Rozporządzenie 559/2011 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.152.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 czerwca 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 559/2011
z dnia 7 czerwca 2011 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005(1) Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG, w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Odnośnie do kaptanu Komisja została poinformowana, że cofnięto jego zastosowanie w przypadku selera, szpinaku i naci pietruszki i w związku z tym odpowiednie NDP mogły zostać zmniejszone bez wymogu zasięgania opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej "Urzędem", zgodnie z art. 17 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Odnośnie do cyromazyny w ocenie wydanej przez Urząd(2) wskazano, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w sałacie mogą wzbudzać obawy związane z ochroną konsumentów. Urząd zalecił obniżenie tych NDP. Obawy te odnoszą się również do cykorii endywii.

(4) Na podstawie dodatkowych danych przedłożonych przez Republikę Południowej Afryki i Republikę Federalną Niemiec Urząd uściślił swą wcześniejszą ocenę narażenia konsumentów na karbendazym(3) i tiofanat metylowy(4). Urząd stwierdził, że należy obniżyć najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości karbendazymu w odniesieniu do grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów, zaś tiofanatu metylowego w odniesieniu do pomidorów.

(5) Urząd przedłożył, na podstawie art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, uzasadnione opinie w sprawie istniejących NDP etefonu(5), fenamifosu(6), triasulfuronu(7) i tritikonazolu(8). Urząd stwierdził, że należy obniżyć NDP triasulfuronu w przypadku jęczmienia, owsa, żyta i pszenicy, a fenamifosu w przypadku pomidorów, bakłażanów, papryki, arbuzów, cukinii, brukselki, bananów, orzeszków ziemnych i nasion oleistych oraz że należy podwyższyć NDP w przypadku winogron. Odnośnie do trikonazolu Urząd stwierdził, że nie ma konieczności zmiany NDP. Właściwe jest przeniesienie NDP tych czterech substancji w odniesieniu do nowych towarów, czasowo określonych w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, do załącznika II do tego rozporządzenia.

(6) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(8) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin na zastosowanie zmienionych NDP w celu umożliwienia państwom członkowskim i zainteresowanym stronom przygotowania się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz część B załącznika III do tego rozporządzenia.

(10) W celu umożliwienia normalnego wprowadzania do obrotu, przetwarzania i konsumpcji produktów w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia;

(2) w części B do załącznika III skreśla się kolumny dotyczące etefonu, fenamifosu, triasulfuronu i tritikonazolu.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 1 stycznia 2012 r., w odniesieniu do substancji czynnych i produktów określonych w poniższym wykazie:

a) kaptan: seler, szpinak i nać pietruszki;

b) karbendazym i tiofanat metylowy: produkty mrożone, w puszce, konserwowane i przetworzone z grejpfrutów, pomarańczy i pomidorów;

c) fenamifos: warzywa owocowe, banany, nasiona oleiste i brukselka.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 czerwca 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 168.

(3) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 289.

(4) Zob. przypis 3.

(5) Dziennik EFSA (2009) 7(10): 1347.

(6) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 331.

(7) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 278.

(8) Sprawozdanie naukowe EFSA (2009) 277.

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

Kolumny dotyczące kaptanu, karbendazymu, cyromazyny, etefonu, fenamifosu, tiofanatu metylowego, triasulfuronu i tritikonazolu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)KaptanKarbendazim i benomyl (suma benomylu i karbendazimu wyrażona jako karbendazim)(R)CyromazynaEtefonFenamifos (suma fenamifosu i jego sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fenamifos)Tiofanatmetylow(R)TriasulfuronTritikonazol
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY0,05(*)0,05(*)0,01(*)
0110000(i) Owoce cytrusowe0,02(*)0,05(*)0,02(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)0,26
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,26
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)0,76
0110040Limy (Limonki)0,76
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)0,76
0110990Pozostałe0,1(*)0,1(*)
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,1(*)0,02(*)0,2(*)
0120010Migdały0,30,1
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)0,1
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)0,1
0120040Kasztany jadalne0,02(*)0,1
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)0,1
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)0,2
0120070Orzechy makadamia0,02(*)0,1
0120080Orzeszki pekan0,02(*)0,1
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)0,1
0120100Pistacje0,02(*)0,1
0120110Orzechy włoskie0,02(*)0,5
0120990Pozostałe0,02(*)0,1
0130000(iii) Owoce ziarnkowe3(+)0,02(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,20,60,5
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,20,05(*)0,5
0130030Pigwy0,20,05(*)0,5
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)(**)0,05(*)(**)
0130050Nieśplik japoński(**)(**)0,05(*)(**)
0130990Pozostałe0,20,05(*)0,5
0140000(iv) Owoce pestkowe0,02(*)
0140010Morele30,20,05(*)2
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)50,530,3
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,02(*)0,20,05(*)2
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)10,50,05(*)0,3
0140990Pozostałe0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,02(*)0,03
0151010Winogrona stołowe0,30,70,1(*)
0151020Winogrona do produkcji wina0,523
0152000(b) Truskawki3(+)0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0153000(c) Owoce leśne0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0153010Jeżyny3(+)
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)0,02(*)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))3(+)
0153990Pozostałe0,02(*)
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,1(*)0,02(*)0,1(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,02(*)20
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))0,02(*)0,05(*)
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)3(+)0,05(*)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)3(+)0,05(*)
0154050Róża dzika0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«)0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0154990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0160000(vi) Owoce różne0,02(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,02(*)0,1(*)0,1(*)
0161010Daktyle0,05(*)
0161020Figi0,05(*)
0161030Oliwki stołowe5(+)
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,05(*)
0161050Karambola (Bilimbi)(**)(**)0,05(*)(**)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)(**)0,05(*)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)(**)0,05(*)(**)
0161990Pozostałe0,05(*)
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mango-stan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)(**)(**)
0162050Caimito(**)(**)(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)(**)(**)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0163030Mango20,50,05(*)1
0163040Papaja0,02(*)0,20,05(*)1
0163050Granaty0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0163080Ananasy0,02(*)0,1(*)20,1(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)
0163990Pozostałe0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)0,01(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0211000(a) Ziemniaki0,051
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)0,05(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)(**)(**)(**)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02(*)0,05(*)
0213020Marchew0,11
0213030Seler korzeniowy0,10,05(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,02(*)0,05(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,02(*)0,05(*)
0213060Pasternak0,02(*)0,05(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,02(*)0,05(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,02(*)0,05(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,02(*)0,05(*)
0213100Brukiew0,02(*)0,05(*)
0213110Rzepa0,02(*)0,05(*)
0213990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0220010Czosnek
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate1
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))2(+)0,310,041
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,10,1(*)0,05(*)0,040,1(*)
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,02(*)0,50,05(*)0,042
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)20,05(*)0,02(*)1
0231990Pozostałe0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)0,1(*)10,05(*)0,02(*)0,1(*)
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,1(*)0,05(*)0,02(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,10,30,3
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)0,02(*)0,05(*)0,5
0233030Arbuz0,02(*)0,30,3
0233990Pozostałe0,02(*)0,05(*)0,3
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące0,1(*)0,1(*)
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,51
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)0,1(*)0,1(*)
0242990Pozostałe0,1(*)0,1(*)
0243000(c) Kapustne liściowe0,1(*)0,1(*)
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa0,1(*)0,1(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)0,02(*)15
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))0,02(*)3
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)20,05(*)
0251040Rzeżucha0,02(*)15
0251050Gorycznik wiosenny0,02(*)(**)(**)(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)0,02(*)15
0251070Gorczyca sarepska0,02(*)(**)(**)(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))0,02(*)0,05(*)
0251990Pozostałe0,02(*)15
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,02(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)0,05(*)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glass-worth, solanka sodowa (Salsola soda))(**)(**)(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)20
0252990Pozostałe0,05(*)
0253000(c) Liście winorośli0,02(*)(**)(**)(**)
0254000(d) Rukiew wodna0,02(*)0,05(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,02(*)0,05(*)
0256000(f) Zioła0,02(*)15
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)(**)(**)(**)
0256060Rozmaryn(**)(**)(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)(**)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)(**)(**)(**)
0256090Liście laurowe(**)(**)(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)(**)(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)2(+)0,25
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)2(+)0,1(*)0,05(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,02(*)0,25
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0260050Soczewica0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0260990Pozostałe0,02(*)0,1(*)0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0270010Szparagi0,02(*)0,05(*)
0270020Karczochy0,02(*)0,05(*)
0270030Seler0,02(*)2
0270040Koper włoski0,02(*)0,05(*)
