Rozporządzenie 2016/1015 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-naftyloacetamidu, kwasu 1-naftylooctowego, chloridazonu, fluazifopu-P, fuberidazolu, mepikwatu i tralkoksydymu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.172.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 lipca 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/1015
z dnia 17 czerwca 2016 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-naftyloacetamidu, kwasu 1-naftylooctowego, chloridazonu, fluazifopu-P, fuberidazolu, mepikwatu i tralkoksydymu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 1-naftyloacetamidu, kwasu 1-naftylooctowego, chloridazonu, fluazifopu-P, fuberidazolu, mepikwatu i tralkoksydymu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Zaproponowano zmianę definicji pozostałości i stwierdzono, że w przypadku NDP dla jabłek, gruszek, pomidorów i oberżyn pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla pomarańczy, cytryn, mandarynek, czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron, truskawek, malin, oliwek stołowych, kiwi, ziemniaków, papryki, ogórków, cukinii, melonów, arbuzów, szpinaku, fasoli (świeżej, w strąkach), fasoli (świeżej, bez strąków), grochu (świeżego, w strąkach), grochu (świeżego, bez strąków), szparagów, selera, karczochów zwyczajnych, fasoli (suchej) i cykorii podróżnik (korzeni) brak jest informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(3) W odniesieniu do chloridazonu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił także obniżenie NDP dla korzeni buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów zalecił utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla roszpunki warzywnej, sałaty, endywii, rzeżuchy, gorycznika wiosennego, rokietty siewnej, gorczycy sarepskiej, portulaki pospolitej, szparagów, karczochów hiszpańskich, selera, kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, pora, rabarbaru, naparów ziołowych (suszonych, kwiatów), naparów ziołowych (suszonych, liści), przypraw (kora), przypraw (pąków) i przypraw (słupki kwiatowe) brak jest informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Urząd stwierdził, że oczekuje się kumulacji pozostałości chloridazonu w niektórych uprawach w płodozmianie, i obliczył NDP dla odpowiednich produktów z uwzględnieniem tego potencjału kumulacji po różnych odstępach między uprawami, pozostawiając osobom zarządzającym ryzykiem wybór wymaganej opcji. W przypadku takich produktów, do których nie stosuje się danej substancji czynnej, pozostałości nieuchronnie przenikają z gleby, w której wcześniej stosowano daną substancję czynną w innych uprawach. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących buraków, chrzanu pospolitego, czosnku, cebuli, szalotki, liści i pędów kapustnych, szpinaku, boćwiny, ziół; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki świń; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki bydła; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki owiec; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki kóz; oraz mleka krowiego, owczego i koziego brakuje pewnych informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do fluazifopu-P Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, kasztanów jadalnych, orzechów laskowych, orzechów makada-miowych/orzechów makadamii trójlistnej, orzechów pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich, jabłek, gruszek, pigw, moreli, czereśni, brzoskwiń, śliwek, winogron stołowych i do produkcji wina, owoców leśnych, pozostałych drobnych owoców i jagód, fig, oliwek stołowych, kumkwatów, kiwi, bananów, ananasów, pochrzynów, czosnku, szalotki, ogórków, korniszonów, sałaty i innych warzyw sałatowych, szpinaku, portulaki pospolitej, boćwiny, cykorii warzywnej, ziół, szparagów, selera, kopru włoskiego/ fenkuła włoskiego, grochu suszonego, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, nasion gorczycy, ogórecznika lekarskiego, lnicznika siewnego, oliwek do produkcji oliwy i korzeni cykorii podróżnik. W odniesieniu do innych produktów zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla pomidorów, papryki, kapusty głowiastej oraz świeżej fasoli bez strąków istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem obniżyć te NDP. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla truskawek, marchwi, naparów ziołowych (z suszonych kwiatów, liści i korzeni), chmielu, przypraw (nasion, owoców i jagód oraz korzeni i kłączy); mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki świń; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki bydła; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki owiec; mięśni, tłuszczu, wątroby i nerki kóz; mięśni, tłuszczu i wątroby drobiu; mleka krowiego, owczego i koziego oraz jaj ptasich brakuje pewnych informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla dymki, pora i nasion bawełny brak jest informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(5) W odniesieniu do fuberidazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej.

(6) W odniesieniu do mepikwatu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości oraz zalecił obniżenie lub utrzymanie NDP w odniesieniu do szeregu produktów. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla nasion rzepaku pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tego produktu należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dla siemienia lnianego i nasion słonecznika brak jest informacji i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności.

