Rozporządzenie 2018/1514 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, klopyralidu, emamektyny, fenheksamidu, fenpyrazaminy, fluazyfopu-P, izofetamidu, Pasteuria nishizawae Pn1, talku E553B i tebukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.256.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 października 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1514
z dnia 10 października 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, klopyralidu, emamektyny, fenheksamidu, fenpyrazaminy, fluazyfopu-P, izofetamidu, Pasteuria nishizawae Pn1, talku E553B i tebukonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, fenheksamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu i tebukonazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP klopyralidu, emamektyny i fenpyrazaminy określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W odniesieniu do Pasteuria nishizawae Pn1 i talku E553B nie określono szczególnych NDP, a substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną abamektynę na powierzchni owoców cytrusowych złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku acibenzolaru-s-metylu wniosek taki złożono w odniesieniu do oberżyn i dyniowatych. W przypadku klopyralidu wniosek taki złożono w odniesieniu do dymki i porów. W przypadku emamektyny wniosek taki złożono w odniesieniu do kapustnych liściowych, fasoli (w strąkach) i grochu (w strąkach). W przypadku fenheksamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek, borówek amerykańskich, żurawiny, porzeczek, agrestu i fasoli (w strąkach). W przypadku fenpyrazaminy wniosek taki złożono w odniesieniu do sałaty, warzyw sałatowych oraz szpinaku i podobnych liści. W przypadku fluazyfopu-P wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów. W przypadku izofetamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów, papryki, oberżyn, piżmianu jadalnego i dyniowatych z jadalną skórką. W przypadku tebukonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do oliwek, ryżu siewnego, "ziół, kwiatów jadalnych" oraz naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) W odniesieniu do abamektyny wnioskodawca przedstawił również zwalidowane metody analityczne dla podłoży uprawowych o wysokiej zawartości kwasów i wody. W odniesieniu do tebukonazolu wnioskodawca przedstawił również zwalidowane metody analityczne dla wszystkich podłoży uprawowych. Z załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem usunąć odpowiednie przypisy.

(8) W kontekście zatwierdzania substancji czynnej Pasteuria nishizawae Pn1 do dokumentacji skróconej włączono wniosek w sprawie NDP zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 3 . Odpowiednie państwo członkowskie dokonało oceny tego wniosku zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosku i przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji

oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej, w których zalecił włączenie Pasteuria nishizawae Pn1 do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 .

(9) Talk E553B zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/691 5 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące abamektyny, acibenzolaru-s-metylu, fenheksamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu i tebukonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów,

do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Abamektyna (suma awermektyny B1a,

awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny

B1a wyrażona jako

awermektyna B1a) (F) (R)

Acibenzolar-s-metylu (suma

acibenzolaru-s-metylu i kwasu acibenzolarowego

(wolnego i skoniugowanego) wyrażona

jako acibenzolar-s-metylu)

Fenheksamid (F)Fluazyfop-P (suma

wszystkich izomerów składowych fluazyfopu,

jego estrów i koniugatów, wyrażona

jako fluazyfop)

IzofetamidTebukonazol (R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110010 0110020 0110030 0110040 0110050 0110990Grejpfruty

Pomarańcze

Cytryny

Limy/limonki

Mandarynki

Pozostałe (2)

5

0,9 5 5 5 5

0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05
0120010 Migdały0,02 (+)0,01 (*)
0120020 Orzechy brazylijskie0,01 (*)0,01 (*)
0120030 Orzechy nerkowca0,01 (*)0,01 (*)
0120040 Kasztany jadalne0,01 (*)0,01 (*)
0120050 Orzechy kokosowe0,01 (*)0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,02 (+)0,1
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)0,01 (*)
0120080 Orzechy pekan0,01 (*)0,01 (*)
0120090 Orzeszki piniowe0,01 (*)0,01 (*)
0120100 Orzeszki pistacjowe0,01 (*)0,01 (*)
0120110 Orzechy włoskie Pozostałe (2)0,02 (+)0,01 (*)
01209900,01 (*)0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,03 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0130010 0130020 0130030Jabłka

