Rozporządzenie 668/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.192.39

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 sierpnia 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 668/2013
z dnia 12 lipca 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla 2,4-DB, indoksakarbu i piraklostrobiny zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla dimetomorfu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Należy wprowadzić pewne dostosowania techniczne, w szczególności nazwę substancji czynnej "2,4 DB" należy zastąpić nazwą "2,4-DB". Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II i część B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) W odniesieniu do 2,4-DB Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem)" przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla ziarna jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy, dla mięsa, tłuszczu, wątroby i nerek świń, bydła, owiec i kóz, a także dla mleka krowiego, owczego i koziego pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na obecnym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) W odniesieniu do dimetomorfu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 3 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił też obniżenie NDP dla ananasów, ziemniaków, dymki, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, kalarepy, endywii, cykorii warzywnej, fasoli (świeżej, bez strąków), maku i nasion rzepaku, dla mięsa, tłuszczu, wątroby i nerek świń, bydła, owiec i kóz oraz dla mięsa, tłuszczu i wątroby drobiu, a także mleka krowiego, owczego i koziego oraz jaj ptasich. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W odniesieniu do NDP dla jeżyn, malin i szpinaku Urząd stwierdził, że pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do warzyw cebulowych - pozostałych należy ustanowić NDP o wartości innej niż ta określona przez Urząd ze względu na brak ryzyka dla konsumenta i w oparciu o dodatkowe informacje dotyczące dobrej praktyki rolniczej, przedstawione przez Niemcy. W odniesieniu do czosnku, cebuli, szalotki, brokułów, kapusty głowiastej, kapustnych liściowych, sałaty, endywii, szpinaku, boćwiny i selera po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejne opinie dotyczące NDP 4 , 5 . Należy uwzględnić te opinie.

(5) W odniesieniu do indoksakarbu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 6 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP dla borówek amerykańskich, porzeczek, agrestu, róży dzikiej, morw, głogu, bzu czarnego, brukselki, kapusty głowiastej, endywii, orzeszków ziemnych, nasion rzepaku i ziaren kukurydzy. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP dla jabłek, brokułów, kalafiorów, roszpunki warzywnej, rokiety siewnej, rukoli, liści i pędów kapustnych, mięsa, tłuszczu i wątroby drobiu oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do truskawek, malin, kapusty pekińskiej, roszpunki warzywnej, fasoli (świeżej, w strąkach), karczochów, kopru włoskiego i rabarbaru po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejną opinię dotyczącą NDP 7 . Należy uwzględnić tę opinię.

(6) W odniesieniu do piraklostrobiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 8 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla endywii i łubinu (suchego). W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP. W odniesieniu do NDP dla winogron stołowych, selera, nasion bawełny i ziaren kawy Urząd stwierdził, że pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP zostaną poddane przeglądowi z uwzględnieniem dostępnych informacji w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do pomarańczy, kapustnych liściowych, siemienia lnu, orzeszków ziemnych, maku, ziaren sezamu, nasion rzepaku, nasion gorczycy, nasion bawełny, rokosza barwierskiego, ogórecznika, lnicznika właściwego i rącznika pospolitego po przedłożeniu opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Urząd przedłożył kolejne opinie dotyczące NDP 9 , 10 . Należy uwzględnić te opinie. W odniesieniu do wiśni i czereśni, brzoskwiń, śliwek, truskawek, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, papai, cebuli, dyniowatych - z jadalną skórką, jęczmienia, owsa, żyta, sorgo i pszenicy po przedłożeniu przez Urząd opinii, o której mowa w pierwszym zdaniu, Komisja Codex Alimentarius (CAC) 11 przyjęła NDP zawarte w Kodeksie (CXL) dla piraklostrobiny. Należy uwzględnić te wartości CXL z wyjątkiem tych, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła do CAC zastrzeżenie 12 .

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(9) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II oraz części A i B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem jest nadal stosowane w odniesieniu do produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed dniem 2 lutego 2014 r.:

1)
w odniesieniu do substancji czynnych 2,4-DB i dimetomorf we wszystkich produktach i na ich powierzchni;
2)
w odniesieniu do substancji czynnej indoksakarb we wszystkich produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem kapusty głowiastej i endywii (cykorii endywii);
3)
w odniesieniu do substancji czynnej piraklostrobina we wszystkich produktach i na ich powierzchni z wyjątkiem endywii (cykorii endywii).
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 lipca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK 13