(7) W odniesieniu do tralkoksydymu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 7 . Zaproponowano zmianę definicji pozostałości i stwierdzono, że w odniesieniu do NDP dla ziarna jęczmienia i ziarna pszenicy zwyczajnej pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(8) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani dopuszczalne poziomy pozostałości zawarte w Kodeksie (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Komisja zasięgnęła rady laboratoriów referencyjnych Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów odnośnie do potrzeby dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych towarów rozwój techniczny wymaga ustalenia określonych granic oznaczalności.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. Ze względu na fakt, iż przy obecnych NDP nie można wykluczyć ryzyka dla konsumentów, wartość odnosząca się do fluazifopu-P i wynosząca 0,01 mg/kg dla papryki powinna być stosowana od daty rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do wszystkich produktów.

(14) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W odniesieniu do substancji czynnych 1-naftyloacetamid, kwas 1-naftylooctowy, chloridazon, fuberidazol, mepikwat i tralkoksydym we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 19 stycznia 2017 r.

W odniesieniu do substancji czynnej fluazifop-P we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni, z wyjątkiem papryki, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane przed dniem 19 stycznia 2017 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 19 stycznia 2017 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 czerwca 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 8  

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego, chloridazonu, fluazifopu-P, fuberidazolu, mepikwatu i tralkoksydymu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)1-naftyloacetamid i kwas 1-naftylooctowy (suma 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego oraz jego soli, wyrażona jako kwas 1-naftylooctowy)Chloridazon (R) (suma chloridazonu i chloridazonu-desfenylu wyrażona jako chloridazon)Fluazifop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazifopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazifop)FuberidazolMepikwat (suma mepikwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek mepikwatu)Tralkoksydym (suma izomerów składowych tralkoksydymu)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
0100000OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0110000Owoce cytrusowe0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0110010Grejpfruty
0110020Pomarańcze
0110030Cytryny
0110040Limy/limonki
0110050Mandarynki
0110990Pozostałe
0120000Orzechy z drzew orzechowych0,06 (*)0,01 (*)0,05 (*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080Orzechy pekan
0120090Orzeszki piniowe
0120100Orzeszki pistacjowe
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000Owoce ziarnkowe0,01 (*)0,02 (*)
0130010Jabłka0,15 (+)
0130020Gruszki0,15 (+)
0130030Pigwy0,06 (*)
0130040Owoce nieszpułki zwyczajnej0,06 (*)
0130050Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego0,06 (*)
0130990Pozostałe0,06 (*)
0140000Owoce pestkowe0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0140010Morele
0140020Czereśnie
0140030Brzoskwinie
0140040Śliwki
0140990Pozostałe
0150000Owoce jagodowe i drobne owoce0,06 (*)0,02 (*)
0151000a) winogrona0,01 (*)
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) truskawki0,2 (+)
0153000c) owoce leśne0,01 (*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice
0153030Maliny (czerwone i żółte)
0153990Pozostałe
0154000d) pozostałe drobne owoce i jagody0,1
0154010Borówki amerykańskie
0154020Żurawiny
0154030Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (czarne i białe)
0154070Głóg włoski
0154080Bez czarny
0154990Pozostałe
0160000Owoce różne z0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)
0161000a) jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat
0161050Karambola
0161060Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070Czapetka kuminowa
0161990Pozostałe
0162000b) niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030Marakuja/Męczennica jadalna
0162040Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050Caimito
0162060Owoc hebanowca wirginijskiego/ Owoc hurmy wirginijskiej
0162990Pozostałe
0163000c) niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty/Jabłka granatu
0163060Czerymoja
0163070Gujawa/Gruszla
0163080Ananasy
0163090Owoce chlebowca
0163100Owoce duriana właściwego
0163110Owoce flaszowca miękkociernis-tego/Owoce guanabany
0163990Pozostałe
0200000WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0211000a) ziemniaki0,1 (*)0,15
0212000b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,1 (*)
0212010Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy0,01 (*)
0212020Kartofel słodki/Batat0,01 (*)
0212030Pochrzyn0,15
0212040Maranta trzcinowata0,01 (*)
0212990Pozostałe0,01 (*)
