Rozporządzenie 2018/687 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-s-metylu, benzowyndiflupyru, bifentryny, biksafenu, chlorantraniliprolu, deltametryny, flonikamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu, metrafenonu, pendimetaliny i teflubenzuronu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.121.63

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 maja 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/687
z dnia 4 maja 2018 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-s-metylu, benzowyndiflupyru, bifentryny, biksafenu, chlorantraniliprolu, deltametryny, flonikamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu, metrafenonu, pendimetaliny i teflubenzuronu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 1 lipca 2016 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) przyjęła kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) bifentryny 2 . W dniu 22 lipca 2017 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła CXL acibenzolaru-s-metylu, benzowyndiflupyru, biksafenu, buprofezyny, chlorantraniliprolu, deltametryny, dimetomorfu, fipronilu, flonikamidu, fluazyfopu-P, fluensulfonu, flupiradifuronu, imazetapiru, izofetamidu, metoprenu, metrafenonu, oksatiapiproliny, pendimetaliny, pentiopiradu, pinoksadenu, saflufenacylu, spiromesifenu, teflubenzuronu i tolfenpiradu 3 .

(2) W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 określono najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) tych substancji z wyjątkiem fluensulfonu, dla którego nie określono NDP ani nie włączono tej substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do niej wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one być wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) tego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(4) Unia zgłosiła do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenie dotyczące CXL zaproponowanych dla następujących kombinacji pestycydów i produktów: acibenzolar-s-metylu (warzywa kapustne; dyniowate; owoce cytrusowe; kiwi); benzowyndiflupyr (dyniowate; mięso ze ssaków); biksafen (mięso ze ssaków); buprofezyna (wszystkie produkty); chlorantraniliprol (mięso drobiowe); fipronil (wszystkie produkty); flonikamid (produkty pochodzenia roślinnego); fluazyfop-P (kapusta głowiasta; pomidory; fasola; groch (bez strąków); marchew; ziemniaki; brukiew; rzepa biała/rzepa jadalna; ziarna słonecznika; mięso, tłuszcz i podroby jadalne ze ssaków; mleko; mięso, tłuszcz i podroby jadalne z drobiu; jaja; fluensulfon (wszystkie produkty); flupiradifuron (wszystkie produkty); imazetapir (wszystkie produkty); izofetamid (produkty zwierzęce); metopren (wszystkie produkty); oksatiapiprolina (wszystkie produkty); pendimetalina (warzywa kapustne liściowe oprócz jarmużu; mięso ze ssaków; mięso drobiowe; dymka i cebula siedmiolatka); pinoksaden (wszystkie produkty); saflufenacyl (wszystkie produkty); spiromesifen (wszystkie produkty).

(5) Wartości CXL odnoszące się do acibenzolaru-s-metylu, benzowyndiflupyru, bifentryny, biksafenu, chlorantraniliprolu, deltametryny, flonikamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu, metrafenonu, pendimetaliny i teflubenzuronu, których nie wymieniono w motywie 4, powinny zatem zostać uwzględnione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 jako NDP z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieujętych w załączniku I do tego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. Wspomniane CXL są bezpieczne dla konsumentów w Unii 5 .

(6) W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną acibenzolar-s-metylu na powierzchni kiwi złożono wniosek, zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obecnego NDP.

(7) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej "Urzędem", dokonał oceny wniosku i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 6 . Urząd przekazał tę opinię Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(9) W swojej uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wnosił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na tę substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku znacznej konsumpcji odnośnego produktu nie wykazano, że występuje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia lub ostrej dawki referencyjnej.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 maja 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące acibenzolaru-s-metylu, benzowyndiflupyru, bifentryny, deltametryny, flonikamidu, fluazyfopu-P, izofetamidu, metrafenonu, pendimetaliny i teflubenzuronu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów,

do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Acibenzolar-s-metylu (suma

acibenzolaru-s-metylu i kwasu

acibenzolarowego (wolnego lub

skoniugowanego) wyrażona jako

acibenzolar-s-metylu)

