Rozporządzenie 834/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, biksafenu, diazynonu, difenokonazolu, etoksazolu, fenheksamidu, fludioksonilu, izopyrazamu, lambda-cyhalotryny, profenofosu i protiokonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.233.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 sierpnia 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 834/2013
z dnia 30 sierpnia 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acekwinocylu, biksafenu, diazynonu, difenokonazolu, etoksazolu, fenheksamidu, fludioksonilu, izopyrazamu, lambdacyhalotryny, profenofosu i protiokonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Pajrlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) diazynonu, etoksazolu, fenheksamidu, lambdacyhalotryny i profenofosu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości acekwinocylu, biksafenu, difenokonazolu, fludioksonilu, izopyrazamu, prosulfokarbu i protiokonazolu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną acekwinocyl na powierzchni ogórków, melonów i dyni złożono - na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący biksafenu złożono w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy. W odniesieniu do difenokonazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku pigwy, buraka, marchwi, chrzanu, karczochów jerozolimskich, pasternaku, korzenia pietruszki, rzodkiewki, salsefii, warzyw cebulowych, dyniowatych (z niejadalną skórką), cykorii, karczochów, ryżu i korzeni cykorii. W odniesieniu do etoksazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku wiśni, śliwek i bananów. W odniesieniu do fenheksamidu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku porzeczek i fasoli w strąkach. W odniesieniu do fludioksonilu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku dyniowatych (z niejadalną skórką) i rzodkiewek. W odniesieniu do izopyrazamu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku owoców ziarnkowych, moreli, brzoskwiń, nasion lnu, maku, rzepaku i gorczycy. W odniesieniu do lambdacyhalotryny złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku głogu włoskiego i kaki. W odniesieniu do prosulfokarbu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku kopru. W odniesieniu do protiokonazolu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania difenokonazolu w przypadku papai. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie difenokonazolu w przypadku tych upraw w Brazylii skutkuje pozostałościami przekraczającymi NDP dozwolone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały ocenione przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "urzędem") dokonał oceny wniosków i sprawozdań oceniających, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w odpowiednich przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania acekwinocylu w przypadku melonów i dyni, stosowania izopyrazamu w przypadku moreli oraz stosowania prosulfokarbu w przypadku kopru, przedłożone dane nie są wystarczające jako podstawa do ustanowienia nowych NDP. W odniesieniu do stosowania acekwinocylu w przypadku ogórków Urząd stwierdził, że przedstawione dane nie są wystarczające jako podstawa do ustanowienia nowego NDP w przypadku stosowania na wolnym powietrzu w północnej części UE.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) W dniu 7 lipca 2012 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego 3 przyjęła najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zawarte w Kodeksie (CXL) dla profenofosu w przypadku papryki ostrej. Te CXL są bezpieczne dla konsumentów w UE i w związku z tym należy je włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP 4 .

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają odpowiednie wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) W odniesieniu do diazynonu w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 określono NDP wynoszący 0,3 mg/kg w przypadku ananasów, który w załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 899/2012 z dnia 21 września 2012 r. 5 obniżono do 0,1 mg/kg. Komisja została poinformowana, że NDP wynoszący 0,3 mg/kg w odniesieniu do diazynonu w przypadku ananasów, w wersji przed zmianami, został ustanowiony jako tolerancja w przywozie. Ponieważ utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów, należy określić ten NDP na poziomie 0,3 mg/kg, aby uniknąć barier handlowych. W związku z tym, że rozporządzenie (UE) nr 899/2012 stosuje się od dnia 26 kwietnia 2013 r., NDP diazynonu w odniesieniu do ananasów, przewidziany w niniejszym rozporządzeniu, powinien mieć zastosowanie od tej samej daty.

