Rozporządzenie 500/2013 zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, Adoxophyes orana granulovirus - szczep BV-0001, azoksystrobiny, klotianidyny, fenpyrazaminy, heptamaloksyloglukanu, metrafenonu, Paecilomyces lilacinus szczep 251, propikonazolu, chizalofopu-P, spiromesifenu, tebukonazolu, tiametoksamu i wirusa żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.151.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 500/2013
z dnia 30 maja 2013 r.
zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu, Adoxophyes orana granulovirus - szczep BV-0001, azoksystrobiny, klotianidyny, fenpyrazaminy, heptamaloksyloglukanu, metrafenonu, Paecilomyces lilacinus szczep 251, propikonazolu, chizalofopu-P, spiromesifenu, tebukonazolu, tiametoksamu i wirusa żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 i art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla acetamiprydu, azoksystrobiny i propikonazolu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla klotianidyny, fenpyrazaminy, metrafenonu, chizalofopu-P, spiromesifenu, tebukonazolu i tiametoksamu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do Adoxophyes orana granulovirus szczep BV-0001, heptamaloksyloglukanu, Paecilomyces lilacinus szczep 251 i wirusa żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy w załączniku II i III nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, a zatem zastosowanie ma wartość wzorcowa 0,01 mg/kg.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną acetamipryd na powierzchni portulaki, warzyw strączkowych i nasion roślin strączkowych (fasoli i grochu) złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący azoksystrobiny złożono w odniesieniu do sałaty i innych warzyw sałatowych, szpinaku i podobnych, selera, karczochów, przypraw (nasion, owoców i jagód) oraz rabarbaru. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący klotianidyny złożono w odniesieniu do świeżych ziół (z wyjątkiem trybuli). Wniosek w tej samej sprawie dotyczący fenpyrazaminy złożono w odniesieniu do brzoskwiń, moreli i truskawek. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący metrafenonu złożono w odniesieniu do truskawek, pomidorów, papryki, bakłażanów, dyniowatych i grzybów uprawnych. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący propikonazolu złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący chizalofopu-P złożono w odniesieniu do nasion rzepaku, ziaren słonecznika, ziaren soi i nasion bawełny. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący tebukonazolu złożono w odniesieniu do owoców cytrusowych (z wyjątkiem pomarańczy), sałaty i innych warzyw sałatowych, pietruszki, szczypiorku i nasion roślin strączkowych. Wniosek w tej samej sprawie dotyczący tiametoksamu złożono w odniesieniu do oliwek stołowych, oliwek do produkcji oliwy, kalafiorów i karczochów kulistych.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania fenpyrazaminy na powierzchni migdałów, winogron i truskawek. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie fenpyrazaminy na powierzchni tych upraw w Stanach Zjednoczonych skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący spiromesifenu złożono w odniesieniu do herbaty. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie spiromesifenu na powierzchni tych upraw w Japonii, Indiach i Indonezji skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu herbaty.

(6) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(8) W uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania acetamiprydu na powierzchni warzyw strączkowych (fasoli i grochu w strąkach) i nasion roślin strączkowych (fasoli i grochu) liczba przeprowadzonych badań jest niewystarczająca, by określić nowe NDP dla północnej części UE. W odniesieniu do stosowania fenpyrazaminy na powierzchni moreli i chizalofopu-P na powierzchni ziaren soi Urząd stwierdził, że przedstawione dane nie są wystarczające, by określić nowy NDP. W odniesieniu do stosowania fenpyrazaminy na powierzchni truskawek Urząd stwierdził, że przedstawione dane nie są wystarczające, by określić nowy NDP w przypadku stosowania na wolnym powietrzu.

