Rozporządzenie 2018/1515 zmieniające załączniki III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenyloaminy i oksadiksylu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2018.256.33
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1515
z dnia 10 października 2018 r.
zmieniające załączniki III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenyloaminy i oksadiksylu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) difenyloaminy i oksadiksylu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) Substancji czynnej difenyloaminy nie zatwierdzono rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 578/2012 2 . Substancja czynna oksadiksyl nie została włączona do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2076/2002 3 . Wszystkie dotychczasowe zezwolenia dotyczące środków ochrony roślin zawierających te substancje czynne zostały cofnięte. Zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 14 ust. 1 lit. a) należy zatem skreślić obecne NDP tych substancji ustanowione w załączniku III.
(3) W odniesieniu do difenyloaminy rozporządzeniem (UE) nr 772/2013 4 ustanowiono dla jabłek i gruszek tymczasowe NDP obowiązujące do dnia 2 września 2015 r., czego uzasadnieniem było nieuniknione zanieczyszczenie krzyżowe, które dotyka jabłka i gruszki niepoddane działaniu tej substancji i które powodowane jest przez obecność pozostałości difenyloaminy w magazynach. Rozporządzeniem Komisji (UE) 2016/67 5 przedłużono ważność tych NDP do dnia 22 stycznia 2018 r., aby zapewnić podmiotom gospodarczym wystarczający czas na całkowite usunięcie pozostałości difenyloaminy z magazynów. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości difenyloaminy nie występują już na poziomach przewyższających odpowiednią granicę oznaczalności.
(4) W odniesieniu do oksadiksylu rozporządzeniem (UE) nr 592/2012 6 ustanowiono dla pietruszki, selera oraz grupy sałaty i warzyw sałatowych tymczasowe NDP obowiązujące do dnia 31 grudnia 2014 r., czego uzasadnieniem było nieuniknione zanieczyszczenie krzyżowe, które dotyka uprawy niepoddane działaniu tej substancji i które powodowane jest przez obecność pozostałości oksadiksylu w glebie. Rozporządzeniem Komisji (UE) 2016/46 7 przedłużono ważność tych NDP do dnia 19 stycznia 2018 r. ze względu na utrzymywanie się tej substancji czynnej w glebie. Urząd i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze przedstawiły najnowsze dane z monitorowania wykazujące, że pozostałości oksadiksylu nie występują już na poziomach przewyższających odpowiednią granicę oznaczalności.
(5) Ze względu na niezatwierdzenie substancji czynnej difenyloamina oraz niewłączenie substancji czynnej oksadiksyl do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG NDP tych substancji należy ustanowić na poziomie granicy oznaczalności, zgodnie z art. 18 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W przypadku substancji czynnych, dla których wszystkie NDP powinny zostać obniżone do odpowiednich granic oznaczalności, należy ująć wartości wzorcowe w wykazie w załączniku V zgodnie z art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(8) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(9) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |