Rozporządzenie 2018/70 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.12.24

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 stycznia 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/70
z dnia 16 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, chloropiryfosu metylowego, cyprokonazolu, difenokonazolu, fluazynamu, flutriafolu, proheksadionu i chlorku sodu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP chloropiryfosu metylowego określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu określono w części A załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. W przypadku chlorku sodu nie określono NDP i nie ujęto tej substancji w załączniku IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną ametoktradynę na powierzchni "ziół i kwiatów jadalnych" złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku chloropiryfosu metylowego wniosek taki złożono w odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatów/jabłek granatu. W przypadku cyprokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do nasion ogórecznika lekarskiego. W przypadku difenokonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, truskawek, kapustnych głowiastych, "sałat i warzyw sałatowych", boćwiny, "ziół i kwiatów jadalnych", karczochów hiszpańskich, selera, pora, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, jęczmienia i "przypraw korzeniowych lub kłączowych". W przypadku fluazynamu wniosek taki złożono w odniesieniu do cebuli, szalotki i czosnku. W przypadku proheksadionu wniosek taki złożono w odniesieniu do śliwek.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania flutriafolu na powierzchni chmielu. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W przypadku cyprokonazolu Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla ziaren rzepaku i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 3 . Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w zakresie ekstrapolacji NDP należy ustanowić NDP dla nasion ogórecznika lekarskiego na takim samym poziomie co NDP dla ziaren rzepaku.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych odnośnych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(9) Chlorek sodu zatwierdzono jako substancję podstawową rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/1529 4 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tej substancji prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące chloropiryfosu metylowego, fluazynamu, flutriafolu i proheksadionu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Chloropiryfos metylowy (F)Fluazynam (F)FlutriafolProheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110010Grejpfruty0,05 (*)
0110020Pomarańcze0,5
0110030Cytryny0,3
0110040Limy/limonki0,05 (*)
0110050Mandarynki1
0110990Pozostałe0,05 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,50,4 (+)0,1
0130010Jabłka0,3 (+)
0130020Gruszki0,3 (+)
0130030Pigwy0,01 (*)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej(**)0,01 (*)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego(**)0,01 (*)
0130990Pozostałe0,01 (*)
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)
0140010Morele0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0140020Czereśnie0,05 (*)10,4
0140030Brzoskwinie0,50,60,01 (*)
0140040Śliwki0,05 (*)0,40,05
0140990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,20,01 (*)
0151010Winogrona stołowe0,01 (*) (+)0,8
0151020Winogrona do produkcji wina3 (+)1,5 (+)
0152000b) truskawki0,50,01 (*)1,50,15
0153000c) owoce leśne0,05 (*)0,01 (*) (+)0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie3
0154020Żurawiny0,01 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)
0154050Róża dzika(**)0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)(**)0,01 (*)
0154070Głóg włoski(**)0,01 (*)
0154080Bez czarny(**)0,01 (*)
0154990Pozostałe0,01 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle0,05 (*)
0161020Figi0,05 (*)
0161030Oliwki stołowe0,05 (*)
0161040Kumkwat0,05 (*)
0161050Karambola(**)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia(**)
0161070Czapetka kuminowa(**)
0161990Pozostałe0,05 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,05 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska(**)
0162050Caimito(**)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej(**)
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,05 (*)0,01 (*)
0163020Banany0,05 (*)0,3
0163030Mango0,05 (*)0,01 (*)
0163040Papaja0,05 (*)0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,30,01 (*)
0163060Czerymoja(**)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla(**)0,01 (*)
0163080Ananasy0,05 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca(**)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego(**)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany(**)0,01 (*)
0163990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,020,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy(**)
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)
0213010Buraki0,06 (+)
0213020Marchew0,01 (*)
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)
0213060Pasternak0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)
0213080Rzodkiew0,01 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,06
0220020Cebula0,06
0220030Szalotka0,06
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,01 (*)
0220990Pozostałe0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) rośliny psiankowate0,5
0231010Pomidory0,30,8
0231020Papryka roczna0,01 (*)1
0231030Oberżyny/Bakłażany0,01 (*)0,01 (*)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,05 (*)0,01 (*)0,15
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)0,01 (*)
0233010Melony0,2 (+)
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)
0233030Arbuzy0,2 (+)
0233990Pozostałe0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna0,01 (*)
0251020Sałaty1,5
0251030Endywia o liściach szerokich0,01 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny(**)0,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska(**)0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,01 (*)
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak(**)
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki(**)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)0,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska(**)
0256060Rozmaryn lekarski(**)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek(**)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne(**)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny(**)
0256100Estragon(**)
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa(**)
0270090Rdzenie palmowe(**)
0270990Pozostałe
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne(**)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300010Fasola(+)
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02 (*)0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,150,9
0401030Nasiona maku0,02 (*)0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,02 (*)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (*)0,01 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,50,01 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,40,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,50,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,50,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,02 (*)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego(**)0,02 (*)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego(**)0,02 (*)0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego(**)0,50,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (*)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity(**)0,02 (*)0,01 (*)
0401990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,02 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych(**)
0402030Owoce palm olejowych(**)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe(**)
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA30,02 (*)
0500010Jęczmień0,150,1
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,02 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)0,1
0500060Ryż siewny1,5 (+)0,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,150,1
0500080Sorgo japońskie1,50,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,150,1
0500990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)
0610000Herbaty0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy(**)0,1 (*)0,15
0630000Napary ziołowe z(**)0,05 (*)
0631000a) kwiatów(**)0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski(**)
0631020Ketmia szczawiowa(**)
0631030Róża(**)
0631040Jaśmin(**)
0631050Lipa(**)
0631990Pozostałe(**)
0632000b) liści i ziół(**)0,1 (*)
0632010Truskawka(**)
0632020Aspalat prosty(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)
0632990Pozostałe(**)
0633000c) korzeni(**)3 (+)
0633010Kozłek lekarski(**)
0633020Żeń-szeń(**)
0633990Pozostałe(**)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny(**)0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe(**)0,1 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański(**)0,1 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,1 (*)0,1 (*)200,01 (*)
0800000PRZYPRAWY(**)
0810000Przyprawy nasienne(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż(**)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin(**)
0810030Seler(**)
0810040Kolendra siewna(**)
0810050Kmin rzymski(**)
0810060Koper ogrodowy(**)
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)
0810090Gałka muszkatołowa(**)
0810990Pozostałe(**)
0820000Przyprawy owocowe(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski(**)
0820020Pieprz syczuański(**)
0820030Kminek zwyczajny(**)
0820040Kardamon malabarski(**)
0820050Jagody jałowca(**)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)(**)
0820070Wanilia(**)
0820080Tamarynd(**)
0820990Pozostałe(**)
0830000Przyprawy korowe(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon(**)
0830990Pozostałe(**)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(**)
0840010Lukrecja(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840030Kurkuma(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(**)(+)(+)(+)
0840990Pozostałe(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki(**)
0850020Kapary(**)
0850990Pozostałe(**)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran(**)
0860990Pozostałe(**)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona(**)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy(**)
0870990Pozostałe(**)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE(**)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego(**)0,06
0900020Trzcina cukrowa(**)0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie(**)0,01 (*)
0900990Pozostałe(**)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)
1011020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1011030Wątroba0,1 (+)
1011040Nerka0,01 (*)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)
1012020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1012030Wątroba0,3 (+)
1012040Nerka0,01 (*)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)
1013020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1013030Wątroba0,3 (+)
1013040Nerka0,01 (*)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)
1014020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1014030Wątroba0,3 (+)
1014040Nerka0,01 (*)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) koniowatych(**)
1015010Mięśnie(**)0,01 (*)
1015020Tkanka tłuszczowa(**)0,01 (*)
1015030Wątroba(**)0,3 (+)
1015040Nerka(**)0,01 (*)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(**)0,01 (*)
1015990Pozostałe(**)0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,01 (*)
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1016030Wątroba0,03
1016040Nerka0,03
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,03
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych(**)
1017010Mięśnie(**)0,01 (*)
1017020Tkanka tłuszczowa(**)0,01 (*)
1017030Wątroba(**)0,3 (+)
1017040Nerka(**)0,01 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)(**)0,01 (*)
1017990Pozostałe(**)0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele(**)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady(**)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe(**)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe(**)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Fluazynam (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0300010 Fasola
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Flutriafol
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju pozostałości w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe
0151020 Winogrona do produkcji wina
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213010 Buraki
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0500060 Ryż siewny
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012030 Wątroba
1013030 Wątroba
1014030 Wątroba
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1015030 Wątroba
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu przeżuwaczy i warunków przechowywania próbek z badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1017030 Wątroba
Proheksadion (proheksadion (kwas) i jego sole wyrażone jako proheksadion wapnia)
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A kolumny dotyczące ametoktradyny, cyprokonazolu i difenokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Ametoktradyna (R)Cyprokonazol (F)Difenokonazol
(1)(2)(3)(4)(5)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)0,05 (*)0,6
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,10,8
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)
0140010Morele0,10,7
0140020Czereśnie0,10,3
0140030Brzoskwinie0,10,5
0140040Śliwki0,05 (*)0,5
0140990Pozostałe0,05 (*)0,1
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona60,23
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,01 (*)0,05 (*)0,5
0153000c) owoce leśne0,01 (*)0,05 (*)
0153010Jeżyny1,5
0153020Jeżyny popielice0,1
0153030Maliny (czerwone i żółte)1,5
0153990Pozostałe0,1
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)0,05 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,1
0154020Żurawiny0,1
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,2
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,1
0154050Róża dzika0,1
0154060Morwy (czarne i białe)0,1
0154070Głóg włoski0,8
0154080Bez czarny0,1
0154990Pozostałe0,1
0160000Owoce różne z0,01 (*)0,05 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,1
0161020Figi0,1
0161030Oliwki stołowe2
0161040Kumkwat0,6
0161050Karambola0,1
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,8
0161070Czapetka kuminowa0,1
0161990Pozostałe0,1
0162000b) niejadalną skórką, małe0,1
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,6
0163020Banany0,1
0163030Mango0,1
0163040Papaja0,2
0163050Granaty/Jabłka granatu0,1
0163060Czerymoja0,1
0163070Gujawa/Gruszla0,1
0163080Ananasy0,1
0163090Owoce chlebowca0,1
0163100Owoce duriana właściwego0,1
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,1
0163990Pozostałe0,1
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)
0211000a) ziemniaki0,050,1
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,050,1
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,01 (*)
0213010Buraki0,4
0213020Marchew0,4
0213030Seler zwyczajny2
0213040Chrzan pospolity0,4
0213050Słonecznik bulwiasty0,4
0213060Pasternak0,4
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,4
0213080Rzodkiew0,4
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,4
0213100Brukiew/Karpiel0,4
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,4
0213990Pozostałe0,4
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)
0220010Czosnek1,50,5
0220020Cebula1,50,5
0220030Szalotka1,50,5
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka59
0220990Pozostałe0,01 (*)0,5
0230000Warzywa owocowe0,05 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory22
0231020Papryka roczna20,8
0231030Oberżyny/Bakłażany1,50,6
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra1,50,05 (*)
0231990Pozostałe1,50,05 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki2
0232020Korniszony3
0232030Cukinie3
0232990Pozostałe3
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką30,2
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,05 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,05 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,05 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły61
0241020Kalafiory0,01 (*)0,2
0241990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)
0242000b) kapustne głowiaste0,3
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta15
0242990Pozostałe0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe2
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai60
0243020Jarmuż0,01 (*)
0243990Pozostałe0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,01 (*)0,05 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna5057
0251020Sałaty400,05 (*)4
0251030Endywia o liściach szerokich400,05 (*)0,8
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy400,05 (*)4
0251050Gorczycznik wiosenny400,05 (*)4
0251060Rokietta siewna/rukola400,05 (*)2
0251070Gorczyca sarepska400,05 (*)4
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)400,05 (*)4
0251990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)4
0252000b) szpinak i podobne liście600,05 (*)
0252010Szpinak2
0252020Portulaka pospolita2
0252030Boćwina4