(9) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(10) W odniesieniu do Adoxophyes orana granulovirus szczep BV-0001, Paecilomyces lilacinus szczep 251 i wirusa żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy Urząd stwierdził(3), że substancje te nie są chorobotwórcze dla człowieka i nie będą wytwarzać toksyn. W świetle tego wniosku Komisja uznaje za stosowne włączenie tych substancji do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do heptamaloksyloglukanu Urząd stwierdził(4), że należy włączyć tę substancję do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) W dniu 7 lipca 2012 r. Komisja Codex Alimentarius (CAC)(5) przyjęła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zawarte w Kodeksie (CXL) dla acetamiprydu, klotianidyny, tebukonazolu i tiametoksamu. Te wartości CXL należy włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła do CAC zastrzeżenie(6).

(12) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają odpowiednie wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for acetamiprid in purslane, legume vegetables and pulses

(beans and peas)" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla acetamiprydu w portulace,

warzywach strączkowych i nasionach roślin strączkowych (fasoli i grochu)). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3051

[28 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3051.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for azoxystrobin in lettuce, spinach, celery, cardoon,

spices and rhubarb" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla azoksystrobiny w sałacie,

szpinaku, selerze, karczochach, przyprawach i rabarbarze). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2991 [27 s.]. doi:10.2903/

j.efsa.2012.2991.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fenpyrazamine in almonds, grapes, apricots, peaches

and strawberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla fenpyrazaminy w migdałach,

winogronach, morelach, brzoskwiniach i truskawkach). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2989 [32 s.]. doi:10.2903/j.ef-

sa.2012.2989.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for metrafenone in various crops" (Uzasadniona opinia

dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla metrafenonu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2013; 11(1):3075

[30 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3075.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for propiconazole in citrus fruits" (Uzasadniona opinia

dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla propikonazolu w owocach cytrusowych). Dziennik EFSA 2012;

10(12):3049 [35 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3049.

Uzasadniona opinia EFSA: "Modification of the existing MRLs for quizalofop-P in sunflower seed and cotton seed"

(Zmiana dotychczasowych NDP chizalofopu-P w ziarnach słonecznika i nasionach bawełny). Dziennik EFSA 2010;

8(3):1532 [29 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2010.1532.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for quizalofop-P in oilseed rape, sunflower, cotton and

soybean" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla chizalofopu-P w nasionach rzepaku,

ziarnach słonecznika, nasionach bawełny i ziarnach soi). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3008 [28 s.]. doi:10.2903/

j.efsa.2012.3008.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for spiromesifen in tea" (Uzasadniona opinia dotycząca

zmiany dotychczasowego NDP dla spiromesifenu w herbacie). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3050 [27 s.].

doi:10.2903/j.efsa.2012.3050.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for tebuconazole in citrus (except oranges), lettuce and

other salad plants, parsley and chives" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla tebukona-

zolu w owocach cytrusowych (z wyjątkiem pomarańczy), sałacie i innych warzywach sałatowych, pietruszce i szczy-

piorku). Dziennik EFSA 2012; 10(9):2898 [37 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2898.

Uzasadniona opinia EFSA: "Modification of the existing MRLs for tebuconazole in pulses" (Zmiana dotychczasowych

NDP dla tebukonazolu w nasionach roślin strączkowych). Dziennik EFSA 2011; 9(6):2282 [30 s.]. doi:10.2903/j.ef-

sa.2011.2282.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for thiamethoxam and clothianidin in various crops"

(Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla tiametoksamu i klotianidyny w różnych uprawach).

Dziennik EFSA 2012; 10(11):2990 [44 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2990.

(3) "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Adoxophyes orana granulovirus" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Adoxophyes orana granulovirus). Dziennik EFSA 2012; 10(4):2654 [32 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2654.

"Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Paecilomyces lilacinus"

(Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Paecilomyces lilacinus).

doi:10.2903/j.efsa.2007.103r.

"Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance zucchini yellow mosaic virus -

weak strain" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej wirus

żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy). Dziennik EFSA 2012; 10(6):2754 [30 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2754.

(4) "Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance heptamaloxyloglucan" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej heptamaloksyloglukan). doi:10.2903/j.efsa.2009.334r.