0270050Karczochy kuliste0,02(*)2
0270060Por20,05(*)
0270070Rabarbar0,02(*)0,05(*)
0270080Pędy bambusa0,02(*)(**)(**)(**)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)(**)(**)(**)
0270990Pozostałe0,02(*)0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)15
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)0,1(*)0,05(*)
0280990Pozostałe0,1(*)0,05(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,02(*)(**)(**)0,05(*)0,02(*)(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02(*)0,05(*)0,05(*)
0401000(i) Nasiona oleiste0,02(*)0,02(*)
0401010Siemię lnu0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401020Orzeszki ziemne0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401030Mak0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401040Ziarna sezamu0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401050Ziarna słonecznika0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401070Ziarna soi0,20,1(*)0,3
0401080Nasiona gorczycy0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401090Nasiona bawełny0,1(*)2 (+)0,1(*)
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401110Rokosz barwierski(**)(**)0,1(*)(**)
0401120Ogórecznik(**)(**)0,1(*)(**)
0401130Lnicznik właściwy(**)(**)0,1(*)(**)
0401140Konopie0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0401150Rącznik pospolity(**)(**)0,1(*)(**)
0401990Pozostałe0,1(*)0,1(*)0,1(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,1(*)0,05(*)0,1(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy100,01(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)(**)0,05(*)(**)0,02(*)
0402030Olejowiec gwinejski(**)(**)0,05(*)(**)0,02(*)
0402040Drzewo kapokowe(**)(**)0,05(*)(**)0,02(*)
0402990Pozostałe0,05(*)0,02(*)
05000005. ZBOŻA0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,01(*)
0500010Jęczmień210,3
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0500030Kukurydza0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0500050Owies zwyczajny20,05(*)0,3
0500060Ryż0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0500070Żyto0,110,05
0500080Sorgo0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,110,05
0500990Pozostałe0,01(*)0,05(*)0,01(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)0,02(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)(**)(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)(**)(**)
0631000(a) Kwiaty(**)(**)(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)(**)(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)(**)(**)
0631030Płatki róży(**)(**)(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)(**)(**)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)(**)(**)
0631990Pozostałe(**)(**)(**)
0632000(b) Liście(**)(**)(**)
0632010Liście truskawki(**)(**)(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)(**)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)(**)(**)
0632990Pozostałe(**)(**)(**)
0633000(c) Korzenie(**)(**)(**)
0633010Korzeń waleriany(**)(**)(**)
0633020Korzeń żeń-szenia(**)(**)(**)
0633990Pozostałe(**)(**)(**)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)(**)(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)(**)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)(**)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)0,02(*)
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)(**)(**)0,1(*)0,05(*)(**)0,1(*)0,02(*)
0810000(i) Nasiona(**)(**)(**)
0810010Anyż(**)(**)(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)(**)(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)(**)(**)
0810040Kolendra(**)(**)(**)
0810050Kmin rzymski(**)(**)(**)
0810060Koper ogrodowy(**)(**)(**)
0810070Koper włoski(**)(**)(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)(**)(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)(**)(**)
0810990Pozostałe(**)(**)(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)(**)(**)
0820010Ziele angielskie(**)(**)(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)(**)(**)
0820030Kminek(**)(**)(**)
0820040Kardamon malabarski(**)(**)(**)
0820050Jagody jałowca(**)(**)(**)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)(**)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)(**)(**)
0820080Tamarynd(**)(**)(**)
0820990Pozostałe(**)(**)(**)
0830000(iii) Kora(**)(**)(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)(**)(**)
0830990Pozostałe(**)(**)(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)(**)(**)
0840010Lukrecja(**)(**)(**)
0840020Imbir(**)(**)(**)
0840030Kurkuma(**)(**)(**)
0840040Chrzan pospolity(**)(**)(**)
0840990Pozostałe(**)(**)(**)
0850000(v) Pąki(**)(**)(**)
0850010Goździki(**)(**)(**)
0850020Kapary(**)(**)(**)
0850990Pozostałe(**)(**)(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)(**)(**)
0860010Szafran(**)(**)(**)
0860990Pozostałe(**)(**)(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)(**)(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)(**)(**)
0870990Pozostałe(**)(**)(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,02(*)(**)(**)0,05(*)(**)0,05(*)0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)(**)0,1(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)(**)0,02(*)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)(**)0,02(*)(**)
0900990Pozostałe(**)(**)0,02(*)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,02(*)0,05(*)0,01(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1011000(a) Świnie0,05(*)0,02(*)
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło0,05(*)0,02(*)
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce0,02(*)
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy0,05(*)0,02(*)
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)(**)0,01(*)(**)
1015010Mięso(**)(**)(**)
1015020Tłuszcz(**)(**)(**)
1015030Wątroba(**)(**)(**)
1015040Nerka(**)(**)(**)
1015050Podroby jadalne(**)(**)(**)
1015990Pozostałe(**)(**)(**)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,05(*)0,02(*)
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)(**)0,01(*)(**)
1017010Mięso(**)(**)(**)
1017020Tłuszcz(**)(**)(**)
1017030Wątroba(**)(**)(**)
1017040Nerka(**)(**)(**)
1017050Podroby jadalne(**)(**)(**)
1017990Pozostałe(**)(**)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,005(*)0,05(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)0,20,05(*)0,01(*)0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)(**)(**)
1030030Gęsi(**)(**)(**)
1030040Przepiórki(**)(**)(**)
1030990Pozostałe(**)(**)(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)(**)(**)0,05(*)0,01(*)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)(**)0,05(*)0,01(*)(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)(**)0,05(*)0,01(*)(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)(**)0,01(*)0,01(*)(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Karbendazim - kod 0110000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Tiofanat metylowy - kod 1000000: Karbendazim i tiofanat metylowy, wyrażone jako karbendazim

Kaptan
(+) 0130000 (iii) Owoce ziarnkowe
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0152000

(b) Truskawki
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153010

Jeżyny
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0153030

Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
Suma kaptanu i folpetu.

(+) 0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
Suma kaptanu i folpetu.
Etefon
(+) 0161030Oliwki stołowe
NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowych badań pozostałości

(+) 0401090 Nasiona bawełny

NDP będzie obowiązywać do 1 lipca 2011 r., do czasu przedłożenia i oceny dodatkowego badania metabolizmu"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.