Rozporządzenie 2017/1777 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24, Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600, glinowanego węgla aktywnego, dichlorpropu-P, etefonu, etridiazolu, flonikamidu, fluazifopu-P, nadtlenku wodoru, metaldehydu, penkonazolu, spinetoramu, tau-fluwalinatu i Urtica spp. w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.253.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 września 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/1777
z dnia 29 września 2017 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24, Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600, glinowanego węgla aktywnego, dichlorpropu-P, etefonu, etridiazolu, flonikamidu, fluazifopu-P, nadtlenku wodoru, metaldehydu, penkonazolu, spinetoramu, tau-fluwalinatu i Urtica spp. w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dichlorpropu-P, etefonu, flonikamidu, fluazifopu-P i metaldehydu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP penkonazolu określono w załączniku II oraz w części B załącznika III do wspomnianego rozporządzenia. NDP etridiazolu, spinetoramu i tau-fluwalinatu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W przypadku Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24, Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600, glinowanego węgla aktywnego, nadtlenku wodoru i Urtica spp. nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną dichlorprop-P na powierzchni owoców cytrusowych złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3) W przypadku etefonu wniosek taki złożono w odniesieniu do persymony. W przypadku etridiazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do dyniowatych z jadalną skórką. W przypadku flonikamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do moreli, kapusty głowiastej, fasoli i grochu (w strąkach) oraz korzeni buraka cukrowego. W przypadku fluazifopu-P wniosek taki złożono w odniesieniu do marchwi i cukinii. W przypadku metaldehydu wniosek taki złożono w odniesieniu do porów. W przypadku penkonazolu wniosek taki złożono w odniesieniu do winogron. W przypadku spinetoramu wniosek taki złożono w odniesieniu do czereśni, owoców leśnych, "pozostałych drobnych owoców i jagód", "sałat i warzyw sałatowych", "szpinaku i podobnych liści", "ziół, kwiatów jadalnych", porów oraz naparów ziołowych z liści i ziół. W przypadku tau-fluwalinatu wniosek taki złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W uzasadnionej opinii dotyczącej spinetoramu Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania go na powierzchni endywii nie można wykluczyć ryzyka dla konsumentów. Należy zatem utrzymać obecny NDP.

(7) W przypadku flonikamidu Urząd zalecił podwyższenie obecnych NDP w odniesieniu do kilku produktów pochodzenia zwierzęcego w celu dostosowania tych NDP do zamierzonych zastosowań tej substancji czynnej na powierzchni buraka cukrowego.

(8) W odniesieniu do etridiazolu Urząd nie mógł przedstawić wniosków na temat oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem, ponieważ pewne informacje nie są dostępne, a osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz odnotował na posiedzeniu w dniu 29 maja 2015 r., że przedmiotowa substancja nie wytwarza istotnych metabolitów o znacznej toksyczności ani w stopniu prowadzącym do narażenia wyższego niż znikome 3 . W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 należy zatem wyznaczyć wspomniany NDP dla dyniowatych z jadalną skórką na poziomie 0,4 mg/kg, co odzwierciedla dobrą praktykę rolniczą.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych odnośnych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(10) W odniesieniu do Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24 i Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600 Urząd przedstawił wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej tych substancji czynnych 4 . W odniesieniu do wszystkich tych substancji Urząd nie mógł przedstawić wniosków na temat oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem, ponieważ pewne informacje nie są dostępne, a osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Taka dalsza analiza znalazła odzwierciedlenie w odpowiednich sprawozdaniach z przeglądu 5 , w których stwierdzono, że ryzyko, jakie stwarzają dla ludzi metabolity tych substancji, jest znikome. W świetle tych wniosków Komisja uznaje za stosowne włączenie tych substancji do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Glinowany węgiel aktywny, nadtlenek wodoru i Urtica spp. zostały zatwierdzone jako substancje podstawowe odpowiednio rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/428 6 , rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/409 7  i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/419 8 . Nie oczekuje się, aby warunki stosowania tych substancji czynnych prowadziły do obecności w towarach spożywczych lub paszowych pozostałości, które mogłyby stwarzać ryzyko dla konsumentów. Należy zatem włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdza się, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 września 2017 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące dichlorpropu-P, etefonu, flonikamidu, fluazifopu-P, metaldehydu i penkonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Dichlorprop (suma dichlorpropu

