Lista obszarów badawczych i lista badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2018 r.
Dz.Urz.MRiRW.2017.73
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 28 września 2017 r.
w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2018 r.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Lista obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Lista obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1) badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej roślin warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych;
2) określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziół, roślin cebulowych, dyniowatych, karczocha, oberżyny, jarmużu, rukoli, marchwi, pietruszki, kalafiora, brokułu, kapusty lub buraka ćwikłowego;
3) optymalizacja doboru odmian w ekologicznej uprawie ziół, roślin cebulowych, dyniowatych, karczocha, oberżyny, jarmużu, rukoli, marchwi, pietruszki, kalafiora, brokułu, kapusty lub buraka ćwikłowego.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie jabłek, czereśni, brzoskwini, moreli, porzeczki czerwonej i czarnej, maliny, truskawki, agrestu lub aronii;
2) optymalizacja doboru odmian w ekologicznej uprawie jabłek, czereśni, brzoskwini, moreli, porzeczki czerwonej i czarnej, maliny, truskawki, agrestu lub aronii;
3) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziemniaka, buraka cukrowego, lnu, lnianki, rzepaku, roślin zbożowych lub roślin bobowatych;
2) badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach;
3) badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi - badania nad wpływem żywienia, dodatków ziołowych lub dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego w produkcji ekologicznej.
5. Ochrona zdrowia zwierząt - badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach chowu ekologicznego.
6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami alternatywnymi dla niedozwolonych metod, środków lub substancji w przetwórstwie ekologicznym.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Lista badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Lista badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach warzyw lub ziół oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w produkcji ekologicznej;
3) badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych ochronie upraw sadowniczych w uprawie ekologicznej;
3) dobór odmian wiśni do ekologicznych sadów, z przeznaczeniem owoców do bezpośredniego spożycia oraz dla ekologicznego przetwórstwa.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) określenie dobrych praktyk poprawy żyzności i aktywności biologicznej gleby w gospodarstwach ekologicznych;
3) opracowanie metod identyfikacji niedozwolonych praktyk w zarządzaniu żyznością i aktywnością gleby w różnych typach gospodarstwach ekologicznych;
4) określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej;
5) określenie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin (np. ditiokarbaminiany), w produktach pochodzących z upraw ekologicznych;
6) określenie metod przechowywania produktów z upraw polowych - zapobieganie i zwalczanie szkodników magazynowych zbóż, takich jak roztocze, owady, gryzonie w magazynach gospodarstw ekologicznych;
7) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawie ekologicznej;
8) optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie;
2) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji trzody chlewnej, bydła, owiec, królików, kóz, jeleniowatych z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej, ocena praktyk i zabiegów wpływających na dobrostan zwierząt;
3) badania w zakresie optymalizacji warunków prowadzenia ekologicznej produkcji pasiecznej; opracowanie przewodnika dobrej praktyki w pszczelarstwie;
4) wpływ dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym środków ochrony roślin na wydajność pszczół ekologicznych;
5) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznego chowu karpia, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów;
6) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie zapobiegania zanieczyszczenia pasz i mieszanek paszowych przez GMO. Określenie dobrych praktyk przeciwdziałania takim zanieczyszczeniom;
7) badania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia.
5. Ochrona zdrowia zwierząt - badania nad ograniczaniem występowania chorób i pasożytów pszczoły miodnej w warunkach produkcji ekologicznej.
6. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) produkcja ekologiczna jako czynnik budowania przewag gospodarczych w skali lokalnej; rola i funkcjonowanie samorządów lokalnych oraz grup i organizacji produktów; przedstawienie propozycji modelowych rozwiązań oraz zebranie dobrych praktyk;
2) czynniki poprawy konkurencyjności producentów ekologicznych i opłacalności prowadzenia produkcji ekologicznej;
3) analiza wartości i struktury rynku produkcji ekologicznej w Polsce, określenie szans i barier dla rozwoju oraz trwałości ekonomicznej tego sektora;
4) analiza ekonomicznych uwarunkowań produkcji w wybranych typach gospodarstw ekologicznych.
7. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym lub GMO, mogących powstawać w czasie przetwarzania, obróbki, pakowania, lub przechowywania żywności i pasz;
2) badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym;
3) opracowanie modelu analizy ryzyka, w formie przewodnika dla jednostek certyfikujących, wystąpienia nieprawidłowości lub naruszeń zgodności z wymaganiami rolnictwa ekologicznego, w przetwórstwie ekologicznym;
4) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów;
5) badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów;
6) innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców w produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;
7) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów;
8) optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych.