Interpretacja Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) i Systematycznego Wykazu Wyrobów (SWW) w zakresie grupowania niektórych wyrobów.

Dzienniki resortowe

Dz.Urz.GUS.2002.8.48

Akt utracił moc
Wersja od: 5 sierpnia 2002 r.

KOMUNIKAT
PREZESA GŁÓWNEGO URZĘDU STATYSTYCZNEGO
z dnia 1 sierpnia 2002 r.
w sprawie interpretacji Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) i Systematycznego Wykazu Wyrobów (SWW) w zakresie grupowania niektórych wyrobów

Działając na podstawie art. 40 ust. 1, w związku z art. 61 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz. U. Nr 88, poz. 439, z 1996 r. Nr 156, poz. 775, z 1997 r. Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 769, z 1998 r. Nr 99, poz. 632 i Nr 106, poz. 668 oraz z 2001 r. Nr 100, poz. 1080) oraz w związku z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 42, poz. 264, z 1999 r. Nr 92, poz. 1045 i z 2001 r. Nr 12, poz. 94) i art. 54 ust. 4 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, Nr 28, poz. 127 i Nr 129, poz. 599, z 1994 r. Nr 132, poz. 670, z 1995 r. Nr 44, poz. 231 i Nr 142, poz. 702 i 703, z 1996 r. Nr 137, poz. 640, z 1997 r. Nr 111, poz. 722, Nr 123, poz. 776 i 780, Nr 137, poz. 926, Nr 141, poz. 943 i Nr 162, poz. 1104, z 1998 r. Nr 139, poz. 905 i Nr 161, poz. 1076, z 1999 r. Nr 50, poz. 499, Nr 57, poz. 596 i Nr 95, poz. 1100, z 2000 r. Nr 68, poz. 805 i Nr 105, poz. 1107, z 2001 r. Nr 12, poz. 92, Nr 39, poz. 459, Nr 56, poz. 580, Nr 63, poz. 639, Nr 80, poz. 858, Nr 90, poz. 995, Nr 106, poz. 1150 i Nr 122, poz. 1324 oraz z 2002 r. Nr 19, poz. 185 i Nr 41, poz. 365) w porozumieniu z Ministrem Finansów, Ministrem Gospodarki i Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi ustala się interpretację grupowania według PKWiU i SWW wyrobów ujętych w tabeli stanowiącej załącznik do komunikatu.

ZAŁĄCZNIK

Nazwa i opis wyrobu Symbol klasyfikacjiNazwa grupowania
PKWiUSWW
1234
1. Soki owocowe i

warzywne

15.32.10Soki owocowe i warzywne
branża 246Przetwory owocowe, warzywne i grzybowe
2. Napoje bezalkoholowe

owocowe, warzywne i

owocowo-warzywne

15.98.12-50Napoje bezalkoholowe niezawierające tłuszczu mlekowego pozostałe
2462-74Napoje owocowe pitne
2462-76Napoje owocowo-warzywne
2464-84Napoje warzywne
3. Napoje bezalkoholowe

niegazowane

15.98.12-30.20Napoje bezalkoholowe niegazowane (bez owocowych, mlecznych i warzywnych)
2532-2Napoje bezalkoholowe niegazowane (bez owocowych, mlecznych i warzywnych)
1.
Soki owocowe i warzywne - produkty otrzymywane z soków owocowych lub warzywnych, surowych lub zagęszczonych (przez odtworzenie proporcji wody i aromatu z soku podczas zagęszczania, w sposób zapewniający właściwe cechy chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne produktu), z ewentualnym dodatkiem środków słodzących lub kwasu cytrynowego oraz kwasu L-askorbinowego (w ilości niezbędnej do uzyskania efektu przeciwutleniającego) i innych substancji dozwolonych przez ustawodawstwo krajowe, dodanych w ilości nienaruszającej równowagi różnych składników występujących w naturalnych sokach, utrwalane termicznie.

Dodatek wody do standardowego soku owocowego lub warzywnego albo dodatek do soku skoncentrowanego większej ilości wody niż to jest konieczne do odtworzenia naturalnego soku powoduje rozcieńczenie produktów, które posiadają wtedy charakter napojów.

2.
Napoje bezalkoholowe owocowe, warzywne i owocowo-warzywne - są to napoje niegazowane, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, tj.: wody do picia, soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego przetworzonego lub nieprzetworzonego, przecieru owocowego, warzywnego i składników (do których zalicza się np.: cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo) i substancji dodatkowych dozwolonych przez polskie prawo.

Produkty te mogą być utrwalane termicznie lub konserwantami chemicznymi zgodnie z wykazem substancji dodatkowych dozwolonych przez polskie prawo.

3.
Napoje bezalkoholowe niegazowane - są to napoje bez soku lub te, które zawierają mniej niż 20% soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego w stosunku do składu surowcowego, tj.: wody do picia, soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego przetworzonego lub nieprzetworzonego, przecieru owocowego, warzywnego i składników (do których zalicza się np.: cukry, syropy skrobiowe i cukrowe, zaprawy do napojów, syropy spożywcze, wyciągi ziołowe i korzenne, koncentraty słodowe, miód pszczeli i sztuczny, kawę naturalną i zbożową oraz ich ekstrakty, piwo) i substancji dodatkowych dozwolonych przez polskie prawo.

Produkty te mogą być utrwalane termicznie lub konserwantami chemicznymi zgodnie z wykazem substancji dodatkowych dozwolonych przez polskie prawo.