Rozporządzenie 2018/73 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości związków rtęci w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.13.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 stycznia 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/73
z dnia 16 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości związków rtęci w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) związków rtęci określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) W dyrektywie Rady 79/117/EWG ustanowiono zakaz wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin zawierających związki rtęci. Wszystkie zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające związki rtęci zostały cofnięte i w konsekwencji wszystkie NDP zostały ustalone na poziomie odpowiedniej granicy oznaczalności.

(3) Komisja otrzymała od podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze oraz od państw członkowskich informacje wskazujące na obecność związków rtęci w szeregu produktów, prowadzącą do występowania pozostałości na poziomie wyższym niż granica oznaczalności określona w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.

(4) Najnowsze dane pochodzące z monitorowania potwierdzają, że pozostałości związków rtęci występują w kilku produktach na poziomach wyższych niż granica oznaczalności. Uwzględniając 95. percentyl wszystkich wyników pobierania próbek, zgłoszono następujące przypadki występowania pozostałości: orzechy z drzew orzechowych: 0,02 mg/kg; świeże zioła: 0,03 mg/kg; grzyby uprawne: 0,05 mg/kg; grzyby dzikie: 0,50 mg/kg, z wyjątkiem borowików szlachetnych: 0,90 mg/kg; nasiona oleiste: 0,02 mg/kg; herbaty, ziarna kawy, napary ziołowe i ziarna kakaowe: 0,02 mg/kg; przyprawy: 0,02 mg/kg, z wyjątkiem imbiru, gałki muszkatołowej, kwiatu muszkatołowego i kurkumy: 0,05 mg/kg; mięso: 0,01 mg/kg, z wyjątkiem mięsa zwierząt łownych: 0,015 mg/kg oraz mięsa z kaczek (hodowlanych i dzikich): 0,04 mg/kg; tłuszcz zwierzęcy: 0,01 mg/kg; podroby jadalne: 0,02 mg/kg, z wyjątkiem podrobów ze zwierząt łownych: 0,025 mg/kg oraz podrobów z dzika: 0,10 mg/kg; mleko: 0,01 mg/kg; oraz miód: 0,01 mg/kg.

(5) Jako że w Unii już ponad trzydzieści lat temu rozpoczęto stopniowe wycofywanie pestycydów zawierających rtęć, można uznać, że rtęć jest obecna w żywności z powodu zanieczyszczenia środowiska. Należy zatem zastąpić wartości wzorcowe wartościami wymienionymi w motywie 4, tak aby odzwierciedlić w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 fakt, że rtęć pochodzi ze środowiska naturalnego. Umożliwi to właściwym organom krajowym podjęcie odpowiednich działań egzekucyjnych na podstawie rzeczywistych wartości NDP.

(6) Panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przyjął opinię dotyczącą obecności rtęci i metylortęci w żywności 2 .

(7) Ze względu na to, że w produktach wymienionych w motywie 4 związki rtęci występują na niskim poziomie oraz biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące spożycia w Unii, ogólny wkład w narażenie z dietą jest uznawany za niski i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów. NDP w odniesieniu do tych produktów powinny zostać ustalone jako tymczasowe w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu 10 lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(8) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że należy utrzymać obecne granice oznaczalności.

(9) Na podstawie opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II skreśla się kolumnę dotyczącą związków rtęci;
2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części A dodaje się kolumnę dotyczącą związków rtęci:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Związki rtęci

(suma związków

rtęci wyrażona jako rtęć)