BenzowyndiflupyrBifentryna (suma izomerów) (F)Deltametryna (cis-deltametryna) (F)Flonikamid (suma flonikamidu,

TFNA i TFNG, wyrażona jako

flonikamid) (R)

Fluazyfop-P (suma wszystkich

izomerów składowych fluazyfopu,

jego estrów i koniugatów,

wyrażona jako fluazyfop)

IzofetamidMetrafenon (F)Pendimetalina (F)Teflubenzuron (F)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,05 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)0,01 (*)0,05 (+)0,040,15 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110010Grejpfruty(+)0,01 (*)
0110020Pomarańcze(+)0,5
0110030Cytryny(+)0,5
0110040Limy/limonki(+)0,5
0110050Mandarynki(+)0,01 (*)
0110990Pozostałe0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,01 (*)0,050,02 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0120010Migdały0,01 (*)(+)
0120020Orzechy brazylijskie0,01 (*)(+)
0120030Orzechy nerkowca0,01 (*)(+)
0120040Kasztany jadalne0,01 (*)(+)
0120050Orzechy kokosowe0,01 (*)(+)
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej0,1(+)
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamu trójlistnej0,01 (*)(+)
0120080Orzechy pekan0,01 (*)(+)
0120090Orzeszki piniowe0,01 (*)(+)
0120100Orzeszki pistacjowe0,01 (*)(+)
0120110Orzechy włoskie0,01 (*)(+)
0120990Pozostałe0,01 (*)
0130000Owoce ziarnkowe0,20,01 (*)0,30,01 (*)0,01 (*)11
0130010Jabłka0,30,2 (+)(+)
0130020Gruszki0,20Д (+)
0130030Pigwy0,20Д (+)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,20Д (+)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,20Д (+)
0130990Pozostałe0,20,1
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0140010Morele0,20,15 (+)0,30,70,01 (*)
0140020Czereśnie0,01 (*)0Д (+)0,4 (+)20,01 (*)
0140030Brzoskwinie0,20,15 (+)0,40,70,01 (*)
0140040Śliwki0,01 (*)0,07 (+)0,3 (+)0,01 (*)0,1 (*)
0140990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,03 (*)
0151000a) winogrona0,01 (*)10,30,20,01 (*)470,7
0151010Winogrona stołowe(+)
0151020Winogrona do produkcji wina(+)
0152000b) truskawki0,150,01 (*)i (+)0,2 (+)0,340,6(+)0,01 (*)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)0,01 (*)i (+)0,10,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0153010Jeżyny(+)
0153020Jeżyny popielice(+)
0153030Maliny (czerwone i żółte)(+)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,60,10,01 (*)
0154010Borówki amerykańskie0,01 (*)0,01 (*)3(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154020Żurawiny0,150,01 (*)0,01 (*)(+)40,01 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154050Róża dzika0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,01 (*)0,20,01 (*)(+)0,01 (*)1
0154080Bez czarny0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)(+)0,01 (*)0,01 (*)
0154990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0160000Owoce różne z0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161010Daktyle0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)i (+)0,01 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,20,01 (*)1
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0161990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórkę, male0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)0,40,15 (+)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska0,01 (*)0,01 (*)
0162030Marakuja/Męczennica jadalna0,01 (*)0,01 (*)
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska0,01 (*)0,01 (*)
0162050Caimito0,01 (*)0,01 (*)
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej0,01 (*)0,01 (*)
0162990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0163000c) niejadalną skórkę, duże0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163010Awokado0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163020Banany0,080,10,01 (*)
0163030Mango0,6 (+)0,50,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)0,40,4
0163050Granaty/Jabłka granatu0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163060Czerymoja0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)0,050,01 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,020,3 (+)0,090,150,05 (*)0,05
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,020,01 (*)0,03 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat0,01 (*)
0212030Pochrzyn0,15
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)
0212990Pozostałe0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)
