Dyrektywa 2007/28/WE wprowadzająca zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.135.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 maja 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/28/WE
z dnia 25 maja 2007 r.
wprowadzająca zmiany do niektórych załączników dyrektyw Rady 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(3), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z dyrektywą 91/414/EWG państwa członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na środki ochrony roślin stosowane do określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, jak również wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez konsumpcję pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w granicach dopuszczalnych z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem szacunkowego pobrania z dietą.

(3) NDP dla pestycydów objętych dyrektywami 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny być poddawane przeglądowi i mogą zostać zmienione w celu uwzględnienia nowych lub zmienionych zastosowań. Informacje na temat nowych lub zmienionych zastosowań zostały przekazane Komisji, co powinno doprowadzić do zmian w poziomach pozostałości azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu-M oraz trifloksystrobiny.

(4) Długotrwałe narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów za pośrednictwem produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(4). W oparciu o wspomniane oceny i oszacowania należy ustalić NDP tych pestycydów, aby zapobiec przekraczaniu akceptowanego dziennego pobrania.

(5) W przypadku chlorfenapyru, folpetu oraz lambda-cyhalotryny, dla których obowiązuje ostra dawka referencyjna, ostre narażenie konsumentów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi obecnie we Wspólnocie, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględnione zostały opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności jego opinie i zalecenia dotyczące ochrony zdrowia konsumentów produktów spożywczych, wobec których stosowane są pestycydy(5). Na podstawie oceny pobrania z dietą, NDP dla tych pestycydów należy ustalić w taki sposób, aby zapewnić nieprzekraczanie ostrej dawki referencyjnej. W odniesieniu do innych substancji ocena dostępnych informacji wskazuje, że nie jest wymagana ostra dawka referencyjna, a zatem nie jest potrzebna ocena krótkoterminowa.

(6) NDP powinny być ustalone na poziomie granicy oznaczalności w przypadkach, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, lub na ich powierzchni nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(7) Ustalenie lub zmiana tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez państwa członkowskie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości hydrazydu maleinowego oraz trifloksystrobiny zgodnie z art. 4. ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań tych substancji. Tymczasowe wspólnotowe NDP powinny następnie stać się poziomami ostatecznymi.

(8) Konieczne są zatem zmiany NDP określonych w załącznikach do dyrektyw 86/363/EWG i 90/642/EWG, które zapewnią właściwy nadzór i kontrolę stosowania przedmiotowych środków ochrony roślin i posłużą ochronie konsumentów. W przypadkach gdy NDP zostały już uprzednio określone w załącznikach do wymienionych dyrektyw, należy je odpowiednio zmienić. Natomiast NDP, których nie określono do tej pory, należy ustalić po raz pierwszy.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują, najpóźniej do dnia 26 listopada 2007 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 27 listopada 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 maja 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/27/WE (Dz.U. L 128 z 16.5.2007, str. 31).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2007/27/WE.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/25/WE (Dz.U. L 106 z 24.4.2007, str. 34).

(4) Wytyczne dotyczące przewidywania pobrania z dietą pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(5) Opinia w sprawie zmian załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG (opinia wydana przez Komitet Naukowy ds. Roślin w dniu 14 lipca 1998 r.). Opinia na temat zmiennych pozostałości pestycydów w owocach i warzywach (opinia wydana przez SCP w dniu 14 lipca 1998 r.); patrz: http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scp/outcome_ppp_en.html

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Pozostałości pestycydóww mięsie, włączając tłuszcz, w wyrobach mięsnych, podrobach oraz w tłuszczach zwierzęcych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, ex 0208, 0209, 0210, 1601 i 1602w mleku oraz przetworach mlecznych, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 i 0406w świeżych jajach w skorupkach, w jajach ptasich oraz w żółtku jaj, wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 i 0408
"Hydrazyd maleinowy(a)mięso (oprócz drobiowego):

0,05(p)

wątroba (oprócz drobiowej)

0,05(p)

nerki (oprócz drobiowych)

0,5(p)

pozostałe: 0,02(*)(p)

0,2(p)(t)0,1(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Do pozostałości w mleku i produktach mlecznych - hydrazyd maleinowy uwzględnia się łącznie z jego konjugatami.

(p) Wskazuje, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.

(t) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo do dnia 30 czerwca 2008 r. w oczekiwaniu na przedstawienie danych przez wnioskodawcę. Jeśli do tego dnia nie zostaną dostarczone dane, NDP będzie wycofany dyrektywą lub rozporządzeniem."

