Rozporządzenie 2019/1559 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflufenamidu, fenbukonazolu, fluchinkonazolu i tembotrionu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.239.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 września 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2019/1559
z dnia 16 września 2019 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflufenamidu, fenbukonazolu, fluchinkonazolu i tembotrionu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku cyflufenamidu, fenbukonazolu, fluchinkonazolu i tembotrionu najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W przypadku cyflufenamidu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do towarów pochodzenia zwierzęcego. Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do korniszonów i żyta zwyczajnego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla kukurydzy, prosa zwyczajnego, ryżu siewnego, sorgo japońskiego, pszenicy zwyczajnej, drobiu (mięśnie, tłuszcz i wątroba) i jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do fenbukonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy, migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, kasztanów jadalnych, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, orzechów pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich i borówek amerykańskich. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do moreli, brzoskwini, śliwek, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyni olbrzymich i arbuzów pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do fluchinkonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd stwierdził, że w Unii nie są obecnie dopuszczone żadne zastosowania ani tolerancje importowe w odniesieniu do fluchinkonazolu oraz że nie są dostępne żadne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) tej substancji czynnej. W związku z tym nie oczekuje się występowania pozostałości fluchinkonazolu w żadnym towarze roślinnym ani w żadnym produkcie zwierzęcym. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP fluchinkonazolu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(5) W odniesieniu do tembotrionu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla świń (wątroba, nerki), bydła (wątroba, nerki) i koniowatych (wątroba, nerki). W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP w odniesieniu do kukurydzy cukrowej i przypraw owocowych pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w związku z rozwojem technicznym w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(8) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 7 kwietnia 2020 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 7 kwietnia 2020 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 września 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się następujące kolumny dotyczące cyflufenamidu, fenbukonazolu, fluchinkonazolu i tembotrionu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których

odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Cyflufenamid (suma cyflufenamidu

(izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona

jako cyflufenamid) (A) (R)

Tembotrion (suma tembotrionu macierzystego

(AE 0172747) i jego metabolitu M5

(4,6-dihydroksy-tembotrionu),

wyrażona jako tembotrion) (R)

(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)0,02 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty0,7 (+)
0110020Pomarańcze0,9 (+)
0110030Cytryny1 (+)
0110040Limy/limonki1 (+)
0110050Mandarynki0,5 (+)
0110990Pozostałe (2)0,5
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,01 (*)
0120010Migdały(+)
0120020Orzechy brazylijskie(+)
0120030Orzechy nerkowca(+)
0120040Kasztany jadalne(+)
0120050Orzechy kokosowe(+)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej(+)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej(+)
0120080Orzechy pekan(+)
0120090Orzeszki piniowe(+)
0120100Orzeszki pistacjowe(+)
0120110Orzechy włoskie(+)
0120990Pozostałe (2)
0130000Owoce ziarnkowe0,060,5
0130010Jabłka(+)
0130020Gruszki(+)
0130030Pigwy(+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej(+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego(+)
0130990Pozostałe (2)
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,060,6 (+)
0140020Czereśnie0,11 (+)
0140030Brzoskwinie0,060,6 (+)
0140040Śliwki0,070,6 (+)
0140990Pozostałe (2)0,060,6
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona0,21,5
0151010Winogrona stołowe(+)
0151020Winogrona do produkcji wina(+)
0152000b) truskawki0,040,01 (*)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe (2)
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,5 (+)
0154020Żurawiny1 (+)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)
0154050Róża dzika0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny0,01 (*)
0154990Pozostałe (2)0,01 (*)
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe (2)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe (2)
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,05 (+)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe (2)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040 0212990Maranta trzcinowata Pozostałe (2)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew zwyczajna
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe (2)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe (2)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) Solanaceae i Malvaceae0,02 (*)
0231010Pomidory0,040,01 (*)
0231020Papryka roczna0,060,6 (+)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,02 (*)0,01 (*)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,050,30,02 (*)
0232010Ogórki(+)
0232020Korniszony(+)
0232030Cukinie(+)
0232990Pozostałe (2)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,050,30,02 (*)
0233010Melony(+)
0233020Dynie olbrzymie(+)
0233030Arbuzy(+)
0233990Pozostałe (2)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,05 (+)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe (2)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe (2)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe (2)
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe (2)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe (2)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,02 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,04 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe (2)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe (2)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler0,01 (*)
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,04
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe (2)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe (2)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,1 (+)
0401030Nasiona maku0,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,05 (+)
0401060Ziarna rzepaku0,05 (+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,01 (*)
0401080Nasiona gorczycy0,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)
0401990Pozostałe (2)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe (2)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,02 (*)
0500010Jęczmień0,10,2 (+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,10,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,10,01 (*)
0500060Ryż siewny0,01 (*)0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,040,1 (+)
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,04 (+)0,1 (+)
0500990Pozostałe (2)0,01 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe (2)
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe (2)
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe (2)
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe (2)
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe (2)
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe (2)
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0840020Imbir lekarski (10)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0840040Chrzan pospolity (11)
0840990Pozostałe (2)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe (2)
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe (2)
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe (2)
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe (2)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Towary z0,02 (*)0,01 (*)
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,05 (*)0,01 (*)
1011020Tłuszcz0,05 (*)0,01 (*)
1011030Wątroba0,1 (+)0,015
1011040Nerka0,1 (+)0,015
1011050 1011990Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) Pozostałe (2)0,1 (+)