0213010Buraki0,01 (*)(+)0,50,05 (*)
0213020Marchew0,01 (*)(+)0,40,7
0213030Seler zwyczajny0,01 (*)(+)0,50,2
0213040Chrzan pospolity0,01 (*)(+)0,50,7
0213050Słonecznik bulwiasty0,02(+)0,50,05 (*)
0213060Pasternak0,01 (*)(+)0,50,7
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,01 (*)(+)0,50,7
0213080Rzodkiew0,01 (*)(+)0,50,05 (*)
0213090Kozibród porolistny/Salsefïa0,01 (*)(+)0,50,7
0213100Brukiew/Karpiel0,01 (*)(+)0,50,4
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,01 (*)(+)0,50,4
0213990Pozostałe0,01 (*)0,50,05 (*)
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,150,06 (+)0,3(+)
0220020Cebula0,150,06 (+)0,3(+)
0220030Szalotka0,150,06 (+)0,3(+)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,01 (*)0,3 (+)0,01 (*)
0220990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)0,05 (*)
0231000a) rośliny psiankowate1,5
0231010Pomidory0,30,90,30,07 (+)0,5 (+)0,01 (*)0,6(+)
0231020Papryka roczna0,01 (*)10,50,2 (+)0,30,01 (*)2(+)
0231030Oberżyny/Bakłażany0,01 (*)0,90,30,4 (+)0,5 (+)10,6(+)
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/ Okra0,01 (*)10,20,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)10,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórkę0,01 (*)0,080,01 (*)0,20,50,030,5(+)
0232010Ogórki(+)(+)0,5
0232020Korniszony(+)1,5
0232030Cukinie(+)0,5
0232990Pozostałe0,5
0233000c) dyniowate z niejadalną skórkę0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,4 (+)0,01 (*)0,5(+)
0233010Melony0,02 (*) (+)0,3
0233020Dynie olbrzymie0,2 (+)0,01 (*)
0233030Arbuzy0,02 (*) (+)0,01 (*)
0233990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*) (+)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)0,90,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące0,40,10,03 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0241010Brokuły(+)
0241020Kalafiory(+)
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste0,40,05 (*)
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*) (+)0,60,5 (+)
0242020Kapusta głowiasta0Д (+)0,50,2 (+)
0242990Pozostałe0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe0,01 (*)0,03 (*)0,50,01 (*)
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai0,2 (+)
0243020Jarmuż0,01 (*) (+)
0243990Pozostałe0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,40,01 (*) (+)0,03 (*)0,30,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)0,03 (*)0,020,01 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna0,30,01 (*)2(+)0,01 (*)0,6
0251020Sałaty0,40,01 (*)0,5 (+)204
0251030Endywia o liściach szerokich0,30,01 (*)0Д (+)0,01 (*)0,05 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,30,01 (*)2(+)0,01 (*)0,6
0251050Gorczycznik wiosenny0,30,01 (*)2(+)0,01 (*)0,05 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,30,01 (*)2(+)0,01 (*)0,6
0251070Gorczyca sarepska0,30,01 (*)2(+)0,01 (*)0,05 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,342(+)0,01 (*)0,6
0251990Pozostałe0,30,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,02200,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak0,6(+)
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)(+)
0252030Boćwina0,01 (*)(+)
0252990Pozostałe0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/'cykoria liśdasta/ cykoria brukselska0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*) (+)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,30,02 (*)0,02 (*)260,02200,02 (*)0,02 (*)
0256010Trybuła(+)0,6
0256020Szczypiorek(+)0,6
0256030Liście selera(+)0,6
0256040Pietruszka - nać(+)2
0256050Szałwia lekarska(+)2
0256060Rozmaryn lekarski(+)0,6
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek(+)0,6
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne(+)0,6
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny(+)0,6
0256100Estragon(+)0,6
0256990Pozostałe0,6
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)0,01 (*)0,20,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)0,01 (*)(+)1,51,5
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)(+)0,03 (*)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)0,9(+)1,52
0260040Groch (bez strąków)0,05(+)0,71,5
0260050Soczewica0,01 (*)(+)0,03 (*)0,01 (*)
0260990Pozostałe0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi0,01 (*) (+)0,01 (*)0,1
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)0,30,05 (*)
0270030Seler0,30,30,1
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,30,30,1
0270050Karczochy zwyczajne0,2 (+)0,90,05 (*) (+)
0270060Pory0,3 (+)0,01 (*)0,05 (*) (+)
0270070Rabarbar0,30,30,05 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne0,05 (+)0,5
0280020Grzyby dzikie0,01 (*)0,01 (*)
0280990Mchy i porosty0,01 (*)0,01 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,20,30,03 (*)40,01 (*)0,01 (*)0,150,01 (*)
0300010Fasola0,6 (+)
0300020Soczewica1 (+)
0300030Groch1 (+)
0300040Łubin biały1 (+)
0300990Pozostałe0,02 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,150,02 (*)0,02 (*) (+)0,06 (*)90,01 (*)0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,040,02 (*)0,02 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,150,02 (*)0,2 (+)0,06 (*)90,01 (*)0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*) (+)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,01 (*)0,02 (*)0,05 (*) (+)0,06 (*)0,10,01 (*)0,3
0401060Ziarna rzepaku0,20,050,20,06 (*)90,0150,02 (*)
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,080,30,02 (*)0,06 (*)150,01 (*)0,05
0401080Nasiona gorczycy0,150,02 (*)0,07 (*) (+)0,06 (*)40,01 (*)0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,150,50,02 (*) (+)0,20,70,01 (*)0,02 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*) (+)0,06 (*)50,01 (*)0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*) (+)0,06 (*)90,01 (*)0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)0,02 (*)0,2 (+)0,06 (*)40,01 (*)0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,150,02 (*)0,07 (*) (+)0,06 (*)90,01 (*)0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,02 (*)0,2 (+)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,02 (*)0,2 (+)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0401990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,02 (*)0,06 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,6 (+)
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/ Drzewo kapokowe0,02 (*)
0402990Pozostałe0,02 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień0,051,50,05 (*)2(+)0,40,6
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,020,05 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,01 (*)1,50,01 (*)2(+)0,40,6
0500060Ryż siewny0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)1 (+)0,03 (*)0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,01 (*)0,10,01 (*)2(+)2(+)0,07
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)2(+)0,03 (*)0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,050,10,51 (+)2(+)0,07
0500990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,03 (*)0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,05 (*)305 (+)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,150,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,3
0630000Napary ziołowe z0,05 (*)0Д (+)0,05 (*)
0631000a) kwiatów150,04 (*) (+)0,05 (*)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski(+)
0631020Ketmia szczawiowa(+)
0631030Róża(+)
0631040Jaśmin(+)
0631050Lipa(+)
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół150,04 (*) (+)0,05 (*)
0632010Truskawka(+)
0632020Aspalat prosty(+)
0632030Ostrokrzew paragwajski(+)
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni0,34(+)0,5
0633010Kozłek lekarski(+)
0633020Żeń-szeń(+)
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych częśa rośliny0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strakowy/Chleb świętojański0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,05 (*)0,05 (*)200,1 (*)3 (+)0,05 (*) (+)0,05 (*)800,05 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czamy kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)0,05 (*)0,03150,1 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski(+)
0820020Pieprz syczuański(+)
0820030Kminek zwyczajny(+)
0820040Kardamon malabarski(+)
0820050Jagody jałowca(+)
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)(+)
0820070Wanilia(+)
0820080Tamarynd(+)
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(+)
0840010Lukrecja0,05 (*)0,05 (*)0,050,5 (+)0,1 (*)40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840020Imbir0,05 (*)0,150,050,5 (+)0,1 (*)40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)0,150,050,5 (+)0,1 (*)40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)(+)(+)(+)(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)0,05 (*)0,050,50,1 (*)40,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)150,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0850010Goździki(+)