(wraz z dichlorpropem-P)

i jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako dichlorprop) (R)

Etefon Flonikamid: suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid (R) Fluazifop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazifopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazifop)Metaldehyd Penkonazol (F)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,05 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,30,05 (*)0,15 (+)0,01 (*)0,05 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0120010Migdały0,1
0120020Orzechy brazylijskie0,1
0120030Orzechy nerkowca0,1
0120040Kasztany jadalne0,1
0120050Orzechy kokosowe0,1
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,2
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej0,1
0120080Orzechy pekan0,1
0120090Orzeszki piniowe0,1
0120100Orzeszki pistacjowe0,1
0120110Orzechy włoskie0,5
0120990Pozostałe0,1
0130000Owoce ziarnkowe0,02 (*)0,30,01 (*)0,2
0130010Jabłka0,8
0130020Gruszki0,05 (*)
0130030Pigwy0,05 (*)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,05 (*)(**)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,05 (*)(**)
0130990Pozostałe0,05 (*)
0140000Owoce pestkowe0,02 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,05 (*)0,30,1
0140020Czereśnie50,4 (+)0,05 (*)
0140030Brzoskwinie0,05 (*)0,40,1
0140040Śliwki0,05 (*)0,3 (+)0,05 (*)
0140990Pozostałe0,05 (*)0,03 (*)0,05 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,02 (*)0,03 (*)
0151000a) winogrona0,01 (*)0,4
0151010Winogrona stołowe1
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000b) truskawki0,05 (*)0,2 (+)0,5
0153000c) owoce leśne0,05 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny0,1
0153020Jeżyny popielice0,05 (*)
0153030Maliny (czerwone i żółte)0,1
0153990Pozostałe0,05 (*)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,1
0154010Borówki amerykańskie200,05 (*)
0154020Żurawiny0,05 (*)0,05 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,05 (*)0,5
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,05 (*)0,05 (*)
0154050Róża dzika0,05 (*)(**)
0154060Morwy (czarne i białe)0,05 (*)(**)
0154070Głóg włoski0,05 (*)(**)
0154080Bez czarny0,05 (*)(**)
0154990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)
0160000Owoce różne z0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,05 (*)
0161020Figi3
0161030Oliwki stołowe7
0161040Kumkwat0,05 (*)
0161050Karambola0,05 (*)(**)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,3(**)
0161070Czapetka kuminowa0,05 (*)(**)
0161990Pozostałe0,05 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,05 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska(**)
0162050Caimito(**)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej(**)
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,05 (*)
0163020Banany0,05 (*)
0163030Mango0,05 (*)
0163040Papaja0,05 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,05 (*)
0163060Czerymoja0,05 (*)(**)
0163070Gujawa/Gruszla0,05 (*)(**)
0163080Ananasy2
0163090Owoce chlebowca0,05 (*)(**)
0163100Owoce duriana właściwego0,05 (*)(**)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,05 (*)(**)
0163990Pozostałe0,05 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0211000a) ziemniaki0,090,150,15 (+)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,03 (*)0,05 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat0,01 (*)
0212030Pochrzyn0,15
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)(**)
0212990Pozostałe0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,03 (*)(+)
0213010Buraki0,50,3
0213020Marchew0,40,3
0213030Seler zwyczajny0,50,3
0213040Chrzan pospolity0,50,3
0213050Słonecznik bulwiasty0,50,3
0213060Pasternak0,50,3
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,50,3
0213080Rzodkiew0,50,3
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,50,3
0213100Brukiew/Karpiel0,50,05 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,50,3
0213990Pozostałe0,50,05 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0220010Czosnek0,3
0220020Cebula0,3
0220030Szalotka0,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,01 (*)
0220990Pozostałe0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,02 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory20,5 (+)0,01 (*)0,15 (+)0,1
0231020Papryka roczna0,05 (*)0,30,01 (*)0,05 (*)0,2
0231030Oberżyny/Bakłażany0,05 (*)0,5 (+)10,15 (+)0,1
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0231990Pozostałe0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,05 (*)0,50,030,05 (*)0,1
0232010Ogórki(+)
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)0,4 (+)0,01 (*)0,05 (*)0,1
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)(+)0,05 (*)
0241000a) kapustne kwitnące0,03 (*)0,4
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste0,4
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,6
0242020Kapusta głowiasta0,5
0242990Pozostałe0,03 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,03 (*)0,4
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa0,03 (*)0,15
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)0,05 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,02 (*)0,03 (*)0,022 (+)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny(**)
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska(**)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście0,02 (*)0,03 (*)0,022 (+)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita(**)
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)(**)
0254000d) rukiew wodna0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)60,022
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska(**)
0256060Rozmaryn lekarski(**)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek(**)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne(**)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny(**)
0256100Estragon(**)
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,02 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1,51,50,4
0260020Fasola (bez strąków)0,03 (*)0,01 (*)0,3
0260030Groch (w strąkach)1,51,50,4
0260040Groch (bez strąków)0,71,50,3
0260050Soczewica0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0260990Pozostałe0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,30,05 (*)0,05 (*)
0270030Seler0,30,05 (*)0,05 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,30,05 (*)0,05 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,90,07 (+)0,2
0270060Pory0,01 (*)1,50,05 (*)
0270070Rabarbar0,30,05 (*)0,05 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,05 (*)(**)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,05 (*)(**)
0270990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,05 (*)(**)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)40,20,05 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02 (*)0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,1 (*)0,06 (*)90,6
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,1 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0401030Nasiona maku0,1 (*)0,06 (*)90,6
0401040Ziarna sezamu0,1 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,6
0401050Ziarna słonecznika0,1 (*)0,06 (*)0,10,6
0401060Ziarna rzepaku0,1 (*)0,06 (*)90,6
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,1 (*)0,06 (*)150,6
0401080Nasiona gorczycy0,1 (*)0,06 (*)40,6
0401090Nasiona bawełny60,20,01 (*)0,6
0401100Nasiona dyni0,1 (*)0,06 (*)50,6
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,1 (*)0,06 (*)90,6(**)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,1 (*)0,06 (*)40,6(**)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,1 (*)0,06 (*)90,6(**)
0401140Nasiona konopi siewnych0,1 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,6
0401150Rącznik pospolity0,1 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)(**)
0401990Pozostałe0,1 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0402000Owoce oleiste0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy10
0402020Nasiona palm olejowych0,05 (*)(**)
0402030Owoce palm olejowych0,05 (*)(**)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,05 (*)(**)
0402990Pozostałe0,05 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0500010Jęczmień0,110,4
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0500030Kukurydza0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0500040Proso zwyczajne0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0500050Owies zwyczajny0,10,05 (*)0,4
0500060Ryż siewny0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,112 (+)
0500080Sorgo japońskie0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,112 (+)
0500990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)0,1
0620000Ziarna kawy0,05 (*)(**)
0630000Napary ziołowe z(**)
0631000a) kwiatów0,04 (*) (+)(**)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski(**)
0631020Ketmia szczawiowa(**)
0631030Róża(**)
0631040Jaśmin(**)
0631050Lipa(**)
0631990Pozostałe(**)
0632000b) liści i ziół0,04 (*) (+)(**)
0632010Truskawka(**)
0632020Aspalat prosty(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)
0632990Pozostałe(**)
0633000c) korzeni4 (+)(**)
0633010Kozłek lekarski(**)
0633020Żeń-szeń(**)
0633990Pozostałe(**)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,05 (*)(**)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)(**)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,05 (*)(**)
0700000CHMIEL0,1 (*)0,1 (*)3 (+)0,05 (*) (+)0,1 (*)0,5
0800000PRZYPRAWY(**)
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,03 (*) (+)0,1 (*)(**)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż(**)
0810020Kminek czarny/Czarny kmin(**)
0810030Seler(**)
0810040Kolendra siewna(**)
0810050Kmin rzymski(**)
0810060Koper ogrodowy(**)
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)
0810090Gałka muszkatołowa(**)
0810990Pozostałe(**)
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,03 (*) (+)0,1 (*)(**)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski(**)
0820020Pieprz syczuański(**)
0820030Kminek zwyczajny(**)
0820040Kardamon malabarski(**)
0820050Jagody jałowca(**)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)(**)
0820070Wanilia(**)
0820080Tamarynd(**)
0820990Pozostałe(**)
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,1 (*)(**)
0830010Cynamon(**)
0830990Pozostałe(**)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(+)(**)
0840010Lukrecja0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)40,1 (*)(**)
0840020Imbir0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)40,1 (*)(**)
0840030Kurkuma0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)40,1 (*)(**)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)(+)(**)
0840990Pozostałe0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)40,1 (*)(**)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,1 (*)(**)
0850010Goździki(**)
0850020Kapary(**)
0850990Pozostałe(**)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,1 (*)(**)
0860010Szafran(**)
0860990Pozostałe(**)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,1 (*)(**)
0870010Kwiat muszkatołowy(**)
0870990Pozostałe(**)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,02 (*)0,05 (*)0,03 (*)0,05 (*)(**)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,5(**)
0900020Trzcina cukrowa0,01 (*)(**)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,01 (*)(**)
0900990Pozostałe0,01 (*)(**)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE(+)
1010000Tkanki z0,01 (*)0,05 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,02 (*) (+)0,05 (*)0,030,02 (+)
1011020Tkanka tłuszczowa0,02 (*) (+)0,05 (*)0,02 (*)0,04 (+)
1011030Wątroba0,05 (*) (+)0,40,030,03 (+)