0252990Pozostałe0,05 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,05 (*)0,5
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)0,05 (*)0,08
0256000f) zioła, kwiaty jadalne200,05 (*)
0256010Trybula10
0256020Szczypiorek4
0256030Liście selera10
0256040Pietruszka - nać10
0256050Szałwia lekarska4
0256060Rozmaryn lekarski4
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek4
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne10
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny4
0256100Estragon4
0256990Pozostałe4
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,05 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1
0260020Fasola (bez strąków)1
0260030Groch (w strąkach)1
0260040Groch (bez strąków)1
0260050Soczewica0,05 (*)
0260990Pozostałe0,05 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)0,10,05 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)0,05 (*)7
0270030Seler200,27
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski200,05 (*)5
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)0,11
0270060Pory50,05 (*)0,6
0270070Rabarbar0,01 (*)0,05 (*)0,5
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,08
0300010Fasola0,06
0300020Soczewica0,06
0300030Groch0,1
0300040Łubin biały0,06
0300990Pozostałe0,06
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,05 (*)0,2
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,05 (*)0,05 (*)
0401030Nasiona maku0,40,05 (*)
0401040Ziarna sezamu0,05 (*)0,05 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (*)0,05 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,40,5
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,070,1
0401080Nasiona gorczycy0,40,2
0401090Nasiona bawełny0,05 (*)0,05 (*)
0401100Nasiona dyni0,05 (*)0,05 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,05 (*)0,05 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,40,05 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,40,05 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,05 (*)0,05 (*)
0401150Rącznik pospolity0,05 (*)0,05 (*)
0401990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)
0402000Owoce oleiste0,05 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy2
0402020Nasiona palm olejowych0,05 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,05 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,05 (*)
0402990Pozostałe0,05 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień0,20,3
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,10,05 (*)
0500030Kukurydza0,10,05 (*)
0500040Proso zwyczajne0,10,05 (*)
0500050Owies zwyczajny0,20,05 (*)
0500060Ryż siewny0,13
0500070Żyto zwyczajne0,10,1
0500080Sorgo japońskie0,10,05 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,10,1
0500990Pozostałe0,10,05 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,01 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,10,05 (*)
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)20
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL1000,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,01 (*)0,05 (*)0,3
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,01 (*)0,05 (*)0,3
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,01 (*)0,05 (*)0,3
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,01 (*)0,05 (*)3
0840020Imbir0,01 (*)0,05 (*)3
0840030Kurkuma0,01 (*)0,05 (*)3
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)3
0850000Przyprawy pączkowe0,01 (*)0,05 (*)0,3
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,01 (*)0,05 (*)0,3
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,01 (*)0,05 (*)0,3
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,10,2
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)0,05 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05 (*)0,6
0900990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z0,03 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,05 (*)0,05
1011020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,05
1011030Wątroba0,50,2
1011040Nerka0,50,2
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1011990Pozostałe0,05 (*)0,1
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,05 (*)0,05
1012020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,05
1012030Wątroba0,50,2
1012040Nerka0,50,2
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1012990Pozostałe0,05 (*)0,1
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,05 (*)0,05
1013020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,05
1013030Wątroba0,50,2
1013040Nerka0,50,2
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1013990Pozostałe0,05 (*)0,1
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,05 (*)0,05
1014020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,05
1014030Wątroba0,50,2
1014040Nerka0,50,2
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1014990Pozostałe0,05 (*)0,1
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,05 (*)0,05
1015020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,05
1015030Wątroba0,50,2
1015040Nerka0,50,2
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1015990Pozostałe0,05 (*)0,1
1016000f) drobiu0,05 (*)0,1
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,05 (*)0,1
1017020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0,1
1017030Wątroba0,50,2
1017040Nerka0,50,2
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,50,2
1017990Pozostałe0,05 (*)0,1
1020000Mleko0,03 (*)0,05 (*)0,005 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,03 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,03 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,03 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,03 (*)0,05 (*)0,05 (*)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Ametoktradyna (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a] pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna

(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Cyprokonazol (F)

(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Difenokonazol

(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

b)
w części B kolumna dotycząca chloropiryfosu metylowego otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Chloropiryfos metylowy (F)
(1)(2)(3)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,5
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,5
0154050Róża dzika0,05 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,05 (*)
0154070Głóg włoski0,05 (*)
0154080Bez czarny0,05 (*)
0161050Karambola0,05 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,5
0161070Czapetka kuminowa0,05 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,05 (*)
0162050Caimito0,05 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,05 (*)
0163060Czerymoja0,05 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,05 (*)
0163090Owoce chlebowca0,05 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,05 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,05 (*)
0212040Maranta trzcinowata0,05 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,05 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,05 (*)
0252020Portulaka pospolita0,05 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,05 (*)
0256050Szałwia lekarska0,05 (*)
0256060Rozmaryn lekarski0,05 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,05 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,05 (*)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,05 (*)
0256100Estragon0,05 (*)
0270080Pędy bambusa0,05 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,05 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,05 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,05 (*)
0401150Rącznik pospolity0,05 (*)
0402020Nasiona palm olejowych0,05 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,05 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,1 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski0,2
0631020Ketmia szczawiowa0,1 (*)
0631030Róża0,1 (*)
0631040Jaśmin0,1 (*)
0631050Lipa0,1 (*)
0631990Pozostałe0,1 (*)
0632000b) liści i ziół0,1 (*)
0632010Truskawka0,1 (*)
0632020Aspalat prosty0,1 (*)
0632030Ostrokrzew paragwajski0,1 (*)
0632990Pozostałe0,1 (*)
0633000c) korzeni0,1 (*)
0633010Kozłek lekarski0,1 (*)
0633020Żeń-szeń0,1 (*)
0633990Pozostałe0,1 (*)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne1
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż1
0810020Kminek czarny/Czarny kmin1
0810030Seler1
0810040Kolendra siewna1
0810050Kmin rzymski1
0810060Koper ogrodowy1
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski1
0810080Kozieradka pospolita1
0810090Gałka muszkatołowa1
0810990Pozostałe1
0820000Przyprawy owocowe0,3
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski0,3
0820020Pieprz syczuański0,3
0820030Kminek zwyczajny0,3
0820040Kardamon malabarski0,3
0820050Jagody jałowca0,3
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)0,3
0820070Wanilia0,3
0820080Tamarynd0,3
0820990Pozostałe0,3
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)
0830010Cynamon0,1 (*)
0830990Pozostałe0,1 (*)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja5
0840020Imbir5
0840030Kurkuma5
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe5
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)
0850010Goździki0,1 (*)
0850020Kapary0,1 (*)
0850990Pozostałe0,1 (*)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)
0860010Szafran0,1 (*)
0860990Pozostałe0,1 (*)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy0,1 (*)
0870990Pozostałe0,1 (*)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,05 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,05 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,05 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,05 (*)
0900990Pozostałe0,05 (*)
1015000e) koniowatych0,05 (*)
1015010Mięśnie0,05 (*)
1015020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)
1015030Wątroba0,05 (*)
1015040Nerka0,05 (*)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)
1015990Pozostałe0,05 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,05 (*)
1017010Mięśnie0,05 (*)
1017020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)
1017030Wątroba0,05 (*)
1017040Nerka0,05 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)
1017990Pozostałe0,05 (*)
1030020Kaczki0,01 (*)
1030030Gęsi0,01 (*)
1030040Przepiórki0,01 (*)
1030990Pozostałe0,01 (*)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele
1050000Płazy i gady
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Chloropiryfos metylowy (F)

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

3)
w załączniku IV dodaje się następującą pozycję, zachowując porządek alfabetyczny: "chlorek sodu".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for ametoctradin in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości ametoktradyny w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2017;15(6):4869 [21 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for chlorpyrifos-methyl in kaki/Japanese persimmons and granate apple/pomegranate" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości chloropiryfosu metylowego w owocach szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej i granatach/jabłkach granatu). Dziennik EFSA 2017;15(5):4838 [24 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for difenoconazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości difenokonazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(7):4893 [33 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluazinam in onions, shallots and garlic" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluazynamu w cebuli, szalotce i czosnku). Dziennik EFSA 2017;15(7):4904 [22 s.].

"Reasoned opinion on the setting of import tolerance for flutriafol in hops" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do flutriafolu w chmielu). Dziennik EFSA 2017;15(7):4875 [22 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for prohexadione (considered variant prohexadione-calcium) in plums" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości prohek-sadionu (badaną odmianą był proheksadion wapnia) w śliwkach. Dziennik EFSA 2017;15(6):4837 [20 s.].

3 "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for cyproconazole in rapeseed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP cyprokonazolu w ziarnach rzepaku). Dziennik EFSA 2011;9(5):2187 [30 s.].
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1529 z dnia 7 września 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej chlorek sodu zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 232 z 8.9.2017, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.