(5) Sprawozdania Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie: http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Codex Alimentarius. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.

(6) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859 [155 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2859.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące acetamiprydu, azoksystrobiny i propikonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Acetamiprid(R)AzoksystrobinaPropikonazol
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe1516
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,060,05(*)
0120010Migdały0,1(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,1(*)
0120030Orzechy nerkowca0,1(*)
0120040Kasztany jadalne0,1(*)
0120050Orzechy kokosowe0,1(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,1(*)
0120070Orzechy makadamia0,1(*)
0120080Orzeszki pekan0,1(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,1(*)
0120100Pistacje1
0120110Orzechy włoskie0,1(*)
0120990Pozostałe0,1(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,80,05(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,15
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,05(*)
0130030Pigwy0,05(*)
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)(**)
0130050Nieśplik japoński(**)(**)
0130990Pozostałe0,05(*)
0140000(iv) Owoce pestkowe2
0140010Morele0,10,2
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)1,50,05(*)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,70,2
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,030,05(*)
0140990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,520,3
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) Truskawki0,5100,05(*)
0153000c) Owoce leśne520,05(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,05(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)52
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))20,5
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)52
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)25
0154050Róża dzika(**)2(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też "poziomkowym drzewem")2(**)(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,01(*)(**)(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)2(**)(**)
0154990Pozostałe0,01(*)5
0160000(vi) Owoce różne
0161000a) Z jadalną skórką0,05(*)0,05(*)
0161010Daktyle0,01(*)
0161020Figi0,03
0161030Oliwki stołowe0,01(*)
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,01(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,01(*)(**)(**)
0161060Kaki (Szaron, persymon)0,01(*)(**)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora))0,01(*)(**)(**)
0161990Pozostałe0,01(*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,01(*)0,05(*)
0162010Kiwi0,05(*)
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,05(*)
0162030Owoce męczennicy4
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)(**)
0162050Caimito(**)(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)(**)
0162990Pozostałe0,05(*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże0,01(*)
0163010Awokado0,05(*)0,05(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)20,1
0163030Mango0,70,05(*)
0163040Papaja0,30,05(*)
0163050Granaty0,05(*)0,05(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)(**)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)(**)
0163080Ananasy0,05(*)0,05(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)(**)
0163100Durian (Rościan)(**)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)(**)
0163990Pozostałe0,05(*)0,05(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)10,05(*)
0211000a) Ziemniaki
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)(**)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler korzeniowy
0213040Chrzan (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
0213060Pasternak
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))
0213100Brukiew
0213110Rzepa
0213990Pozostałe
0220000(ii) Warzywa cebulowe100,05(*)
0220010Czosnek0,02
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,02
0220030Szalotka0,01(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,01(*)
0220990Pozostałe0,01(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe0,05(*)
0231000a) Rośliny psiankowate3
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,2
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,3
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,2
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,2
0231990Pozostałe0,2
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,31
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,21
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa0,01(*)0,05(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,20,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne50,05(*)
0241000a) Kapustne kwitnące0,4
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,05
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,7
0242990Pozostałe0,01(*)
0243000c) Kapustne liściowe0,01(*)
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,01(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,05(*)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne15
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)5
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))5
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)1,5
0251040Rzeżucha3
0251050Gorycznik wiosenny(**)3(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)5
0251070Gorczyca sarepska(**)3(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku Brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))5
0251990Pozostałe0,01(*)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)15
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)4(**)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))3(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)3
0252990Pozostałe0,01(*)
0253000c) Liście winorośli0,01(*)(**)(**)
0254000d) Rukiew wodna0,01(*)0,05(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)0,2
0256000f) Zioła
0256010Trybula33
0256020Szczypiorek703
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))370
0256040Pietruszka - nać705
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)3(**)(**)
0256060Rozmaryn(**)3(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)3(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)3(**)(**)
0256090Liście laurowe(**)3(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)3(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)703
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)30,05(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,15
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,3
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,4
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,3
0260050Soczewica0,01(*)
0260990Pozostałe0,01(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0270020Karczochy0,01(*)150,05(*)
0270030Seler1,5150,05(*)
0270040Koper włoski0,01(*)100,05(*)
0270050Karczochy kuliste0,650,05(*)
0270060Por0,01(*)100,1
0270070Rabarbar0,01(*)0,60,05(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)(**)(**)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)(**)(**)
0270990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)(**)(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,10,05(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,07
0300020Soczewica0,01(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,07
0300040Łubin0,01(*)
0300990Pozostałe0,01(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)0,20,2
0401030Mak0,01(*)0,40,1(*)
0401040Ziarna sezamu0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0401050Ziarna słonecznika0,01(*)0,50,1(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,20,50,1(*)
0401070Ziarna soi0,01(*)0,50,1(*)
0401080Nasiona gorczycy0,01(*)0,40,1(*)
0401090Nasiona bawełny0,70,70,1(*)
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0401110Rokosz barwierski0,01(*)(**)(**)
0401120Ogórecznik0,01(*)(**)(**)
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)(**)(**)
0401140Konopie0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0401150Rącznik pospolity0,01(*)(**)(**)
0401990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,1(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)0,05(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,05(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)(**)
0402990Pozostałe0,1(*)
05000005. ZBOŻA
0500010Jęczmień0,01(*)0,50,2
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0500030Kukurydza0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,01(*)0,50,2
0500060Ryż0,01(*)50,7
0500070Żyto0,01(*)0,30,05(*)
0500080Sorgo0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,030,30,05(*)
0500990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,1(*)0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,1(*)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)(**)
0631000a) Kwiaty(**)(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)(**)
0631030Płatki róży(**)(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))(**)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)(**)
0631990Pozostałe(**)(**)
0632000b) Liście(**)(**)
0632010Liście truskawki(**)(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)(**)
0632990Pozostałe(**)(**)
0633000c) Korzenie(**)(**)
0633010Korzeń waleriany(**)(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)(**)
0633990Pozostałe(**)(**)
0639000d) Pozostałe napary ziołowe(**)(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,1(*)300,1(*)
08000008. PRZYPRAWY0,1(*)(**)(**)
0810000(i) Nasiona(**)(**)
0810010Anyż(**)(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)(**)
0810040Kolendra(**)(**)
0810050Kmin rzymski(**)(**)
0810060Koper ogrodowy(**)(**)
0810070Koper włoski(**)(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)(**)
0810990Pozostałe(**)(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)(**)
0820010Ziele angielskie(**)(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)(**)
0820030Kminek(**)(**)
0820040Kardamon malabarski(**)(**)
0820050Jagody jałowca(**)(**)
0820060Pieprz (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)(**)
0820080Tamarynd(**)(**)
0820990Pozostałe(**)(**)
0830000(iii) Kora(**)(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)(**)
0830990Pozostałe(**)(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)(**)
0840010Lukrecja(**)(**)
0840020Imbir(**)(**)
0840030Kurkuma(**)(**)
0840040Chrzan pospolity(**)(**)
0840990Pozostałe(**)(**)
0850000(v) Pąki(**)(**)
0850010Goździki(*)(**)(**)
0850020Kapary(**)(**)
0850990Pozostałe(**)(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)(**)
0860010Szafran(**)(**)
0860990Pozostałe(**)(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)(**)
0870990Pozostałe(**)(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)(**)(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)(**)
0900990Pozostałe(**)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000a) Świnie0,01(*)
1011010Mięso0,05(*)0,05(*)
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,05(*)0,05(*)
1011030Wątroba0,10,07
1011040Nerka0,20,07
1011050Podroby jadalne0,05(*)0,07
1011990Pozostałe0,05(*)0,05(*)
1012000b) Bydło
1012010Mięso0,05(*)0,05(*)0,05
1012020Tłuszcz0,05(*)0,05(*)0,05
1012030Wątroba0,10,070,1
1012040Nerka0,20,070,05
1012050Podroby jadalne0,05(*)0,070,01(*)
1012990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1013000c) Owce
1013010Mięso0,05(*)0,05(*)0,05
1013020Tłuszcz0,05(*)0,05(*)0,05
1013030Wątroba0,10,070,1
1013040Nerka0,20,070,05
1013050Podroby jadalne0,05(*)0,070,01(*)
1013990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1014000d) Kozy
1014010Mięso0,05(*)0,05(*)0,05
1014020Tłuszcz0,05(*)0,05(*)0,05
1014030Wątroba0,10,070,1
1014040Nerka0,20,070,05
1014050Podroby jadalne0,05(*)0,070,01(*)
1014990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)(**)
1015010Mięso0,05(*)(**)(**)
1015020Tłuszcz0,05(*)(**)(**)
1015030Wątroba0,1(**)(**)
1015040Nerka0,2(**)(**)
1015050Podroby jadalne0,05(*)(**)(**)
1015990Pozostałe0,05(*)(**)(**)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,05(*)0,01(*)
1016010Mięso0,05(*)
1016020Tłuszcz0,05(*)
1016030Wątroba0,1
1016040Nerka0,2
1016050Podroby jadalne0,05(*)
1016990Pozostałe0,05(*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)(**)
1017010Mięso0,05(*)(**)(**)
1017020Tłuszcz0,05(*)(**)(**)
1017030Wątroba0,1(**)(**)
1017040Nerka0,2(**)(**)
1017050Podroby jadalne0,05(*)(**)(**)
1017990Pozostałe0,05(*)(**)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,05(*)0,01(*)0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)(**)
1030030Gęsi(**)(**)
1030040Przepiórki(**)(**)
1030990Pozostałe(**)(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)(**)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,05(*)(**)(**)
1060000(vi) Ślimaki0,05(*)(**)(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,05(*)(**)(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

