Rozporządzenie 1096/2014 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbarylu, procymidonu i profenofosu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2014.300.5
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1096/2014
z dnia 15 października 2014 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości karbarylu, procymidonu i profenofosu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 16 ust. 1 lit. d), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) karbarylu, procymidonu i profenofosu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) W odniesieniu do tych trzech substancji w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 zmienionym rozporządzeniem Komisji (UE) nr 899/2012 2 ustanowiono tymczasowe NDP dla świeżych ziół i naparów ziołowych, w oczekiwaniu na przedłożenie danych z monitoringu dotyczących występowania tych substancji w wymienionych produktach. Dane te zostały przedłożone Komisji przez Europejskie Stowarzyszenie ds. Naparów z Ziół (EHIA) i wykazują one, że pozostałości tych substancji nie występują już we wspomnianych produktach, z wyjątkiem profenofosu w świeżych ziołach i płatkach róży. Należy zatem przedłużyć ważność tymczasowych NDP profenofosu w świeżych ziołach i płatkach róży w oczekiwaniu na przedłożenie dodatkowych danych z monitoringu oraz obniżyć do odpowiednich wartości GO tymczasowe NDP dla wszystkich pozostałych kombinacji pestycydów i produktów w grupach świeżych ziół i naparów ziołowych.
(3) Po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(4) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, których uwagi zostały uwzględnione.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(6) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.
(7) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed dniem 7 maja 2015 r.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 7 maja 2015 r.
Sporządzono w Brukseli dnia 15 października 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
a) kolumny dotyczące karbarylu i profenofosu otrzymują brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Karbaryl (F) | Profenofos (F) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | ||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce) | ||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | ||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)) | ||
0110040 | Limy (limonki) | ||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis)) | ||
0110990 | Pozostałe | ||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0120010 | Migdały | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | ||
0120040 | Kasztany jadalne | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | ||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | ||
0120070 | Orzechy makadamia | ||
0120080 | Orzeszki pekan | ||
0120090 | Orzeszki sosnowe | ||
0120100 | Pistacje | ||
0120110 | Orzechy włoskie | ||
0120990 | Pozostałe | ||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | ||
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | ||
0130030 | Pigwy | ||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | (**) | (**) |
0130050 | Nieśplik japoński | (**) | (**) |
0130990 | Pozostałe | ||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0140010 | Morele | ||
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) | ||
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | ||
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) | ||
0140990 | Pozostałe | ||
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | ||
0151010 | Winogrona stołowe | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | ||
0152000 | b) Truskawki | ||
0153000 | c) Owoce leśne | ||
0153010 | Jeżyny | ||
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) | ||
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)) | ||
0153990 | Pozostałe | ||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | ||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | ||
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V, vitis-idaea)) | ||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | ||
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) | ||
0154050 | Róża dzika | (**) | (**) |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | (**) | (**) |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | (**) | (**) |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | ||
0154990 | Pozostałe | ||
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,01 (*) | |
0161000 | a) Z jadalną skórką | 0,01 (*) | |
0161010 | Daktyle | ||
0161020 | Figi | ||
0161030 | Oliwki stołowe | ||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp,)) | ||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | (**) | (**) |
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | (**) | (**) |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | (**) | (**) |
0161990 | Pozostałe | ||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | 0,01 (*) | |
0162010 | Kiwi | ||
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) | ||
0162030 | Owoce męczennicy | ||
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | (**) | (**) |
0162050 | Caimito | (**) | (**) |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | (**) | (**) |
0162990 | Pozostałe | ||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | ||
0163010 | Awokado | 0,01 (*) | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | 0,01 (*) | |
0163030 | Mango | 0,2 | |
0163040 | Papaja | 0,01 (*) | |
0163050 | Granaty | 0,01 (*) | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | (**) | (**) |
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | (**) | (**) |
0163080 | Ananasy | 0,01 (*) | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | (**) | (**) |
0163100 | Durian (rościan) | (**) | (**) |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | (**) | (**) |
0163990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | ||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*) | |
0211000 | a) Ziemniaki | 0,01 (*) | |
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | ||
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia) | 0,01 (*) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | 0,02 | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | 0,01 (*) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | (**) | (**) |
0212990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | 0,01 (*) | |
0213010 | Buraki | ||
0213020 | Marchew | ||
0213030 | Seler korzeniowy | ||
0213040 | Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | ||
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) | ||
0213060 | Pasternak | ||
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | ||
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | ||
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) | ||
0213100 | Brukiew | ||
0213110 | Rzepa | ||
0213990 | Pozostałe | ||
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0220010 | Czosnek | ||
0220020 | Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) | ||
0220030 | Szalotka | ||
0220040 | Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) | ||
0220990 | Pozostałe | ||
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | 0,01 (*) | |
0231000 | a) Rośliny psiankowate | ||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp,/ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L, chinense), pomidor drzewiasty) | 10 | |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | 0,01 (*) (+) | |
0231030 | Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/ bakłażan biały (S, macrocarpon)) | 0,01 (*) | |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | 0,01 (*) | |
0231990 | Pozostałe | 0,01 (*) | |
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | 0,01 (*) | |
0232010 | Ogórki | ||
0232020 | Korniszony | ||
0232030 | Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi) | ||
0232990 | Pozostałe | ||
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | 0,01 (*) | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | ||
0233020 | Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana)) | ||
0233030 | Arbuzy | ||
0233990 | Pozostałe | ||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) | 0,01 (*) | |
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | 0,01 (*) | |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0241000 | a) Kapustne kwitnące | ||
0241010 | Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński) | ||
0241020 | Kalafiory | ||
0241990 | Pozostałe | ||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | ||
0242010 | Brukselka | ||
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | ||
0242990 | Pozostałe | ||
0243000 | c) Kapustne liściowe | ||
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai) | ||
0243020 | Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | ||
0243990 | Pozostałe | ||
0244000 | d) Kalarepa | ||
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | ||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | ||
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | ||
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwono-listna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C, endivia var, crispum/C, intybus var, foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) | ||
0251040 | Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) | ||
0251050 | Gorycznik wiosenny | (**) | (**) |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp,)) | ||
0251070 | Gorczyca sarepska | (**) | (**) |
0251080 | Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) | ||
0251990 | Pozostałe | ||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian) | (**) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | (**) | |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | ||
0252990 | Pozostałe | ||
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | ||
0254000 | d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0256000 | f) Zioła | 0,02 (*) | 0,05 (+) |
0256010 | Trybula | ||
0256020 | Szczypiorek | ||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) | ||
0256040 | Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) | ||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | (**) | (**) |
0256060 | Rozmaryn | (**) | (**) |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | (**) | (**) |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | (**) | (**) |
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | (**) | (**) |
0256100 | Estragon (Hizop) | (**) | (**) |
0256990 | Pozostałe | ||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp, sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | ||
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) | ||
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | ||
0260050 | Soczewica | ||
0260990 | Pozostałe | ||
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0270010 | Szparagi | ||
0270020 | Karczochy (Łodygi Borago officinalis) | ||
0270030 | Seler | ||
0270040 | Koper włoski | ||
0270050 | Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) | ||
0270060 | Por | ||
0270070 | Rabarbar | ||
0270080 | Pędy bambusa | (**) | (**) |
0270090 | Rdzenie palmowe | (**) | (**) |
0270990 | Pozostałe | ||
0280000 | (viii) Grzyby | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
0280010 | Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne)) | ||
0280020 | Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | ||
0280990 | Pozostałe | ||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | (**) | (**) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,05 (*) | 0,01 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | ||
0300020 | Soczewica | ||
0300030 | Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny) | ||
0300040 | Łubin | ||
0300990 | Pozostałe | ||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | ||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | 0,05 (*) | |
0401010 | Siemię lniane | 0,02 (*) | |
0401020 | Orzeszki ziemne | 0,02 (*) | |
0401030 | Mak | 0,02 (*) | |
0401040 | Ziarna sezamu | 0,02 (*) | |
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,02 (*) | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | 0,02 (*) | |
0401070 | Ziarna soi | 0,02 (*) | |
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,02 (*) | |
0401090 | Nasiona bawełny | 3 | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | 0,02 (*) | |
0401110 | Krokosz balwierski | (**) | (**) |
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | (**) | (**) |
0401130 | Lnicznik właściwy | (**) | (**) |
0401140 | Konopie | 0,02 (*) | |
0401150 | Rącznik pospolity | (**) | (**) |
0401990 | Pozostałe | 0,02 (*) | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | 0,02 (*) | 0,02 (*) |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | ||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | (**) | (**) |
0402030 | Olejowiec gwinejski | (**) | (**) |
0402040 | Drzewo kapokowe | (**) | (**) |
0402990 | Pozostałe | ||
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,01 (*) | |
0500010 | Jęczmień | 0,5 | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | 0,5 | |
0500030 | Kukurydza | 0,5 | |
0500040 | Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/ korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa) | 0,5 | |
0500050 | Owies zwyczajny | 0,5 | |
0500060 | Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)) | 0,01 (*) | |
0500070 | Żyto | 0,5 | |
0500080 | Sorgo | 0,5 | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | 0,5 | |
0500990 | Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)) | 0,5 | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) | |
0610000 | (i) Herbata | 0,05 (*) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | (**) | (**) |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | (**) | (**) |
0631000 | a) Kwiaty | (**) | (**) |
0631010 | Kwiaty rumianku | (**) | (**) |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | (**) | (**) |
0631030 | Płatki róży | (**) | (**) |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | (**) | (**) |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | (**) | (**) |
0631990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0632000 | b) Liście | (**) | (**) |
0632010 | Liście truskawki | (**) | (**) |
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | (**) | (**) |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | (**) | (**) |
0632990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0633000 | c) Korzenie | (**) | (**) |
0633010 | Korzeń waleriany | (**) | (**) |
0633020 | Korzeń żeńszenia | (**) | (**) |
0633990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | (**) | (**) |
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | (**) | (**) |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | (**) | (**) |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | (**) | (**) |
0810000 | (i) Nasiona | (**) | (**) |
0810010 | Anyż | (**) | (**) |
0810020 | Czarnuszka siewna | (**) | (**) |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego) | (**) | (**) |
0810040 | Kolendra | (**) | (**) |
0810050 | Kmin rzymski | (**) | (**) |
0810060 | Koper ogrodowy | (**) | (**) |
0810070 | Koper włoski | (**) | (**) |
0810080 | Kozieradka pospolita | (**) | (**) |
0810090 | Gałka muszkatołowa | (**) | (**) |
0810990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | (**) | (**) |
0820010 | Ziele angielskie | (**) | (**) |
0820020 | Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | (**) | (**) |
0820030 | Kminek | (**) | (**) |
0820040 | Kardamon malabarski | (**) | (**) |
0820050 | Jagody jałowca | (**) | (**) |
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy) | (**) | (**) |
0820070 | Wanilia płaskolistna | (**) | (**) |
0820080 | Tamarynd | (**) | (**) |
0820990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0830000 | (iii) Kora | (**) | (**) |
0830010 | Cynamon (Kasja) | (**) | (**) |
0830990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | (**) | (**) |
0840010 | Lukrecja | (**) | (**) |
0840020 | Imbir | (**) | (**) |
0840030 | Kurkuma | (**) | (**) |
0840040 | Chrzan pospolity | (**) | (**) |
0840990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0850000 | (v) Pąki | (**) | (**) |
0850010 | Goździki | (**) | (**) |
0850020 | Kapary | (**) | (**) |
0850990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | (**) | (**) |
0860010 | Szafran | (**) | (**) |
0860990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | (**) | (**) |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | (**) | (**) |
0870990 | Pozostałe | (**) | (**) |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | (**) | (**) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | (**) | (**) |
0900020 | Trzcina cukrowa | (**) | (**) |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | (**) | (**) |
0900990 | Pozostałe | (**) | (**) |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,05 (*) | |
1010000 | (i) Tkanka | 0,05 | |
1011000 | a) Świnie | ||
1011010 | Mięśnie | ||
1011020 | Tłuszcz | ||
1011030 | Wątroba | ||
1011040 | Nerka | ||
1011050 | Podroby jadalne | ||
1011990 | Pozostałe | ||
1012000 | b) Bydło | ||
1012010 | Mięśnie | ||
1012020 | Tłuszcz | ||
1012030 | Wątroba | ||
1012040 | Nerka | ||
1012050 | Podroby jadalne | ||
1012990 | Pozostałe | ||
1013000 | c) Owce | ||
1013010 | Mięśnie | ||
1013020 | Tłuszcz | ||
1013030 | Wątroba | ||
1013040 | Nerka | ||
1013050 | Podroby jadalne | ||
1013990 | Pozostałe | ||
1014000 | d) Kozy | ||
1014010 | Mięśnie | ||
1014020 | Tłuszcz | ||
1014030 | Wątroba | ||
1014040 | Nerka | ||
1014050 | Podroby jadalne | ||
1014990 | Pozostałe | ||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | (**) | (**) |
1015010 | Mięśnie | (**) | (**) |
1015020 | Tłuszcz | (**) | (**) |
1015030 | Wątroba | (**) | (**) |
1015040 | Nerka | (**) | (**) |
1015050 | Podroby jadalne | (**) | (**) |
1015990 | Pozostałe | (**) | (**) |
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | ||
1016010 | Mięśnie | ||
1016020 | Tłuszcz | ||
1016030 | Wątroba | ||
1016040 | Nerka | ||
1016050 | Podroby jadalne | ||
1016990 | Pozostałe | ||
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa) | (**) | (**) |
1017010 | Mięśnie | (**) | (**) |
1017020 | Tłuszcz | (**) | (**) |
1017030 | Wątroba | (**) | (**) |
1017040 | Nerka | (**) | (**) |
1017050 | Podroby jadalne | (**) | (**) |
1017990 | Pozostałe | (**) | (**) |
1020000 | (ii) Mleko | 0,01 (*) | |
1020010 | Bydło | ||
1020020 | Owce | ||
1020030 | Kozy | ||
1020040 | Konie | ||
1020990 | Pozostałe | ||
1030000 | (iii) Jaja ptasie | 0,02 (*) | |
1030010 | Kury | ||
1030020 | Kaczki | (**) | (**) |
1030030 | Gęsi | (**) | (**) |
1030040 | Przepiórki | (**) | (**) |
1030990 | Pozostałe | (**) | (**) |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | (**) | (**) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | (**) | (**) |
1060000 | (vi) Ślimaki | ||
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) | (**) | (**) |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności. (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B. (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Profenofos (F) (+) Następujący NDP ma zastosowanie do papryki ostrej: 3 mg/kg. 0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) (+) Dane z monitoringu przeprowadzonego w 2012 r. wykazują, że pozostałości profenofosu występują w ziołach. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję występowania profenofosu w ziołach. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0256000 (f) Zioła 0256010 Trybula 0256020 Szczypiorek 0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) 0256040 Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) 0256990 Pozostałe" |
b) skreśla się kolumnę dotyczącą procymidonu;
2) w części B załącznika III wprowadza się następujące zmiany:
a) kolumny dotyczące karbarylu i profenofosu otrzymują brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Karbaryl (F) | Profenofos (F) | |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0130050 | Nieśplik japoński | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0154050 | Róża dzika | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | |||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0162050 | Caimito | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0163100 | Durian (rościan) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0256060 | Rozmaryn | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0256100 | Estragon (Hizop) | 0,02 (*) | 0,05(+) | |
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0401110 | Krokosz balwierski | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0401130 | Lnicznik właściwy | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0401150 | Rącznik pospolity | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0402040 | Drzewo kapokowe | 0,02 (*) | 0,02 (*) | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | 0,05 (*) | ||
0631000 | a) Kwiaty | 0,05 (*) | ||
0631010 | Kwiaty rumianku | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0631030 | Płatki róży | 0,05 (*) | 0,1(+) | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0631990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0632000 | b) Liście | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0632010 | Liście truskawki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0632990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0633000 | c) Korzenie | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0633010 | Korzeń waleriany | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0633020 | Korzeń żeńszenia | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0633990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | |||
0810000 | (i) Nasiona | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810010 | Anyż | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810020 | Czarnuszka siewna | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810040 | Kolendra | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810050 | Kmin rzymski | |||
0810060 | Koper ogrodowy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810070 | Koper włoski | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810080 | Kozieradka pospolita | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810090 | Gałka muszkatołowa | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0810990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820010 | Ziele angielskie | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820020 | Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820030 | Kminek | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820040 | Kardamon malabarski | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820050 | Jagody jałowca | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy) | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820080 | Tamarynd | 0,8 | 0,07 (*) | |
0820990 | Pozostałe | 0,8 | 0,07 (*) | |
0830000 | (iii) Kora | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0830990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |||
0840010 | Lukrecja | 0,1 | 0,05 (*) | |
0840020 | Imbir | 0,1 | 0,05 (*) | |
0840030 | Kurkuma | 0,1 | 0,05 (*) | |
0840040 | Chrzan pospolity | (+) | (+) | |
0840990 | Pozostałe | 0,1 | 0,05 (*) | |
