słoma nieodziarniona | 306 | dt/tys. zł |
włókno | 308 | dt/tys. zł |
nasiona | 310 | dt/tys. zł |
Konopie: słoma | 312 | dt/tys. zł |
włókno | 314 | dt/tys. zł |
nasiona | 316 | dt/tys. zł |
Tytoń | 320 | dt/tys. zł |
Chmiel | 322 | dt/tys. zł |
Cykoria | 324 | dt/tys. zł |
Zioła (łącznie z rącznikiem) | 326 | dt/tys. zł |
Okopowe pastewne | 340 | dt/tys. zł |
Siano łąkowe | 342 | dt/tys. zł |
Słoma zbóż | 344 | dt/tys. zł |
Strączkowe pastewne | - | dt/tys. zł |
z tego: | ||
bobik paszowy (ziarno) | 350 | dt/tys. zł |
groch paszowy (ziarno) | 348 | dt/tys. zł |
łubin paszowy (ziarno) | 352 | dt/tys. zł |
pozostałe paszowe (peluszka itp. - ziarno) | 353 | dt/tys. zł |
Nasiona roślin motylkowych gruboziarnistych strączkowych (łublin, peluszka, wyka, bobik, groch pastewny itp.) | 354 | dt/tys. zł |
Nasiona roślin motylkowych drobnoziarnistych i traw | - | tys. zł |
koniczyna | 362 | dt/tys. zł |
seradela | 364 | dt/tys. zł |
pozostałe (łącznie z trawami) | 366 | tys. zł |
Nasiona roślin okopowych | 370 | dt/tys. zł |
Nasiona ogrodnicze | 384 | tys. zł |
Materiał szkółkarski | 390 | tys. zł |
Warzywa ogółem | - | dt/tys. zł |
kapusta | 402 | dt/tys. zł |
cebula | 404 | dt/tys. zł |
marchew | 406 | dt/tys. zł |
buraki | 408 | dt/tys. zł |
ogórki | 410 | dt/tys. zł |
pomidory | 412 | dt/tys. zł |
kalafiory | 414 | dt/tys. zł |
inne warzywa (pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, chrzan, szparagi, koper, groch zielony, fasola szparagowa itp.) | 416 | dt/tys. zł |
Owoce ogółem (bez owoców leśnych) | - | dt/tys. zł |
jabłka | 448 | dt/tys. zł |
gruszki | 450 | dt/tys. zł |
śliwki | 452 | dt/tys. zł |
wiśnie | 454 | dt/tys. zł |
czereśnie | 456 | dt/tys. zł |
truskawki | 458 | dt/tys. zł |
maliny | 460 | dt/tys. zł |
porzeczki | 462 | dt/tys. zł |
agrest | 464 | dt/tys. zł |
inne owoce | 466 | dt/tys. zł |
Makowiny | 536 | dt/tys. zł |
Susz z zielonek | 540 | dt/tys. zł |
Susz z ziemniaków | 542 | dt/tys. zł |
Wiklina | 546 | dt/tys. zł |
Pieczarki | 548 | dt/tys. zł |
Boczniak | 547 | dt/tys. zł |
Pierścieniak | 549 | dt/tys. zł |
Kwiaty | 550 | tys. zł |
Pozostałe produkty roślinne | 552 | tys. zł |
Bydło rzeźne (bez cieląt) na rynek krajowy | 622 | szt./dat/tys. zł |
w tym krowy | 624 | szt/dat/tys. zł |
Bydło rzeźne (bez cieląt) przeznaczone na eksport | 634 | szt/dt/tys. zł |
Cielęta rzeźne na rynek krajowy | 644 | szt/dt/tys. zł |
Cielęta rzeźne przeznaczone, na eksport | 650 | szt/dt/tys. zł |
Trzoda chlewna (tuczniki i bekony) | 662 | szt/dt/tys. zł |
w tym maciory | 672 | szt/dt/tys. zł |
Owce rzeźne na rynek krajowy | 696 | szt/dt/tys. zł |
Owce rzeźne przeznaczone na eksport | 704 | szt/dt/tys. zł |
Konie rzeźne na rynek krajowy | 712 | szt/dt/tys. zł |
Konie rzeźne przeznaczone na eksport | 714 | szt/dt/tys. zł |
Drób rzeźny | - | dt/tys. zł |
kury | 720 | dt/tys. zł |
kurczaki | 721 | dt/tys. zł |
kaczki | 722 | dt/tys. zł |
gęsi | 723 | dt/tys. zł |
indyki | 724 | dt/tys. zł |
pozostały drób | 725 | dt/tys. zł |
Prosięta i warchlaki | 728 | szt/dt/tys. zł |
Mleko krowie | 736 | tys. 1/tys. zł |
Jaja kurze konsumpcyjne | 744 | tys. szt/tys. zł |
Jaja wylęgowe | - | tys. szt/tys. zł |
kurze | 754 | tys. szt/tys. zł |
pozostałe | 756 | tys. szt/tys. szt |
Wełna owcza | 760 | kg/tys. zł |
Ryby słodkowodne | - | dt/tys. zł |
karp | 766 | dt/tys. zł |
inne ryby | 768 | dt/tys. zł |
Miód | 770 | kg/tys. zł |
Wosk | 772 | kg/tys. zł |
Pierze | 774 | kg/tys. zł |
Włosie | 776 | kg/tys. zł |
Bundz | 782 | dt/tys. zł |
Króliki | 786 | dt/tys. zł |
Zwierzęta hodowlane | - | tys. zł |
z tego: | ||
bydło (bez cieląt) na rynek krajowy | 798 | szt/tys. zł |
bydło (bez cieląt) przeznaczone na eksport | 800 | szt/tys. zł, |
cielęta | 804 | szt/dt/tys. zł |
trzoda chlewna | 808 | szt/tys. zł |
owce | 816 | szt/tys. zł |
konie na rynek krajowy | 822 | szt/tys. zł |
konie przeznaczone na eksport | 824 | szt/tys. zł |
zwierzęta futerkowe | 826 | szt/tys. zł |
Drób hodowlany | 828 | tys. szt/tys. zł |
Skóry surowe bydlęce | 832 | szt/dt/tys. zł |
Skóry surowe cielęce | 834 | szt/dt/tys. zł |
Skóry surowe świńskie | 836 | szt/dt/tys. zł |
Skóry surowe końskie | 838 | szt/dt/tys. zł |
Skóry pozostałe | 840 | szt/tys. zł |
Skóry futerkowe | 844 | tys. zł |
Padlina | 850 | dt/tys. zł |
Pozostałe produkty zwierzęce (szczecina, wełna, angora, odpadki skór itp.) | 852 | tys. zł |
Odsprzedaż cieląt rzeźnych do chowu | 860 | szt |
Dopłaty za dowóz (nie doliczać do wartości ogółem) | - | tys. zł |
słomy lnianej | 900 | tys. zł |
słomy konopnej | 902 | tys. zł |
buraków cukrowych | 904 | tys. zł |
cykorii | 906 | tys. zł |
zbóż | 910 | tys. zł |
rzepaku i rzepiku przemysłowego | 912 | tys. zł |
ziemniaków | 914 | tys. zł |
tytoniu | 916 | tys. zł |
a Dane liczbowe podać w pełnych jednostkach miary; bez miejsc po przecinku.