Acetamiprid (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Acetamiprid - kod 1000000: Kwoty acetamipridu i Ndemetylowa acetamipriyd (IM-2-1), wyrażone w acetamipryd"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące klotianidyny, fenpyrazaminy, metrafenonu, chizalofopu-P, spiromesifenu, tebukonazolu i tiametoksamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Tiametoksam (suma tiametoksamu i klotianidyny wyrażona jako tiametoksam)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,10,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)50,2
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,90,5
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)50,2
0110040Limy (Limonki)50,2
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)50,2
0110990Pozostałe50,2
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,40,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,5
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)1
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)1
0130030Pigwy0,5
0130040Nieszpułka zwyczajna0,5
0130050Nieśplik japoński0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000(iv) Owoce pestkowe0,05(*)0,02(*)
0140010Morele0,10,01(*)0,05(*)10,3
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,10,01(*)0,05(*)51
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,140,210,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,02(*)0,01(*)0,05(*)10,3
0140990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,50,3
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,05(*)
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,7350,02(*)20,9
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) Truskawki0,02(*)30,610,05(*)0,5
0153000c) Owoce leśne0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)10,05(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)20,05(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0161000a) Z jadalną skórką0,02(*)0,05(*)
0161010Daktyle0,02(*)0,05(*)
0161020Figi0,02(*)0,05(*)
0161030Oliwki stołowe0,090,5
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,02(*)0,05(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,02(*)0,05(*)
0161060Kaki (Szaron, persymon)0,02(*)0,05(*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora))0,02(*)0,05(*)
0161990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)
0162010Kiwi0,02(*)0,50,2
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0162030Owoce męczennicy110,05(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0162050Caimito0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote) i Calocarpum sapota)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0162990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże0,02(*)
0163010Awokado0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163030Mango0,02(*)0,10,5
0163040Papaja120,05(*)
0163050Granaty0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163080Ananasy0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0163990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,05(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,05(*)0,02(*)
0211000a) Ziemniaki0,050,20,20,3
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)0,40,05(*)0,05(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,4
0213010Buraki0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0213020Marchew0,050,50,3
0213030Seler korzeniowy0,02(*)0,50,05(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,02(*)0,40,05(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0213060Pasternak0,02(*)0,50,05(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,02(*)0,50,05(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,02(*)0,40,05(*)
0213100Brukiew0,02(*)0,30,05(*)
0213110Rzepa0,02(*)0,30,05(*)
0213990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,40,02(*)
0220010Czosnek0,10,05(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,10,1
0220030Szalotka0,05(*)0,05(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,50,05(*)
0220990Pozostałe0,05(*)0,05(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe0,4
0231000a) Rośliny psiankowate0,05
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))30,4110,2
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))320,50,50,7
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))30,40,50,50,2
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0231990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)0,70,150,5