1011040Nerka0,1 (+)0,40,030,06 (+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,10,40,030,06
1011990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)0,030,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,02 (*) (+)0,05 (*)0,050,02 (+)
1012020Tkanka tłuszczowa0,02 (*) (+)0,05 (*)0,02 (*)0,04 (+)
1012030Wątroba0,06 (+)0,40,050,03 (+)
1012040Nerka0,7 (+)0,40,050,07 (+)
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,40,040,07
1012990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,040,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,02 (*) (+)0,05 (*)0,050,02 (+)
1013020Tkanka tłuszczowa0,02 (*) (+)0,05 (*)0,02 (*)0,04 (+)
1013030Wątroba0,06 (+)0,40,050,03 (+)
1013040Nerka0,7 (+)0,40,050,07 (+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,40,040,07
1013990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,040,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,02 (*) (+)0,05 (*)0,050,02 (+)
1014020Tkanka tłuszczowa0,02 (*) (+)0,05 (*)0,02 (*)0,04 (+)
1014030Wątroba0,06 (+)0,40,050,03 (+)
1014040Nerka0,7 (+)0,40,050,07 (+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,40,040,07
1014990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,040,01 (*)
1015000e) koniowatych(**)
1015010Mięśnie0,02 (*)0,05 (*)0,030,02(**)
1015020Tkanka tłuszczowa0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,04(**)
1015030Wątroba0,060,40,040,03(**)
1015040Nerka0,70,40,040,07(**)
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,40,040,07(**)
1015990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,040,01 (*)(**)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,02 (*)0,05 (*)0,040,02 (+)
1016020Tkanka tłuszczowa0,02 (*)0,05 (*)0,030,02 (+)
1016030Wątroba0,05 (*)0,080,050,04 (+)
1016040Nerka0,05 (*)0,080,02 (*)0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,05 (*)0,080,030,04
1016990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)0,030,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych(**)
1017010Mięśnie0,02 (*)0,05 (*)0,030,02(**)
1017020Tkanka tłuszczowa0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,04(**)
1017030Wątroba0,060,40,040,03(**)
1017040Nerka0,70,40,040,07(**)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,70,40,040,07(**)
1017990Pozostałe0,02 (*)0,05 (*)0,040,01 (*)(**)
1020000Mleko0,01 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,080,01 (*)0,01 (*)
1020010Bydło(+)(+)
1020020Owce(+)(+)
1020030Kozy(+)(+)
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,02 (*)0,05 (*)0,10,02 (+)0,01 (*)0,05 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)(**)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)(**)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)(**)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)(**)
(*)Granica oznaczalności
(**)Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.
(a)Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach.
Dichlorprop (suma dichlorpropu (wraz z dichlorpropem-P) i jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako dichlorprop) (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Dichloprop - kod 1000000, oprócz 1040000: suma dichlorpropu (wraz z dichlorpropem-P) i jego koniugatów, wyrażona jako dichlorprop
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 19 listopada 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
Etefon
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Flonikamid: suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Flonikamid - kod 1000000 oprócz 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020Czereśnie
0140040Śliwki
0231010Pomidory
0231030Oberżyny/Bakłażany
0232030Cukinie
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań hydrolizy w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500070Żyto zwyczajne
0500090Pszenica zwyczajna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0700000CHMIEL
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Fluazifop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazifopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazifop)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0152000b) truskawki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0700000CHMIEL
0810000Przyprawy nasienne
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0840990Pozostałe
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1030000Jaja ptasie
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
Metaldehyd
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że niedostępne jest badanie hydrolizy dotyczące wpływu sterylizacji na rodzaj pozostałości. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000a) ziemniaki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz badanie hydrolizy dotyczące wpływu sterylizacji na rodzaj pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0231010Pomidory
0231030Oberżyny/Bakłażany
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że niedostępne jest badanie hydrolizy dotyczące wpływu sterylizacji na rodzaj pozostałości. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz badanie hydrolizy dotyczące wpływu sterylizacji na rodzaj pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0243020Jarmuż
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że niedostępne jest badanie hydrolizy dotyczące wpływu sterylizacji na rodzaj pozostałości. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0270050Karczochy zwyczajne
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990Pozostałe
1012000b) bydła
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990Pozostałe
1013000c) owiec
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990Pozostałe
1014000d) kóz
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990Pozostałe
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie
1015020Tkanka tłuszczowa
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990Pozostałe
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie
1017020Tkanka tłuszczowa
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990Pozostałe
1020000Mleko
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1050000Płazy i gady
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"
2)
w części A załącznika III kolumny dotyczące etridiazolu, spinetoramu i tau-fluwalinatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)EtridiazolSpinetoram (XDE-175)Tau-fluwalinat (F)
(1)(2)(3)(4)(5)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,05 (*)0,20,4
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,05 (*)0,20,3
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe0,05 (*)
0140010Morele0,20,3
0140020Czereśnie20,5
0140030Brzoskwinie0,30,3
0140040Śliwki0,05 (*)0,3
0140990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,05 (*)0,51
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,10,20,5
0153000c) owoce leśne0,05 (*)10,5
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,05 (*)0,40,5
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05 (*)0,05 (*)
0211000a) ziemniaki0,01 (*)
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02
0213020Marchew0,02
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)
0213040Chrzan pospolity0,01 (*)
0213050Słonecznik bulwiasty0,01 (*)
0213060Pasternak0,01 (*)
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)
0213080Rzodkiew0,01 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,01 (*)
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)
0213990Pozostałe0,01 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,05 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,05 (*)
0220020Cebula0,05 (*)
0220030Szalotka0,05 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,8
0220990Pozostałe0,05 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate0,5
0231010Pomidory0,05 (*)0,1
0231020Papryka roczna0,10,01 (*)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,05 (*)0,15
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,05 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,40,2
0232010Ogórki0,05
0232020Korniszony0,01 (*)
0232030Cukinie0,01 (*)
0232990Pozostałe0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,05 (*)0,05 (*)
0233010Melony0,09
0233020Dynie olbrzymie0,01 (*)
0233030Arbuzy0,01 (*)
0233990Pozostałe0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,05 (*)0,05 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły0,4
0241020Kalafiory0,1
0241990Pozostałe0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,1
0242020Kapusta głowiasta0,2
0242990Pozostałe0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,01 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa0,07
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne0,05 (*)
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,7
0251010Roszpunka warzywna4
0251020Sałaty10
0251030Endywia o liściach szerokich0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy4
0251050Gorczycznik wiosenny4
0251060Rokietta siewna/rukola4
0251070Gorczyca sarepska4
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)4
0251990Pozostałe4
0252000b) szpinak i podobne liście1,50,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,05 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,05 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,05 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne40,01 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,05 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,10,1
0260020Fasola (bez strąków)0,05 (*)0,1
0260030Groch (w strąkach)0,10,5
0260040Groch (bez strąków)0,05 (*)0,5
0260050Soczewica0,05 (*)0,01 (*)
0260990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,05 (*)
0270010Szparagi0,05 (*)0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,05 (*)0,01 (*)
0270030Seler0,05 (*)0,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,05 (*)0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,05 (*)0,8
0270060Pory0,060,1
0270070Rabarbar0,05 (*)0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,05 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,05 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,05 (*)0,05 (*)
0300010Fasola0,01 (*)
0300020Soczewica0,01 (*)
0300030Groch0,02
0300040Łubin biały0,01 (*)
0300990Pozostałe0,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,05 (*)0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,05 (*)0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,05 (*)0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,05 (*)0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (*)0,1
0401060Ziarna rzepaku0,05 (*)0,1
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,05 (*)0,02 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,05 (*)0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,10,1
0401100Nasiona dyni0,05 (*)0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,05 (*)0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,05 (*)0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,05 (*)0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,05 (*)0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,05 (*)0,02 (*)
0401990Pozostałe0,05 (*)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,05 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,05 (*)0,05 (*)
0500010Jęczmień0,5
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)
0500030Kukurydza0,1
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,5
0500060Ryż siewny0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,05
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,05
0500990Pozostałe0,05
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,01 (*)
0610000Herbaty0,1 (*)
0620000Ziarna kawy0,1 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów0,1 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół40