(12) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 26 kwietnia 2013 r. w odniesieniu do diazynonu w przypadku ananasów o numerze kodu 0163080.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 sierpnia 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II kolumny dotyczące diazynonu, etoksazolu, fenheksamidu, lambdacyhalotryny i profenofosu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Diazynon(F)EtoksazolFenheksamidLambdacyhalotryna(F)(R)Profenofos(F)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)0,10,05(*)0,20,01(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0120010Migdały0,05
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje0,02(*)
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)0,070,05(*)0,10,01(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)(**)(**)(**)(**)
0130050Nieśplik japoński(**)(**)(**)(**)(**)
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)0,01(*)
0140010Morele0,150,2
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,350,3
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,150,2
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,0410,2
0140990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,1
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,01(*)
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,01(*)0,550,2
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,01(*)0,250,5
0153000(c) Owoce leśne0,01(*)0,02(*)100,2
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,02(*)0,2
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,01(*)5
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))0,25
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,01(*)15
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)0,01(*)5
0154050Róża dzika(**)(**)(**)(**)(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")(**)(**)(**)(**)(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)(**)(**)(**)(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)(**)(**)(**)(**)
0154990Pozostałe0,01(*)5
0160000(vi) Owoce różne
0161000(a) Z jadalną skórką0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0161010Daktyle0,02(*)
0161020Figi0,02(*)
0161030Oliwki stołowe1
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,02(*)
0161050Karambola (Bilimbi)(**)(**)(**)(**)(**)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)(**)(**)(**)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)(**)(**)(**)(**)
0161990Pozostałe0,02(*)
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,01(*)
0162010Kiwi10
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,05(*)
0162030Owoce męczennicy0,05(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)(**)(**)(**)(**)
0162050Caimito(**)(**)(**)(**)(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)(**)(**)(**)(**)
0162990Pozostałe0,05(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże0,05(*)
0163010Awokado0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,01(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,01(*)0,20,10,01(*)
0163030Mango0,01(*)0,02(*)0,20,2
0163040Papaja0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,01(*)
0163050Granaty0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,01(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)(**)(**)(**)(**)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)(**)(**)(**)(**)
0163080Ananasy0,30,02(*)0,02(*)0,01(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)(**)(**)(**)(**)
0163100Durian (Rościan)(**)(**)(**)(**)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)(**)(**)(**)(**)
0163990Pozostałe0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,01(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0211000(a) Ziemniaki0,01(*)0,02(*)
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)(**)(**)(**)(**)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01(*)0,02(*)
0213020Marchew0,01(*)0,02(*)
0213030Seler korzeniowy0,01(*)0,1
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,01(*)0,02(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,01(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,01(*)0,02(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,01(*)0,02(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,10,1
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,01(*)0,02(*)
0213100Brukiew0,01(*)0,02(*)
0213110Rzepa0,01(*)0,02(*)
0213990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)0,20,02(*)
0220010Czosnek0,02(*)0,05(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,050,6
0220030Szalotka0,02(*)0,05(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,02(*)0,05(*)
0220990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,01(*)0,110,110
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,050,02(*)20,10,01(*) (+)
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,01(*)0,110,50,01(*)
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,30,01(*)
0231990Pozostałe0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,30,01(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,01(*)0,02(*)10,10,01(*)
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)0,050,05(*)0,050,01(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,020,02(*)0,05(*)0,050,01(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)0,05(*)0,02(*)0,01(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące0,01(*)
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)0,1
0241020Kalafiory0,1
0241990Pozostałe0,5
0242000(b) Kapustne głowiaste0,01(*)
0242010Brukselka0,05
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,2
0242990Pozostałe0,02(*)
0243000(c) Kapustne liściowe1
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))0,05
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)0,01(*)
0243990Pozostałe0,01(*)
0244000(d) Kalarepa0,20,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,01(*)0,02(*)0,01(*)
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)301
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))400,5
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)301
0251040Rzeżucha301
0251050Gorycznik wiosenny(**)(**)(**)(**)(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)301
0251070Gorczyca sarepska(**)(**)(**)(**)(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))301
0251990Pozostałe301
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,50,01(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)(**)(**)(**)(**)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli(**)(**)(**)(**)(**)
0254000(d) Rukiew wodna0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,01(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,01(*)
0256000(f) Zioła0,02(*)3010,05 (+)
0256010Trybula0,02(*)
0256020Szczypiorek0,02(*)
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))0,02(*)
0256040Pietruszka - nać0,02(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)(**)(**)(**)(**)(**)
0256060Rozmaryn(**)(**)(**)(**)(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)(**)(**)(**)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)(**)(**)(**)(**)(**)
0256090Liście laurowe(**)(**)(**)(**)(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)(**)(**)(**)(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)0,02(*)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,02(*)0,20,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)5
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,05(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,05(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,05(*)
0260050Soczewica0,05(*)
0260990Pozostałe0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0270010Szparagi0,02(*)
0270020Karczochy0,02(*)
0270030Seler0,3
0270040Koper włoski0,3
0270050Karczochy kuliste0,2
0270060Por0,3
0270070Rabarbar0,02(*)
0270080Pędy bambusa(**)(**)(**)(**)(**)
0270090Rdzenie palmowe(**)(**)(**)(**)(**)
0270990Pozostałe0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)0,02(*)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)0,5
0280990Pozostałe0,02(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie(**)(**)(**)(**)(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,050,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02(*)
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)0,1(*)
0401010Siemię lnu0,20,02(*)
0401020Orzeszki ziemne0,20,02(*)
0401030Mak0,20,02(*)
0401040Ziarna sezamu0,20,02(*)
0401050Ziarna słonecznika0,20,02(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,20,02(*)
0401070Ziarna soi0,05(*)0,02(*)
0401080Nasiona gorczycy0,20,02(*)
0401090Nasiona bawełny0,23
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,05(*)0,02(*)
0401110Rokosz barwierski(**)(**)(**)(**)(**)
0401120Ogórecznik(**)(**)(**)(**)(**)
0401130Lnicznik właściwy(**)(**)(**)(**)(**)
0401140Konopie0,05(*)0,02(*)
0401150Rącznik pospolity(**)(**)(**)(**)(**)
0401990Pozostałe0,20,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,02(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,05(*)1
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)(**)(**)(**)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)(**)(**)(**)(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)(**)(**)(**)(**)
0402990Pozostałe0,1(*)0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0500010Jęczmień0,5
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,02(*)
0500030Kukurydza0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny0,05
0500060Ryż1
0500070Żyto0,05
0500080Sorgo0,02(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,05
0500990Pozostałe0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)1510,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)(**)(**)(**)(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)(**)(**)(**)(**)
0631000(a) Kwiaty(**)(**)(**)(**)(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)(**)(**)(**)(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)(**)(**)(**)(**)
0631030Płatki róży(**)(**)(**)(**)(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)(**)(**)(**)(**)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)(**)(**)(**)(**)
0631990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0632000(b) Liście(**)(**)(**)(**)(**)
0632010Liście truskawki(**)(**)(**)(**)(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)(**)(**)(**)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)(**)(**)(**)(**)
0632990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0633000(c) Korzenie(**)(**)(**)(**)(**)
0633010Korzeń waleriany(**)(**)(**)(**)(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)(**)(**)(**)(**)
0633990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)(**)(**)(**)(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)(**)(**)(**)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)(**)(**)(**)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,5150,1(*)100,05(*)
08000008. PRZYPRAWY(**)(**)(**)(**)(**)
0810000(i) Nasiona(**)(**)(**)(**)(**)
0810010Anyż(**)(**)(**)(**)(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)(**)(**)(**)(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)(**)(**)(**)(**)
0810040Kolendra(**)(**)(**)(**)(**)
0810050Kmin rzymski(**)(**)(**)(**)(**)
0810060Koper ogrodowy(**)(**)(**)(**)(**)
0810070Koper włoski(**)(**)(**)(**)(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)(**)(**)(**)(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)(**)(**)(**)(**)
0810990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)(**)(**)(**)(**)
0820010Ziele angielskie(**)(**)(**)(**)(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)(**)(**)(**)(**)
0820030Kminek(**)(**)(**)(**)(**)
0820040Kardamon malabarski(**)(**)(**)(**)(**)
0820050Jagody jałowca(**)(**)(**)(**)(**)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)(**)(**)(**)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)(**)(**)(**)(**)
0820080Tamarynd(**)(**)(**)(**)(**)
0820990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0830000(iii) Kora(**)(**)(**)(**)(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)(**)(**)(**)(**)
0830990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)(**)(**)(**)(**)
0840010Lukrecja(**)(**)(**)(**)(**)
0840020Imbir(**)(**)(**)(**)(**)
0840030Kurkuma(**)(**)(**)(**)(**)
0840040Chrzan pospolity(**)(**)(**)(**)(**)
0840990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0850000(v) Pąki(**)(**)(**)(**)(**)
0850010Goździki(**)(**)(**)(**)(**)
0850020Kapary(**)(**)(**)(**)(**)
0850990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)(**)(**)(**)(**)
0860010Szafran(**)(**)(**)(**)(**)
0860990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)(**)(**)(**)(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)(**)(**)(**)(**)
0870990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)(**)(**)(**)(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)(**)(**)(**)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)(**)(**)(**)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)(**)(**)(**)(**)
0900990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)0,05
1011000(a) Świnie0,5
1011010Mięso0,02
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,7
1011030Wątroba0,03
1011040Nerka0,03
1011050Podroby jadalne0,01(*)
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło0,5
1012010Mięso0,02
1012020Tłuszcz0,7
1012030Wątroba0,03
1012040Nerka0,03
1012050Podroby jadalne0,01(*)
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce0,5
1013010Mięso0,02
1013020Tłuszcz0,7
1013030Wątroba0,03
1013040Nerka0,03
1013050Podroby jadalne0,01(*)
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy0,5
1014010Mięso0,02
1014020Tłuszcz0,7
1014030Wątroba0,03
1014040Nerka0,03
1014050Podroby jadalne0,01(*)
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)(**)(**)(**)(**)
1015010Mięso(**)(**)(**)(**)(**)
1015020Tłuszcz(**)(**)(**)(**)(**)
1015030Wątroba(**)(**)(**)(**)(**)
1015040Nerka(**)(**)(**)(**)(**)
1015050Podroby jadalne(**)(**)(**)(**)(**)
1015990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,02(*)
1016010Mięso0,02
1016020Tłuszcz0,01(*)
1016030Wątroba0,01(*)
1016040Nerka0,01(*)
1016050Podroby jadalne0,02
1016990Pozostałe0,01(*)
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)(**)(**)(**)(**)
1017010Mięso(**)(**)(**)(**)(**)
1017020Tłuszcz(**)(**)(**)(**)(**)
1017030Wątroba(**)(**)(**)(**)(**)
1017040Nerka(**)(**)(**)(**)(**)
1017050Podroby jadalne(**)(**)(**)(**)(**)
1017990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,020,01(*)0,050,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,02(*)0,01(*)0,02(*)0,02(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)(**)(**)(**)(**)
1030030Gęsi(**)(**)(**)(**)(**)
1030040Przepiórki(**)(**)(**)(**)(**)
1030990Pozostałe(**)(**)(**)(**)(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)(**)(**)(**)(**)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)(**)(**)(**)(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)(**)(**)(**)(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)(**)(**)(**)(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydunumeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Lambdacyhalotryna (F) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Lambdacyhalotryna - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Lambdacyhalotryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)