0232010Ogórki0,30,5
0232020Korniszon0,30,05(*)
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))0,30,2
0232990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,02(*)0,01(*)0,10,3
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,20,2
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,20,1
0233030Arbuz0,20,2
0233990Pozostałe0,05(*)0,1
0234000d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,60,05(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)0,05(*)0,40,02(*)
0241000a) Kapustne kwitnące0,2
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)0,02(*)1
0241020Kalafiory0,051
0241990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0242000b) Kapustne głowiaste0,02(*)
0242010Brukselka0,50,2
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)15
0242990Pozostałe0,50,2
0243000c) Kapustne liściowe20,2
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))1
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)0,05(*)
0243990Pozostałe0,05(*)
0244000d) Kalarepa0,02(*)0,05(*)0,2
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,01(*)0,05(*)0,40,02(*)
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne20,55
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha
0251050Gorycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku Brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
0251990Pozostałe
0252000b) Szpinak i podobne (liście)20,05(*)3
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000c) Liście winorośli0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0254000d) Rukiew wodna20,05(*)0,05(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,040,05(*)0,05(*)
0256000f) Zioła1,5
0256010Trybula20,05(*)
0256020Szczypiorek1,52
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))1,50,05(*)
0256040Pietruszka - nać1,52
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)1,50,05(*)
0256060Rozmaryn1,50,05(*)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)1,50,05(*)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)1,50,05(*)
0256090Liście laurowe1,50,05(*)
0256100Estragon (Hizop)1,50,05(*)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)1,50,05(*)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,05(*)0,4
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,2210,5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,02(*)0,02(*)20,05(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,20,02(*)20,2
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,2
0260050Soczewica0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0260990Pozostałe0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)0,05(*)0,40,02(*)
0270010Szparagi0,040,05(*)0,05(*)
0270020Karczochy0,040,05(*)0,05(*)
0270030Seler0,040,31
0270040Koper włoski0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0270050Karczochy kuliste0,050,60,5
0270060Por0,02(*)10,05(*)
0270070Rabarbar0,040,05(*)0,05(*)
0270080Pędy bambusa0,040,05(*)0,05(*)
0270090Rdzenie palmowe0,040,05(*)0,05(*)
0270990Pozostałe0,040,05(*)0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,050,01(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)0,4
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)0,05(*)
0280990Pozostałe0,05(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,02(*)0,01(*)0,05(*)0,40,02(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,30,05(*)
0300020Soczewica0,20,05(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,20,2
0300040Łubin0,20,05(*)
0300990Pozostałe0,20,05(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01(*)0,05(*)0,02(*)
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)
0401010Siemię lnu0,02(*)0,20,05(*)
0401020Orzeszki ziemne0,02(*)0,1(*)0,15
0401030Mak0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401040Ziarna sezamu0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401050Ziarna słonecznika0,02(*)0,70,05(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,02(*)0,50,5
0401070Ziarna soi0,02(*)0,1(*)0,15
0401080Nasiona gorczycy0,02(*)0,05(*)0,2
0401090Nasiona bawełny0,050,152
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401110Rokosz barwierski0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401120Ogórecznik0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401130Lnicznik właściwy0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401140Konopie0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401150Rącznik pospolity0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0401990Pozostałe0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,05(*)0,05(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,090,5
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,02(*)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,02(*)0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,02(*)0,05(*)
0402990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)0,05(*)0,02(*)
0500010Jęczmień0,040,520,4
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,02(*)0,05(*)0,20,05(*)
0500030Kukurydza0,02(*)0,05(*)0,20,05(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,02(*)0,05(*)0,20,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,02(*)0,520,05(*)
0500060Ryż0,50,05(*)20,6
0500070Żyto0,02(*)0,10,20,05(*)
0500080Sorgo0,02(*)0,05(*)0,20,05(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,02(*)0,50,20,05(*)
0500990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,20,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,01(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,70,05(*)500,05(*)20
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,10,2
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,05(*)10,02(*)500,1
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)400,1
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0810000(i) Nasiona0,02(*)
0810010Anyż0,05(*)2
0810020Czarnuszka siewna0,05(*)2
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)0,05(*)1
0810040Kolendra0,12
0810050Kmin rzymski0,05(*)1
0810060Koper ogrodowy0,05(*)1
0810070Koper włoski0,05(*)2
0810080Kozieradka pospolita0,05(*)1
0810090Gałka muszkatałowa0,05(*)1
0810990Pozostałe0,05(*)1
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)1
0820010Ziele angielskie0,02(*)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) (Zanthooxylum piperitum)0,02(*)
0820030Kminek0,02(*)
0820040Kardamon malabarski0,02(*)
0820050Jagody jałowca0,02(*)
0820060Pieprz (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)0,02(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,02(*)
0820080Tamarynd0,02(*)
0820990Pozostałe0,05
0830000(iii) Kora0,05(*)0,02(*)1
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,05(*)0,02(*)1
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki0,05(*)0,02(*)1
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)0,02(*)1
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)0,02(*)1
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,02(*)0,10,05(*)
0900020Trzcina cukrowa0,40,05(*)0,5
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0900990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,05(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01(*)0,05(*)0,01(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000a) Świnie0,03
1011010Mięso0,020,10,1
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,020,05(*)0,1
1011030Wątroba0,20,05(*)0,2
1011040Nerka0,020,05(*)0,2
1011050Podroby jadalne0,020,10,2
1011990Pozostałe0,020,05(*)0,1
1012000b) Bydło0,03
1012010Mięso0,020,10,1
1012020Tłuszcz0,020,05(*)0,1
1012030Wątroba0,20,05(*)0,2
1012040Nerka0,020,05(*)0,2
1012050Podroby jadalne0,020,05(*)0,2
1012990Pozostałe0,020,05(*)0,1
1013000c) Owce0,05(*)0,03
1013010Mięso0,020,1
1013020Tłuszcz0,020,1
1013030Wątroba0,20,2
1013040Nerka0,020,2
1013050Podroby jadalne0,020,2
1013990Pozostałe0,020,1
1014000d) Kozy0,05(*)0,03
1014010Mięso0,020,1
1014020Tłuszcz0,020,1
1014030Wątroba0,20,2
1014040Nerka0,020,2
1014050Podroby jadalne0,020,2
1014990Pozostałe0,020,1
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,05(*)0,03
1015010Mięso0,020,1
1015020Tłuszcz0,020,1
1015030Wątroba0,050,2
1015040Nerka0,020,2
1015050Podroby jadalne0,020,2
1015990Pozostałe0,020,1
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,05(*)0,10,01(*)
1016010Mięso0,01(*)
1016020Tłuszcz0,01(*)
1016030Wątroba0,1
1016040Nerka0,1
1016050Podroby jadalne0,1
1016990Pozostałe0,01(*)
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,05(*)0,03
1017010Mięso0,020,1
1017020Tłuszcz0,020,1
1017030Wątroba0,050,2
1017040Nerka0,020,2
1017050Podroby jadalne0,020,2
1017990Pozostałe0,020,1
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,020,05(*)0,05(*)0,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)0,05(*)0,10,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)0,05(*)0,10,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

