Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2018 r.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2018.8

Akt utracił moc
Wersja od: 8 czerwca 2018 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 30 maja 2018 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2018 r.

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z 2016 r. poz. 1614 oraz z 2017 r. poz. 1470) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r.
L.p.InstytucjaTemat badaniaCel badania
1Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określania źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.Określenie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin, w celu ograniczenia niezamierzonego występowania substancji niedozwolonych.
2Uniwersytet Przyrodniczy we WrocławiuBadania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów.Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych, pozbawionych posmaku cierpko-gorzkiego, produktów sporządzonych na bazie owoców aronii, w oparciu o metody dozwolone w przetwórstwie ekologicznym, przy zachowaniu składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych tych produktów.
3Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieBadania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnej metody obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.Ocena możliwości zastosowania techniki ultradźwiękowej w ekologicznym przetwórstwie mięsnym z uwzględnieniem ich jakości, wartości odżywczej, bezpieczeństwa i trwałości oraz jakości sensorycznej.
4Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach

Państwowy Instytut Badawczy

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian pszenicy ozimej do uprawy w rolnictwie ekologicznym i ich przydatność dla przemysłu piekarskiego i makaronowego. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe, założenia i wdrożenie systemu.Ocena przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji, najnowszych odmian pszenicy ozimej oraz stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO).
5Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno- SpożywczegoBadania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem dodatku serwatki kwasowej przy ograniczonej ilości azotanów III i V.
6Instytut OgrodnictwaSadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Określenie poziomu pozostałości pestycydów i zawartości metali ciężkich oraz innych związków chemicznych w uprawach ekologicznych.Określenie przyczyn występowania substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym w uprawach jabłoni, maliny, truskawki, porzeczki, aronii, jeżyny i innych gatunków, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych lub w trakcie przestawiania.
7Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w OlsztynieOkreślenie dobrych praktyk poprawy żyzności i aktywności biologicznej gleby w gospodarstwach ekologicznych.Ekologiczna produkcja buraka z zachowaniem lub poprawą żyzności, urodzajności i biologicznej aktywności gleb.
8Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polska Akademia NaukWarzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziół, roślin cebulowych, dyniowatych, karczocha, oberżyny, jarmużu, rukoli, marchwi, pietruszki, kalafiora, brokułu, kapusty lub buraka ćwikłowego.Ocena efektywności kwietnych pasów w ograniczaniu agrofagów w ekologicznej uprawie marchwi oraz zwiększanie różnorodności biologicznej na terenach rolniczych.
9Uniwersytet Przyrodniczy w LubliniePrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.Opracowanie innowacyjnego sposobu przetwarzania mięsa i podrobów, z ograniczeniem dodatku azotanów i azotynów, przez zastosowanie fermentowanego mleka w celu poprawy zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej produktów.
10Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin (np. Ditiokarbaminiany), w produktach pochodzących z upraw ekologicznych.Wpływ stosowania nawozów i preparatów zawierających związki siarki, dopuszczonych bądź niedopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, na oznaczenia poziomu pozostałości ditiokarbaminianów.
11Szkoła Główna Gospodarstwa WiejskiegoProdukcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznego chowu karpia, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów.Określenie dobrych praktyk hodowlano-produkcyjnych ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizacja produkcji ekologicznych karpi handlowych z uwzględnieniem efektywnego wykorzystania pasz ekologicznych.
12Instytut OgrodnictwaSadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw sadowniczych w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie substancji roślinnych do ograniczania populacji pędraków w uprawach truskawki oraz do zwalczania innych szkodników na roślinach sadowniczych.Opracowanie metod zwalczania wybranych szkodników występujących w produkcji truskawki i maliny.
13Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieBadania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia.Ocena skuteczności różnych metod czyszczenia linii technologicznej do produkcji pasz w kontekście obecności białka modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy.
14Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach popowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej. Badania nad możliwościami ograniczenia zwartości mikotosyn fuzyjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym.Ocena odporności odmian kukurydzy na choroby grzybowe oraz określenie zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie, z uwzględnieniem opóźnienia terminu zbioru oraz zwalczania omacnicy prosowianki.
15Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut BadawczyBadania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia.Określenie źródeł zanieczyszczenia pasz przez GMO oraz możliwości ich uniknięcia.
16Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut BadawczyBadania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania w zakresie oceny jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjału zdrowotnego.Ocena jakości ziarna pszenicy jarej pod katem występowania mykotoksyn, przydatności odmian dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz analiza potencjału zdrowotnego pszenic oplewionych (orkiszu, samopszy, płaskurki) w porównaniu do odmian współczesnych pszenicy zwyczajnej.
17Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut BadawczyBadania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, badania nad doborem odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe - EDO dla zbóż jarych.Ocena najnowszych odmian: pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego pod kątem ich przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji. Stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO).
18Instytut OgrodnictwaWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.Poszerzenie wiedzy oraz opracowanie porad i zaleceń dotyczących odmian dyni (C. pepo), które mogą być podatne na bioakumulację DDT lub jego metabolitów.
19Uniwersytet Rolniczy w KrakowieProdukcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie.Optymalizacja odchowu indycząt rzeźnych z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej z wykorzystaniem całego ziarna zbóż.
20Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawie ekologicznej.Określenie możliwości stosowania sproszkowanego cynamonu, jako substancji podstawowej w ochronie roślin.
21Instytut OgrodnictwaPrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów. Opracowanie technologii wysokiej jakości innowacyjnych soków, nektarów i napojów na bazie ekologicznych owoców czarnej porzeczki i aronii.Ocena możliwości technologicznych wykorzystania innowacyjnych surowców ekologicznych do produkcji przetworów ekologicznych takich jak przeciery z ekologicznych jabłek, ekstrakty z wytłoków z jabłek i owoców kolorowych oraz serwatki ekologicznej.
22Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym.Ocena przydatności różnych substancji do zaprawiania nasion pszenicy i pomidora, przy jednoczesnym zachowaniu ich zdolności kiełkowania oraz zapewnieniu zdrowotności.
23Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi: Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach. Badania wpływu gęstości siewu owsa na obecność wybranych agrofagów (choroby grzybowe i chwasty) oraz ich wpływ na jakość ziarna, w uprawie prowadzonej metodami ekologicznymi.Określenie wpływu gęstości siewu odmian owsa zwyczajnego i owsa szorstkiego na agrofagi (choroby, chwasty), plonowanie oraz parametry jakościowe ziarniaków.
24Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut BadawczyUprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziemniaka, buraka cukrowego, lnu, lnianki, rzepaku, roślin zbożowych lub roślin bobowatych. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach: Badanie możliwości redukcji agrofagów i przydatności odmian pszenżyta jarego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i kiszonkę w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi w gospodarstwach ekologicznych.Określenie możliwości ograniczenia presji agrofagów oraz występowania mikotoksyn w uprawach metodami ekologicznymi oraz określenie przydatności odmian pszenżyta do uprawy w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi, do produkcji pasz ekologicznych.
25Uniwersytet Przyrodniczy w LubliniePrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.Opracowanie innowacyjnej metody przetwórstwa mięsa i podrobów, z uwzględnieniem ich zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej, z zastosowaniem techniki ultradźwiękowej.
26Instytut OgrodnictwaSadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach.Określenie czy w towarowym sadzie jabłoniowym, prowadzonym metodami ekologicznymi, w warunkach ograniczonej ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami oraz bez możliwości stosowania nawozów, możliwa jest uprawa jabłoni na podkładkach karłowych, w zwartej rozstawie.
27Instytut OgrodnictwaWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwość wykorzystania substancji podstawowych do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów w ekologicznych uprawach bobu, cebuli, fasoli szparagowej, jarmużu, rabarbaru i rukoli.Określenie zagrożeń w uprawach rabarbaru, fasoli i bobu przez patogeny grzybowe, wirusy i szkodniki oraz możliwości ograniczania występowania tych agrofagów z wykorzystaniem substancji podstawowych.
28Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-SpożywczegoPrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych.Wpływ parametrów wędzenia tradycyjnego na poziom WWA w mięsnych wyrobach ekologicznych, serach i rybach oraz ocena i analiza drewna używanego do ich wędzenia.
29Szkoła Główna Gospodarstwa WiejskiegoPrzetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów.Poprawa cech (ze szczególnym naciskiem na bezpieczeństwo zdrowotne) oraz parametrów sensorycznych wysokobiałkowych batonów ekologicznych, wyprodukowanych w warunkach przemysłowych, z zachowaniem składników odżywczych tych produktów.
30Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-SpożywczegoOkreślenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej.Opracowanie innowacyjnej metody biokonserwacji ziarna zbóż z zastosowaniem preparatów składających się ze szczepów drożdży o właściwościach antagonistycznych wobec różnych gatunków grzybów pleśniowych.
31Szkoła Główna Gospodarstwa WiejskiegoWarzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej.Określenie aktywności przeciwgrzybowej i przeciwbakteryjnej wybranych naturalnych olejków eterycznych jako substancji podstawowych w ochronie roślin zielarskich w uprawie ekologicznej.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).