Gruszki

Pigwy

0,3

0,2

0,2

0,3

0,3

0,5

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej0,2 0,5 0
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,2,5
0130990Pozostałe (2)0,20,5
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)0,01 (*)
0140010 0140020 0140030 0140040 0140990Morele

Czereśnie

Brzoskwinie

Śliwki

Pozostałe (2)

0,02

0,01 (*)

0,02

0,01 (*)

0,01 (*)

0,2

0,01 (*)

0,2

0,01 (*)

0,01 (*)

10 7 10

2

0,01 (*)

0,6

1 (+)

0,6

1

0,02 (*)

0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,01 (*)0,01 (*)150,01 (*)4
0151010 0151020Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

0,5 1 (+)
0152000b) truskawki0,150,15100,340,02 (*)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)150,01 (*)0,01 (*)0,5
0153010 0153020 0153030 0153990Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0,08

0,01 (*)

0,08

0,01 (*)

(+) (+)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)0,11,5
0154010 0154020 0154030

0154040

0154050 0154060 0154070 0154080 0154990

Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

(+) (+)0,01 (*)

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

20 20 20

20

5 5 15 5 0,01 (*)

0,01 (*)

4

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0160000Owoce różne z0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161010 Daktyle0,02 (*)
0161020 Figi0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe0,5
0161040 Kumkwat0,02 (*)
0161050 Karambola0,02 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,02 (*)
0161070 Czapetka kuminowa0,02 (*)
0161990Pozostałe (2)0,02 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,415 (+)0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)0,01 (*)1
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0162050 Caimito0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0162990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163020Banany0,020,081,5
0163030Mango0,01 (*)0,6 (+)0,1
0163040Papaja0,03 (+)0,01 (*)2
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,150,02 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020 Kartofel słodki/Batat0,01 (*)
0212030 Pochrzyn0,15
0212040 Maranta trzcinowata0,01 (*)
0212990Pozostałe (2)0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010

0213020

0213030

0213040

0213050

0213060

0213070

0213080

0213090

Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

0,5 0,4 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,50,02 (*)

0,4

0,5

0,4

0,02 (*)

0,4

0,4

0,02 (*)

0,4 (+)

0213100 0213110 0213990Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

0,5 0,5 0,50,3

0,3

0,02 (*)

0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)
0220010 0220020 0220030 0220040

0220990

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0,15

0,15

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,8 0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,3

0,3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,1

0,15

0,15

2

0,02 (*)

0230000Warzywa owocowe
0231000a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 0231020 0231030 0231040

0231990

Pomidory

Papryka roczna

Oberżyny/Bakłażany

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

Pozostałe (2)

0,09 (+)

0,07

0,09

0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,01 (*)

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

2

3

2

0,01 (*)

0,01 (*)

0,06

0,01 (*)

1

0,01 (*)

0,01 (*)

1,5

3 1,5

3

3

0,9

0,6

0,4 (+)

0,02 (*)

0,02 (*)

0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,040,410,031
0232010 0232020 0232030 0232990Ogórki Korniszony Cukinie Pozostałe (2)0,6 0,02 (*)

0,6 0,02 (*)

0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)0,150,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0233010 0233020 0233030 0233990Melony

Dynie olbrzymie Arbuzy Pozostałe (2)

0,2 (+) 0,15 0,15 0,15
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,6
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące0,01 (*)
0241010 0241020 0241990Brokuły Kalafiory Pozostałe (2)0,15

0,05

0,02 (*)

0242000b) kapustne głowiaste0,01 (*)0,7
0242010 0242020 0242990Brukselka/Kapusta brukselska Kapusta głowiasta Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe0,02 (*)
0243010

0243020 0243990

Kapusta pekińska/Kapusta pet-sai

Jarmuż Pozostałe (2)

0,05

0,01 (*) 0,01 (*)

