Rozporządzenie 2018/685 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, piwa, fluopyramu, fluksapyroksadu, hydrazydu kwasu maleinowego, nasion gorczycy w proszku i teflutryny w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.121.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 maja 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/685
z dnia 3 maja 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości abamektyny, piwa, fluopyramu, fluksapyroksadu, hydrazydu kwasu maleinowego, nasion gorczycy w proszku i teflutryny w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) abamektyny i hydrazydu kwasu maleinowego określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fluopyramu, fluksapyroksadu i teflutryny określono w części A załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku piwa i nasion gorczycy w proszku nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną abamektyna na powierzchni bananów złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku fluopyramu wniosek taki złożono w odniesieniu do portulaki pospolitej. W przypadku fluksapyroksadu wniosek taki złożono w odniesieniu do "tropikalnych warzyw korzeniowych i bulwiastych", "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego", dymki, "kapustnych kwitnących", brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, "sałat i warzyw sałatowych", "szpinaku i podobnych liści", cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej, "ziół, kwiatów jadalnych", karczochów zwyczajnych, porów, "naparów ziołowych z korzeni", "przypraw korzeniowych lub kłączowych" i cykorii podróżnik (korzenie). W przypadku teflutryny wniosek taki złożono w odniesieniu do marchwi.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania fluksapyroksadu na powierzchni owoców cytrusowych. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Brazylii skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania fluksapyroksadu na powierzchni owoców cytrusowych przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa ustalenia nowego NDP w odniesieniu do całej grupy. Jednakże zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy ustanowić NDP dla grejpfrutów odpowiadający obecnemu NDP dla pomarańczy. Należy zatem utrzymać obecne NDP w odniesieniu do owoców cytrusowych z wyjątkiem grejpfrutów, dla których NDP należy podwyższyć do 0,3 mg/kg.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na te substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(9) W odniesieniu do hydrazydu kwasu maleinowego Urząd przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej tej substancji czynnej 3 . W ramach tych wniosków Urząd zalecił podwyższenie NDP w odniesieniu do ziemniaków, czosnku, szalotki i mleka.

(10) Piwo i nasiona gorczycy w proszku zostały zatwierdzone jako substancje podstawowe odpowiednio rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2090 4  i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2066 5 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tych substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 maja 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące abamektyny i hydrazydu kwasu maleinowego otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a, wyrażona jako awermektyna B1a) (F) (R)
(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,2 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,015 (+)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały0,02 (+)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,02 (+)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,01 (*)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (*)
0120110Orzechy włoskie0,02 (+)
0120990Pozostałe0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,03 (+)
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,02 (+)
0140020Czereśnie0,01 (*)
0140030Brzoskwinie0,02 (+)
0140040Śliwki0,01 (*) (+)
0140990Pozostałe0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,01 (*) (+)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,15 (+)
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny0,08 (+)
0153020Jeżyny popielice0,01 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,08 (+)
0153990Pozostałe0,01 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)(+)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)(+)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,02
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,03 (+)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki(+)60
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,2 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki(+)0,2 (*)
0213020Marchew30
0213030Seler zwyczajny0,2 (*)
0213040Chrzan pospolity0,2 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,2 (*)
0213060Pasternak30
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,2 (*)
0213080Rzodkiew0,2 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,2 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,2 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,2 (*)
0213990Pozostałe0,2 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek(+)40
0220020Cebula(+)15
0220030Szalotka(+)30
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka(+)0,2 (*)
0220990Pozostałe0,2 (*)
0230000Warzywa owocowe0,2 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,09 (+)
0231020Papryka roczna0,07 (+)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,09 (+)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,04
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)
0233010Melony(+)
0233020Dynie olbrzymie(+)
0233030Arbuzy(+)
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,2 (*)
0241000a) kapustne kwitnące0,01 (*)
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste0,01 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai0,05
0243020Jarmuż0,01 (*)
0243990Pozostałe0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,2 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna2 (+)
0251020Sałaty0,09 (+)
0251030Endywia o liściach szerokich0,1 (+)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,015 (+)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)2 (+)
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*) (+)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula2 (+)
0256020Szczypiorek2 (+)
0256030Liście selera0,09 (+)
0256040Pietruszka - nać2 (+)
0256050Szałwia lekarska2 (+)
0256060Rozmaryn lekarski2 (+)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek2 (+)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne2 (+)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny2 (+)
0256100Estragon2 (+)
0256990Pozostałe0,02 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,2 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,03
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,03
0260040Groch (bez strąków)0,01 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,2 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler0,05
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)
0270060Pory0,01 (*) (+)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,2 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,2 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,2 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,5 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,2 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,5 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,10,5 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,5 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,5 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,5 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,5 (*)
0840020Imbir0,05 (*)0,5 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,5 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)0,5 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,5 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,5 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,5 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,2 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń0,01 (*)
1011010Mięśnie0,05
1011020Tkanka tłuszczowa0,1
1011030Wątroba0,1
1011040Nerka1,5
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)
1011990Pozostałe0,02 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)0,1
1012020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)0,1
1012030Wątroba0,020,1
1012040Nerka0,01 (*)2
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,02 (*)
1012990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,020,1
1013020Tkanka tłuszczowa0,050,1
1013030Wątroba0,0250,1
1013040Nerka0,022
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,02 (*)
1013990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)0,1
1014020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)0,1
1014030Wątroba0,020,1
1014040Nerka0,01 (*)2
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,02 (*)
1014990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,1
1015020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)0,1
1015030Wątroba0,020,1
1015040Nerka0,01 (*)2
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,02 (*)
1015990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie0,05
1016020Tkanka tłuszczowa0,1
1016030Wątroba0,02
1016040Nerka0,02 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (*)
1016990Pozostałe0,02 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,1
1017020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)0,1
1017030Wątroba0,020,1
1017040Nerka0,01 (*)2
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,020,02 (*)
1017990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,07
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,1
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,05 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,05 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,05 (*)
(*) Granica oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach.

Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a, wyrażona jako awermektyna B1a) (F) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Abamektyna - kod 1000000, oprócz 1040000: awermektyna B1a

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110000 Owoce cytrusowe

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0110990 Pozostałe

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010Migdały
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120110Orzechy włoskie
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010Morele
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0153010Jeżyny
0153030Maliny (czerwone i żółte)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0163040Papaja
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000a) ziemniaki
0213080Rzodkiew
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010Pomidory
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251060 Rokietta siewna/rukola
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256030 Liście selera
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0270060 Pory
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Hydrazyd kwasu maleinowego
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
2)
w załączniku III część A kolumny dotyczące fluopyramu, fluksapyroksadu i teflutryny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których

odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Fluopyram (R)FluksapyroksadTeflutryna (F)
(1)(2)(3)(4)(5)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty0,30,05
0110020Pomarańcze0,30,01 (*)
0110030Cytryny0,01 (*)0,05
0110040Limy/limonki0,01 (*)0,05
0110050Mandarynki0,01 (*)0,05
0110990Pozostałe0,01 (*)0,05
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,040,05
0120010Migdały0,05
0120020Orzechy brazylijskie0,05
0120030Orzechy nerkowca0,05
0120040Kasztany jadalne0,05
0120050Orzechy kokosowe0,04
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,05
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,05
0120080Orzechy pekan0,05
0120090Orzeszki piniowe0,05
0120100Orzeszki pistacjowe0,05
0120110Orzechy włoskie0,05
0120990Pozostałe0,05
0130000Owoce ziarnkowe0,90,05
0130010Jabłka0,6
0130020Gruszki0,5
0130030Pigwy0,5
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,5
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele1,510,05
0140020Czereśnie1,530,2
0140030Brzoskwinie1,51,50,05
0140040Śliwki0,51,50,05
0140990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,2
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,05
0151000a) winogrona1,53
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki24
0153000c) owoce leśne30,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody3
0154010Borówki amerykańskie7
0154020Żurawiny0,01 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)
0154050Róża dzika0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny0,01 (*)
0154990Pozostałe0,01 (*)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)0,05
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)0,01 (*)0,05
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163020Banany0,830,05
0163030Mango0,01 (*)0,50,05
0163040Papaja0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,05
0163990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,05
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,10,10,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,10,10,05
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,3
0213010Buraki0,30,08
0213020Marchew0,40,08
0213030Seler zwyczajny0,30,08
0213040Chrzan pospolity0,30,05
0213050Słonecznik bulwiasty0,30,05
0213060Pasternak0,30,05
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,30,05
0213080Rzodkiew0,30,1
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,30,05
0213100Brukiew/Karpiel0,30,08
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,30,08
0213990Pozostałe0,30,05
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,10,10,07
0220020Cebula0,10,10,07
0220030Szalotka0,10,10,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka20,60,05
0220990Pozostałe0,10,10,05
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate0,60,05
0231010Pomidory0,9
0231020Papryka roczna2
0231030Oberżyny/Bakłażany0,9
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,50,20,05
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,40,15
0233010Melony0,02
0233020Dynie olbrzymie0,05
0233030Arbuzy0,02
0233990Pozostałe0,05
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,150,05
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,05
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,05
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły0,32
0241020Kalafiory0,20,15
0241990Pozostałe0,20,15
0242000b) kapustne głowiaste0,3
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,3
0242020Kapusta głowiasta0,4
0242990Pozostałe0,07
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai0,74
0243020Jarmuż0,10,07
0243990Pozostałe0,10,07
0244000d) kalarepa0,10,07
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,05
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe4
0251010Roszpunka warzywna15
0251020Sałaty15
0251030Endywia o liściach szerokich1,5
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy15
0251050Gorczycznik wiosenny15
0251060Rokietta siewna/rukola15
0251070Gorczyca sarepska15
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)15
0251990Pozostałe15
0252000b) szpinak i podobne liście3
0252010Szpinak0,2
0252020Portulaka pospolita20
0252030Boćwina0,2
0252990Pozostałe0,2
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,03
0254000d) rukiew wodna0,10,03
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,36
0256000f) zioła, kwiaty jadalne83
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,05
0260010Fasola (w strąkach)12
0260020Fasola (bez strąków)0,20,09
0260030Groch (w strąkach)1,52
0260040Groch (bez strąków)0,20,09
0260050Soczewica0,20,01 (*)
0260990Pozostałe0,90,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,05
0270010Szparagi0,01 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)9
0270030Seler0,01 (*)9
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)9
0270050Karczochy zwyczajne0,50,3
0270060Pory0,70,6
0270070Rabarbar0,01 (*)9
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,05
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,05