0213000c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,5 (+)0,5
0213020Marchew0,1 (*)0,3 (+)
0213030Seler zwyczajny0,1 (*)0,5
0213040Chrzan pospolity0,3 (+)0,5
0213050Słonecznik bulwiasty0,1 (*)0,5
0213060Pasternak0,1 (*)0,5
0213070Korzeń pietruszki zwyczajnej0,1 (*)0,5
0213080Rzodkiew0,1 (*)0,5
0213090Kozibród porolistny/Salsefia0,1 (*)0,5
0213100Brukiew/Karpiel0,1 (*)0,5
0213110Rzepa biała/Rzepa jadalna0,1 (*)0,5
0213990Pozostałe0,1 (*)0,5
0220000Warzywa cebulowe0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0220010Czosnek0,3 (+)0,3
0220020Cebula0,3 (+)0,3
0220030Szalotka0,3 (+)0,3
0220040Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka0,1 (*)0,01 (*)
0220990Pozostałe0,1 (*)0,01 (*)
0230000Warzywa owocowe0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0231000a) rośliny psiankowate
0231010Pomidory(+)0,01 (*)
0231020Papryka roczna0,01 (*)
0231030Oberżyny/Bakłażany(+)1
0231040Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/ Okra0,01 (*)
0231990Pozostałe0,01 (*)
0232000b) dyniowate z jadalną skórką
0232010Ogórki0,03
0232020Korniszony0,03
0232030Cukinie0,01 (*)
0232990Pozostałe0,01 (*)
0233000c) dyniowate z niejadalną skórką0,01 (*)
0233010Melony
0233020Dynie olbrzymie
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) kukurydza cukrowa0,01 (*)
0239000e) pozostałe warzywa owocowe0,01 (*)
0240000Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0241000a) kapustne kwitnące
0241010Brokuły
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) kapustne głowiaste
0242010Brukselka/Kapusta brukselska
0242020Kapusta głowiasta
0242990Pozostałe
0243000c) kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020Jarmuż
0243990Pozostałe
0244000d) kalarepa
0250000Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000a) sałaty i warzywa sałatowe0,06 (*)50,020,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0251010Roszpunka warzywna(+)
0251020Sałaty
0251030Endywia o liściach szerokich
0251040Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050Gorczycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna/rukola
0251070Gorczyca sarepska
0251080Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990Pozostałe
0252000b) szpinak i podobne liście0,06 (*)50,020,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0252010Szpinak(+)
0252020Portulaka pospolita
0252030Boćwina(+)
0252990Pozostałe
0253000c) liście winorośli lub podobne gatunki0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0254000d) rukiew wodna0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0255000e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0256000f) zioła, kwiaty jadalne0,1 (*)5 (+)0,020,02 (*)0,05 (*)0,02 (*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia lekarska
0256060Rozmaryn lekarski
0256070Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100Estragon
0256990Pozostałe
0260000Warzywa strączkowe0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0260010Fasola (w strąkach)1,5
0260020Fasola (bez strąków)0,01 (*)
0260030Groch (w strąkach)1,5
0260040Groch (bez strąków)1,5
0260050Soczewica0,01 (*)
0260990Pozostałe0,01 (*)
0270000Warzywa łodygowe0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0270010Szparagi50,01 (*)
0270020Karczochy hiszpańskie50,3
0270030Seler50,3
0270040Fenkuł włoski/Koper włoski50,3
0270050Karczochy zwyczajne50,9
0270060Pory50,01 (*)
0270070Rabarbar50,3
0270080Pędy bambusa0,1 (*)0,01 (*)
0270090Rdzenie palmowe0,1 (*)0,01 (*)
0270990Pozostałe0,1 (*)0,01 (*)
0280000Grzyby, mchy i porosty0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0280010Grzyby uprawne0,09 (+)
0280020Grzyby dzikie0,02 (*)
0280990Mchy i porosty0,02 (*)
0290000Algi i organizmy prokariotyczne0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0300000JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH0,06 (*)0,1 (*)40,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0300010Fasola
0300020Soczewica
0300030Groch
0300040Łubin biały
0300990Pozostałe
0400000NASIONA I OWOCE OLEISTE0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0401000Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane90,05 (*)
0401020Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe0,01 (*)0,05 (*)
0401030Nasiona maku90,05 (*)
0401040Ziarna sezamu0,01 (*)0,05 (*)
0401050Ziarna słonecznika0,10,05 (*)
0401060Ziarna rzepaku94 (+)
0401070Ziarna soi zwyczajnej150,05 (*)
0401080Nasiona gorczycy40,05 (*)
0401090Nasiona bawełny0,01 (*)0,05 (*)
0401100Nasiona dyni0,01 (*)0,05 (*)
0401110Nasiona krokoszu barwierskiego90,05 (*)
0401120Nasiona ogórecznika lekarskiego40,05 (*)
0401130Nasiona lnicznika siewnego90,05 (*)
0401140Nasiona konopi siewnych0,01 (*)0,05 (*)
0401150Rącznik pospolity0,01 (*)0,05 (*)
0401990Pozostałe0,01 (*)0,05 (*)
0402000Owoce oleiste0,01 (*)0,05 (*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Nasiona palm olejowych
0402030Owoce palm olejowych
0402040Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
0500000ZBOŻA0,06 (*)0,1 (*)0,01 (*)0,01 (*)
0500010Jęczmień0,05 (*)4(+)
0500020Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome0,01 (*)0,02 (*)
0500030Kukurydza0,01 (*)0,02 (*)
0500040Proso zwyczajne0,01 (*)0,02 (*)
0500050Owies zwyczajny0,05 (*)3
0500060Ryż siewny0,01 (*)0,02 (*)
0500070Żyto zwyczajne0,05 (*)3
0500080Sorgo japońskie0,01 (*)0,02 (*)
0500090Pszenica zwyczajna0,05 (*)3(+)
0500990Pozostałe0,01 (*)0,02 (*)
0600000HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY0,1 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0610000Herbaty0,1 (*)0,05 (*)
0620000Ziarna kawy0,1 (*)0,05 (*)
0630000Napary ziołowe z
0631000a) kwiatów50,04 (*) (+)
0631010Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020Ketmia szczawiowa
0631030Róża
0631040Jaśmin
0631050Lipa
0631990Pozostałe
0632000b) liści i ziół50,04 (*) (+)
0632010Truskawka
0632020Aspalat prosty
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) korzeni0,1 (*)4 (+)
0633010Kozłek lekarski
0633020Żeń-szeń
0633990Pozostałe
0639000d) wszelkich pozostałych części rośliny0,1 (*)0,05 (*)
0640000Ziarna kakaowe0,1 (*)0,05 (*)
0650000Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański0,1 (*)0,05 (*)
0700000CHMIEL0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*) (+)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0800000PRZYPRAWY
0810000Przyprawy nasienne0,1 (*)0,1 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0810010Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020Kminek czarny/Czarny kmin
0810030Seler
0810040Kolendra siewna
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000Przyprawy owocowe0,1 (*)0,1 (*)0,03 (*) (+)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0820010Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020Pieprz syczuański
0820030Kminek zwyczajny
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070Wanilia
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000Przyprawy korowe0,1 (*)50,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0830010Cynamon
0830990Pozostałe
0840000Przyprawy korzeniowe lub kłączowe(+)
0840010Lukrecja0,1 (*)0,1 (*)40,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0840020Imbir0,1 (*)0,1 (*)40,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0840030Kurkuma0,1 (*)0,1 (*)40,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,1 (*)0,1 (*)40,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0850000Przyprawy pączkowe0,1 (*)50,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000Przyprawy ze słupków kwiatowych0,1 (*)50,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000Przyprawy z osnówki nasiona0,1 (*)0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,1 (*)0,05 (*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
0900000ROŚLINY CUKRODAJNE0,06 (*)0,01 (*)0,02 (*)0,01 (*)
0900010Korzenie buraka cukrowego0,30,5
0900020Trzcina cukrowa0,1 (*)0,01 (*)
0900030Cykoria podróżnik, korzenie0,1 (*)0,01 (*)
0900990Pozostałe0,1 (*)0,01 (*)
1000000PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE0,06 (*)
1010000Tkanki z0,01 (*)0,01 (*)
1011000a) świń0,05 (*)
1011010Mięśnie0,2 (+)0,02 (+)
1011020Tkanka tłuszczowa0,2 (+)0,04 (+)
1011030Wątroba0,2 (+)0,03 (+)
1011040Nerka0,3 (+)0,06 (+)
1011050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,30,06
1011990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)
1012000b) bydła
1012010Mięśnie0,3 (+)0,02 (+)0,09
1012020Tkanka tłuszczowa0,3 (+)0,04 (+)0,06
1012030Wątroba0,3 (+)0,03 (+)0,5
1012040Nerka0,4 (+)0,07 (+)0,8
1012050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,40,070,8
1012990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1013000c) owiec
1013010Mięśnie0,3 (+)0,02 (+)0,09
1013020Tkanka tłuszczowa0,3 (+)0,04 (+)0,06
1013030Wątroba0,3 (+)0,03 (+)0,5
1013040Nerka0,4 (+)0,07 (+)0,8
1013050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,40,070,8
1013990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1014000d) kóz
1014010Mięśnie0,3 (+)0,02 (+)0,09
1014020Tkanka tłuszczowa0,3 (+)0,04 (+)0,06
1014030Wątroba0,3 (+)0,03 (+)0,5
1014040Nerka0,4 (+)0,07 (+)0,8
1014050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,40,070,8
1014990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1015000e) koniowatych
1015010Mięśnie0,30,020,09
1015020Tkanka tłuszczowa0,30,040,06
1015030Wątroba0,30,030,5
1015040Nerka0,40,070,8
1015050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,40,070,8
1015990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1016000f) drobiu0,05 (*)0,05 (*)
1016010Mięśnie0,02 (+)
1016020Tkanka tłuszczowa0,02 (+)
1016030Wątroba0,04 (+)
1016040Nerka0,01 (*)
1016050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,04
1016990Pozostałe0,01 (*)
1017000g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010Mięśnie0,30,020,09
1017020Tkanka tłuszczowa0,30,040,06
1017030Wątroba0,30,030,5
1017040Nerka0,40,070,8
1017050Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)0,40,070,8
1017990Pozostałe0,05 (*)0,01 (*)0,05 (*)
1020000Mleko0,30,080,01 (*)0,060,01 (*)
