Rozporządzenie 2016/440 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości atrazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2016.78.34
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/440
z dnia 23 marca 2016 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości atrazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) w związku z jego art. 17 oraz art. 49 ust. 2,
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) atrazyny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.
(2) Wszystkie dotychczasowe zezwolenia dotyczące środków ochrony roślin zawierających atrazynę zostały cofnięte. Zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy skreślić NDP określone w odniesieniu do tej substancji czynnej w załączniku II i III.
(3) Zgodnie z art. 43 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwanego dalej "Urzędem") o przedstawienie opinii naukowej na temat tymczasowych NDP ustanowionych w odniesieniu do zbóż w następstwie wniosku dotyczącego tolerancji importowej złożonego przez Argentynę. Na podstawie badań pozostałości przedłożonych przez wnioskodawcę na poparcie stosowania atrazyny na powierzchni kukurydzy zgodnie z argentyńską dobrą praktyką rolniczą Urząd stwierdził 2 , że należy obniżyć NDP atrazyny na powierzchni zbóż do poziomu 0,05 mg/kg. Poziom taki odpowiada obecnej istotnej granicy oznaczalności atrazyny w produktach pochodzenia roślinnego. Proponowane NDP nie stanowią zagrożenia dla zdrowia europejskich konsumentów.
(4) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi uwzględniono.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(6) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP wprowadzoną niniejszym rozporządzeniem i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(7) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 23 marca 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |