Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2011.7.9

Akt utracił moc
Wersja od: 15 kwietnia 2011 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 kwietnia 2011 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym

Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIK 

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595 i Nr 259, poz. 1772)

L.pORGANIZACJA BADAWCZABADANIE
1.Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu królików z przeznaczeniem na produkcję mięsa
2.Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym
3.Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieOpracowanie zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego
4.Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w KrakowieEkologiczny chów bydła mięsnego - wpływ zróżnicowania uwarunkowań regionalnych na efektywność ekologicznego opasu bydła mięsnego
5.Uniwersytet Przyrodniczy we WrocławiuEkologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywania produktów
6.Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuEfektywne mikroorganizmy w rolnictwie ekologicznym
7.Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w PoznaniuMetody zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym
8.Instytut Technologiczno - Przyrodniczy w FalentachMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych
9.Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych z upraw polowych - wybrane surowce zielarskie
10.Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuMetody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich
11.Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w PoznaniuUprawy polowe metodami ekologicznymi. Metody porównawcze jakości, właściwości i parametrów ekologicznych i konwencjonalnych produktów z upraw polowych lnu oleistego
12.Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w OlsztynieBadania w zakresie doboru odmian zbóż zalecanych do uprawy ekologicznej
13.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMetody i sposoby wykrywania zastosowania w produkcji sadowniczej niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków do produkcji
14.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieEkologiczne metody przetwórstwa mięsa i wyrobu produktów mięsnych bez stosowania dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów
15.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieOkreślenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi
16.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieBadania w zakresie doboru odmian zbóż zalecanych do uprawy ekologicznej: Wpływ wsiewek międzyplonowych na zmiany zachwaszczenia łanu i zawartości próchnicy w glebie oraz ocena odporności na poziomie molekularnym na mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną dwóch rodów orkiszu jarego w warunkach ekologicznego gospodarowania
17.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieBadania w zakresie doboru odmian zbóż zalecanych do uprawy ekologicznej
18.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMetody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich
19.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieWpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt na ich zdrowotność
20.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieEkologiczny chów bydła mlecznego
21.Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMetody ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych - Skuteczność regulacji zachwaszczenia roślin uprawianych w pięciopolowym płodozmianie prowadzonym systemem ekologicznym
22.Uniwersytet Przyrodniczo - Humanistyczny w SiedlcachAnaliza krajowego rynku i rozpoznawalności produktów ekologicznych, struktury popytu, oczekiwań konsumentów i wielkości obrotów produktami ekologicznymi
23.Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w KrośnieOkreślenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania przy ekologicznym chowie zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
24.Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w PuławachOkreślenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin pastewnych ze szczególnym uwzględnieniem roślin wysokobiałkowych
25.Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachEfektywne nawożenie w uprawach polowych
26.Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachBadania w zakresie doboru odmian zbóż zalecanych do uprawy ekologicznej
27.Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w PuławachMetody ochrony naturalnych wrogów i szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych
28.Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego w WarszawieEkologiczne metody produkcji pieczywa i produktów zbożowych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów
29.Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego w WarszawieEkologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymanych produktów
30.Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieOkreślenie dobrych praktyk utrzymywania przy ekologicznym chowie karpi i pstrągów ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób ryb
31.Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieEkologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów
32.Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieProwadzenie badań w zakresie marketingu, promocji oraz analizy rynku
33.Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w WarszawieMetody uprawy i wprowadzania do uprawy ziół metodami ekologicznymi oraz metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów w ekologicznych uprawach zielarskich
34.Instytut Ogrodnictwa w SkierniewicachMetody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w uprawach warzywniczych