0244000d) kalarepa0,01 (*)0,02 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe500,020,5
0251010Roszpunka warzywna2 (+) 0,30,01 (*)
0251020Sałaty0,09 (+) 0,420
0251030Endywia o liściach szerokich0,1 (+) 0,30,01 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*) 0,30,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)0,30,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,0150,30,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*) 0,30,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)2 (+)0,30,01 (*)
0251990Pozostałe (2)0,01 (*)0,30,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,02200,02 (*)
0252010 0252020 0252030 0252990Szpinak

Portulaka pospolita

Boćwina

Pozostałe (2)

0,6

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,15
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,3500,02202
0256010Trybula2
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera0,09 (+)
0256040Pietruszka - nać2
0256050Szałwia lekarska2
0256060Rozmaryn lekarski2
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek2
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne2
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny2
0256100Estragon2
0256990Pozostałe (2)0,02 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)
0260010 0260020Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

0,03

0,01 (*)

15

0,01 (*)

1,5

0,01 (*)

2 (+)

2 (+)

0260030 0260040 0260050 0260990Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Soczewica

Pozostałe (2)

0,03

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)2

1,5

0,01 (*)

0,01 (*)

2 (+) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010 0270020 0270030 0270040 0270050 0270060 0270070 0270080 0270090 0270990Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0,01 (*) 0,01 (*)

0,05 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*)

0,3

0,3

0,3

0,9

0,01 (*)

0,3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*) 0,02 (*) 0,5 (+) 0,02 (*)

0,6

0,6

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0280010 0280020 0280990Grzyby uprawne Grzyby dzikie Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)40,01 (*)
0300010 0300020 0300030 0300040 0300990Fasola Soczewica Groch Łubin biały Pozostałe (2)0,3 0,2 0,2 0,2 0,2
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010 0401020

0401030 0401040 0401050 0401060 0401070 0401080 0401090 0401100 0401110 0401120 0401130 0401140 0401150 0401990

Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

9

0,01 (*)

9

0,01 (*)

0,1

9

15

4

0,7

5

9

4

9

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*)

0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,015 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)

0,6

0,15

0,2

0,02 (*) 0,02 (*)

0,5

0,15

0,3

2

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,3

0,02 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)

0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,5
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,02 (*)
0402990Pozostałe (2)0,02 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień0,052
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,02 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)2
0500060Ryż siewny0,01 (*)1,5
0500070Żyto zwyczajne0,01 (*)0,3
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,050,3
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,05 (*)0,1
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,04 (*) (+)15
0631010

0631020 0631030 0631040 0631050 0631990

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000b) liści i ziół0,04 (*) (+)15
0632010 0632020 0632030 0632990Truskawka

Aspalat prosty

Ostrokrzew paragwajski

Pozostałe (2)

0633000c) korzeni4 (+)
0633010 0633020 0633990Kozłek lekarski

Żeń-szeń

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,15

0,05 (*)

0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,10,05 (*)0,05 (*)0,05 (*) (+)0,05 (*)40
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)1,5
0810010 0810020 0810030 0810040 0810050 0810060 0810070 0810080 0810090 0810990Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski0,05 (*)
0820020Pieprz syczuański0,05 (*)
0820030Kminek zwyczajny1,5
0820040Kardamon malabarski0,05 (*)
0820050Jagody jałowca0,05 (*)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)0,05 (*)
0820070Wanilia0,05 (*)
0820080Tamarynd0,05 (*)
0820990Pozostałe (2)0,05 (*)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010 0830990Cynamon

Pozostałe (2)

0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(+)
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)4 4 40,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir lekarski (10)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)40,05 (*)0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840990Pozostałe (2)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010 0850020 0850990Goździki

Kapary

Pozostałe (2)

0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010 0860990Szafran

Pozostałe (2)

0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010 0870990Kwiat muszkatołowy

Pozostałe (2)

0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0900010 0900020 0900030 0900990Korzenie buraka cukrowego

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik, korzenie

Pozostałe (2)

