Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2023 r.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2023.21

Akt obowiązujący
Wersja od: 25 maja 2023 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 24 maja 2023 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2023 r.

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm. 2 ) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r.
Lp.Organizacja badawczaTemat badaniaCel badania
1Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w OlsztynieMarketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju. Tytuł zadania: Diagnoza poziomu wartości podaży oraz uwarunkowań rozwoju produkcji roślinnej i zwierzęcej w sektorze rolnictwa ekologicznego w Polsce. Określenie wolumenu konkurencyjnych roślinnych i

zwierzęcych produktów rolnictwa ekologicznego o najwyższym potencjale rozwoju.

Celem badań jest diagnoza skali, struktury i wartości produkcji sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce z uwzględnieniem produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz identyfikacja uwarunkowań rozwoju tego sektora.
2Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w OlsztynieBadania w zakresie planowania upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.Celem badań jest przeprowadzenie badania nad doskonaleniem ekologicznej uprawy soi, w kontekście wydajności i jakości plonu, w tym zwiększenia zawartości i wydajności białka oraz zapobieganiu nadmiernej koncentracji mikotoksyn w nasionach przeznaczonych na cele paszowe.
3Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w SkierniewicachSadownictwo metodami ekologicznymi: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw sadowniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Badania nad możliwością towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi.Celem badań jest ocena towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi.
4Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Wpływ preparatów ziołowych,

krzemowych i mikrobiologicznych jako zapraw nasiennych i nawozów dolistnych na

zdrowotność i plon pszenicy oraz opłacalność ekonomiczną produkcji ekologicznej.

Celem badań jest ocena wpływu niechemicznych środków ochrony roślin,

dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym: preparatów ziołowych,

mikrobiologicznych i

krzemowych w formie zapraw nasiennych i oprysku dolistnego na zdrowotność i plonowanie pszenicy jarej oraz aktywność mikrobiologiczną.

5Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie roślin rolniczych. Mulczowanie jako metoda ograniczająca zachwaszczenie i poprawiająca produktywność roślin ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym.Celem jest przetestowanie dwóch rodzajów mulczu, tj. słomy i trawy na ograniczenie zachwaszczenia łanu ziemniaków, wzrost i rozwój roślin, ograniczenie rozwoju zarazy ziemniaka, wielkość i jakość plonu.
6Uniwersytet Jagielloński w KrakowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie ekologicznej uprawy jadalnych grzybów leśnych.Celem jest opracowanie optymalnej technologii ekologicznej uprawy wybranych grzybów leśnych, zaliczanych do gatunków jadalnych.
7Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuBadania w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Wykorzystanie biologicznych i naturalnych środków ochrony w celu zapewnienia zdrowotności i ochrony plonu rzepaku ozimego.Celem badania jest ocena możliwości wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego do ograniczenia liczebności i szkodliwości owadów szkodliwych w

ochronie rzepaku ozimego.

8Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieBadania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu. Ocena wartości pokarmowej ekologicznych materiałów paszowych i ich przydatności w żywieniu świń.Celem badań jest opracowanie i upowszechnienie katalogu ekologicznych pasz dla świń, z uwzględnieniem wartości pokarmowej materiałów paszowych przygotowanych na poziomie gospodarstwa oraz produktów ubocznych pochodzących z przetwórstwa ekologicznego.
9Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowania przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.Celem badań jest opracowanie kompleksowego sposobu uprawy różeńca górskiego, goryczki żółtej, cząbru górskiego i tymianku właściwego w systemie produkcji ekologicznej, w rejonach podgórskich i

górskich.

10Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachBadania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. Ocena wykorzystania mąki z nasion wybranych gatunków roślin strączkowych do wypieku chleba na zakwasie.Celem badań jest ocena produkcyjności wybranych odmian soi, wyki siewnej, lędźwianu, soczewicy i

ciecierzycy uprawianych na nasiona w siewie czystym i z roślinami podporowymi w gospodarstwie ekologicznym.

11Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawiePrzetwórstwo produktów roślinnych i

zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (w szczególności ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.

Celem badania jest opracowanie metodyki produkcji wysokiej jakości ekologicznych karpi, przy jednoczesnym zapewnieniu dobrostanu ryb.
12Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieMarketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju.Celem badań jest analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku

żywności ekologicznej w

Polsce.

13Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami wCelem badania jest ocena wpływu niedoborów wody na badane odmiany lnu oleistego, wytypowanie odmian lnu oleistego na niekorzystne warunki klimatyczne.

Opracowanie standardów i wytycznych postępowania

tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy.koniecznych w uprawie ekologicznej lnu oleistego.
14Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z

uwzględnieniem warunków glebowych i

klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Badania nad przydatnością złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej ozimej do produkcji nasiennej dla gospodarstw ekologicznych - upowszechnienie wyników badań w formie zaleceń dla producentów ekologicznych.

Celem badań jest ocena przydatności złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej i określenie możliwości ich wdrożenia do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.
15Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym.Celem badań jest ocena skuteczności zaprawiania bulw zarodnikami gatunku B. bassiana w celu zwiększenia zdrowotności roślin ziemniaka.
16Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w SkierniewicachWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego ekologicznych upraw warzywniczych, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Biorozwiązania stymulujące wzrost, rozwój i odporność materiału rozmnożeniowego buraka ćwikłowego w

ekologicznych systemach produkcji nasiennej oraz opracowanie praktycznego przewodnika ekologicznej produkcji wysadków.

Celem badań jest opracowanie biorozwiązań, usprawniających ekologiczną produkcję materiału rozmnożeniowego buraka ćwikłowego, uprawianego na nasiona.
17Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie roślin rolniczych (odchwaszczanie buraka cukrowego).Celem badań jest przetestowanie nowoczesnych maszyn odchwaszczających, redukujących niemal całkowicie nakłady pracy ręcznej w pieleniu roślin uprawianych w szerokich rzędach.
18Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieBadania w zakresie planowania upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.Celem badań jest ocena składu chemicznego różnych owoców i warzyw, traktowanych jako dyskwalifikanty konsumpcyjne z produkcji ekologicznej i wytłoków z produkcji soków, mogących stanowić istotny komponent dawki pokarmowej dla loch i tuczników.
19Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej; opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.Celem badań jest opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony sadzeniaków i roślin ziemniaka przed agrofagami o dużym znaczeniu gospodarczym w uprawie ekologicznej ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134 oraz z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874.