0850020Kapary(+)
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)150,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0860010Szafran(+)
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)0,01 (*)0,03 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,01 (*)0,02 (*) (+)0,50,05 (*)
0900020Trzcina cukrowa0,040,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,01 (*)0,04 (+)0,01 (*)0,2
0900990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE(+)
1010000Tkanki z0,02 (*)0,01 (*)0,05
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,01 (*)0,20,03 (+)0,150,02 (+)0,01 (*)0,01 (*)
1011020Tkanka tłuszczowa0,0330,5 (+)0,050,04 (+)0,01 (*)0,2
1011030Wątroba0,10,20,03 (*) (+)0,20,03 (+)0,010,05
1011040Nerka0,10,20,03 (*) (+)0,20,06 (+)0,010,05
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,5 (+)0,20,060,010,05
1011990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,030,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1012000b) bydla
1012010Mięśnie0,01 (*)0,20,03 (+)0,150,02 (+)0,01 (*)0,01 (*)
1012020Tkanka tłuszczowa0,0330,5 (+)0,050,04 (+)0,01 (*)0,2
1012030Wątroba0,10,20,03 (*) (+)0,20,03 (+)0,010,05
1012040Nerka0,10,20,03 (*) (+)0,20,07 (+)0,010,05
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,5 (+)0,20,070,010,05
1012990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,01 (*)0,20,03 (+)0,150,02 (+)0,01 (*)0,01 (*)
1013020Tkanka tłuszczowa0,0330,5 (+)0,050,04 (+)0,01 (*)0,2
1013030Wątroba0,10,20,03 (*) (+)0,20,03 (+)0,010,05
1013040Nerka0,10,20,03 (*) (+)0,20,07 (+)0,010,05
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,5 (+)0,20,070,010,05
1013990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,01 (*)0,20,03 (+)0,150,02 (+)0,01 (*)0,01 (*)
1014020Tkanka tłuszczowa0,0330,5 (+)0,050,04 (+)0,01 (*)0,2
1014030Wątroba0,10,20,03 (*) (+)0,20,03 (+)0,010,05
1014040Nerka0,10,20,03 (*) (+)0,20,07 (+)0,010,05
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,5 (+)0,20,070,010,05 (*)
1014990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,01 (*)0,20,030,150,020,01 (*)0,01 (*)
1015020Tkanka tłuszczowa0,0330,50,050,040,01 (*)0,2
1015030Wątroba0,10,20,03 (*)0,20,030,010,05
1015040Nerka0,10,20,03 (*)0,20,070,010,05
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,50,20,070,010,05
1015990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1016010Mięśnie0,05 (*)0,02 (*) (+)0,10,02 (+)
1016020Tkanka tłuszczowa0,05 (*)0Д (+)0,050,02 (+)
1016030Wątroba0,01 (*)0,02 (*) (+)0,10,04 (+)
1016040Nerka0,01 (*)0,02 (*) (+)0,10,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,01 (*)0,02 (*) (+)0,10,04
1016990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)0,030,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,01 (*)0,20,030,150,020,01 (*)0,01 (*)
1017020Tkanka tłuszczowa0,0330,50,050,040,01 (*)0,2
1017030Wątroba0,10,20,03 (*)0,20,030,010,05
1017040Nerka0,10,20,03 (*)0,20,070,010,05
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,130,50,20,070,010,05
1017990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,040,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (*)0,01 (*)0,20,050,150,080,01 (*)0,01 (*)0,020,05
1020010Bydło(+)(+)
1020020Owce(+)(+)
1020030Kozy(+)(+)
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*) (+)0,02 (*)0,150,02 (+)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05
1030010Kury(+)
1030020Kaczki(+)
1030030Gęsi(+)
1030040Przepiórki(+)
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,02 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego lub skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 czerwca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0163030 Mango
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Benzowyndiflupyr
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Bifentryna (suma izomerów) (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 3 lutego 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
(+)Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,1 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni te informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 3 lutego 2020 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0630000 Napary ziołowe z