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,40,05
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,4
0300030Groch0,4
0300040Łubin biały0,3
0300990Pozostałe0,3
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,30,9
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,030,01 (*)
0401030Nasiona maku0,30,9
0401040Ziarna sezamu0,30,9
0401050Ziarna słonecznika0,30,8
0401060Ziarna rzepaku10,9
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,20,15
0401080Nasiona gorczycy0,30,9
0401090Nasiona bawełny0,02 (*)0,3
0401100Nasiona dyni0,30,9
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,30,9
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,30,9
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,30,9
0401140Nasiona konopi siewnych0,30,9
0401150Rącznik pospolity0,30,9
0401990Pozostałe0,02 (*)0,9
0402000Owoce oleiste0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)
0402020Nasiona palm olejowych0,01 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,8
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,8
0402990Pozostałe0,01 (*)
0500000ZBOŻA0,05
0500010Jęczmień0,22
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,20,01 (*)
0500030Kukurydza0,020,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,22
0500060Ryż siewny0,01 (*)5
0500070Żyto zwyczajne0,80,4
0500080Sorgo japońskie1,50,7
0500090Pszenica zwyczajna0,80,4
0500990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,05 (*)0,01 (*)0,05
0620000Ziarna kawy0,05 (*)0,01 (*)0,05
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,10,01 (*)0,05
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół0,10,01 (*)0,05
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni2,520,7
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)0,01 (*)0,05
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,01 (*)0,05
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,01 (*)0,05
0700000CHMIEL30,01 (*)0,05
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,01 (*)0,05
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,01 (*)0,05
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,01 (*)0,05
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,30,30,7
0840020Imbir0,30,30,7
0840030Kurkuma0,30,30,7
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,30,30,7
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,01 (*)0,05
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,01 (*)0,05
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,01 (*)0,05
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Korzenie buraka cukrowego0,10,150,07
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)30,05
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,10,30,07
0900990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,05
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO -ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,80,02
1011020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1011030Wątroba50,1
1011040Nerka0,80,1
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1011990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,80,02
1012020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1012030Wątroba50,1
1012040Nerka0,80,1
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1012990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,80,02
1013020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1013030Wątroba50,1
1013040Nerka0,80,1
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1013990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,80,02
1014020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1014030Wątroba50,1
1014040Nerka0,80,1
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1014990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,80,02
1015020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1015030Wątroba0,70,1
1015040Nerka0,70,1
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1015990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,50,02
1016020Tkanka tłuszczowa0,20,05
1016030Wątroba20,02
1016040Nerka20,02
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)20,02
1016990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,80,02
1017020Tkanka tłuszczowa0,50,2
1017030Wątroba0,70,1
1017040Nerka0,70,1
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,1
1017990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,60,02
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie10,02
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fluopyram (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fluopyram - kod 1000000 oprócz 1040000: suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Fluksapyroksad
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Teflutryna (F)
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
3)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje, zachowując porządek alfabetyczny: "piwo" i "nasiona gorczycy w proszku".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for abamectin in bananas" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości abamektyny w bananach). Dziennik EFSA 2017; 15(10):4987 [24 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for fluopyram in purslanes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości fluopyramu w portulace pospolitej). Dziennik EFSA 2017; 15(9):4984 [22 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluxapyroxad in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017; 15(9):4975 [30 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for tefluthrin in carrots" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości teflutryny w marchwi). Dziennik EFSA 2017; 15(10):5016 [21 s.].

3 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance maleic hydrazide" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej hydrazydu kwasu maleinowego). Dziennik EFSA 2016; 14(6):4492 [22 s.].
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2090 z dnia 14 listopada 2017 r. w sprawie zatwierdzenia piwa jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 297 z 15.11.2017, s. 22).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2066 z dnia 13 listopada 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej nasiona gorczycy w proszku jako substancji podstawowej zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 295 z 14.11.2017, s. 43).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.