Rozporządzenie 241/2013 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorantraniliprolu, fludioksonilu i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.75.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 marca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 241/2013
z dnia 14 marca 2013 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorantraniliprolu, fludioksonilu i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla proheksadionu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla chlorantraniliprolu i fludioksonilu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną chlorantraniliprol na powierzchni marchwi, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej i selera korzeniowego złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) Wniosek w tej samej sprawie dotyczący fludioksonilu złożono w odniesieniu do selera, liści selera i rzodkiewki.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący stosowania proheksadionu na powierzchni orzeszków ziemnych. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone stosowanie proheksadionu na powierzchni orzeszków ziemnych w Stanach Zjednoczonych skutkuje poziomami pozostałości przekraczającymi NDP określone w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005, a więc konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tego produktu.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) Jeżeli chodzi o stosowanie fludioksonilu na powierzchni rzodkiewki, Urząd stwierdził w uzasadnionej opinii, że przedstawione badania dotyczące pozostałości nie zostały przeprowadzone zgodnie z popieraną dobrą praktyką rolniczą.

(8) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11) Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, w celu umożliwienia normalnego wprowadzania do obrotu, przetwarzania i konsumpcji produktów w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(12) Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, rozporządzeniem Komisji (WE) nr 460/2011(3) wprowadzono do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 tymczasowy NDP, który ma zastosowanie do dnia 31 grudnia 2012 r. Aby państwa członkowskie i zainteresowane podmioty nie musiały dostosowywać się do nowych NDP dwukrotnie w ciągu kilku miesięcy, NDP dla chlorantraniliprolu w marchwi należy określić ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2013 r.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Jeżeli chodzi o chlorantraniliprol stosowany w marchwi, numer kodu 0213020, rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 1 stycznia 2013 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 1 stycznia 2013 r. w odniesieniu do NDP dla chlorantraniliprolu stosowanego w marchwi, numer kodu 0213020.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 marca 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for chlorantraniliprole in carrots, parsnips, parsley root and celeriac" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla chlorantraniliprolu w odniesieniu do marchwi, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej i selera korzeniowego). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2988 [24 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2988. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for fludioxonil in celery, celery leaves and radishes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla fludioksonilu w odniesieniu do selera, liści selera i rzodkiewki). Dziennik EFSA 2012; 10(12):3014 [26 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.3014.

"Reasoned opinion on the setting of a new MRL for prohexadione in peanuts" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia nowego NDP dla proheksadionu w odniesieniu do orzeszków ziemnych). Dziennik EFSA 2012; 10(11):2957 [26 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2957.

