Rozporządzenie 2017/405 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości sulfoksafloru w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.63.71

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 marca 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/405
z dnia 8 marca 2017 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości sulfoksafloru w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniach 5 lipca 2013 r., 18 lipca 2014 r. i 11 lipca 2015 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) sulfoksafloru 2 ( 3 ( 4 .

(2) W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) tej substancji.

(3) Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 5 , jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one być wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy we Wspólnocie. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) tego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty we Wspólnocie nie został obniżony.

(4) Unia zgłosiła do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów zastrzeżenie dotyczące CXL zaproponowanych dla następujących kombinacji pestycydów i produktów: sulfoksaflor (warzywa owocowe inne niż dyniowate; warzywa liściowe).

(5) Wartości CXL odnoszące się do sulfoksafloru, których nie wymieniono w motywie 4, powinny zatem zostać uwzględnione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 jako NDP z wyjątkiem przypadków, w których odnoszą się one do produktów nieujętych w załączniku I do tego rozporządzenia lub w których zostały ustalone na poziomie niższym niż obecne NDP. Wspomniane CXL są bezpieczne dla konsumentów w Unii 6 .

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 marca 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumnę dotyczącą sulfoksafloru w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Sulfoksaflor (suma izomerów)
(1)(2)(3)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty0,15
0110020Pomarańcze0,8
0110030Cytryny0,4
0110040Limy/limonki0,01 (*)
0110050Mandarynki0,8
0110990Pozostałe0,01 (*)
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,02 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka0,4
0130020Gruszki0,4
0130030Pigwy0,3
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,3
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,3
0130990Pozostałe0,3
0140000Owoce pestkowe
0140010Morele0,5
0140020Czereśnie1,5
0140030Brzoskwinie0,5
0140040Śliwki0,5
0140990Pozostałe0,01 (*)
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000a) winogrona2
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,5
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie0,01 (*)
0154020Żurawiny0,01 (*)
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)0,01 (*)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)0,01 (*)
0154050Róża dzika0,01 (*)
0154060Morwy (czarne i białe)0,01 (*)
0154070Głóg włoski0,3
0154080Bez czarny0,01 (*)
0154990Pozostałe0,01 (*)
0160000Owoce różne z
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle0,01 (*)
0161020Figi0,01 (*)
0161030Oliwki stołowe0,01 (*)
0161040Kumkwat0,01 (*)
0161050Karambola0,01 (*)
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia0,3
0161070Czapetka kuminowa0,01 (*)
0161990Pozostałe0,01 (*)
0162000b) niejadalną skórką, małe0,01 (*)
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże0,01 (*)
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) ziemniaki0,03
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,03
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020Kartofel słodki/Batat
0212030Pochrzyn
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,03
0213020Marchew0,05
0213030Seler zwyczajny0,03
0213040Chrzan pospolity0,03
0213050Słonecznik bulwiasty0,03
0213060Pasternak0,03
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,03
0213080Rzodkiew0,03
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,03
0213100Brukiew/Karpiel0,03
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,03
0213990Pozostałe0,03
0220000Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,01 (*)
0220020Cebula0,01 (*)
0220030Szalotka0,01 (*)
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,7
0220990Pozostałe0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory0,3
0231020Papryka roczna0,4
0231030Oberżyny/Bakłażany0,3
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie
0232990Pozostałe
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,5
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły3
0241020Kalafiory0,04
0241990Pozostałe0,01 (*)
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska0,01 (*)
0242020Kapusta głowiasta0,4
0242990Pozostałe0,01 (*)
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai2
0243020Jarmuż0,01 (*)
0243990Pozostałe0,01 (*)
0244000d) kalarepa0,01 (*)
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010Roszpunka warzywna0,01 (*)
0251020Sałaty4
0251030Endywia o liściach szerokich0,01 (*)
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy0,01 (*)
0251050Gorczycznik wiosenny0,01 (*)
0251060Rokietta siewna/rukola0,01 (*)
0251070Gorczyca sarepska0,01 (*)
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)0,01 (*)
0251990Pozostałe0,01 (*)
0252000b) szpinak i podobne liście
0252010Szpinak6
0252020Portulaka pospolita0,01 (*)
0252030Boćwina0,01 (*)
0252990Pozostałe0,01 (*)
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne
0256010Trybula0,02 (*)
0256020Szczypiorek0,02 (*)
0256030Liście selera1,5
0256040Pietruszka - nać0,02 (*)
0256050Szałwia lekarska0,02 (*)
0256060Rozmaryn lekarski0,02 (*)
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek0,02 (*)
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne0,02 (*)
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny0,02 (*)
0256100Estragon0,02 (*)
0256990Pozostałe0,02 (*)
0260000Warzywa strączkowe0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)
0260020Fasola (bez strąków)
0260030Groch (w strąkach)
0260040Groch (bez strąków)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie0,01 (*)
0270030Seler1,5
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski0,01 (*)
0270050Karczochy zwyczajne0,01 (*)
0270060Pory0,01 (*)
0270070Rabarbar0,01 (*)
0270080Pędy bambusa0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,01 (*)
0270990Pozostałe0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne
0280020Grzyby dzikie
0280990Mchy i porosty
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
0300010Fasola0,3
0300020Soczewica0,01 (*)
0300030Groch0,01 (*)
0300040Łubin biały0,01 (*)
0300990Pozostałe0,01 (*)
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,02 (*)
0401030Nasiona maku0,02 (*)
0401040Ziarna sezamu0,02 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,02 (*)
0401060Ziarna rzepaku0,15
0401070Ziarna soi zwyczajnej0,3
0401080Nasiona gorczycy0,02 (*)
0401090Nasiona bawełny0,4
0401100Nasiona dyni0,02 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego0,02 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego0,02 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego0,02 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,02 (*)
0401150Rącznik pospolity0,02 (*)
0401990Pozostałe0,02 (*)
0402000Owoce oleiste0,02 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA
0500010Jęczmień0,6
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)
0500050Owies zwyczajny0,04
0500060Ryż siewny0,01 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,015
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,2
0500990Pozostałe0,01 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,05 (*)
0610000Herbaty
0620000Ziarna kawy
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000Ziarna kakaowe
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000CHMIEL0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010Lukrecja0,05 (*)
0840020Imbir0,05 (*)
0840030Kurkuma0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)
0840990Pozostałe0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik, korzenie
0900990Pozostałe
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000Tkanki z
1011000a) świń
1011010Mięśnie0,3
1011020Tkanka tłuszczowa0,1
1011030Wątroba0,6
1011040Nerka0,6
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1011990Pozostałe0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,3
1012020Tkanka tłuszczowa0,1
1012030Wątroba0,6
1012040Nerka0,6
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1012990Pozostałe0,01 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,3
1013020Tkanka tłuszczowa0,1
1013030Wątroba0,6
1013040Nerka0,6
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1013990Pozostałe0,01 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,3
1014020Tkanka tłuszczowa0,1
1014030Wątroba0,6
1014040Nerka0,6
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1014990Pozostałe0,01 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,3
1015020Tkanka tłuszczowa0,1
1015030Wątroba0,6
1015040Nerka0,6
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1015990Pozostałe0,01 (*)
1016000f) drobiu
1016010Mięśnie0,1
1016020Tkanka tłuszczowa0,03
1016030Wątroba0,3
1016040Nerka0,3
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,3
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,3
1017020Tkanka tłuszczowa0,1
1017030Wątroba0,6
1017040Nerka0,6
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,6
1017990Pozostałe0,01 (*)
1020000Mleko0,2
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,1
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Sulfoksaflor (suma izomerów)
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity"

2)
w części A załącznika III skreśla się kolumnę dotyczącą sulfoksafloru.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 http://www.codexalimentarius.org/download/report/799/REP13_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta szósta. Rzym, Włochy, 1-5 lipca 2013 r.

3 http://www.codexalimentarius.org/download/report/917/REP14_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta siódma. Genewa, Szwajcaria, 14-18 lipca 2014 r.

4 ftp://ftp.fao.org/codex/reports/reports_2015/REP15_PRe.pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki III i IV. Sesja trzydziesta ósma. Genewa, Szwajcaria, 6-11 lipca 2015 r.

5 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
6 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 45. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2013;11(7):3312 [210 s.].

Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 46. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2014;12(7):3737 [182 s.].

Wsparcie naukowe przy przygotowaniu stanowiska UE na 47. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2015;13 (7):4208 [178 s.].

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.