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 3 lutego 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030000 Jaja ptasie
Deltametryna (cis-deltametryna) (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamu trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0161030Oliwki stołowe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badania wpływu przetwarzania na poziom pozostałości oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0211000a) ziemniaki
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0234000d) kukurydza cukrowa
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0244000d) kalarepa
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000d) rukiew wodna
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256010Trybuła
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270010Szparagi
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0280010Grzyby uprawne
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, warunków przechowywania próbek oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401010Siemię lniane
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Ręcznik pospolity
0402010Oliwki do produkcji oliwy
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, warunków przechowywania próbek oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Zyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0610000Herbaty
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0850010Goździki
0850020Kapary
0860010Szafran
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz metabolizmu zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu zwierząt gospodarskich oraz badań żywienia zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 18 października 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R)
(R) =Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Flonikamid - kod 1 000 000 z wyjątkiem 1 040 000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110000 Owoce cytrusowe
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020 Czereśnie
0140040 Śliwki
0231010 Pomidory
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0232030 Cukinie
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórkę
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań hydrolizy w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0700000 CHMIEL
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Fluazyfop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazyfopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazyfop)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0631000 a) kwiatów
0632000 b) liści i ziół
0633000 c) korzeni
0700000 CHMIEL
0810000 Przyprawy nasienne
0820000 Przyprawy owocowe
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0840990Pozostałe
1011010Mięśnie
1011020Tkanka tłuszczowa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1012010Mięśnie
1012020Tkanka tłuszczowa
1012030Wątroba
1012040Nerka
1013010Mięśnie
1013020Tkanka tłuszczowa
1013030Wątroba
1013040Nerka
1014010Mięśnie
1014020Tkanka tłuszczowa
1014030Wątroba
1014040Nerka
1016010Mięśnie
1016020Tkanka tłuszczowa
1016030Wątroba
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1030000Jaja ptasie
Izofetamid
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Metrafenon (F)
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Pendimetalina (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 24 października 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0152000b) truskawki
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0232000b) dyniowate z jadalną skórkę
0233000c) dyniowate z niejadalne skórkę
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Teflubenzuron (F)
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań hydrolizy w towarach przetworzonych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010Jabłka
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań metabolizmu w uprawach liściowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
(+)Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+)Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych odnoszących się do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz badań metabolizmu u przeżuwaczy i drobiu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE"