Profenofos (F)

(+) Następujący NDP ma zastosowanie do papryki ostrej: 3 mg/kg.

0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))

(+) Ten NDP należy poddać przeglądowi w terminie 1 roku w celu oceny danych pochodzących z monitorowania występowania profenofosu w ziołach.

0256000 (f) Zioła

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

0256040 Pietruszka - nać

0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)"

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A kolumny dotyczące acekwinocylu, biksafenu, difenokonazolu, fludioksonilu, izopyrazamu, i protiokonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)AcekwinocylBiksafen(R)DifenokonazolFludioksonilIzopyrazamProtiokonazol (Protiokonazolodestio)(R)
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY0,01(*)0,02(*)
0110000(i) Owoce cytrusowe0,1100,01(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)0,2
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,4
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)0,2
0110040Limy (Limonki)0,2
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)0,4
0110990Pozostałe0,2
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)0,05(*)0,01(*)
0120010Migdały0,02
0120020Orzechy brazylijskie0,01(*)
0120030Orzechy nerkowca0,01(*)
0120040Kasztany jadalne0,01(*)
0120050Orzechy kokosowe0,01(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,01(*)
0120070Orzechy makadamia0,01(*)
0120080Orzeszki pekan0,01(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,01(*)
0120100Pistacje0,01(*)
0120110Orzechy włoskie0,01(*)
0120990Pozostałe0,01(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,150,7
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,5
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,5
0130030Pigwy0,4
0130040Nieszpułka zwyczajna0,5
0130050Nieśplik japoński0,5
0130990Pozostałe0,2
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele0,01(*)0,550,01(*)
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,01(*)0,350,01(*)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,040,571,5
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,01(*)0,50,50,01(*)
0140990Pozostałe0,01(*)0,10,05(*)0,01(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,01(*)
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,30,5
0151010Winogrona stołowe5
0151020Winogrona do produkcji wina4
0152000(b) Truskawki0,01(*)0,43
0153000(c) Owoce leśne0,01(*)
0153010Jeżyny1,55
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,10,05(*)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))1,55
0153990Pozostałe0,10,05(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,13
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))0,11
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,23
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)0,13
0154050Róża dzika0,11
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,11
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,11
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,12
0154990Pozostałe0,11
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,05(*)0,01(*)
0161010Daktyle0,12
0161020Figi0,1
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,1
0161050Karambola (Bilimbi)0,1
0161060Kaki (Szaron, Persymon)0,1
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)0,1
0161990Pozostałe0,1
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,10,01(*)
0162010Kiwi20
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,05(*)
0162030Owoce męczennicy0,05(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,05(*)
0162050Caimito0,05(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,05(*)
0162990Pozostałe0,05(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,10,05(*)0,01(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,10,05(*)0,05
0163030Mango0,10,05(*)0,01(*)
0163040Papaja0,20,05(*)0,01(*)
0163050Granaty0,130,01(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,10,05(*)0,01(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,10,05(*)0,01(*)
0163080Ananasy0,10,05(*)0,01(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,10,05(*)0,01(*)
0163100Durian (Rościan)0,10,05(*)0,01(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,10,05(*)0,01(*)
0163990Pozostałe0,10,05(*)0,01(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,01(*)0,01(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0211000(a) Ziemniaki0,110,02(*)
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,10,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)0,05(*)
0212020Słodkie ziemniaki10
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)10
0212040Maranta trzcinowata0,05(*)
0212990Pozostałe0,05(*)
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,4120,1
0213020Marchew0,410,1
0213030Seler korzeniowy0,20,02(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,410,1
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,40,05(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,410,1
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,410,1
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,40,10,02(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,410,1
0213100Brukiew0,40,05(*)0,1
0213110Rzepa0,40,05(*)0,1
0213990Pozostałe0,40,05(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)0,02(*)
0220010Czosnek0,50,05(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,50,1
0220030Szalotka0,50,05(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)50,3
0220990Pozostałe0,50,05(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe0,02(*)
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,221
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,01(*)0,52
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,20,41
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)0,05(*)0,5
0231990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,5
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki0,081
0232020Korniszon0,01(*)0,5
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))0,01(*)1
0232990Pozostałe0,01(*)0,5
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)0,20,3
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)0,05(*)0,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)0,05(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)10,03
0241020Kalafiory0,20,03
0241990Pozostałe0,05(*)0,02(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste0,2
0242010Brukselka0,1
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,1
0242990Pozostałe0,02(*)
