Lista obszarów badawczych i lista badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2022 r.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.MRiRW.2021.80

Akt utracił moc
Wersja od: 30 września 2021 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 30 września 2021 r.
w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2022 r.

Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.) ogłasza się listę:
1)
obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2)
badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

Lista obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1.
Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1)
podnoszenie efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2)
badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w uprawach warzywniczych.
2.
Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1)
podnoszenie efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2)
badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w roślinach sadowniczych.
3.
Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1)
badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy;
2)
badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w roślinach rolniczych.
4.
Marketing, promocja oraz analiza rynku - wpływ wsparcia gospodarstw ekologicznych, pozyskanego w ramach działania Rolnictwo ekologiczne PROW 2014 - 2020, na zwiększenie podaży żywności ekologicznej oraz zachowanie zasobów (bioróżnorodność, woda, gleba, powietrze, klimat).

ZAŁĄCZNIK Nr  2

Lista badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa

1.
Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:
1)
badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2)
badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;
3)
badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego roślin warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tej produkcji w systemie rolnictwa ekologicznego;
4)
badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin warzywniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5)
badania w zakresie ochrony roślin warzywniczych przed chorobami i szkodnikami. Opracowanie, w formie przewodnika, metod zapobiegawczych przed chorobami i szkodnikami;
6)
badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach.
2.
Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1)
badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2)
badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;
3)
badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tej produkcji w systemie rolnictwa ekologicznego;
4)
badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin sadowniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5)
opracowanie metodyk produkcji ekologicznej dla roślin jagodowych, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy;
6)
badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin sadowniczych do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach;
7)
badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi w uprawie roślin jagodowych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
3.
Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1)
badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2)
określanie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z upraw ekologicznych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3)
badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin;
4)
produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych;
5)
badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
6)
badania w zakresie skutecznej ochrony nasion i młodych roślin buraka cukrowego w uprawie ekologicznej;
7)
badania w zakresie ekologicznej uprawy grzybów;
8)
badania w zakresie określenia przydatności roślin bobowatych i rdestowatych (gryka) w poprawie bilansu substancji organicznej w systemie ekologicznym i ograniczania występowania niepożądanej fauny glebowej.
4.
Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1)
badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów;
2)
planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.
5.
Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1)
ocena rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym ocena dotychczasowych rozwiązań w Polsce;
2)
określenie przyczyn zmian struktury w systemie rolnictwa ekologicznego;
3)
opracowanie modelu ryzyka, w formie przewodnika dla systemu nadzoru, czy w uprawach roślin rolniczych, warzywniczych i sadowniczych stosowane były środki niedozwolone w rolnictwie ekologicznym;
4)
analiza efektywności dla ekologicznej uprawy zbóż, roślin warzywniczych i sadowniczych oraz hodowli zwierząt w porównaniu do uprawy konwencjonalnej;
5)
analiza możliwości pokrycia przez polskich producentów zapotrzebowania na młode zwierzęta ekologiczne do dalszego chowu;
6)
analiza ekonomiczna sektora rolnictwa ekologicznego pod kątem możliwości zwiększenia obszaru gruntów rolnych objętych systemem rolnictwa ekologicznego. Analiza również powinna ukazać wielkość ekonomiczną i fizyczną gospodarstw ekologicznych w poszczególnych kategoriach działalności, które zapewniają opłacalność tej produkcji.
6.
Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1)
badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów;
2)
badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów;
3)
optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów;
4)
optymalizacja technologii procesów przetwórstwa warzyw z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów (dobór odmian warzyw do ekologicznych upraw, z przeznaczeniem warzyw do bezpośredniego spożycia oraz dla ekologicznego przetwórstwa);
5)
optymalizacja technologii procesów przetwórstwa upraw sadowniczych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów (dobór odmian roślin sadowniczych do ekologicznych sadów, z przeznaczeniem owoców do bezpośredniego spożycia oraz dla ekologicznego przetwórstwa).
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2021 r. poz. 942).