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumny dotyczące 2,4-DB, indoksakarbu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R)Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R)(F)Piraklostrobina(F)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)0,02(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)1
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)1
0110040Limy (Limonki)1
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)1
0110990Pozostałe1
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,05(*)0,02(*)
0120010Migdały0,02(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje1
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)0,5
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,5(+)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,5
0130030Pigwy0,02(*)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,02(*)
0130050Nieśplik japoński0,02(*)
0130990Pozostałe0,02(*)
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)1
0140010Morele1
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,8
0140990Pozostałe0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,01(*)
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina2
0151010Winogrona stołowe1(+)
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000(b) Truskawki0,61,5
0153000(c) Owoce leśne
0153010Jeżyny0,53
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,02(*)2
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))0,63
0153990Pozostałe0,02(*)2
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,84
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))13
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,83
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)0,83
0154050Róża dzika0,83
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,83
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,83
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,83
0154990Pozostałe0,83
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,02(*)0,02(*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)0,02(*)
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02(*)0,02(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,20,02(*)
0163030Mango0,02(*)0,05
0163040Papaja0,02(*)0,07
0163050Granaty0,02(*)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,02(*)
0163080Ananasy0,02(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,02(*)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,02(*)
0163990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0211000(a) Ziemniaki0,02(*)0,02(*)
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02(*)0,1
0213020Marchew0,02(*)0,5
0213030Seler korzeniowy0,02(*)0,3
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,02(*)0,3
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,02(*)0,3
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,02(*)0,1
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,30,5
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,02(*)0,1
0213100Brukiew0,02(*)0,02(*)
0213110Rzepa0,02(*)0,02(*)
0213990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)0,02(*)
0220010Czosnek0,3
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)1,5
0220030Szalotka0,3
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)1,5
0220990Pozostałe0,02(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe0,01(*)
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,50,3
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,30,5
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,50,3
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,50,5
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,50,5
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,02(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące0,30,1
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)(+)
0241020Kalafiory(+)
0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,060,3
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,20,2
0242990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0243000(c) Kapustne liściowe1,5
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))3
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)0,4
0243990Pozostałe0,4
0244000(d) Kalarepa0,02(*)0,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,01(*)
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)3010
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))22
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)10,4
0251040Rzeżucha0,02(*)10
0251050Gorycznik wiosenny0,02(*)10
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)2(+)10
0251070Gorczyca sarepska0,02(*)10
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))2(+)10
0251990Pozostałe0,02(*)10
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)20,5
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,02(*)0,02(*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,02(*)0,5
0252990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0253000(c) Liście winorośli0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0256000(f) Zioła0,02(*)
0256010Trybula2
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))2
0256040Pietruszka - nać2
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)2
0256060Rozmaryn2
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)2
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)15
0256090Liście laurowe2
0256100Estragon (Hizop)2
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)2
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,02(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,3
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,02(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,02(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,02(*)
0260050Soczewica0,02(*)
0260990Pozostałe0,02(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)
0270010Szparagi0,02(*)0,02(*)
0270020Karczochy30,02(*)
0270030Seler20,02(*)(+)
0270040Koper włoski30,02(*)
0270050Karczochy kuliste0,22
0270060Por0,02(*)0,7
0270070Rabarbar30,02(*)
0270080Pędy bambusa0,02(*)0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)0,02(*)
0270990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,02(*)0,02(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)0,20,3
0300020Soczewica0,01(*)0,5
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,20,3
0300040Łubin0,01(*)0,05
0300990Pozostałe0,01(*)0,3
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,02(*)0,2
0401020Orzeszki ziemne0,02(*)0,04
0401030Mak0,02(*)0,2
0401040Ziarna sezamu0,02(*)0,2
0401050Ziarna słonecznika0,02(*)0,3
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,040,2
0401070Ziarna soi0,50,05
0401080Nasiona gorczycy0,02(*)0,2
0401090Nasiona bawełny10,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,02(*)0,02(*)
0401110Rokosz barwierski0,02(*)0,2
0401120Ogórecznik0,02(*)0,2
0401130Lnicznik właściwy0,02(*)0,2
0401140Konopie0,02(*)0,02(*)
0401150Rącznik pospolity0,02(*)0,2
0401990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,02(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,01(*)
0500010Jęczmień0,05(+)
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)0,02(*)
0500030Kukurydza0,01(*)0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,01(*)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny0,05(+)
0500060Ryż0,01(*)0,02(*)
0500070Żyto0,05(+)0,2
0500080Sorgo0,01(*)0,5
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,05(+)0,2
0500990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,1(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,3(+)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,1(*)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,1(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,1(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)0,05(*)15
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,10,2
0900020Trzcina cukrowa0,02(*)0,02(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)0,02(*)
0900990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)
1011000(a) Świnie0,05(*)
1011010Mięso(+)2
1011020Tłuszcz z chudego mięsa(+)2
1011030Wątroba(+)0,05
1011040Nerka(+)0,05
1011050Podroby jadalne0,05
1011990Pozostałe0,05
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,2(+)2
1012020Tłuszcz0,2(+)2
1012030Wątroba0,4(+)0,05
1012040Nerka0,1(+)0,05
1012050Podroby jadalne0,1(+)0,05
1012990Pozostałe0,1(+)0,05
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,2(+)2
1013020Tłuszcz0,2(+)2
1013030Wątroba0,4(+)0,05
1013040Nerka0,1(+)0,05
1013050Podroby jadalne0,1(+)0,05
1013990Pozostałe0,1(+)0,05
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,2(+)2
1014020Tłuszcz0,2(+)2
1014030Wątroba0,4(+)0,05
1014040Nerka0,1(+)0,05
1014050Podroby jadalne0,1(+)0,05
1014990Pozostałe0,1(+)0,05
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso0,2(+)2
1015020Tłuszcz0,2(+)2
1015030Wątroba0,4(+)0,05
1015040Nerka0,1(+)0,05
1015050Podroby jadalne0,1(+)0,05
1015990Pozostałe0,1(+)0,05
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,05(*)0,01(*)(+)
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso0,2(+)2
1017020Tłuszcz0,2(+)2
1017030Wątroba0,4(+)0,05
1017040Nerka0,1(+)0,05
1017050Podroby jadalne0,1(+)0,05
1017990Pozostałe0,1(+)0,05
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi1,5(+)0,10,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)0,02(+)0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,05(*)0,01(*)0,05(*)
1060000(vi) Ślimaki0,05(*)0,01(*)0,05(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,05(*)0,01(*)0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach

2,4-DB (suma 2,4-DB, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB) (R)

(R) = definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu - numeru kodu:

2,4-DB - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma 2,4-DB i jego koniugatów, wyrażona jako 2,4-DB

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP,

Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i karmienia w odniesieniu do przeżuwaczy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
Piraklostrobina (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010Winogrona stołowe
0270030Seler
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0620000(ii) Ziarna kawy"

b) dodaje się kolumnę dotyczącą dimetomorfu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Dimetomorf

(suma izomerów)

(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)0,01(*)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,8
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)0,01(*)
0110040Limy (Limonki)0,01(*)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)0,01(*)
0110990Pozostałe0,01(*)
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,02(*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,7
0153000(c) Owoce leśne
0153010Jeżyny0,05(+)
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,01(*)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))0,05(+)
0153990Pozostałe0,01(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100Durian (Rościan)
0163110Flaszowiec miękkociernisty
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki0,05
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01(*)
0213020Marchew0,01(*)
0213030Seler korzeniowy0,01(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,01(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,01(*)
0213060Pasternak0,01(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,01(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))1,5
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,01(*)
0213100Brukiew0,01(*)
0213110Rzepa0,01(*)
0213990Pozostałe0,01(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe
0220010Czosnek0,6
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,6
0220030Szalotka0,6
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,2
0220990Pozostałe0,15
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate1
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
0231990Pozostałe
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,5
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,5
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,01(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory0,05
0241990Pozostałe0,01(*)
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,01(*)
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)6
0242990Pozostałe0,01(*)
0243000(c) Kapustne liściowe3
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,02
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)10
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))15
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha10
0251050Gorycznik wiosenny10
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)10
0251070Gorczyca sarepska10
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))10
0251990Pozostałe10
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,01(*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe0,01(*)
0253000(c) Liście winorośli0,01(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,01(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,05
0256000(f) Zioła10
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,01(*)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,04
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,01(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,1
0260050Soczewica0,01(*)
0260990Pozostałe0,01(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01(*)
0270020Karczochy0,01(*)
0270030Seler15
0270040Koper włoski0,01(*)
0270050Karczochy kuliste2
0270060Por1,5
0270070Rabarbar0,01(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)
0270990Pozostałe0,01(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu
0401020Orzeszki ziemne
0401030Mak
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070Ziarna soi
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110Rokosz barwierski
0401120Ogórecznik
0401130Lnicznik właściwy
0401140Konopie
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,01(*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek80
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,01(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Dimetomorf (suma izomerów)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przełożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153010 Jeżyny

0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus),

krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))"

2) w załączniku III skreśla się kolumny dotyczące 2,4-DB, dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny.

1Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the exis-ting maximum residue levels (MRLs) for 2,4-DB according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla 2,4-DB zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(10):2420. [35 s.].
3Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the exis-ting maximum residue levels (MRLs) for dimethomorph according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczaso-wych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla dimetomorfu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2348. [64 s.].
4Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for dimethomorph in spinach and beet leaves (chard)" (Zmiana dotychczasowych NDP dla dimetomorfu w szpinaku i boćwinie). Dziennik EFSA 2011; 9(11):2437. [24 s.].
5Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for dimethomorph in several vegetable crops" (Zmiana dotychczasowych NDP dla dimetomorfu w kilku uprawach warzyw). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2845. [35 s.].
6Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for indoxacarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla indoksakarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2343. [83 s.], opublikowany w dniu 3 września 2012 r.
7Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for indoxacarb in various crops" (Zmiana dotychczasowych NDP dla indoksakarbu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2833. [33 s.], opublikowany w dniu 5 września 2012 r.
8Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for pyraclostrobin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla piraklostrobiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2344. [92 s.].
9Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in various crops" (Zmiana dotych-czasowych NDP dla piraklostrobiny w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2011; 9(3):2120. [41 s.].
10Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for pyraclostrobin in leafy brassica and various cereals" (Zmiana dotychczasowych NDP dla piraklostrobiny w kapustnych liściowych i w różnych zbożach). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2606 [36 s.].
11Sprawozdania Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie:

http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe. pdf

Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywienio-wych, Komisja Codex Alimentarius. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.

12Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu CAC ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012; 10(7):2859 [155 s.].
13 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 7 marca 2015 r. (Dz.U.UE.L.2015.64.46/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.