0243000(c) Kapustne liściowe20,02(*)
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,05(*)0,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,01(*)0,02(*)
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne15
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)0,05(*)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))3
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)0,05(*)
0251040Rzeżucha0,05(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,05(*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)2
0251070Gorczyca sarepska0,05(*)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))0,05(*)
0251990Pozostałe0,05(*)
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)15
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)2
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))2
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,2
0252990Pozostałe0,05(*)
0253000(c) Liście winorośli0,05(*)0,05(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,50,05(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,080,05(*)
0256000(f) Zioła15
0256010Trybula10
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))10
0256040Pietruszka - nać10
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)2
0256060Rozmaryn2
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)2
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)2
0256090Liście laurowe2
0256100Estragon (Hizop)2
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)2
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,02(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)11
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)10,2
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)10,2
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)10,05(*)
0260050Soczewica0,05(*)0,05(*)
0260990Pozostałe0,05(*)0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)
0270010Szparagi0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0270020Karczochy0,05(*)40,02(*)
0270030Seler1,550,02(*)
0270040Koper włoski0,150,02(*)
0270050Karczochy kuliste0,05(*)10,02(*)
0270060Por0,50,05(*)0,05
0270070Rabarbar0,30,05(*)0,02(*)
0270080Pędy bambusa0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0270990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,01(*)1
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,05(*)
0300020Soczewica0,05(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,1
0300040Łubin0,05(*)
0300990Pozostałe0,05(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01(*)0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,070,20,40,15
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401030Mak0,070,05(*)0,40,15
0401040Ziarna sezamu0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401050Ziarna słonecznika0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,070,50,40,15
0401070Ziarna soi0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401080Nasiona gorczycy0,070,20,40,15
0401090Nasiona bawełny0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401110Rokosz barwierski0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401120Ogórecznik0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401140Konopie0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401150Rącznik pospolity0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0401990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,01(*)0,05
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy2
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,05(*)
0402990Pozostałe0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)
0500010Jęczmień0,50,05(*)0,05(*)0,60,3
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
0500030Kukurydza0,01(*)0,05(*)0,10,01(*)0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny0,50,05(*)0,05(*)0,60,05
0500060Ryż0,01(*)30,05(*)0,01(*)0,02(*)
0500070Żyto0,050,10,05(*)0,20,1
0500080Sorgo0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,050,10,20,20,1
0500990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,02(*)0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,05(*)0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)0,05(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)20
0631000(a) Kwiaty0,05(*)
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście0,05(*)
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie1
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe0,05(*)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,05(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek150,01(*)0,05(*)0,05(*)0,01(*)0,02(*)
08000008. PRZYPRAWY0,02(*)0,01(*)0,30,01(*)0,02(*)
0810000(i) Nasiona0,05(*)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza1
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki0,05(*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,20,3
0900020Trzcina cukrowa0,05(*)0,02(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,60,02(*)
0900990Pozostałe0,05(*)0,02(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)0,01(*)
1011000(a) Świnie0,02(*)
1011010Mięso0,050,05
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,050,05
1011030Wątroba0,20,5
1011040Nerka0,20,5
1011050Podroby jadalne0,20,5
1011990Pozostałe0,10,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,150,050,05
1012020Tłuszcz0,40,050,05
1012030Wątroba1,50,20,5
1012040Nerka0,30,20,5
1012050Podroby jadalne0,02(*)0,20,5
1012990Pozostałe0,02(*)0,10,05
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,150,050,05
1013020Tłuszcz0,40,050,05
1013030Wątroba1,50,20,5
1013040Nerka0,30,20,5
1013050Podroby jadalne0,02(*)0,20,5
1013990Pozostałe0,02(*)0,10,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,150,050,05
1014020Tłuszcz0,40,050,05
1014030Wątroba1,50,20,5
1014040Nerka0,30,20,5
1014050Podroby jadalne0,02(*)0,20,5
1014990Pozostałe0,02(*)0,10,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,02(*)
1015010Mięso0,050,05
1015020Tłuszcz0,050,05
1015030Wątroba0,20,5
1015040Nerka0,20,5
1015050Podroby jadalne0,20,5
1015990Pozostałe0,10,01(*)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,02(*)0,1
1016010Mięso0,05
1016020Tłuszcz0,05
1016030Wątroba0,05
1016040Nerka0,05
1016050Podroby jadalne0,01(*)
1016990Pozostałe0,01(*)
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,02(*)
1017010Mięso0,10,05
1017020Tłuszcz0,10,05
1017030Wątroba0,20,5
1017040Nerka0,20,5
1017050Podroby jadalne0,20,5
1017990Pozostałe0,10,01(*)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)0,005(*)0,01(*)0,01(*)
1020010 1020020 1020030 1020040Bydło

