Dziedziny nauki i dyscypliny naukowe należące do właściwości poszczególnych zespołów Komitetu Badań Naukowych piątej kadencji.
Dz.Urz.MNiKBN.2003.12.48
Akt utracił mocUCHWAŁA Nr 36/2003
KOMITETU BADAŃ NAUKOWYCH
z dnia 18 września 2003 r.
w sprawie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych należących do właściwości poszczególnych zespołów Komitetu Badań Naukowych piątej kadencji.
H-1.1 filozofia, teologia, religioznawstwo, naukoznawstwo, bibliotekoznawstwo i informacja naukowa,
H-1.2 językoznawstwo, literaturoznawstwo,
H-1.3 historia, archeologia, etnologia,
H-1.4 nauki o sztuce, kulturoznawstwo,
H-1.5 psychologia, pedagogika;
H-2.1 socjologia, politologia, polityka społeczna,
H-2.2 ekonometria, statystyka, demografia,
H-2.3 nauki ekonomiczne,
H-2.4 organizacja i zarządzanie,
H-2.5 nauki prawne;
P-3.1 matematyka,
P-3.2 matematyka,
P-3.3 fizyka,
P-3.4 fizyka,
P-3.5 astronomia z astrofizyką;
P-4.1 biologia molekularna, biochemia, biofizyka, biotechnologia z inżynierią genetyczną,
P-4.2 biologia mikroorganizmów, roślin, zwierząt i człowieka,
P-4.3 ekologia, ochrona środowiska przyrodniczego,
P-4.4 geologia, geofizyka,
P-4.5 geografia, oceanologia;
P-5.1 zdrowie publiczne i kultura fizyczna, w tym: opieka zdrowotna, epidemiologia, higiena, żywienie człowieka zdrowego i chorego, sport rekreacyjny i wyczynowy,
P-5.2 biologia medyczna, w tym: anatomia, cytologia, fizjologia, embriologia, biochemia w medycynie, genetyka człowieka, histologia, immunologia medyczna, mikrobiologia lekarska,
P-5.3 nauki kliniczne niezabiegowe, w tym: interna, diagnostyka, medycyna stosowana, psychiatria, seksuologia, pediatria,
P-5.4 nauki kliniczne zabiegowe, w tym: chirurgia, transplantologia, anestezjologia, stomatologia, ginekologia, położnictwo,
P-5.5 nauki farmaceutyczne, w tym: zjawiska chemiczne i farmakologiczne, chemia farmaceutyczna, farmakognozja, leki, toksykologia;
P-6.1 biologia rolnicza, w tym: genetyka roślin uprawnych, genetyka zwierząt, fizjologia roślin i zwierząt, biochemia i biofizyka,
P-6.2 weterynaria i zootechnika, w tym: higiena produktów żywnościowych,
P-6.3 agronomia, w tym: uprawa, nawożenie i hodowla roślin rolniczych i ogrodniczych, fitopatologia, mechanizacja rolnictwa, ekonomika produkcji rolniczej,
P-6.4 nauka o żywności i żywieniu, w tym: technologia produkcji żywności, surowce naturalne, konserwacja żywności, zasady żywienia ludzi, inżynieria bioprocesowa,
P-6.5 leśnictwo i kształtowanie środowiska naturalnego, w tym: zagospodarowanie, hodowla i ochrona lasów, surowce drzewne, gospodarka wodna dla celów rolniczych i leśnych, rekultywacja gruntów, ochrona środowiska rolniczego i leśnego;
T-7.1 mechanika, w tym: mechanika ciała stałego, mechanika płynów, akustyka,
T-7.2 budowa maszyn, w tym: konstrukcja, eksploatacja, diagnostyka,
T-7.3 technologia maszyn, w tym: procesy technologiczne, automatyzacja, organizacja produkcji, optyka stosowana,
T-7.4 budownictwo, w tym: inżynieria lądowa i wodna, inżynieria sanitarna, materiały budowlane,
T-7.5 architektura, w tym: architektura budowli i wnętrz, ochrona zabytków, urbanistyka, gospodarka przestrzenna;
T-8.1 nauka o materiałach i metody badania materiałów,
T-8.2 metalurgia i odlewnictwo, przetwórstwo metali,
T-8.3 inżynieria powierzchni, technologie spajania materiałów,
T-8.4 materiały ceramiczne, metalurgia proszków, kompozyty,
T-8.5 przetwórstwo tworzyw naturalnych i sztucznych, towaroznawstwo, włókiennictwo;
T-9.1 chemia,
T-9.2 chemia,
T-9.3 technologia chemiczna,
T-9.4 technologia chemiczna,
T-9.5 inżynieria chemiczna, procesowa i ochrony środowiska;
T-10.1 elektrotechnika,
T-10.2 elektroenergetyka,
T-10.3 termodynamika i spalanie,
T-10.4 energetyka cieplna,
T-10.5 metrologia;
T-11.1 elektronika,
T-11.2 automatyka i robotyka,
T-11.3 informatyka,
T-11.4 telekomunikacja,
T-11.5 technika w medycynie;
T-12.1 górnictwo i przetwórstwo surowców mineralnych,
T-12.2 geologia inżynierska, geologia złóż kopalin użytecznych i geofizyka stosowana,
T-12.3 geodezja, kartografia i badania kosmiczne,
T-12.4 systemy i środki transportu,
T-12.5 spalinowe zespoły napędowe.