2) w załączniku III część A kolumny dotyczące biksafenu i chlorantraniliprolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

(NDP) (a)

Biksafen (R)Chlorantraniliprol

(DPX E-2Y45) (F)

(1)(2)(3)(4)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,7
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,05
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,5
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie1,5
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski0,01 (*)
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką0,01 (*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01 (*)
0163020Banany0,01 (*)
0163030Mango0,01 (*)
0163040Papaja0,01 (*)
0163050Granaty/Jabłka granatu0,4
0163060Czerymoja0,01 (*)
0163070Gujawa/Gruszla0,01 (*)
0163080Ananasy0,01 (*)
0163090Owoce chlebowca0,01 (*)
0163100Owoce duriana właściwego0,01 (*)
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany0,01 (*)
0163990Pozostałe0,01 (*)
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,01 (*)
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,02
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,06
0213020Marchew0,08
0213030Seler zwyczajny0,06
0213040Chrzan pospolity0,06
0213050Słonecznik bulwiasty0,06
0213060Pasternak0,06
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,06
0213080Rzodkiew0,5
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,06
0213100Brukiew/Karpiel0,06
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,06
0213990Pozostałe0,06
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,6
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany0,6
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,6
0231990Pozostałe0,6
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,3
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,2
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,2
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory0,6
0241990Pozostałe0,6
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe20
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne20
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki
0254000d) rukiew wodna
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe
0260010Fasola (w strąkach)0,8
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)0,01 (*)
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler10
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,070,01 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)0,06
0401030Nasiona maku0,070,01 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,01 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,01 (*)2
0401060Ziarna rzepaku0,072
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,01 (*)0,05
0401080Nasiona gorczycy0,070,01 (*)
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)0,3
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,01 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,01 (*)0,01 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,01 (*)0,01 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,01 (*)0,01 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,01 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,01 (*)
0401990Pozostałe0,01 (*)0,01 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,01 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,50,02
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,02
0500030Kukurydza0,01 (*)0,02
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,02
0500050Owies zwyczajny0,50,02
0500060Ryż siewny0,01 (*)0,4
0500070Żyto zwyczajne0,050,02
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,02
0500090Pszenica zwyczajna0,050,02
0500990Pozostałe0,01 (*)0,02
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,01 (*)0,02 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,01 (*)10 (+)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,01 (*)0,02 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,01 (*)0,02 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,01 (*)0,02 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,01 (*)0,02 (*)
0840020Imbir0,01 (*)0,02 (*)
0840030Kurkuma0,01 (*)0,02 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,01 (*)0,02 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,01 (*)0,02 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,01 (*)0,02 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,02
0900020Trzcina cukrowa0,5
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,02
0900990Pozostałe0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,02 (*)0,2
1011020Tkanka tłuszczowa20,2
1011030Wątroba40,2
1011040Nerka40,2
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1011990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,150,2
1012020Tkanka tłuszczowa20,2
1012030Wątroba40,2
1012040Nerka40,2
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1012990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,150,2
1013020Tkanka tłuszczowa20,2
1013030Wątroba40,2
1013040Nerka40,2
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1013990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,150,2
1014020Tkanka tłuszczowa20,2
1014030Wątroba40,2
1014040Nerka40,2
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1014990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,02 (*)0,2
1015020Tkanka tłuszczowa20,2
1015030Wątroba40,2
1015040Nerka40,2
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1015990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,02 (*)0,01 (*)
1016020Tkanka tłuszczowa0,050,08
1016030Wątroba0,050,07
1016040Nerka0,050,07
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,050,07
1016990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,02 (*)0,2
1017020Tkanka tłuszczowa20,2
1017030Wątroba40,2
1017040Nerka40,2
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)40,2
1017990Pozostałe0,02 (*)0,01 (*)
1020000Mleko0,20,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,050,2
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,02 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,02 (*)0,01 (*)
(*) Granica oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Biksafen (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Biksafen - kod 1 000 000 z wyjątkiem 1 040 000: suma biksafenu i desmetylo-biksafenu wyrażona jako biksafen

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Chlorantraniliprol (DPX E-2Y45) (F)

(+) NDP obowiązujący do dnia 31 grudnia 2020 r. Po upływie tej daty obowiązywać będzie poziom 0,02* mg/kg, chyba że zostanie on zmieniony rozporządzeniem.

0700000 CHMIEL

(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/ar/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-48%252FReport%252FREP16_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek II. Sesja 39. Rzym, Włochy, 27 czerwca - 1 lipca 2016 r.

3http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-49%252FREPORT%252FREP17_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatek III. Sesja 40. Genewa, Szwajcaria, 17-22 lipca 2017 r.

4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
5 Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 48. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2016; 14(8):4571 [166 s.].

Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 49. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2017; 15(7):4929 [162 s.].

6 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for acibenzolar-S-methyl in kiwi fruits" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-s-metylu w kiwi). Dziennik EFSA 2017; 15(9):4985 [20 s.].

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.