(3) Dz.U. L 124 z 13.5.2011, s. 23.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II kolumna dotycząca proheksadionu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Proheksadion (proheksadion i jego sole wyrażone jako proheksadion)
(1)(2)(3)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY0,05(*)
0110000(i) Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)
0130050Nieśplik japoński(**)
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki
0153000(c) Owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)(**)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)
0162050Caimito(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)
0163100Durian (Rościan)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler korzeniowy
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
0213060Pasternak
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))
0213100Brukiew
0213110Rzepa
0213990Pozostałe
0220000(ii) Warzywa cebulowe
0220010Czosnek
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
0231990Pozostałe
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000(c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha
0251050Gorycznik wiosenny(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
0251990Pozostałe
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli(**)
0254000(d) Rukiew wodna
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)
0256000(f) Zioła
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)(**)
0256060Rozmaryn(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)(**)
0256090Liście laurowe(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi
0270020Karczochy
0270030Seler
0270040Koper włoski
0270050Karczochy kuliste
0270060Por
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa(**)
0270090Rdzenie palmowe(**)
0270990Pozostałe
0280000(viii) Grzyby
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,1(*)
0401020Orzeszki ziemne0,9
0401030Mak0,1(*)
0401040Ziarna sezamu0,1(*)
0401050Ziarna słonecznika0,1(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,1(*)
0401070Ziarna soi0,1(*)
0401080Nasiona gorczycy0,1(*)
0401090Nasiona bawełny0,1(*)
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,1(*)
0401110Rokosz barwierski(**)
0401120Ogórecznik(**)
0401130Lnicznik właściwy(**)
0401140Konopie0,1(*)
0401150Rącznik pospolity(**)
0401990Pozostałe0,1(*)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,05(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)
0402990Pozostałe0,1(*)
05000005. ZBOŻA
0500010Jęczmień0,2
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,05(*)
0500030Kukurydza0,05(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,05(*)
0500060Ryż0,05(*)
0500070Żyto0,1
0500080Sorgo0,05(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,2
0500990Pozostałe0,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,1(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)
0631000(a) Kwiaty0,05(*)
0631010Kwiaty rumianku(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)
0631030Płatki róży(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)
0631990Pozostałe(**)
0632000(b) Liście(**)
0632010Liście truskawki(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)
0632990Pozostałe(**)
0633000(c) Korzenie(**)
0633010Korzeń waleriany(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)
0633990Pozostałe(**)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st Johns bread)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,01(*)
08000008. PRZYPRAWY(**)
0810000(i) Nasiona(**)
0810010Anyż(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)
0810040Kolendra(**)
0810050Kmin rzymski(**)
0810060Koper ogrodowy(**)
0810070Koper włoski(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)
0810990Pozostałe(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)
0820010Ziele angielskie(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)
0820030Kminek(**)
0820040Kardamon malabarski(**)
0820050Jagody jałowca(**)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)
0820080Tamarynd(**)
0820990Pozostałe(**)
0830000(iii) Kora(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)
0830990Pozostałe(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)
0840010Lukrecja(**)
0840020Imbir(**)
0840030Kurkuma(**)
0840040Chrzan pospolity(**)
0840990Pozostałe(**)
0850000(v) Pąki(**)
0850010Goździki(**)
0850020Kapary(**)
0850990Pozostałe(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)
0860010Szafran(**)
0860990Pozostałe(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)
0870990Pozostałe(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)
0900990Pozostałe(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)
1015010Mięso(**)
1015020Tłuszcz(**)
1015030Wątroba(**)
1015040Nerka(**)
1015050Podroby jadalne(**)
1015990Pozostałe(**)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)
1017010Mięso(**)
1017020Tłuszcz(**)
1017030Wątroba(**)
1017040Nerka(**)
1017050Podroby jadalne(**)
1017990Pozostałe(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)
1030030Gęsi(**)
1030040Przepiórki(**)
1030990Pozostałe(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B."

(2) w części A załącznika III kolumny dotyczące chlorantraniliprolu i fludioksonilu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości(NDP)(a)Chlorantrailiprol

(DPX E-2Y45)(F)

