Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2022 r.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2022.22

Akt utracił moc
Wersja od: 3 czerwca 2022 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 27 maja 2022 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2022 r.

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm. 2 ) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2022 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2022 r.
Lp.Organizacja badawczaTemat badaniaCel badania
1Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w OlsztyniePlanowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.Celem badań jest określenie na ile uprawa soi w różnych rejonach północno-wschodniej Polski, z zastosowaniem różnych odmian, terminów siewu i startowego nawożenia azotem, wpływa na dynamikę jej wzrostu, zachwaszczenie plantacji oraz termin zbioru i jakość nasion.
2Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin. Aktualizacja bazy danych dla wyszukiwarki substancji podstawowych, przeznaczonych dla ochrony upraw ekologicznych. Strategia wykorzystania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia alternariozy i zarazy ziemniaka oraz ich ograniczenia w trakcie wegetacji na plantacji.Celem badań jest aktualizacja bazy danych dla wyszukiwarki substancji podstawowych przeznaczonych dla ochrony upraw ekologicznych oraz opracowanie strategii łącznego lub naprzemiennego stosowania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia objawów chorób roślin ziemniaka oraz utrzymaniem ich na poziomie poniżej ekonomicznej szkodliwości dla plantacji ziemniaka.
3Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w SkierniewicachWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: podnoszenie efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Wpływ różnych ściółek organicznych na wzrost i plonowanie cukinii, ogórka i dyni olbrzymiej oraz na poprawę żyzności i właściwości fizycznych gleby w uprawie ekologicznej.Celem badań jest określenie wpływu biomas organicznych użytych do ściółkowania, na wzrost i plonowanie cukinii, ogórka i dyni olbrzymiej oraz na poprawę żyzności i właściwości fizycznych gleby w uprawie ekologicznej.
4Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachBadania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno- glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. Ocena przydatności nasion wybranych gatunków roślin strączkowych do poprawy jakości pieczywa.Celem badań jest ocena produkcyjności wybranych odmian grochu, łubinu wąskolistego, łubinu żółtego, bobiku, lędźwianu, soczewicy i ciecierzycy uprawianych na nasiona w siewie czystym z roślinami podporowymi w gospodarstwie ekologicznym.
5Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w OlsztynieAnaliza efektywności dla ekologicznej uprawy zbóż, roślin warzywniczych i sadowniczych oraz hodowli zwierząt w porównaniu do uprawy konwencj onalnej.Celem badań jest ocena efektywności ekonomicznej rodzimych i importowanych ras, rodów kur nieśnych w typie ogólnoużytkowym ciężkim w ekologicznym tuczu, w żywieniu ekstensywnym i pełnoporcjowym.
6Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie Zakład Doświadczalny w ŻabieńcuProdukcja zwierzęca metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów.Celem badań jest obserwacja możliwości ekologicznej produkcji pstrągów, w szczególności w obiektach, w których prowadzony jest już ekologiczny chów karpi.
7Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów pożytecznych oraz substancji podstawowych do zaprawiania ziarna pszenicy jarej w kierunku optymalizacji jej uprawy.Celem badań jest ocena przydatności mikroorganizmów pożytecznych i dwóch substancji podstawowych do zaprawiania materiału siewnego trzech odmian pszenicy jarej w celu zachowania wysokiej zdrowotności roślin oraz określenie najefektywniejszej strategii zaprawiania.
8Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowiePlanowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. Planowanie upraw ziół o działaniu przeciwpasożytniczym i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz zapobiegających inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.Celem badań jest opracowanie założeń metodycznych przygotowania pasz funkcjonalnych zapobiegających inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych na poziomie gospodarstwa.
9Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.Celem badań jest opracowanie zasad ekologicznego, zrównoważonego zbioru surowców zielarskich z dziko rosnących roślin leczniczych oraz przeprowadzenie szkolenia w zakresie pozyskiwania i obróbki pozbiorczej ekologicznych surowców zielarskich pochodzących ze stanowisk naturalnych.
10Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym (wpływ preparatów dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym jako zapraw nasiennych i nawozów dolistnych na zdrowotność i plon pszenicy oraz opłacalność ekonomiczną produkcji).Celem badań jest ocena wpływu niechemicznych środków ochrony roślin, dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym: preparatów ziołowych, mikrobiologicznych i krzemowych w formie zapraw nasiennych i oprysku dolistnego na zdrowotność i plonowanie pszenicy jarej oraz aktywność mikrobiologiczną gleby.
11Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.Celem badania jest opracowanie sposobu uprawy różeńca górskiego, goryczki żółtej i cząbru górskiego w systemie produkcji ekologicznej, w rejonach podgórskich i górskich na terenie Polski oraz opracowanie wytycznych dotyczących prowadzenia tych upraw.
12Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawiePrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.Celem badań jest ocena metod uboju ekologicznych karpi i ich wpływ na jakość mięsa.
13Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno- glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy.Celem badań jest wytypowanie odmian lnu oleistego najbardziej odpornych na suszę w uprawie ekologicznej i uzyskujących w tych warunkach najwyższej jakości plon nasion.
14Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.Celem badań jest opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony sadzeniaków i roślin ziemniaka przed agrofagami o dużym znaczeniu gospodarczym w ekologicznej uprawie ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki.
15Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachMarketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza efektywności dla ekologicznej uprawy zbóż, roślin warzywniczych i sadowniczych oraz hodowli zwierząt w porównaniu do uprawy konwencjonalnej (opłacalność produkcji ekologicznej w porównaniu do konwencjonalnej na przykładzie wybranych gospodarstw).Celem badań jest ocena produkcyjności i efektywności ekonomicznej uprawy zbóż i całych zmianowań w ekologicznym i konwencjonalnym systemie produkcji na trzech poziomach: pole i roślina uprawna, system produkcji (ekologiczny i konwencjonalny), gospodarstwa (porównanie).
16Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w SkierniewicachSadownictwo metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin. Zastosowanie substancji podstawowych jako element zwiększający skuteczność metod ograniczających populację nasionnic oraz chrabąszcza majowego.Celem badania jest zmniejszenie ryzyka szkód powodowanych przez nasionnice (rokitnikową lub trześniówkę) i chrabąszcza majowego, przez m.in. dostosowywanie nowych oraz optymalizację już istniejących pułapek do masowych odłowów nasionnic z wykorzystaniem substancji podstawowych.
17Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych. Doskonalenie produkcji nasiennej pszenżyta ozimego i pszenicy ozimej orkisz dla gospodarstw ekologicznych - upowszechnianie wyników badań w formie zaleceń dla producentów ekologicznych.Celem badań jest opracowanie efektywnych technologii produkcji ekologicznego materiału siewnego, z uwzględnieniem nowych elementów (m.in. ekologicznych biostymulatorów i zapraw nasiennych) z wykorzystaniem pszenżyta i pszenicy orkisz.
18Uniwersytet Przyrodniczy w LubliniePrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Fermentowane napoje serwatkowe z ekologicznego mleka krowiego i koziego z dodatkiem ekologicznych soków owocowych.Celem badań jest zagospodarowanie płynnej serwatki do przygotowania produktów fermentowanych.
19Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym.Celem badań jest ocena m.in. zasiedlenia gleby w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie ziemniaka przez grzyby owadobójcze oraz wpływu endofitycznych właściwości B. bassiana na wzrost i rozwój roślin ziemniaka oraz wielkość plonu.
20Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuPrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję lub koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w owocach jagodowych i ich produktach przetworzonych.Celem badań jest określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję lub koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach owoców jagodowych.
21Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy.Celem badań jest ocena wpływu warunków klimatyczno- glebowych ze wskazaniem na okresy z niedoborem wody na różne zalecane, towarowe odmiany roślin uprawnych (zboża) w formie zasiewów czystych w rolnictwie ekologicznym.
22Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie skutecznej ochrony nasion i młodych roślin buraka cukrowego w uprawie ekologicznej.Celem badań jest określenie wpływu gatunków roślin tworzących pas kwietny na zasiedlanie i parametry życiowe, żerowanie i płodność T. Urticae na młodych siewkach roślin buraka cukrowego w warunkach laboratoryjnych i w warunkach polowych.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134 oraz z 2022 r. poz. 253 i 957.