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni0,1 (*)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,1 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)0,1 (*)10
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0840020Imbir0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,1 (*)0,01 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,05 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05 (*)
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)0,05
1011020Tkanka tłuszczowa0,20,3
1011030Wątroba0,01 (*)0,01 (*)
1011040Nerka0,01 (*)0,02
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,3
1011990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,01 (*)0,05
1012020Tkanka tłuszczowa0,20,3
1012030Wątroba0,01 (*)0,01 (*)
1012040Nerka0,01 (*)0,02
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,3
1012990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)0,05
1013020Tkanka tłuszczowa0,20,3
1013030Wątroba0,01 (*)0,01 (*)
1013040Nerka0,01 (*)0,02
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,3
1013990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)0,05
1014020Tkanka tłuszczowa0,20,3
1014030Wątroba0,01 (*)0,01 (*)
1014040Nerka0,01 (*)0,02
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,3
1014990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,05
1015020Tkanka tłuszczowa0,20,3
1015030Wątroba0,01 (*)0,01 (*)
1015040Nerka0,01 (*)0,02
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,3
1015990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)
1016010Mięśnie0,01
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (*)
1016030Wątroba0,01 (*)
1016040Nerka0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,01 (*)
1017010Mięśnie0,01 (*)
1017020Tkanka tłuszczowa0,2
1017030Wątroba0,01 (*)
1017040Nerka0,01 (*)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)
1017990Pozostałe0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności
(a)Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
F = Rozpuszczalny w tłuszczach.
Etridiazol
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Spinetoram (XDE-175)
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Tau-fluwalinat (F)
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
3)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje, zachowując porządek alfabetyczny: "Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24", "Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600", "glinowany węgiel aktywny", "nadtlenek wodoru" i "Urtica spp.".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for dichlorprop-P in citrus fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlorpropu-P w owocach cytrusowych). Dziennik EFSA 2017;15(4):4834 [24 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for ethephon in kaki/Japanese persimmons" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości etefonu w owocach szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej). Dziennik EFSA 2017;15(3):4747 [17 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for etridiazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etridiazolu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(3):4736 [19 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in various commodities" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych towarach). Dziennik EFSA 2017;15(3):4748 [20 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for fluazifop-P in carrots, tomatoes and courgettes"(Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluazifopu-P w marchwi, pomidorach i cukinii). Dziennik EFSA 2017;15(5):4831 [32 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for metaldehyde in leek" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości metaldehydu w porach). Dziennik EFSA 2017;15(3):4740 [15 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for penconazole in grapes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości penkonazolu w winogronach). Dziennik EFSA 2017;15(4):4768 [15 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spinetoram in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2017;15(5):4867 [34 s.].

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for tau-fluvalinate in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP tau-fluwalinatu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2014;12(1):3548 [49 s.].

3 Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej etridiazol (SANCO/13145/2010 Final).
4 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Bacillus amyloliquefaciens strain FZB24" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24). Dziennik EFSA 2016;14(6):4494 [18 s.].

Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Bacillus amyloliquefaciens strain MBI 600 (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600). Dziennik EFSA 2016;14(1):4359 [37 s.].

5 Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep FZB24 (SANTE/12037/2016 Rev. 1).

Sprawozdanie z przeglądu dotyczącego substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI 600 (SANTE/10008/2016 Rev. 2).

6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/428 z dnia 10 marca 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej glinowany węgiel aktywny, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 66 z 11.3.2017, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/409 z dnia 8 marca 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej nadtlenek wodoru, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 63 z 9.3.2017, s. 95).
8 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/419 z dnia 9 marca 2017 r. w sprawie zatwierdzenia substancji podstawowej Urtica spp., zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 64 z 10.3.2017, s. 4).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.