0850000 | (v) Pąki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0850010 | Goździki | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0850020 | Kapary | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0850990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0860010 | Szafran | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0860990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0870990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
0900990 | Pozostałe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | |
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015010 | Mięśnie | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 | |
1015990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa) | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017010 | Mięśnie | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017020 | Tłuszcz | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017030 | Wątroba | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017040 | Nerka | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017050 | Podroby jadalne | 0,05 (*) | 0,05 | |
1017990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,05 | |
1030020 | Kaczki | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
1030030 | Gęsi | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
1030040 | Przepiórki | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
1030990 | Pozostałe | 0,05 (*) | 0,02 (*) | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | |
1060000 | (vi) Ślimaki | 0,05 (*) | 0,01 (*) | |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) | 0,05 (*) | 0,01 (*) | |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności. (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. (F) Rozpuszczalny w tłuszczach | ||||
Karbaryl (F) | ||||
(+) | Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | |||
0840040 Chrzan pospolity | ||||
Profenofos (F) | ||||
(+) | Dane z monitoringu przeprowadzonego w 2012 r. wykazują, że pozostałości profenofosu występują w ziołach. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję występowania profenofosu w ziołach. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |||
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | ||||
0256060 Rozmaryn | ||||
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano) | ||||
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | ||||
0256090 Liście laurowe (Palczatka cytrynowa) | ||||
0256100 Estragon (Hizop) | ||||
(+) | Dane z monitoringu przeprowadzonego w 2012 r. wykazują, że pozostałości profenofosu występują w płatkach róży. Potrzebne są dodatkowe dane z monitoringu, aby porównać ewolucję występowania profenofosu w płatkach róży. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. | |||
0631030 Płatki róży | ||||
(+) | Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | |||
0840040 Chrzan pospolity" |
b) skreśla się kolumnę dotyczącą procymidonu;
3) w załączniku V dodaje się kolumnę dotyczącą procymidonu w brzmieniu:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Procymidon (R) |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | 0,01 (*) |
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce) | |
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var, sarcodactylis)) | |
0110040 | Limy (limonki) | |
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis)) | |
0110990 | Pozostałe | |
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych | 0,02 (*) |
0120010 | Migdały | |
0120020 | Orzechy brazylijskie | |
0120030 | Orzechy nerkowca | |
0120040 | Kasztany jadalne | |
0120050 | Orzechy kokosowe | |
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |
0120070 | Orzechy makadamia | |
0120080 | Orzeszki pekan | |
0120090 | Orzeszki sosnowe | |
0120100 | Pistacje | |
0120110 | Orzechy włoskie | |
0120990 | Pozostałe | |
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | 0,01 (*) |
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | |
0130030 | Pigwy | |
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | |
0130050 | Nieśplik japoński | |
0130990 | Pozostałe | |
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | 0,01 (*) |
0140010 | Morele | |
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) | |
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) | |
0140990 | Pozostałe | |
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | 0,01 (*) |
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |
0151010 | Winogrona stołowe | |
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |
0152000 | b) Truskawki | |
0153000 | c) Owoce leśne | |
0153010 | Jeżyny | |
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) | |
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus)) | |
0153990 | Pozostałe | |
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | |
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V, vitis-idaea)) | |
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) | |
0154050 | Róża dzika | |
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | |
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |
0154990 | Pozostałe | |
0160000 | (vi) Owoce różne | 0,01 (*) |
0161000 | a) Z jadalną skórką | |
0161010 | Daktyle | |
0161020 | Figi | |
0161030 | Oliwki stołowe | |
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp,)) | |
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | |
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | |
0161990 | Pozostałe | |
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |
0162010 | Kiwi | |
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) | |
0162030 | Owoce męczennicy | |
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | |
0162050 | Caimito | |
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | |
0162990 | Pozostałe | |
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |
0163010 | Awokado | |
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |
0163030 | Mango | |
0163040 | Papaja | |
0163050 | Granaty | |
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | |
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |
0163080 | Ananasy | |
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |
0163100 | Durian (rościan) | |
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |
0163990 | Pozostałe | |
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*) |
0211000 | a) Ziemniaki | |
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia) | |
0212020 | Słodkie ziemniaki | |
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |
0212040 | Maranta trzcinowata | |
0212990 | Pozostałe | |
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |
0213010 | Buraki | |
0213020 | Marchew | |
0213030 | Seler korzeniowy | |
0213040 | Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) | |
0213060 | Pasternak | |
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | |
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) | |
0213100 | Brukiew | |
0213110 | Rzepa | |
0213990 | Pozostałe | |
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | 0,02 (*) |
0220010 | Czosnek | |
0220020 | Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) | |
0220030 | Szalotka | |
0220040 | Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) | |
0220990 | Pozostałe | |
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | 0,01 (*) |
0231000 | a) Rośliny psiankowate | |
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp,/miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L, chinense), pomidor drzewiasty) | |
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |
0231030 | Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S, macro-carpon)) | |
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |
0231990 | Pozostałe | |
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | |
0232010 | Ogórki | |
0232020 | Korniszony | |
0232030 | Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi) | |
0232990 | Pozostałe | |
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | |
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |
0233020 | Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana)) | |
0233030 | Arbuzy | |
0233990 | Pozostałe | |
0234000 | d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) | |
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | 0,01 (*) |
0241000 | a) Kapustne kwitnące | |
0241010 | Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński) | |
0241020 | Kalafiory | |
0241990 | Pozostałe | |
0242000 | b) Kapustne głowiaste | |
0242010 | Brukselka | |
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |
0242990 | Pozostałe | |
0243000 | c) Kapustne liściowe | |
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai) | |
0243020 | Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |
0243990 | Pozostałe | |
0244000 | d) Kalarepa | |
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | 0,01 (*) |
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C, endivia var, crispum/C, intybus var, foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) | |
0251040 | Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) | |
0251050 | Gorycznik wiosenny | |
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp,)) | |
0251070 | Gorczyca sarepska | |
0251080 | Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) | |
0251990 | Pozostałe | |
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | 0,01 (*) |
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian) | |
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | |
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |
0252990 | Pozostałe | |
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | 0,01 (*) |
0254000 | d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) | 0,01 (*) |
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | 0,01 (*) |
0256000 | f) Zioła | 0,02 (*) |
0256010 | Trybula | |
0256020 | Szczypiorek | |
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) | |
0256040 | Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) | |
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | |
0256060 | Rozmaryn | |
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | |
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | |
0256100 | Estragon (Hizop) | |
0256990 | Pozostałe | |
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | 0,01 (*) |
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp, sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) | |
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) | |
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |
0260050 | Soczewica | |
0260990 | Pozostałe | |
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) | 0,01 (*) |
0270010 | Szparagi | |
0270020 | Karczochy (Łodygi Borago officinalis) | |
0270030 | Seler | |
0270040 | Koper włoski | |
0270050 | Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) | |
0270060 | Por | |
0270070 | Rabarbar | |
0270080 | Pędy bambusa | |
0270090 | Rdzenie palmowe | |
0270990 | Pozostałe | |
0280000 | (viii) Grzyby | 0,01 (*) |
0280010 | Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne)) | |
0280020 | Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |
0280990 | Pozostałe | |
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | 0,01 (*) |
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,01 (*) |
0300010 | Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |
0300020 | Soczewica | |
0300030 | Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny) | |
0300040 | Łubin | |
0300990 | Pozostałe | |
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,02 (*) |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |
0401010 | Siemię lniane | |
0401020 | Orzeszki ziemne | |
0401030 | Mak | |
0401040 | Ziarna sezamu | |
0401050 | Ziarna słonecznika | |
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |
0401070 | Ziarna soi | |
0401080 | Nasiona gorczycy | |
0401090 | Nasiona bawełny | |
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |
0401110 | Krokosz balwierski | |
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | |
0401130 | Lnicznik właściwy | |
0401140 | Konopie | |
0401150 | Rącznik pospolity | |
0401990 | Pozostałe | |
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |
0402030 | Olejowiec gwinejski | |
0402040 | Drzewo kapokowe | |
0402990 | Pozostałe | |
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,01 (*) |
0500010 | Jęczmień | |
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |
0500030 | Kukurydza | |
0500040 | Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa) | |
0500050 | Owies zwyczajny | |
0500060 | Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)) | |
0500070 | Żyto | |
0500080 | Sorgo | |
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |
0500990 | Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)) | |
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,05 (*) |
0610000 | (i) Herbata | |
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |
0631000 | a) Kwiaty | |
0631010 | Kwiaty rumianku | |
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |
0631030 | Płatki róży | |
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | |
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |
0631990 | Pozostałe | |
0632000 | b) Liście | |
0632010 | Liście truskawki | |
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | |
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |
0632990 | Pozostałe | |
0633000 | c) Korzenie | |
0633010 | Korzeń waleriany | |
0633020 | Korzeń żeńszenia | |
0633990 | Pozostałe | |
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | |
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | |
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) | 0,05 (*) |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | |
0810000 | (i) Nasiona | 0,05 (*) |
0810010 | Anyż | |
0810020 | Czarnuszka siewna | |
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego) | |
0810040 | Kolendra | |
0810050 | Kmin rzymski | |
0810060 | Koper ogrodowy | |
0810070 | Koper włoski | |
0810080 | Kozieradka pospolita | |
0810090 | Gałka muszkatołowa | |
0810990 | Pozostałe | |
0820000 | (ii) Owoce i jagody | 0,05 (*) |
0820010 | Ziele angielskie | |
0820020 | Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | |
0820030 | Kminek | |
0820040 | Kardamon malabarski | |
0820050 | Jagody jałowca | |
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy) | |
0820070 | Wanilia płaskolistna | |
0820080 | Tamarynd | |
0820990 | Pozostałe | |
0830000 | (iii) Kora | 0,05 (*) |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |
0830990 | Pozostałe | |
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*) |
0840020 | Imbir | 0,05 (*) |
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*) |
0840040 | Chrzan pospolity | (+) |
0840990 | Pozostałe | 0,05 (*) |
0850000 | (v) Pąki | 0,05 (*) |
0850010 | Goździki | |
0850020 | Kapary | |
0850990 | Pozostałe | |
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | 0,05 (*) |
0860010 | Szafran | |
0860990 | Pozostałe | |
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | 0,05 (*) |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |
0870990 | Pozostałe | |
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*) |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |
0900020 | Trzcina cukrowa | |
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |
0900990 | Pozostałe | |
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | |
1010000 | (i) Tkanka | 0,01 (*) |
1011000 | a) Świnie | |
1011010 | Mięśnie | |
1011020 | Tłuszcz | |
1011030 | Wątroba | |
1011040 | Nerka | |
1011050 | Podroby jadalne | |
1011990 | Pozostałe | |
1012000 | b) Bydło | |
1012010 | Mięśnie | |
1012020 | Tłuszcz | |
1012030 | Wątroba | |
1012040 | Nerka | |
1012050 | Podroby jadalne | |
1012990 | Pozostałe | |
1013000 | c) Owce | |
1013010 | Mięśnie | |
1013020 | Tłuszcz | |
1013030 | Wątroba | |
1013040 | Nerka | |
1013050 | Podroby jadalne | |
1013990 | Pozostałe | |
1014000 | d) Kozy | |
1014010 | Mięśnie | |
1014020 | Tłuszcz | |
1014030 | Wątroba | |
1014040 | Nerka | |
1014050 | Podroby jadalne | |
1014990 | Pozostałe | |
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |
1015010 | Mięśnie | |
1015020 | Tłuszcz | |
1015030 | Wątroba | |
1015040 | Nerka | |
1015050 | Podroby jadalne | |
1015990 | Pozostałe | |
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |
1016010 | Mięśnie | |
1016020 | Tłuszcz | |
1016030 | Wątroba | |
1016040 | Nerka | |
1016050 | Podroby jadalne | |
1016990 | Pozostałe | |
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa) | |
1017010 | Mięśnie | |
1017020 | Tłuszcz | |
1017030 | Wątroba | |
1017040 | Nerka | |
1017050 | Podroby jadalne | |
1017990 | Pozostałe | |
1020000 | (ii) Mleko | 0,01 (*) |
1020010 | Bydło | |
1020020 | Owce | |
1020030 | Kozy | |
1020040 | Konie | |
1020990 | Pozostałe | |
1030000 | (iii) Jaja ptasie | 0,01 (*) |
1030010 | Kury | |
1030020 | Kaczki | |
1030030 | Gęsi | |
1030040 | Przepiórki | |
1030990 | Pozostałe | |
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | 0,05 (*) |
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | 0,01 (*) |
1060000 | (vi) Ślimaki | 0,01 (*) |
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) | 0,01 (*) |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności. (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. Procymidon (R) (R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Procymidon - kod 1000000: Winklozolina, iprodion, procymidon, suma składników i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako 3,5-dichloroanilina (+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. 0840040 Chrzan pospolity" |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.