Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2012.5

Akt utracił moc
Wersja od: 16 kwietnia 2012 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 kwietnia 2012 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym

Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

ZAŁĄCZNIK

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691 oraz z 2012 r. poz. 271)

Lp.ORGANIZACJA BADAWCZABADANIA
1Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMetody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym
2Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków
3Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieEkologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów
4Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieWpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych
5Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieUprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi
6Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieUprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie i przechowywaniu zbóż i ziemniaków
7Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieEkologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów
8Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieBadania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej
9Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w KrośnieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
10Instytut Ogrodnictwa w SkierniewicachMetody zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym
11Instytut Ogrodnictwa w SkierniewicachMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych
12Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieMetody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich
13Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieWpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych
14Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb
15Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w FalentachMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych
16Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuMetody ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych
17Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w WarszawieEkologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów
18Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w RadzikowieBadania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej - dobór odmian mieszańcowych F1 i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym
19Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie1. Badania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym

2. Metody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - dobór odmian oraz doskonalenie metod odżywiania, pielęgnacji i ochrony roślin ziemniaka w systemie ekologicznym

20Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachBadania w zakresie doboru odmian zbóż i ziemniaków zalecanych do uprawy ekologicznej
21Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych
22Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachWpływ preparatów biologicznych (ProBio Emów) na plonowanie pszenicy ozimej i jarej oraz ziemniaków w uprawie ekologicznej i konwencjonalnej
23Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
24Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
25Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOpracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego
26Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieEkologiczny chów bydła mięsnego - Wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego
27Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuMetody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich