Rozporządzenie 2015/210 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
Dz.U.UE.L.2015.35.16
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2015/210
z dnia 10 lutego 2015 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych 1 , w szczególności jego art. 26,
(1) Napój spirytusowy wytwarzany w drodze maceracji owoców tarniny (Prunus spinosa) w alkoholu etylowym pochodzenia rolniczego jest tradycyjnie produkowany w Hiszpanii i powszechnie znany wśród hiszpańskich konsumentów jako "Pacharán". Z uwagi na brak kategorii napoju spirytusowego odpowiadającej "Pacharán" oraz w celu podawania jasnych informacji konsumentom spoza Hiszpanii, a także w celu uwzględnienia zmian rynkowych i gospodarczych należy włączyć do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 nową kategorię o nazwie "napoje spirytusowe aromatyzowane tarniną lub Pacháran". W celu ochrony konsumentów oraz interesów gospodarczych producentów nowa kategoria powinna obejmować specyfikacje techniczne oparte na ocenie bieżącej jakości i parametrów produkcyjnych stosowanych obecnie na rynku unijnym.
(2) Biorąc pod uwagę reputację "Pacharán", którą konsumenci wiążą spontanicznie z Hiszpanią, zgodnie z ustaloną z dawna renomą, termin "Pacháran" może być wykorzystywany jako nazwa handlowa jedynie wówczas, gdy produkt jest wytwarzany w Hiszpanii. Jeśli produkt jest wytwarzany poza Hiszpanią, termin "Pacháran" może być wykorzystywany jedynie jako uzupełnienie nazwy handlowej "napój spirytusowy aromatyzowany tarniną" wraz z oznaczeniem państwa produkcji.
(3) Oznaczenie geograficzne "Pacharán navarro", zarejestrowane w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 w pozycji "pozostałe napoje spirytusowe", należy przenieść do kategorii "napój spirytusowy aromatyzowany tarniną lub Pacháran" w tym samym załączniku.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 110/2008.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Napojów Spirytusowych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 10 lutego 2015 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |