Rozporządzenie 2018/98 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do sorbinianu wapnia

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.17.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 stycznia 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/98
z dnia 22 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do sorbinianu wapnia (E 203)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.

(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 2  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) Sorbinian wapnia (E 203) jest dopuszczony do stosowania jako substancja konserwująca w wielu środkach spożywczych oraz w preparatach barwników spożywczych i środkach aromatyzujących zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5) Art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stanowi, że wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r., podlegają ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(6) W tym celu w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 3  ustanowiono program ponownej oceny dodatków do żywności. Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 ponowną ocenę substancji konserwujących należało zakończyć do dnia 31 grudnia 2015 r.

(7) W dniu 30 czerwca 2015 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i sorbinianu wapnia (E 203) jako dodatków do żywności 4 . W opinii stwierdzono, że brakuje danych dotyczących genotoksyczności w odniesieniu do sorbinianu wapnia. W związku z powyższym Urząd nie mógł potwierdzić bezpieczeństwa sorbinianu wapnia jako dodatku do żywności i stwierdził, że substancję tę należy wyłączyć z grupy, dla której ustalono dopuszczalne dzienne spożycie i do której należą kwas sorbowy (E 200) oraz sorbinian potasu (E 202). W opinii stwierdzono, że aby rozważyć włączenie sorbinianu wapnia do wspomnianej grupy, dla której ustalono dopuszczalne dzienne spożycie, należy przeprowadzić badania genotoksyczności w odniesieniu do tej substancji.

(8) W dniu 10 czerwca 2016 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych naukowych i technologicznych dotyczących kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i sorbinianu wapnia (E 203) 5  w celu uzyskania danych, które uznano za niezbędne w opinii naukowej w sprawie ponownej oceny wspomnianych substancji jako dodatków do żywności. Żaden podmiot gospodarczy nie zobowiązał się jednak do dostarczenia wymaganych danych dotyczących genotoksyczności w odniesieniu do sorbinianu wapnia (E 203). Bez tych danych Urząd nie może zakończyć ponownej oceny bezpieczeństwa sorbinianu wapnia jako dodatku do żywności i w związku z tym nie można ustalić, czy substancja ta nadal spełnia warunki jej umieszczenia w unijnym wykazie dopuszczonych dodatków do żywności określone w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem wykreślić sorbinian wapnia (E 203) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności.

(10) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 unijny wykaz dopuszczonych dodatków do żywności podlega zmianie zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 6 .

(11) Art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 stanowi, że unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(12) Należy zatem zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 poprzez wykreślenie sorbinianu wapnia (E 203) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności, ponieważ ze względu na brak odpowiednich danych dotyczących genotoksyczności nie może on być nadal ujęty w wykazie.

(13) Aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogły dostosować się do nowych wymogów lub znaleźć substancję, która zastąpi sorbinian potasu (E 203), stosowanie niniejszego rozporządzenia należy rozpocząć sześć miesięcy po jego wejściu w życie.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności (E 203) sorbinian wapnia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 12 sierpnia 2018 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

1.
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B tabela 3: Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
b)
w części C tabela 5: Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie, wprowadza się następujące zmiany:
(i)
lit. a) "200-203: Kwas sorbowy - sorbiniany (SA)" otrzymuje brzmienie:

"a) E 200-202: Kwas sorbowy - sorbinian potasu (SA)

Numer ENazwa
E 200Kwas sorbowy
E 202Sorbinian potasu"
(ii)
w lit. c) "E 200-213: Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany (SA + BA)" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
(iii)
w lit. d) "E 200-219: Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany (SA + BA + PHB)" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
(iv)
lit. e) "E 200-203; 214-219: Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany (SA + PHB)" otrzymuje brzmienie:

"e) E 200-202; 214-219: Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany (SA + PHB)

Numer ENazwa
E 200Kwas sorbowy
E 202Sorbinian potasu
E 214p-hydroksybenzoesan etylu
E 215Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E 218p-hydroksybenzoesan metylu
E 219Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.3 (Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)koagulat mleczny"
2)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany300(1) (2)Tylko desery na bazie produktów mlecznych niepoddawane obróbce cieplnej"
3)
w kategorii 01.7.1 (Sery niedojrzewające, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)"
4)
w kategorii 01.7.2 (Sery dojrzewające) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko sery, pakowane, w plasterkach i krojone; sery dojrzewające przekładane i sery z dodatkiem środków spożywczych
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasuquantum satisTylko do stosowania na powierzchnię produktów serowych dojrzewających"
5)
w kategorii 01.7.4 (Ser serwatkowy) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko sery, pakowane, w plasterkach; sery przekładane i sery z dodatkiem środków spożywczych"
6)
w kategorii 01.7.5 (Sery topione) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)"
7)
w kategorii 01.7.6 (Produkty serowe (z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko produkty niedojrzewające; produkty dojrzewające, pakowane, w plasterkach; produkty dojrzewające przekładane i dojrzewające z dodatkiem środków spożywczych
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasuquantum satisTylko do stosowania na powierzchnię produktów dojrzewających"
8)
w kategorii 01.8 (Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko białkowe analogi serów
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasuquantum satis(1) (2)Tylko analogi serów (tylko do stosowania na powierzchnię)"
9)
w kategorii 02.2.2 (Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko emulsje tłuszczowe (z wyłączeniem masła) o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko emulsje tłuszczowe o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
10)
w kategorii 04.1.1 (Całe świeże owoce i warzywa) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu20Tylko do stosowania na powierzchnię świeżych nieobranych owoców cytrusowych"
11)
w kategorii 04.2.1 (Owoce i warzywa suszone) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko suszone owoce"
12)
w kategorii 04.2.2 (Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Tylko warzywa (z wyłączeniem oliwek)"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko oliwki i produkty na bazie oliwek"
(iii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko oliwki i produkty na bazie oliwek"
13)
w kategorii 04.2.4.1 (Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko przetwory owocowe i warzywne, włączając przetwory na bazie wodorostów morskich, sosy na bazie owoców, auszpik (galaretę), z wyłączeniem purée, musów, owoców w wodnym roztworze cukru poddanych obróbce cieplnej, sałatek i produktów podobnych, w puszkach i słoikach"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko preparaty na bazie oliwek"
14)
w kategorii 04.2.5.1 (Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko niskocukrowe i podobne produkty niskokaloryczne lub bez dodatku cukru, mermeladas"
15)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko produkty niskocukrowe i podobne produkty niskokaloryczne lub bez dodatku cukru, produkty do smarowania, mermeladas"
16)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Inne produkty do smarowania na bazie owoców, mermeladas
E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 500(1) (2)Tylko marmelada"
17)
w kategorii 04.2.6 (Przetworzone produkty z ziemniaków) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko ciasto ziemniaczane i wstępnie obsmażone ziemniaki w plasterkach"
18)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany1 500(1) (2) (5)Z wyjątkiem kandyzowanych, krystalizowanych i lukrowanych owoców i warzyw"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa"
19)
w kategorii 05.3 (Guma do żucia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 500(1) (2)"
20)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych; produkty podobne)"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany1 500(1) (2) (5)"
21)
w kategorii 06.4.4 (Gnocchi ziemniaczane) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1)"
22)
w kategorii 06.4.5 (Nadzienia do makaronów nadziewanych (pierożków ravioli i produktów podobnych)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)"
23)
w kategorii 06.6 (Ciasto o luźnej konsystencji) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)"
24)
w kategorii 06.7 (Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)Tylko polenta
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko Semmelknödelteig"
25)
w kategorii 07.1 (Chleb i bułki) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko chleb pakowany krojony i chleb żytni, częściowo upieczone pakowane wyroby piekarskie przeznaczone do sprzedaży detalicznej i chleb o obniżonej wartości energetycznej przeznaczony do sprzedaży detalicznej"
26)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko o aktywności wody większej niż 0,65"
27)
w kategorii 08.3.1 (Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesanyquantum satis(1) (2)Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"
28)
w kategorii 08.3.2 (Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany1 000(1) (2)Tylko pasztety"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko auszpik (galareta)"
(iii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesanyquantum satis(1) (2)Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"
29)
w kategorii 08.3.3 (Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasuquantum satisTylko osłonki kolagenowe o aktywności wody większej niż 0,6"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany1 000(1) (2)Tylko żelowe powłoki produktów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych)"
30)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Auszpik (galareta)"
(ii)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany200(1) (2)Tylko ryby solone i suszone
E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Tylko częściowo utrwalone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki, mięczaki, surimi i pasty rybne/pasty ze skorupiaków; gotowane skorupiaki i mięczaki
E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany6 000(1) (2)Tylko gotowane Crangon crangon i Crangon vulgaris"
31)
w kategorii 09.3 (Ikra rybia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Tylko częściowo utrwalone przetwory rybne, łącznie z produktami z ikry ryb"
32)
w kategorii 10.2 (Przetworzone jaja i produkty jajeczne) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko odwodnione i skoncentrowane, mrożone lub głęboko mrożone produkty jajeczne"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany5 000(1) (2)Tylko płynna masa jajowa (białko, żółtko lub całe jajo)"
33)
w kategorii 11.4.1 (Słodziki stołowe w postaci płynnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany500(1) (2)Tylko jeśli zawartość wody jest wyższa niż 75 %"
34)
w kategorii 12.2.2 (Przyprawy kulinarne i dodatki do potraw) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)"
35)
w kategorii 12.4 (Musztarda) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)"
36)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany500(1) (2)Tylko zupy i buliony w płynie (z wyłączeniem tych w puszkach)"
37)
w kategorii 12.6 (Sosy) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
(ii)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej; sosy niezemulgowane
E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
38)
w kategorii 12.7 (Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 500(1) (2)"
39)
w kategorii 12.9 (Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko analogi mięsa, ryb, skorupiaków i głowonogów oraz sera produkowane na bazie białek"
40)
w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 500(1) (2)"
41)
w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 500(1) (2)"
42)
w kategorii 14.1.2 (Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu500(1) (2)tylko Sød ... saft i sødet ... saft"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)Tylko sok winogronowy, niesfermentowany, do użytku w obrzędach religijnych"
43)
w kategorii 14.1.3 (Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu250(1) (2)Tylko tradycyjne szwedzkie syropy owocowe, maksymalny poziom ma również zastosowanie, jeśli zastosowano jednocześnie substancje E 210-213, kwas benzoesowy - benzoesany.
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu300(1) (2)Tylko tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy owocowe"
44)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu250(1) (2)Maksymalny poziom ma zastosowanie, jeśli zastosowano jednocześnie substancje E 210- 213, kwas benzoesowy - benzoesany.
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu300(1) (2)Z wyłączeniem napojów na bazie produktów mlecznych"
45)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany600(1) (2)Tylko płynne koncentraty herbaty i płynne koncentraty naparów owocowych i ziołowych"
46)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)Tylko piwo w beczce zawierające więcej niż 0,5 % dodanego cukru fermentującego lub soków owocowych albo koncentratów z owoców"
47)
w kategorii 14.2.2 (Wina i inne produkty zdefiniowane w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 oraz ich odpowiedniki bezalkoholowe) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)Tylko bezalkoholowe"
48)
w kategorii 14.2.3 (Cydr i perry) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
49)
w kategorii 14.2.4 (Wino owocowe i made wine) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
50)
w kategorii 14.2.5 (Miód pitny) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
51)
w kategorii 14.2.7.1 (Wina aromatyzowane) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
52)
w kategorii 14.2.7.2 (Aromatyzowane napoje na bazie wina) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
53)
w kategorii 14.2.7.3 (Aromatyzowane koktajle na bazie wina) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)"
54)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu200(1) (2)Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % oraz nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe i aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"
55)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany1 000(1) (2) (5)"
56)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany1 000(1) (2) (5)Tylko orzechy powlekane"
57)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4) wprowadza się następujące zmiany
(i)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu1 000(1) (2)Tylko frugtgrød, rote Grütze i pasha
E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu2 000(1) (2)Tylko ostkaka"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany300(1) (2)Tylko desery na bazie produktów mlecznych niepoddawane obróbce cieplnej"
58)
w kategorii 17.1 (Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany1 000(1) (2)Tylko suplementy w postaci suchej i zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D"
59)
w kategorii 17.2 (Suplementy diety w postaci płynnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany2 000(1) (2)"
2.
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części 2 (Dodatki do żywności inne niż nośniki w dodatkach do żywności) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203, E 210, E 211 i E 212 otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy - sorbinian potasu (część 6 tabela 2)1 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie; 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwasPreparaty barwnikowe"
E 210Kwas benzoesowy
E 211Benzoesan sodu
E 212Benzoesan potasu
b)
w części 4 (Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203, E 210, E 211, E 212 i E 213 otrzymują brzmienie:
"E 200-202Kwas sorbowy i sorbinian potasu (część 6 tabela 2)Wszystkie środki aromatyzujące1 500 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) w środkach aromatyzujących"
E 210Kwas benzoesowy
E 211Benzoesan sodu
E 212Benzoesan potasu
E 213Benzoesan wapnia
c)
w części 6 (Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5) tabela 2 (Tabela 2: kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:

"Tabela 2

Kwas sorbowy - sorbinian potasu

Numer ENazwa
E 200Kwas sorbowy
E 202Sorbinian potasu"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).
4 Dziennik EFSA (2015); 13(6):4144.
6 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.