0,5

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)
1011000a) świń0,01 (*)
1011010Mięśnie0,02 (+) 0,1 (*)
1011020Tłuszcz0,04 (+) 0,1 (*)
1011030Wątroba0,03 (+) 0,2
1011040Nerka0,06 (+) 0,2
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,060,2
1011990Pozostałe (2)0,01 (*)0,1 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*) 0,02 (+) 0,1 (*)
1012020Tłuszcz0,01 (*)0,04 (+) 0,1 (*)
1012030Wątroba0,02 0,03 (+) 0,2
1012040Nerka0,01 (*)0,07 (+) 0,2
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,070,2
1012990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,020,02 (+)0,1 (*)
1013020Tłuszcz0,050,04 (+)0,1 (*)
1013030Wątroba0,0250,03 (+)0,2
1013040Nerka0,020,07 (+)0,2
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,070,2
1013990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)0,02 (+)0,1 (*)
1014020Tłuszcz0,01 (*)0,04 (+)0,1 (*)
1014030Wątroba0,020,03 (+)0,2
1014040Nerka0,01 (*)0,07 (+)0,2
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,070,2
1014990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie 0,01 (*)0,020,1 (*)
1015020Tłuszcz 0,01 (*)0,040,1 (*)
1015030Wątroba0,020,030,2
1015040Nerka0,01 (*)0,070,2
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,070,2
1015990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)0,1 (*)
1016010Mięśnie0,02 (+)
1016020Tłuszcz0,02 (+)
1016030Wątroba0,04 (+)
1016040Nerka0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,04
1016990Pozostałe (2)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,020,1 (*)
1017020Tłuszcz0,01 (*)0,040,1 (*)
1017030Wątroba0,020,030,2
1017040Nerka0,01 (*)0,070,2
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,070,2
1017990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,080,01 (*)0,02 (*)
1020010

1020020

1020030

1020040

1020990

Bydło

Owce

Kozy

Konie

Pozostałe (2)

(+) (+) (+)
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,02 (+)0,01 (*)0,1 (*)
1030010

1030020

1030030

1030040

1030990

Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

Pozostałe (2)

1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,1 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a wyrażona jako awermektyna B1a) (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Abamektyna - kod 1000000 oprócz 1040000: awermektyna B1a

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010Migdały
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120110Orzechy włoskie
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000Owoce ziarnkowe
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0163040Papaja
0231010Pomidory
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256030Liście selera
Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 czerwca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0163030Mango
Fenheksamid (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 23 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
Fluazyfop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazyfopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazyfop)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0631000a) kwiatów
0632000b) liści i ziół
0633000c) korzeni
0700000CHMIEL
0810000Przyprawy nasienne
0820000Przyprawy owocowe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1030000Jaja ptasie
Tebukonazol (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
tebukonazol - kod 1000000 oprócz 1040000: suma tebukonazolu, hydroksy-tebukonazolu oraz ich koniugatów, wyrażona jako tebukonazol
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020Czereśnie
0151020Winogrona do produkcji wina
0153020Jeżyny popielice
0153990Pozostałe (2)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0231030Oberżyny/Bakłażany
0233010Melony
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0270030Seler"
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące klopyralidu, emamektyny i fenpyrazaminy otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których

odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

KlopyralidBenzoesan emamektyny B1a, wyrażony jako emamektynaFenpyrazamina
(1)(2)(3)(4)(5)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,50,01 (*)0,01 (*)
0110010 0110020 0110030 0110040 0110050 0110990Grejpfruty

Pomarańcze

Cytryny

Limy/limonki

Mandarynki

Pozostałe (2)

0120000Orzechy z drzew orzechowych0,50,01 (*)0,01 (*)
0120010 0120020 0120030 0120040 0120050 0120060 0120070

0120080 0120090 0120100 0120110 0120990

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany jadalne

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

Orzechy pekan Orzeszki piniowe

Orzeszki pistacjowe

Orzechy włoskie

Pozostałe (2)

