Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2013.8

Akt utracił moc
Wersja od: 15 kwietnia 2013 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 kwietnia 2013 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym

Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

ZAŁĄCZNIK

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)

L.p.ORGANIZACJA BADAWCZABADANIA
1Instytut Technologiczno - Przyrodniczy w FalentachMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich
2Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach1. Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich

2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw

3. Metody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach

3Instytut Ogrodnictwa w SkierniewicachMetody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych
4Instytut Ogrodnictwa w SkierniewicachMetody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym
5Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieMetody uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach
6Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieMetody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw
7Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb
8Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych
9Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich
10Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi - Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z uprawy polowych polskich odmian lnu oleistego (Bukoz, Jantarol, Oliwin i Szafir)
11Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuMetody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym
12Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych i zielarskich
13Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków - Wpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków i kukurydzy w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej
14Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachBadania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej
15Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych
16Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachMetody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych
17Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych;

3) określenie dobrych praktyk w ekologicznej uprawie nasiennej zbóż, ziemniak i roślin pastewnych

18Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych;

2) badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw ekologicznych;

3) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków;

4) badania w zakresie odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej;

5) efektywne nawożenie w uprawach polowych - wpływ ekologicznego systemu produkcji na zawartość substancji organicznej w glebie, a zmiany chemizmu gleb w gospodarstwach ekologicznych

- uprawa ziemniaka metodami ekologicznymi

19Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin-Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieUprawy polowe metodami ekologicznymi - Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej: dobór odmian mieszańcowych F1 i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym
20Uniwersytet Warmińsko - Mazurski W OlsztynieOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych
21Uniwersytet Warmińsko - Mazurski W OlsztynieOkreślenie dobrych praktyk przy uprawie rzepaku metodami ekologicznymi
22Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w KrośnieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
23Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
24Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
25Uniwersytet Przyrodniczy we WrocławiuEkologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
26Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w WarszawieEkologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów
27Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMetody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym
28Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieUprawy polowe metodami ekologicznymi - Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych
29Uniwersytet Przyrodniczy w LubliniePrzetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi - Ekologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów
30Uniwersytet Przyrodniczy w LubliniePrzetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi - Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
31Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieOchrona zdrowia zwierząt - Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych
32Instytut Rozwoju Wsi i RolnictwaSpołeczno-ekonomiczne i środowiskowe uwarunkowania i efekty rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce - Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego - analiza wybranych przypadków