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumny odnoszące się do azoksystrobiny, chlorfenapyru, folpetu, iprodionu, lambda-cyhalotryny, hydrazydu maleinowego, metalaksylu oraz trifloksystrobiny otrzymują następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDPAzoksystrobinaChlorfenapyrFolpetIprodionLambda-cyhalotrynaHydrazyd maleinowyMetalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych łącznie z metalaksylem-M (suma izomerów)Trifloksystrobina
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,05(*)0,2(*)(p)
(i) OWOCE CYTRUSOWE10,02(*)0,50,3(p)
Grejpfruty0,1
Cytryny5(p)0,2
Limonki0,2
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)1(p)0,2
Pomarańcze0,1
Pomelo0,1
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w Łupinach Lub Bez)0,1(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe0,2(p)
Orzechy makadamia
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe0,02(*)(p)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE0,05(*)3(a)5(p)0,110,5(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
(iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)3(p)0,05(*)
Morele0,21(p)
Wiśnie i czereśnie21(p)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)0,21(p)
Śliwki0,2(p)
Pozostałe0,02(*)0,10,02(*)(p)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina210(p)0,25(p)
Winogrona stołowe0,02(*)2
Winogrona do produkcji wina51
b) Truskawki23(a)15(p)0,50,50,5(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)10(p)0,05(*)0,02(*)(p)
Jeżyny33(a)
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny33(a)0,2
Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,02(*)
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)0,05(*)10(p)0,05(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)3(a)0,11(p)
Agrest3(a)0,11(p)
Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,02(*)(p)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,20,05(*)0,02(*)(p)
(vi) OWOCE RÓŻNE0,02(*)0,05(*)
Awokado
Banany20,05(p)
Daktyle
Figi
Kiwi5(p)
Kumkwaty
Liczi
Mango0,20,1
Oliwki (stołowe)0,5
Oliwki (do produkcji oliwy)0,5
Papaja0,21(p)
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone0,05(*)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(*)
Buraki
Marchew0,20,5(p)30(p)0,10,05(p)
Maniok
Seler0,30,1
Chrzan0,20,5(p)0,1
Karczoch jerozolimski
Pasternak0,20,5(p)30(p)0,1
Pietruszka - korzeń0,20,5(p)
Rzodkiewka0,20,3(p)0,10,1
Salsefia0,2
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,05 (*)0,02(*)(p)0,02(*)0,2(*)(p)0,05 (*)0,02(*)(p)
(ii) WARZYWA CEBULOWE0,2(*)(p)0,02(*)(p)
Czosnek0,2(p)15(p)0,5
Cebula0,10,2(p)15(p)0,5
Szalotka0,2(p)15(p)0,5
Dymka23(p)0,050,2
Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,2(*)(p)0,05(*)
(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH0,2(*)(p)
a) Rośliny psiankowate25(p)
Pomidory2(a)0,10,20,5(p)
Papryka0,10,5
Bakłażan0,5
Ketmia jadalna0,1
Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką10,02(*)2(p)0,10,2(p)
Ogórek0,5
Korniszon
Cukinia
Pozostałe0,05 (*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,511(p)0,05
Melony0,20,3 (p)
Dynie
Arbuzy0,20,2
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)
d) Kukurydza cukrowa0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,050,05(*)0,02(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE0,2(*)(p)0,02(*)(p)
a) Kapustne kwitnące0,50,02(*)0,1(p)0,10,2
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste0,30,02(*)
Brukselka0,5(p)0,05
Kapusta głowiasta5(p)0,21
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)0,05(*)
c) Kapustne liściowe50,02(*)1
Kapusta pekińska5(p)
Jarmuż0,2
Pozostałe0,02(*)(p)0,05(*)
d) Kalarepa0,20,050,02(*)(p)0,02(*)0,05(*)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,2(*)(p)0,02(*)(p)
a) Sałata i podobne310(p)
Rzeżucha
Roszpunka warzywna0,2
Sałata20,52
Endywia (cykoria endywia)1
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe0,02(*)10,05(*)
b) Szpinak i podobne0,05(*)0,02(*)(p)0,50,05(*)
Szpinak10
Boćwina
Pozostałe0,02(*)
c) Rukiew wodna0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,05(*)
d) Cykoria warzywna0,20,02(*)2(p)0,02(*)0,3
e) Zioła30,02(*)10(p)12
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (ŚWIEŻE)0,2(*)(p)0,05(*)
Fasola (w strąkach)12(a)5(p)0,20,5(p)
Fasola (bez strąków)0,22(a)
Groch (w strąkach)0,52(p)0,2
Groch (bez strąków)0,20,3(p)0,2
Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,02(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (ŚWIEŻE)0,02(*)0,2(*)(p)0,02(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler50,3
Koper włoski0,3
Karczochy kuliste1
Por20,30,2
Rabarbar0,2(p)
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)0,02(*)0,05(*)
(viii) GRZYBY0,05(*)0,02(*)0,02(*)(p)0,2(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)
a) Grzyby uprawne0,02(*)
b) Grzyby dziko rosnące0,5
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,10,05(*)0,02(*)0,2(p)0,02(*)0,2(*)(p)0,05(*)0,02(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,5(*)(p)0,1(*)0,05(*)(p)
Siemię lnu0,5(p)
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika0,5(p)
Nasiona rzepaku0,50,5(p)
Ziarna soi0,5
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe0,05(*)0,02(*)(p)
5. Ziemniaki0,05(*)0,05(*)0,10,02(*)(p)0,02(*)50(p)0,05(*)0,02(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis)0,1(*)500,05(*)0,1(*)(p)10,5(*)(p)0,1(*)0,05(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek200,1(*)1500,1(*)(p)100,5(*)(p)1030(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Suma kaptanu i folpetu.

(p) Oznacza, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości został ustanowiony tymczasowo zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.