0130000Owoce ziarnkowe0,50,020,01 (*)
0130010 0130020 0130030 0130040 0130050

0130990

Jabłka Gruszki Pigwy

Owoce nieszpułki zwyczajnej

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego Pozostałe (2)

0140000Owoce pestkowe0,5
0140010 0140020 0140030 0140040 0140990Morele Czereśnie Brzoskwinie Śliwki Pozostałe (2)0,02

0,01 (*)

0,03

0,02

0,01 (*)

5 4 4 3 0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,50,053
0151010 0151020Winogrona stołowe Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,50,053
0153000c) owoce leśne0,50,01 (*)5
0153010 0153020 0153030 0153990Jeżyny

Jeżyny popielice

Maliny (czerwone i żółte)

Pozostałe (2)

0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010 0154020 0154030 0154040 0154050 0154060 0154070 0154080 0154990Borówki amerykańskie

Żurawiny

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

Róża dzika

Morwy (czarne i białe)

Głóg włoski

Bez czarny

Pozostałe (2)

0,5

4

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

4

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0160000Owoce różne z0,50,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010 0161020 0161030 0161040 0161050 0161060 0161070 0161990Daktyle

Figi

Oliwki stołowe

Kumkwat

Karambola

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

Czapetka kuminowa

Pozostałe (2)

0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010 0162020 0162030 0162040 0162050 0162060

0162990

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

Liczi chińskie/Śliwka chińska

Marakuja/Męczennica jadalna

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

Caimito

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

Pozostałe (2)

0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010 0163020 0163030Awokado

Banany

Mango

0163040 0163050 0163060 0163070 0163080 0163090 0163100 0163110

0163990

Papaja

Granaty/Jabłka granatu

Czerymoja

Gujawa/Gruszla

Ananasy

Owoce chlebowca

Owoce duriana właściwego

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

Pozostałe (2)

0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,5
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste1
0212010 0212020 0212030 0212040 0212990Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

Kartofel słodki/Batat

Pochrzyn

Maranta trzcinowata

Pozostałe (2)

0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 0213020 0213030 0213040 0213050 0213060 0213070 0213080 0213090 0213100 0213110 0213990Buraki

Marchew

Seler zwyczajny

Chrzan pospolity

Słonecznik bulwiasty

Pasternak

Korzeń pietruszki zwyczajnej

Rzodkiew zwyczajna

Kozibród porolistny/Salsefia

Brukiew/Karpiel

Rzepa biała/Rzepa jadalna

Pozostałe (2)

1

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1,5

1,5

0,5

0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)
0220010 0220020 0220030 0220040 0220990Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,7

0,5

0230000Warzywa owocowe0,5
0231000a) Solanaceae i Malvaceae0,02
0231010 0231020 0231030Pomidory Papryka roczna Oberżyny/Bakłażany3 3 3
0231040 0231990Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra Pozostałe (2)0,01 (*)

0,01 (*)

0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,01 (*)0,7
0232010 0232020 0232030 0232990Ogórki Korniszony Cukinie Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)
0233010 0233020 0233030 0233990Melony

Dynie olbrzymie Arbuzy Pozostałe (2)

0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,020,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące0,01 (*)
0241010 0241020 0241990Brokuły Kalafiory Pozostałe (2)1,5

3

0,5

0242000b) kapustne głowiaste0,01 (*)
0242010 0242020 0242990Brukselka/Kapusta brukselska Kapusta głowiasta Pozostałe (2)0,5

3

0,5

0243000c) kapustne liściowe0,03
0243010 0243020 0243990Kapusta pekińska/Kapusta petsai

Jarmuż

Pozostałe (2)

1

1

0,5

0244000d) kalarepa0,50,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,5
0251010 0251020 0251030 0251040 0251050 0251060 0251070 0251080

0251990

Roszpunka warzywna

Sałaty

Endywia o liściach szerokich

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

Gorczycznik wiosenny

Rokietta siewna/rukola

Gorczyca sarepska

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

Pozostałe (2)

1

1

0,2

1

1

1

1

1

1

8

8

4

8

8

8

8

0,01 (*)