1020010Bydło(+)(+)
1020020Owce(+)(+)
1020030Kozy(+)(+)
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000Jaja ptasie0,05 (*)0,02 (+)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000Miód i pozostałe produkty pszczele0,1 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)0,05 (*)
1050000Płazy i gady0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
1060000Bezkręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
1070000Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe0,05 (*)0,01 (*)0,01 (*)0,05 (*)0,01 (*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, do której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
1-naftyloacetamid i kwas 1-naftylooctowy (suma 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego oraz jego soli, wyrażona jako kwas 1-naftylooctowy)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
0231030 Oberżyny/Bakłażany
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Chloridazon (R) (suma chloridazonu i chloridazonu-desfenylu wyrażona jako chloridazon)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:
Chloridazon - kod 1000000 oprócz 1040000: Chloridazon (chloridazon-desfenyl, wyrażony jako chloridazon)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213010 Buraki
0213040 Chrzan pospolity
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0252010 Szpinak
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0252030 Boćwina
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
Fluazifop-P (suma wszystkich izomerów składowych fluazifopu, jego estrów i koniugatów, wyrażona jako fluazifop)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0152000 b) truskawki
0213020 Marchew
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe
0700000 CHMIEL
0810000 Przyprawy nasienne
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe
0820000 Przyprawy owocowe
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0840990 Pozostałe
1011010 Mięśnie
1011020 Tkanka tłuszczowa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tkanka tłuszczowa
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tkanka tłuszczowa
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tkanka tłuszczowa
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tkanka tłuszczowa
1016030 Wątroba
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
Fuberidazol
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Mepikwat (suma mepikwatu i jego soli, wyrażona jako chlorek mepikwatu)
(+) Tymczasowy NDP ważny do dnia 31 grudnia 2018 r., ponieważ z danych z monitorowania wynika, że zanieczyszczenie krzyżowe grzybów uprawnych niepoddanych działaniu substancji może nastąpić przez słomę poddaną zgodnemu z przepisami działaniu mepikwatu. Takiego zanieczyszczenia krzyżowego nie można całkowicie uniknąć we wszystkich przypadkach. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,02* mg/kg, o ile nie zostanie on zmieniony rozporządzeniem w związku z nowymi informacjami udostępnionymi najpóźniej do dnia 30 kwietnia 2018 r.
0280010 Grzyby uprawne
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity
Tralkoksydym (suma izomerów składowych tralkoksydymu)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 czerwca 2018 r. lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500090 Pszenica zwyczajna
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040 Chrzan pospolity"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego, chloridazonu, fluazifopu-P, fuberidazolu, mepikwatu i tralkoksydymu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for 1-naphthylacetamide and 1-naphthylacetic acid according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) 1-naftyloacetamidu i kwasu 1-naftylooctowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(8):4213.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for chloridazon according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) chloridazonu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(9):4226.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for fluazifop-P according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) fluazifopu-P zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(9):4228.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for fuberidazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) fuberidazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(9):4220.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for mepiquat according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) mepikwatu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(8):4214.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for tralkoxydim according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) tralkok-sydymu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2015;13(9):4227.
8 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 15 grudnia 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.340.72).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.