(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe0,01 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (+)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)
0130010Jabłka
0130020Gruszki
0130030Pigwy
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990Pozostałe
0140000Owoce pestkowe0,01 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,01 (*)
0151000a) winogrona
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki
0153000c) owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z0,01 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01 (*)
0211000a) ziemniaki
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler zwyczajny
0213040Chrzan pospolity
0213050Słonecznik bulwiasty
0213060Pasternak
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080Rzodkiew
0213090Kozibród porolistny/Salsefia
0213100Brukiew/Karpiel
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990Pozostałe
0220000Warzywa cebulowe0,01 (*)
0220010Czosnek
0220020Cebula
0220030Szalotka
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990Pozostałe
0230000Warzywa owocowe0,01 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory
0231020Papryka roczna
0231030Oberżyny/Bakłażany
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990Pozostałe
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa
0239000e) pozostałe warzywa owocowe
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście0,01 (*)
0252010Szpinak
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,03 (+)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe0,01 (*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy hiszpańskie
0270030Seler
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050Karczochy zwyczajne
0270060Pory
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe
0280000Grzyby, mchy i porosty
0280010Grzyby uprawne0,05 (+)
0280020Grzyby dzikie0,5 (+)
0280990Mchy i porosty0,01 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste0,02 (+)
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030Nasiona maku
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Ziarna rzepaku
0401070Ziarna soi zwyczajnej
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130Nasiona lnicznika siewnego
0401140Nasiona konopi siewnych
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,01 (*)
0402020Nasiona palm olejowych0,02 (*)
0402030Owoce palm olejowych0,02 (*)
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe0,02 (*)
0402990Pozostałe0,02 (*)
0500000ZBOŻA0,01 (*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż siewny
0500070Żyto zwyczajne
0500080Sorgo japońskie
0500090Pszenica zwyczajna
0500990Pozostałe
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000Herbaty0,02 (+)
0620000Ziarna kawy0,02 (+)
0630000Napary ziołowe z0,02 (+)
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe0,02 (+)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,02 (*)
0700000CHMIEL0,02 (*)
0800000PRZYPRAWY(+)
0810000Przyprawy nasienne
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż0,02
0810020Kminek czarny/Czarny kmin0,02
0810030Seler0,02
0810040Kolendra siewna0,02
0810050Kmin rzymski0,02
0810060Koper ogrodowy0,02
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski0,02
0810080Kozieradka pospolita0,02
0810090Gałka muszkatołowa0,05
0810990Pozostałe0,02
0820000Przyprawy owocowe0,02
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,02
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,02
0840020Imbir0,05
0840030Kurkuma0,05
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe0,02
0850000Przyprawy pączkowe0,02
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,02
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona
0870010Kwiat muszkatołowy0,05
0870990Pozostałe0,02
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń(+)
1011010Mięśnie0,01
1011020Tkanka tłuszczowa0,01
1011030Wątroba0,02
1011040Nerka0,02
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) bydła(+)
1012010Mięśnie0,01
1012020Tkanka tłuszczowa0,01
1012030Wątroba0,02
1012040Nerka0,02
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) owiec(+)
1013010Mięśnie0,01
1013020Tkanka tłuszczowa0,01
1013030Wątroba0,02
1013040Nerka0,02
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) kóz(+)
1014010Mięśnie0,01
1014020Tkanka tłuszczowa0,01
1014030Wątroba0,02
1014040Nerka0,02
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) koniowatych(+)
1015010Mięśnie0,01
1015020Tkanka tłuszczowa0,01
1015030Wątroba0,02
1015040Nerka0,02
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1015990Pozostałe0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,01 (+)
1016020Tkanka tłuszczowa0,01 (+)
1016030Wątroba0,02 (+)
1016040Nerka0,02 (+)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02 (+)
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych(+)
1017010Mięśnie0,01
1017020Tkanka tłuszczowa0,01
1017030Wątroba0,02
1017040Nerka0,02
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,02
1017990Pozostałe0,01 (*)
1020000Mleko0,01 (+)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,01 (+)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,04 (+)
(*)Granica oznaczalności
(a)Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach.
Związki rtęci (suma związków rtęci wyrażona jako rtęć)
(+)Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0280010 Grzyby uprawne
(+) Następujący NDP ma zastosowanie do borowików szlachetnych: 0,9 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
0280020 Grzyby dzikie
(+) Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
0401000 Nasiona oleiste
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0640000 Ziarna kakaowe
0800000 PRZYPRAWY
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+)Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
1011000 a) Tkanki ze świń
1012000 b) Tkanki z bydła
1013000 c) Tkanki z owiec
1014000 d) Tkanki z kóz
1015000 e) Tkanki z koniowatych
(+)Następujący NDP ma zastosowanie do mięsa z kaczek: 0,04 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
1016010 Mięśnie (drób)
(+)Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
1016020 Tkanka tłuszczowa (drób)
1016030 Wątroba (drób)
1016040 Nerka (drób)
1016050 Podroby jadalne (drób)
1017000 g) Tkanki z pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1020000 Mleko
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele
(+)Następujący NDP ma zastosowanie do podrobów z dzika: 0,1 mg/kg. Dane z monitorowania wskazują, że pozostałości występują w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje dostępne w ciągu 10 lat od dnia publikacji.
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"
b)
w części B skreśla się kolumnę dotyczącą związków rtęci.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM); Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food (Opinia naukowa dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością rtęci i metylortęci w żywności). Dziennik EFSA 2012: 10(12):2985. [241 s.].

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.