0,01 (*)

0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)8
0252010 0252020 0252030 0252990Szpinak

Portulaka pospolita Boćwina Pozostałe (2)

1 0,5

1 0,5

0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,50,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,50,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,50,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne310,01 (*)
0256010 0256020 0256030 0256040 0256050 0256060 0256070 0256080 0256090

0256100 0256990

Trybula

Szczypiorek

Liście selera

Pietruszka - nać

Szałwia lekarska

Rozmaryn lekarski

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

Estragon

Pozostałe (2)

0260000Warzywa strączkowe0,50,01 (*)
0260010 0260020 0260030 0260040 0260050 0260990Fasola (w strąkach) Fasola (bez strąków) Groch (w strąkach) Groch (bez strąków) Soczewica Pozostałe (2)0,03

0,01 (*)

0,03

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010 0270020 0270030 0270040 0270050 0270060 0270070 0270080 0270090 0270990Szparagi

Karczochy hiszpańskie

Seler

Fenkuł włoski/Koper włoski

Karczochy zwyczajne

Pory

Rabarbar

Pędy bambusa

Rdzenie palmowe

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,7

0,5

0,5

0,5

0,5

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,1

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0280000Grzyby, mchy i porosty0,50,01 (*)0,01 (*)
0280010 0280020 0280990Grzyby uprawne Grzyby dzikie Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,50,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,50,01 (*)0,01 (*)
0300010 0300020 0300030 0300040 0300990Fasola Soczewica Groch Łubin biały Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010 0401020 0401030 0401040 0401050 0401060 0401070 0401080 0401090 0401100 0401110 0401120 0401130 0401140 0401150 0401990Siemię lniane

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

Nasiona maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Ziarna rzepaku

Ziarna soi zwyczajnej

Nasiona gorczycy

Nasiona bawełny

Nasiona dyni

Nasiona krokoszu barwierskiego

Nasiona ogórecznika lekarskiego

Nasiona lnicznika siewnego

Nasiona konopi siewnych

Rącznik pospolity

Pozostałe (2)

20

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0402000Owoce oleiste0,5
0402010 0402020 0402030 0402040 0402990Oliwki do produkcji oliwy

Nasiona palm olejowych

Owoce palm olejowych

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

Pozostałe (2)

0500000ZBOŻA0,01 (*)0,01 (*)
0500010 0500020 0500030 0500040 0500050 0500060 0500070 0500080 0500090 0500990Jęczmień

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

Kukurydza

Proso zwyczajne

Owies zwyczajny

Ryż siewny

Żyto zwyczajne

Sorgo japońskie

Pszenica zwyczajna

Pozostałe (2)

2 2 2 2 2 2 5 2 2 2
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,02 (*)0,01 (*)
0610000Herbaty0,5
0620000Ziarna kawy0,5
0630000Napary ziołowe z5
0631000a) kwiatów
0631010 0631020 0631030 0631040 0631050 0631990Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

Ketmia szczawiowa

Róża

Jaśmin

Lipa

Pozostałe (2)

0632000b) liści i ziół
0632010 0632020 0632030 0632990Truskawka Aspalat prosty Ostrokrzew paragwajski Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010 0633020 0633990Kozłek lekarski Żeń-szeń Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,5
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,5
0700000CHMIEL50,02 (*)0,01 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,50,02 (*)0,01 (*)
0810010 0810020 0810030 0810040 0810050 0810060 0810070 0810080 0810090 0810990Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

Kminek czarny/Czarny kmin

Seler

Kolendra siewna

Kmin rzymski

Koper ogrodowy

Koper włoski/Fenkuł włoski

Kozieradka pospolita

Gałka muszkatołowa

Pozostałe (2)

0820000Przyprawy owocowe0,50,02 (*)0,01 (*)
0820010 0820020Ziele angielskie/pieprz angielski Pieprz syczuański
0820030 0820040 0820050 0820060 0820070 0820080 0820990Kminek zwyczajny

Kardamon malabarski

Jagody jałowca

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

Wanilia

Tamarynd

Pozostałe (2)