0,05 (*)

0,015

0,01 (*)

1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,05 (*)0,01 (*)
1012020Tłuszcz0,05 (*)0,01 (*)
1012030Wątroba0,1 (+)0,05
1012040Nerka0,1 (+)0,02
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1 (+)0,05
1012990Pozostałe (2)0,05 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec0,01 (*)
1013010Mięśnie0,05 (*)
1013020Tłuszcz0,05 (*)
1013030Wątroba0,1 (+)
1013040Nerka0,1 (+)
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1 (+)
1013990Pozostałe (2)0,05 (*)
1014000d) kóz0,01 (*)
1014010Mięśnie0,05 (*)
1014020Tłuszcz0,05 (*)
1014030Wątroba0,1 (+)
1014040Nerka0,1 (+)
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1 (+)
1014990Pozostałe (2)0,05 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,05 (*)0,01 (*)
1015020Tłuszcz0,05 (*)0,01 (*)
1015030Wątroba0,1 (+)0,05
1015040Nerka0,1 (+)0,02
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1 (+)0,05
1015990Pozostałe (2)0,05 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,05 (*)0,01 (*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990Pozostałe (2)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych0,01 (*)
1017010Mięśnie0,05 (*)
1017020Tłuszcz0,05 (*)
1017030Wątroba0,1 (+)
1017040Nerka0,1 (+)
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,1 (+)
1017990Pozostałe (2)0,05 (*)
1020000Mleko0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe (2)
1030000Jaja ptasie0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe (2)
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele (7)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1100000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Cyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (A) (R)

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorce odniesienia dla izomeru E oraz dla metabolitu 149-F1 są niedostępne na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorców odniesienia, o których mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 17 września 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Cyflufenamid - kod 1000000 oprócz 1040000: suma cyflufenamidu (izomeru Z), jego izomeru E i metabolitu 149-F1, wyrażona jako cyflufenamid

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych w odniesieniu do drobiu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500090Pszenica zwyczajna
Fenbukonazol (suma składowych enancjomerów)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym dane dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM), są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140010Morele
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020Czereśnie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym dane dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM), są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0163020Banany
0231020Papryka roczna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym dane dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM), są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolitów pochodnych triazolu (TDM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0500010Jęczmień
0500070Żyto zwyczajne
0500090Pszenica zwyczajna
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Tembotrion (suma tembotrionu macierzystego (AE 0172747) i jego metabolitu M5 (4,6-dihydroksy-tembotrionu), wyrażona jako tembotrion) (R)
(R) =Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Tembotrion - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: metabolit M5 (dihydroksy-tembotrion)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0234000d) kukurydza cukrowa"
2)
w części A załącznika III skreśla się kolumny dotyczące cyflufenamidu, fenbukonazolu, fluchinkonazolu i tembotrionu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflufenamid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflufenamidu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(10):5416.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenbuco-nazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenbukonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5399.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluquinco-nazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluchinkonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5409.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tembotrione according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tembotrionu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5417.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.