Kontrola zdrowotna jakości środków spożywczych, przywożonych z zagranicy.
Dzienniki resortowe
Dz.Urz.MZiOS.1972.4.18
Akt utracił moc Wersja od: 30 kwietnia 1984 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 stycznia 1972 r.
w sprawie kontroli zdrowotnej jakości środków spożywczych, przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 12 ust. 2 pkt 2 oraz ust. 4 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§ 1.
Ilekroć w zarządzeniu jest mowa: 1)
o ustawie bez bliższego określenia - oznacza to ustawę z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245), 2)
o importerze - oznacza to jednostkę organizacyjną, która zakupuje środek spożywczy od dostawcy zagranicznego, jak również uprawnionego zastępcę tej jednostki, 3)
o partii środka spożywczego - oznacza to określoną ilość środka spożywczego pochodzącego z tego samego źródła, oraz przechowywanego i przewożonego w tych samych warunkach, 4)
o środku spożywczym - oznacza to również używkę i substancję dodatkową dozwoloną, 5)
o organie nadzoru - oznacza to właściwe do wykonywania nadzoru nad jakością zdrowotną środków spożywczych organy państwowej inspekcji sanitarnej lub organy do spraw weterynarii.§ 2.
1.
Jakość zdrowotna środków spożywczych przywożonych z zagranicy w celu wprowadzenia do obrotu, podlega kontroli organu nadzoru.2.
W wypadkach określonych przez Głównego Inspektora Sanitarnego lub Ministra Rolnictwa kontrola jakości zdrowotnej określonych rodzajów środków spożywczych może być ograniczona do wytypowanych przez organy nadzoru partii danego środka spożywczego (kontrola wyrywkowa).§ 3.
1.
Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych przywożonych z zagranicy polega na: 1)
przeglądzie dokumentacji dotyczącej jakości zdrowotnej kontrolowanej partii środka spożywczego, 2)
ustaleniu czy w czasie przewozu nie nastąpiły okoliczności mające wpływ na zdrowotną jakość przywożonych środków spożywczych oraz 3)
pobraniu próbek i przeprowadzeniu niezbędnych badań.2.
Organ nadzoru może nie pobierać próbek i nie przeprowadzać badań (ust. 1 pkt 3), jeżeli zdrowotna jakość środka spożywczego może być ustalona w toku czynności określonych w ust. 1 pkt 1 i 2.§ 4.
Kontrolę jakości zdrowotnej środków spożywczych przywożonych z zagranicy przeprowadza się w miejscu kontroli granicznej z zastrzeżeniem wynikającym z § 5 ust. 2 i 3.§ 5.
1.
Kontrole jakości zdrowotnej środków spożywczych przywożonych z zagranicy przeprowadzają organy nadzoru stopnia wojewódzkiego, właściwe ze względu na miejsce kontroli granicznej lub działające z upoważnienia tych organów inne organy nadzoru stopnia powiatowego.2.
W uzasadnionych wypadkach organ nadzoru właściwy w myśl ust. 1 może przekazać przeprowadzenie kontroli jakości zdrowotnej określonej partii środka spożywczego organowi nadzoru, właściwemu ze względu na miejsce przeznaczenia danej partii środka spożywczego. W takim wypadku kontrolę przeprowadza się w miejscu przeznaczenia danej partii środka spożywczego.3.
Jeżeli ustalenia podjęte w toku czynności określonych w § 3 ust. 1 pkt 1 i 2 uzasadniają izolację partii środka spożywczego do czasu dokonania oceny jego jakości zdrowotnej na podstawie przeprowadzonych badań, organ nadzoru właściwy w myśl ust. 1 może zobowiązać importera do zdeponowania danej partii środka spożywczego poza magazynami przeznaczonymi do przechowywania środków spożywczych. W takim wypadku kontrolę przeprowadza organ nadzoru właściwy ze względu na miejsce zdeponowania danej partii środka spożywczego.§ 6.
Importer jest zobowiązany zawiadomić organ nadzoru właściwy w myśl § 5 ust. 1 o przewidywanym terminie nadejścia i następnie o nadejściu środków spożywczych do granicznego punktu kontroli.§ 7.
W wyniku przeprowadzonej kontroli organ nadzoru wydaje orzeczenie o braku zastrzeżeń lub decyzję o niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego.§ 8.
1.
O wydaniu orzeczenia o braku zastrzeżeń co do jakości zdrowotnej określonej partii środka spożywczego przywożonego z zagranicy organ nadzoru zawiadamia bezzwłocznie importera i odbiorcę krajowego, wskazanego przez importera.2.
Jeżeli zawiadomienie określone w ust. 1 zostało przekazane ustnie, telegraficznie lub telefonicznie, należy je następnie potwierdzić na piśmie.§ 9.
Decyzje o niewłaściwej jakości zdrowotnej określonej partii środka spożywczego przywiezionego z zagranicy wydaje się na zasadach określonych w przepisach, o których mowa w art. 28 ust. 1 pkt 1 ustawy.§ 10.
Orzeczenia i decyzje, o których mowa w § 7, powinny być wydane przez organ nadzoru w terminach ustalonych dla określonych rodzajów środków spożywczych przez Głównego Inspektora lub Ministra Rolnictwa na wniosek zainteresowanego ministra. § 11.
Na wniosek jednostki organizacyjnej zamierzającej nabyć za granicą środek spożywczy w celu wprowadzenia go do obrotu w kraju, organ nadzoru wskazany przez Głównego Inspektora lub Ministra Rolnictwa jest zobowiązany do wydania opinii o jego jakości zdrowotnej.§ 12.
1.
Jednostka organizacyjna ubiegająca się o opinię co do jakości zdrowotnej środka spożywczego (§ 11) obowiązana jest dostarczyć właściwemu organowi nadzoru dane dotyczące cech jakości zdrowotnej danego środka oraz może dołączyć próbki danego środka i posiadane w tym zakresie informacje.2. 1
Koszty badań niezbędnych do wydania opinii, o której mowa w ust. 1 ponosi jednostka organizacyjna, ubiegająca się o opinię.§ 13.
1.
Środki spożywcze mogą być przewożone tranzytem przez obszar Polski wyłącznie w zamkniętych środkach transportu, a w wyjątkowych wypadkach w odpowiednio szczelnych i zamkniętych opakowaniach.2.
W razie niebezpieczeństwa przeniesienia do Polski chorób zakaźnych, Główny Inspektor Sanitarny jest uprawniony do wydania zakazu tranzytu środków spożywczych.3.
O wydaniu zakazu (ust. 2) oraz o jego cofnięciu Główny Inspektor Sanitarny zawiadamia polskie przedstawicielstwo dyplomatyczne w kraju objętym zakazem.§ 14.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.1 § 12 ust. 2 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 6 kwietnia 1984 r. (Dz.Urz.MZ.84.4.27) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 30 kwietnia 1984 r.