Rozporządzenie 2015/210 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.35.16

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 lutego 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/210
z dnia 10 lutego 2015 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych 1 , w szczególności jego art. 26,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Napój spirytusowy wytwarzany w drodze maceracji owoców tarniny (Prunus spinosa) w alkoholu etylowym pochodzenia rolniczego jest tradycyjnie produkowany w Hiszpanii i powszechnie znany wśród hiszpańskich konsumentów jako "Pacharán". Z uwagi na brak kategorii napoju spirytusowego odpowiadającej "Pacharán" oraz w celu podawania jasnych informacji konsumentom spoza Hiszpanii, a także w celu uwzględnienia zmian rynkowych i gospodarczych należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 nową kategorię o nazwie "napoje spirytusowe aromatyzowane tarniną lub Pacháran". W celu ochrony konsumentów oraz interesów gospodarczych producentów nowa kategoria powinna obejmować specyfikacje techniczne oparte na ocenie bieżącej jakości i parametrów produkcyjnych stosowanych obecnie na rynku unijnym.

(2) Biorąc pod uwagę reputację "Pacharán", którą konsumenci wiążą spontanicznie z Hiszpanią, zgodnie z ustaloną z dawna renomą, termin "Pacháran" może być wykorzystywany jako nazwa handlowa jedynie wówczas, gdy produkt jest wytwarzany w Hiszpanii. Jeśli produkt jest wytwarzany poza Hiszpanią, termin "Pacháran" może być wykorzystywany jedynie jako uzupełnienie nazwy handlowej "napój spirytusowy aromatyzowany tarniną" wraz z oznaczeniem państwa produkcji.

(3) Oznaczenie geograficzne "Pacharán navarro", zarejestrowane w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 w pozycji "pozostałe napoje spirytusowe", należy przenieść do kategorii "napój spirytusowy aromatyzowany tarniną lub Pacháran" w tym samym załączniku.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 110/2008.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Napojów Spirytusowych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku II po pkt 37 Sloe gin wprowadza się pkt 37a w brzmieniu:

"37a. Napój spirytusowy aromatyzowany tarniną lub Pacháran

Napój spirytusowy aromatyzowany tarniną lub Pacháran to napój spirytusowy:

a) w którym dominujący jest smak tarniny i który jest otrzymywany w drodze maceracji owoców tarniny (Prunus spinosa) w alkoholu etylowym pochodzenia rolniczego, z dodatkiem naturalnych ekstraktów anyżu lub destylatów anyżu;

b) którego minimalna objętościowa zawartość alkoholu wynosi 25 %;

c) do którego produkcji wykorzystano co najmniej 125 gramów owoców tarniny na litr gotowego wyrobu;

d) którego zawartość cukru, wyrażona jako cukier inwertowany, mieści się w przedziale 80-250 gramów na litr gotowego wyrobu;

e) którego właściwości organoleptyczne, barwa i smak pochodzą wyłącznie z użytych owoców i anyżu.

Termin »Pacháran« może być wykorzystywany jako nazwa handlowa jedynie w sytuacji, gdy produkt jest wytwarzany w Hiszpanii. W przypadku gdy produkt wytwarzany jest poza Hiszpanią, nazwa »Pacháran« może być wykorzystywana jedynie jako uzupełnienie nazwy handlowej »napój spirytusowy aromatyzowany tarniną« i pod warunkiem że towarzyszy jej sformułowanie: »wyprodukowano w...«, po którym następuje nazwa państwa członkowskiego lub państwa trzeciego produkcji.";

2)
w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:
a)
w kategorii wyrobów "pozostałe napoje spirytusowe" skreśla się następujące pozycje:
"Pacharán navarroHiszpania
PacharánHiszpania"
b)
po kategorii wyrobów 34 dodaje się pozycję w brzmieniu:
"»37a. Napój spirytusowy aromatyzowany tarniną lub Pacháran«Pacharán navarroHiszpania"
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Napoje spirytusowe odpowiadające kategorii "napoje spirytusowe aromatyzowane tarniną lub Pacháran", które nie są etykietowane zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 110/2008, mogą nadal być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 lutego 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.