0830000Przyprawy korowe0,50,02 (*)0,01 (*)
0830010 0830990Cynamon Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 0840020 0840030 0840040 0840990Lukrecja

Imbir lekarski (10)

Kurkuma

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,5

0,5

0,5

0,5

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0850000Przyprawy pączkowe0,50,02 (*)0,01 (*)
0850010 0850020 0850990Goździki Kapary Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,50,02 (*)0,01 (*)
0860010 0860990Szafran Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,50,02 (*)0,01 (*)
0870010 0870990Kwiat muszkatołowy Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)
0900010 0900020 0900030 0900990Korzenie buraka cukrowego Trzcina cukrowa Cykoria podróżnik, korzenie Pozostałe (2)1 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,01 (*)
1011000a) świń0,05 (*)
1011010 1011020 1011030 1011040 1011050 1011990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1012000b) bydła
1012010 1012020 1012030 1012040 1012050 1012990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1013000c) owiec
1013010 1013020 1013030 1013040 1013050 1013990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1014000d) kóz
1014010 1014020 1014030 1014040 1014050 1014990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,08

0,05 (*)

0,06

0,4

0,05 (*)

0,05 (*)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1015000e) koniowatych0,05 (*)
1015010 1015020 1015030 1015040 1015050 1015990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,02

0,08

0,08

0,08

0,01 (*)

1016000f) drobiu0,05 (*)0,01 (*)
1016010 1016020 1016030 1016040 1016050 1016990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,05 (*)
1017010 1017020 1017030 1017040 1017050 1017990Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Pozostałe (2)

0,01 (*) 0,02 0,08 0,08 0,08

0,01 (*)

1020000Mleko0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020010 1020020 1020030 1020040 1020990Bydło Owce Kozy Konie Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010 1030020 1030030 1030040 1030990Kury Kaczki Gęsi

Przepiórki Pozostałe (2)

1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."
3)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje, zachowując porządek alfabetyczny: "Pasteuria nishizawae Pn1" oraz "talk E553B".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for abamectin in citrus fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości abamektyny w owocach cytrusowych). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5254.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for acibenzolar-S-methyl in aubergines and cucurbits with edible and inedible peel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości acibenzolaru-s-metylu w oberżynach i dyniowatych z jadalną i niejadalną skórką). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5256.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for clopyralid in spring/green/Welsh onions and leeks" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości klopyralidu w dymce/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatce oraz porach). Dziennik EFSA 2018; 16(1):5149.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for emamectin in leafy brassica and beans and peas with pods" [Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości emamektyny w kapustnych liściowych, fasoli i grochu (w strąkach)]. Dziennik EFSA 2018; 16(4):5255.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fenhexamid in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fenheksamidu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2018; 16(1):5158.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fenpyrazamine in lettuces, salad plants, spinaches and similar leaves" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fenpyrazaminy w sałacie, warzywach sałatowych oraz szpinaku i podobnych liściach). Dziennik EFSA 2018; 16(3):5231.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for fluazifop-P in tomato" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fluazyfopu-P w pomidorach). Dziennik EFSA 2018; 16(4):5253.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for isofetamid in tomatoes, peppers, aubergines, okra and cucurbits with edible peel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości izofetamidu w pomidorach, papryce, oberżynach, piżmianie jadalnym i dyniowatych z jadalną skórką). Dziennik EFSA 2018; 16(5):5264.

"Reasoned opinion on the Modification of the existing maximum residue levels for tebuconazole in olives, rice, herbs and herbal infusions (dried)" [Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości tebukonazolu w oliwkach, ryżu siewnym, ziołach i naparach ziołowych (suszonych)]. Dziennik EFSA 2018; 16(5):5257.

3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
4 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Pasteuria nishizawae Pn1" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Pasteuria nishizawae Pn1). Dziennik EFSA 2018; 16(2):5159.
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/691 z dnia 7 maja 2018 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej talk E553B, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 117 z 8.5.2018, s. 6).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.