b) w części B kolumna dotycząca azoksystrobiny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Azoksystrobina
(1)(2)(3)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,05(*)
0130050Nieśplik japoński0,05(*)
0154050Róża dzika5
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,05(*)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)5
0161050Karambola (Bilimbi)0,05(*)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)0,05(*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)0,05(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,05(*)
0162050Caimito0,05(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,05(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,05(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,05(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,05(*)
0163100Durian (Rościan)0,05(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,05(*)
0212040Maranta trzcinowata1
0251050Gorycznik wiosenny15
0251070Gorczyca sarepska15
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))15
0253000(c) Liście winorośli0,05(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)70
0256060Rozmaryn70
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)70
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)70
0256090Liście laurowe70
0256100Estragon (Hizop)70
0270080Pędy bambusa0,05(*)
0270090Rdzenie palmowe0,05(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)
0401110Rokosz barwierski0,05(*)
0401120Ogórecznik0,05(*)
0401130Lnicznik właściwy0,4
0401150Rącznik pospolity0,05(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,1(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty50
0631010Kwiaty rumianku50
0631020Kwiat malwy sudańskiej50
0631030Płatki róży50
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)50
0631050Lipa drobnoziarnista50
0631990Pozostałe50
0632000(b) Liście50
0632010Liście truskawki50
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)50
0632030Ostrokrzew paragwajski50
0632990Pozostałe50
0633000(c) Korzenie50
0633010Korzeń waleriany50
0633020Korzeń żeńszenia50
0633990Pozostałe50
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe0,1(*)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,1(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,1(*)
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i) Nasiona0,3
0810010Anyż0,3
0810020Czarnuszka siewna0,3
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)0,3
0810040Kolendra0,3
0810050Kmin rzymski0,3
0810060Koper ogrodowy0,3
0810070Koper włoski0,3
0810080Kozieradka pospolita0,3
0810090Gałka muszkatałowa0,3
0810990Pozostałe0,3
0820000(ii) Owoce i jagody0,3
0820010Ziele angielskie0,3
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum0,3
0820030Kminek0,3
0820040Kardamon malabarski0,3
0820050Jagody jałowca0,3
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)0,3
0820070Wanilia płaskolistna0,3
0820080Tamarynd0,3
0820990Pozostałe0,3
0830000(iii) Kora0,1(*)
0830010Cynamon (Kasja)0,1(*)
0830990Pozostałe0,1(*)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,1(*)
0840010Lukrecja0,1(*)
0840020Imbir0,1(*)
0840030Kurkuma0,1(*)
0840040Chrzan pospolity0,1(*)
0840990Pozostałe0,1(*)
0850000(v) Pąki0,1(*)
0850010Goździki0,1(*)
0850020Kapary0,1(*)
0850990Pozostałe0,1(*)
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,1(*)
0860010Szafran0,1(*)
0860990Pozostałe0,1(*)
0870000(vii) Osnówka nasienia0,1(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny0,1(*)
0870990Pozostałe0,1(*)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010Burak cukrowy (korzeń)1
0900020Trzcina cukrowa0,05(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie1
0900990Pozostałe0,05(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso0,05(*)
1015020Tłuszcz0,05(*)
1015030Wątroba0,07
1015040Nerka0,07
1015050Podroby jadalne0,07
1015990Pozostałe0,05(*)
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso0,05(*)
1017020Tłuszcz0,05(*)
1017030Wątroba0,07
1017040Nerka0,07
1017050Podroby jadalne0,07
1017990Pozostałe0,05(*)
1030020Kaczki0,05(*)
1030030Gęsi0,05(*)
1030040Przepiórki0,05(*)
1030990Pozostałe0,05(*)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,01(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności"

3) w załączniku IV dodaje się pozycje "Adoxophyes orana granulovirus szczep BV-0001", "heptamaloksyloglukan", "Paecilomyces lilacinus szczep 251" i "wirus żółtej mozaiki cukinii - szczep niezłośliwy" w kolejności alfabetycznej.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.