Nadanie statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Dzienniki resortowe
Dz.Urz.MRiRW.2007.31.42
Akt utracił moc Wersja od: 24 października 2007 r.
ZARZĄDZENIE Nr 31
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 19 października 2007 r.
w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Na podstawie art. 20 ust 6 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577. z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadaje się statut, stanowiący załącznik do zarządzenia.§ 2.
Traci moc zarządzenie Nr 15 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2005 r. w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. Urz. Min. Rol. Nr 8, poz. 9).§ 3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).
2) Zmiany niniejszej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.
ZAŁĄCZNIK
STATUT
STATUT
GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
§ 1.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektoratem", działa na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niniejszego statutu.§ 2.
Głównym Inspektoratem kieruje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", przy pomocy zastępców Głównego Inspektora, dyrektora generalnego oraz kierowników komórek organizacyjnych i pracowników zajmujących samodzielne stanowiska, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 8-13.§ 3.
Główny Inspektor może tworzyć komisje lub zespoły jako organy opiniodawczo - doradcze o charakterze starym lub doraźnym, określając cel ich powołania, nazwę, skład osobowy, zakres zadań i tryb działania, w tym sposób finansowania ich działalności.§ 4.
1.
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne oraz samodzielne stanowiska: 1)
Wydział Kontroli Jakości Handlowej; 2)
Wydział Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych; 3)
Wydział Nadzoru nad Laboratoriami i Orzecznictwa; 4)
Wydział Współpracy Międzynarodowej; 5)
Wydział Kontroli Ex-post;. 6)
Wydział Kontroli Wewnętrznej; 7)
Wydział Administracji i Księgowości; 8)
Audytor Wewnętrzny; 9)
Radca Prawny; 10)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Informacji Niejawnych;. 11)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy; 12)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Systemu Zarządzania Jakością; 13)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Mediów.2.
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą, jako komórki organizacyjne, Centralne Laboratorium w Poznaniu oraz laboratoria specjalistyczne.§ 5.
Do zadań: 1)
Wydziału Kontroli Jakości Handlowej należy koordynacja działań w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym; 2)
Wydziału Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych należy:a)
wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rolnictwie ekologicznym,b)
wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych; 3)
Wydziału Nadzoru nad laboratoriami i Orzecznictwa należy:a)
opracowywanie projektów decyzji i postanowień Głównego Inspektora w przypadku wniesienia przez strony odwołania od decyzji lub zażalenia na postanowienie organu pierwszej instancji,b)
planowanie prac laboratoriów Głównego Inspektoratu,c)
współpraca z agencjami płatniczymi; 4)
Wydziału Współpracy Międzynarodowej należy sprawowanie nadzoru merytorycznego i prowadzenie spraw z zakresu współpracy międzynarodowej, w szczególności:a)
współpracy z właściwymi organizacjami międzynarodowymi, w tym prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Rzeczpospolitej Polskiej,b)
współpracy z organami Unii Europejskiej, instytucjami państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państwami trzecimi; 5)
Wydziału Kontroli Ex-post należy realizacja zadań dotyczących kontroli płatności objętych systemem finansowania z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej i Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji; 6)
Wydziału Kontroli Wewnętrznej należy kontrola prawidłowości funkcjonowania jednostek organizacyjnych Głównego Inspektoratu; 7)
Wydziału Administracji i Księgowości należy. prowadzenie spraw związanych z obsługą administracyjną, księgową, kadrową, szkoleniową, biblioteki oraz archiwum zakładowego; 8)
Audytora Wewnętrznego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o audycie wewnętrznym; 9)
Radcy Prawnego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o radcach prawnych; 10)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Informacji Niejawnych należy realizacja zadań wynikających z przepisów o ochronie informacji niejawnych; 11)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw-Bezpieczeństwa i Higieny Pracy należy realizacja zadań wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy; 12)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Systemu Zarządzania Jakością należy nadzór nad wdrożeniem i prawidłowym funkcjonowaniem systemu zarządzania jakością; 13)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Mediów należy obsługa Głównego Inspektora w zakresie kontaktów z mediami; 14)
Centralnego Laboratorium w Poznaniu należy:a)
analiza laboratoryjna artykułów rolno-spożywczych,b)
realizacja zadań innowacyjnych w zakresie objętym strategią rozwoju Laboratoriów; 15)
Laboratoriów specjalistycznych należy analiza laboratoryjna artykułów rolno-spożywczych.§ 6.
1.
W skład wydziałów mogą wchodzić sekcje, a w skład Centralnego Laboratorium oraz laboratoriów specjalistycznych pracownie i pracownie zamiejscowe.2.
Organizację wewnętrzną i szczegółowy zakres zadań komórek organizacyjnych Głównego Inspektoratu oraz samodzielnych stanowisk, o których mowa w § 4 ust 1 pkt 8-13, oraz wykaz laboratoriów specjalistycznych określi Główny Inspektor w regulaminie organizacyjnym.§ 7.
1.
Znakiem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej "Inspekcją" jest stylizowany kłos zboża wpisany w literę Q z. napisem Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. na dole, ze skrótem IJHARS na górze. Całość. w kolorze PANTONE NR 871 (złoty mat).2.
Wzór znaku Inspekcji określa załącznik do statutu.3.
Nazwa Inspekcji w języku angielskim brzmi: Agricultural and Food Quality Inspection...................................................
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
Załącznik
Wzór znaku Inspekcji
Wzór znaku Inspekcji
grafika