Owce

Kozy

Konie

0,04

0,04

0,04

0,02(*)

1020990Pozostałe0,02(*)
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)0,05
1030010 1030020 1030030 1030040Kury

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Biksafen (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Biksafen- kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma biksafenu i desmetylobiksafenu wyrażona jako biksafen

Protiokonazol (Protiokonazolodestio) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Protiokonazol - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Suma protiokonazolodestio i jego koniugatu glukuronidu wyrażona jako protiokonazolodestio."

b) w części B kolumna dotycząca lambdacyhalotryny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Lambdacyhalotryna(F)(R)
(1)(2)(3)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,1
0130050Nieśplik japoński0,1
0154050Róża dzika0,2
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,2
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,2
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,2
0161050Karambola (Bilimbi)0,02(*)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)0,09
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)0,02(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,02(*)
0162050Caimito0,02(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)
0212040Maranta trzcinowata0,02(*)
0251050Gorycznik wiosenny1
0251070Gorczyca sarepska1
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,5
0253000(c) Liście winorośli0,02(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn1
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)1
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe1
0256100Estragon (Hizop)1
0270080Pędy bambusa0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)
0290000(i) Wodorosty morskie0,02(*)
0401110Rokosz barwierski0,2
0401120Ogórecznik0,05(*)
0401130Lnicznik właściwy0,05(*)
0401150Rącznik pospolity0,05(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,2
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,2
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)1
0631000(a) Kwiaty1
0631010Kwiaty rumianku1
0631020Kwiat malwy sudańskiej1
0631030Płatki róży1
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista1
0631990Pozostałe1
0632000(b) Liście1
0632010Liście truskawki1
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)1
0632030Ostrokrzew paragwajski1
0632990Pozostałe1
0633000(c) Korzenie1
0633010Korzeń waleriany1
0633020Korzeń żeńszenia1
0633990Pozostałe1
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe1
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)
0810000(i) Nasiona0,05(*)
0810010Anyż0,05(*)
0810020Czarnuszka siewna0,05(*)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)0,05(*)
0810040Kolendra0,05(*)
0810050Kmin rzymski0,05(*)
0810060Koper ogrodowy0,05(*)
0810070Koper włoski0,05(*)
0810080Kozieradka pospolita0,05(*)
0810090Gałka muszkatałowa0,05(*)
0810990Pozostałe0,05(*)
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)
0820010Ziele angielskie0,05(*)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum0,05(*)
0820030Kminek0,05(*)
0820040Kardamon malabarski0,05(*)
0820050Jagody jałowca0,05(*)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)0,05(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,05(*)
0820080Tamarynd0,05(*)
0820990Pozostałe0,05(*)
0830000(iii) Kora0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)0,05(*)
0830990Pozostałe0,05(*)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,05(*)
0840010Lukrecja0,05(*)
0840020Imbir0,05(*)
0840030Kurkuma0,05(*)
0840040Chrzan pospolity0,05(*)
0840990Pozostałe0,05(*)
0850000(v) Pąki0,05(*)
0850010Goździki0,05(*)
0850020Kapary0,05(*)
0850990Pozostałe0,05(*)
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)
0860010Szafran0,05(*)
0860990Pozostałe0,05(*)
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny0,05(*)
0870990Pozostałe0,05(*)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010

0900020

0900030

Burak cukrowy (korzeń)

Trzcina cukrowa

Cykoria podróżnik korzenie

0,02(*)

0,05

0,02(*)

0900990Pozostałe0,02(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,5
1015010

1015020

1015030

1015040

1015050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1015990Pozostałe0,5
1017000(f) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,5
1017010

1017020

1017030

1017040

1017050

Mięso

Tłuszcz

Wątroba

Nerka

Podroby jadalne

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

1017990Pozostałe0,5
1030020

1030030

1030040

Kaczki

Gęsi

Przepiórki

0,02(*)

0,02(*)

0,02(*)

1030990Pozostałe0,02(*)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,02(*)
1060000(vi) Ślimaki0,02(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,02(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

Lambdacyhalotryna (F) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

Lambdacyhalotryna - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Lambdacyhalotryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)"

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for acequinocyl in cucumbers, melons and pumpkins" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP acekwinocylu w odniesieniu do ogórków, melonów i dyni). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3134 [23 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3134. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for bixafen in rape seed, linseed, poppy seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP biksafenu w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3127 [28 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3127. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for difenoconazole in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP difenokonazolu w odniesieniu do różnych upraw). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3149 [37 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3149. "Reasoned opinion on the modification of MRLs for etoxazole in cherry, plum and banana" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP etoksazolu w odniesieniu do wiśni, śliwek i bananów). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3006 [23 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3006. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fenhexamid in currants and beans with pods" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fenheksamidu w odniesieniu do porzeczek i fasoli w strąkach). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3110 [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3110. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fludioxonil in cucurbits inedible peel and radishes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fludioksonilu w odniesieniu do dyniowatych z niejadalną skórką i rzodkiewek). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3113 [25 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3113. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for isopyrazam in pome fruits, various stone fruits and oilseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP izopyrazamu w odniesieniu do owoców ziarnkowych, różnych owoców pestkowych i nasion roślin oleistych). Dziennik EFSA 2013; 11(4):3165 [34 s.]. doi:10.2903/ j.efsa.2013.3165. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for lambda-cyhalothrin in azarole and persimmon" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP lambda-cyhalotryny w odniesieniu do głogu włoskiego i kaki). Dziennik EFSA 2013; 11(2):3117 [27 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3117. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL(s) for prosulfocarb in fennel" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP prosulfokarbu w odniesieniu do kopru). Dziennik EFSA 2013; 11(3):3133. [27 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2013.3133. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for prothioconazole in rape seed, linseed, poppy seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP protiokonazolu w odniesieniu do nasion rzepaku, lnu, maku i gorczycy). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2952 [35 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2952.
3 Sprawozdania Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie: http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe.pdf Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.
4 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859 [155 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2859.
5 Dz.U. L 273 z 6.10.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.