Nadanie statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2007.31.42

Akt utracił moc
Wersja od: 24 października 2007 r.

ZARZĄDZENIE Nr 31
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 19 października 2007 r.
w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Na podstawie art. 20 ust 6 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577. z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadaje się statut, stanowiący załącznik do zarządzenia.
§  2.
Traci moc zarządzenie Nr 15 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2005 r. w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. Urz. Min. Rol. Nr 8, poz. 9).
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915 oraz z 2007 r. Nr 38, poz. 244).

2) Zmiany niniejszej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.

ZAŁĄCZNIK 

STATUT

GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
§ 1.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektoratem", działa na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niniejszego statutu.
§  2.
Głównym Inspektoratem kieruje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej "Głównym Inspektorem", przy pomocy zastępców Głównego Inspektora, dyrektora generalnego oraz kierowników komórek organizacyjnych i pracowników zajmujących samodzielne stanowiska, o których mowa w § 4 ust. 1 pkt 8-13.
§  3.
Główny Inspektor może tworzyć komisje lub zespoły jako organy opiniodawczo - doradcze o charakterze starym lub doraźnym, określając cel ich powołania, nazwę, skład osobowy, zakres zadań i tryb działania, w tym sposób finansowania ich działalności.
§  4.
1.
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne oraz samodzielne stanowiska:
1)
Wydział Kontroli Jakości Handlowej;
2)
Wydział Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych;
3)
Wydział Nadzoru nad Laboratoriami i Orzecznictwa;
4)
Wydział Współpracy Międzynarodowej;
5)
Wydział Kontroli Ex-post;.
6)
Wydział Kontroli Wewnętrznej;
7)
Wydział Administracji i Księgowości;
8)
Audytor Wewnętrzny;
9)
Radca Prawny;
10)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Informacji Niejawnych;.
11)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy;
12)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Systemu Zarządzania Jakością;
13)
Samodzielne Stanowisko do Spraw Mediów.
2.
W skład Głównego Inspektoratu wchodzą, jako komórki organizacyjne, Centralne Laboratorium w Poznaniu oraz laboratoria specjalistyczne.
§  5.
Do zadań:
1)
Wydziału Kontroli Jakości Handlowej należy koordynacja działań w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym;
2)
Wydziału Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych należy:
a)
wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rolnictwie ekologicznym,
b)
wykonywanie zadań wynikających z przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych;
3)
Wydziału Nadzoru nad laboratoriami i Orzecznictwa należy:
a)
opracowywanie projektów decyzji i postanowień Głównego Inspektora w przypadku wniesienia przez strony odwołania od decyzji lub zażalenia na postanowienie organu pierwszej instancji,
b)
planowanie prac laboratoriów Głównego Inspektoratu,
c)
współpraca z agencjami płatniczymi;
4)
Wydziału Współpracy Międzynarodowej należy sprawowanie nadzoru merytorycznego i prowadzenie spraw z zakresu współpracy międzynarodowej, w szczególności:
a)
współpracy z właściwymi organizacjami międzynarodowymi, w tym prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Rzeczpospolitej Polskiej,
b)
współpracy z organami Unii Europejskiej, instytucjami państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państwami trzecimi;
5)
Wydziału Kontroli Ex-post należy realizacja zadań dotyczących kontroli płatności objętych systemem finansowania z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej i Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji;
6)
Wydziału Kontroli Wewnętrznej należy kontrola prawidłowości funkcjonowania jednostek organizacyjnych Głównego Inspektoratu;
7)
Wydziału Administracji i Księgowości należy. prowadzenie spraw związanych z obsługą administracyjną, księgową, kadrową, szkoleniową, biblioteki oraz archiwum zakładowego;
8)
Audytora Wewnętrznego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o audycie wewnętrznym;
9)
Radcy Prawnego należy realizacja zadań wynikających z przepisów o radcach prawnych;
10)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Informacji Niejawnych należy realizacja zadań wynikających z przepisów o ochronie informacji niejawnych;
11)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw-Bezpieczeństwa i Higieny Pracy należy realizacja zadań wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy;
12)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Systemu Zarządzania Jakością należy nadzór nad wdrożeniem i prawidłowym funkcjonowaniem systemu zarządzania jakością;
13)
Samodzielnego Stanowiska do Spraw Mediów należy obsługa Głównego Inspektora w zakresie kontaktów z mediami;
14)
Centralnego Laboratorium w Poznaniu należy:
a)
analiza laboratoryjna artykułów rolno-spożywczych,
b)
realizacja zadań innowacyjnych w zakresie objętym strategią rozwoju Laboratoriów;
15)
Laboratoriów specjalistycznych należy analiza laboratoryjna artykułów rolno-spożywczych.
§  6.
1.
W skład wydziałów mogą wchodzić sekcje, a w skład Centralnego Laboratorium oraz laboratoriów specjalistycznych pracownie i pracownie zamiejscowe.
2.
Organizację wewnętrzną i szczegółowy zakres zadań komórek organizacyjnych Głównego Inspektoratu oraz samodzielnych stanowisk, o których mowa w § 4 ust 1 pkt 8-13, oraz wykaz laboratoriów specjalistycznych określi Główny Inspektor w regulaminie organizacyjnym.
§  7.
1.
Znakiem Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwanej dalej "Inspekcją" jest stylizowany kłos zboża wpisany w literę Q z. napisem Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. na dole, ze skrótem IJHARS na górze. Całość. w kolorze PANTONE NR 871 (złoty mat).
2.
Wzór znaku Inspekcji określa załącznik do statutu.
3.
Nazwa Inspekcji w języku angielskim brzmi: Agricultural and Food Quality Inspection.
..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

Załącznik 

Wzór znaku Inspekcji

grafika