Fludioksonil
(1)(2)(3)(4)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,710
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,050,05(*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,55
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe1
0140010Morele5
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,5
0140990Pozostałe0,05(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina1
0151010Winogrona stołowe5
0151020Winogrona do produkcji wina4
0152000(b) Truskawki13
0153000(c) Owoce leśne1
0153010Jeżyny5
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,05(*)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))5
0153990Pozostałe0,05(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)1,53
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))11
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)13
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)13
0154050Róża dzika11
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")11
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,01(*)1
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)12
0154990Pozostałe11
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,05(*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi20
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,05(*)
0162030Owoce męczennicy0,05(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,05(*)
0162050Caimito0,05(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,05(*)
0162990Pozostałe0,05(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,05(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,05(*)
0163030Mango0,05(*)
0163040Papaja0,05(*)
0163050Granaty3
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,05(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,05(*)
0163080Ananasy0,05(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,05(*)
0163100Durian (Rościan)0,05(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,05(*)
0163990Pozostałe0,05(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000(a) Ziemniaki0,021
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)0,05(*)
0212020Słodkie ziemniaki10
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)10
0212040Maranta trzcinowata0,05(*)
0212990Pozostałe0,05(*)
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,021
0213020Marchew0,041
0213030Seler korzeniowy0,040,2
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,021
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,020,05(*)
0213060Pasternak0,041
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,041
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,50,05(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,021
0213100Brukiew0,020,05(*)
0213110Rzepa0,020,05(*)
0213990Pozostałe0,020,05(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)
0220010Czosnek0,05(*)
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)0,1
0220030Szalotka0,05(*)
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)0,3
0220990Pozostałe0,05(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,61
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))12
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,61
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,60,5
0231990Pozostałe0,60,5
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3
0232010Ogórki1
0232020Korniszon0,5
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))1
0232990Pozostałe0,5
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,30,05(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,20,05(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,20,05(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,05(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)0,31
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe0,3
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,01(*)
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)2
0242990Pozostałe0,01(*)
0243000(c) Kapustne liściowe20
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,01(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła20
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne15
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)
0251040Rzeżucha
0251050Gorycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))
0251990Pozostałe
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)15
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli0,05(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,05(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,05(*)
0256000(f) Zioła15
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)0,51
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,01(*)0,2
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,01(*)0,2
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,01(*)0,05(*)
0260050Soczewica0,01(*)0,05(*)
0260990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe
0270010Szparagi0,01(*)0,05(*)
0270020Karczochy0,01(*)0,05(*)
0270030Seler101,5
0270040Koper włoski0,01(*)0,1
0270050Karczochy kuliste0,30,05(*)
0270060Por0,01(*)0,05(*)
0270070Rabarbar0,01(*)0,05(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)0,05(*)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)0,05(*)
0270990Pozostałe0,01(*)0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,05(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,05(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,05(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnu0,01(*)
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)
0401030Mak0,01(*)
0401040Ziarna sezamu0,01(*)
0401050Ziarna słonecznika0,01(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,01(*)
0401070Ziarna soi0,01(*)
0401080Nasiona gorczycy0,01(*)
0401090Nasiona bawełny0,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01(*)
0401110Rokosz barwierski0,01(*)
0401120Ogórecznik0,01(*)
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)
0401140Konopie0,01(*)
0401150Rącznik pospolity0,01(*)
0401990Pozostałe0,01(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA
0500010Jęczmień0,020,05(*)
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,020,05(*)
0500030Kukurydza0,020,1
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,020,05(*)
0500050Owies zwyczajny0,020,05(*)
0500060Ryż0,40,05(*)
0500070Żyto0,020,05(*)
0500080Sorgo0,020,05(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,020,2
0500990Pozostałe0,020,05(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,02(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty0,05(*)
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście0,05(*)
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie1
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe0,05(*)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,02(*)0,05(*)
08000008. PRZYPRAWY0,02(*)
0810000(i) Nasiona0,05(*)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza1
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki0,05(*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,02
0900020Trzcina cukrowa0,5
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02
0900990Pozostałe0,01(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso0,2
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,2
1011030Wątroba0,2
1011040Nerka0,2
1011050Podroby jadalne0,2
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,2
1012020Tłuszcz0,2
1012030Wątroba0,2
1012040Nerka0,2
1012050Podroby jadalne0,2
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,2
1013020Tłuszcz0,2
1013030Wątroba0,2
1013040Nerka0,2
1013050Podroby jadalne0,2
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,2
1014020Tłuszcz0,2
1014030Wątroba0,2
1014040Nerka0,2
1014050Podroby jadalne0,2
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso0,2
1015020Tłuszcz0,2
1015030Wątroba0,2
1015040Nerka0,2
1015050Podroby jadalne0,2
1015990Pozostałe0,01(*)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso0,2
1017020Tłuszcz0,2
1017030Wątroba0,2
1017040Nerka0,2
1017050Podroby jadalne0,2
1017990Pozostałe0,01(*)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,1
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.