Dyrektywa 2002/76/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (metsulfuronu metylowego) w zbożach oraz niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.240.45

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 września 2002 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2002/76/WE
z dnia 6 września 2002 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (metsulfuronu metylowego) w zbożach oraz niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/71/WE(2), w szczególności jej art.10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/71/WE, w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/64/WE(5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejąca substancja czynna, metsulfuron metylowy, została włączona do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG na mocy dyrektywy Komisji 2000/49/WE(6), do stosowania jako herbicyd, jednak bez określenia szczególnych warunków mających wpływ na zboża, wobec których mogą być stosowane środki ochrony roślin zawierające tę substancję czynną.

(2) Włączenie tej substancji czynnej do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG było oparte na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP).

(3) W przypadku gdy nie istnieje wspólnotowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości ani tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości, Państwa Członkowskie ustanowią krajowy tymczasowy NDPP zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim zostaną dopuszczone do obrotu środki ochrony roślin zawierające tę substancję czynną.

(4) W związku z włączeniem do Załącznika do dyrektywy 91/414/EWG tej substancji czynnej, powiązane oceny techniczne i naukowe zostały zakończone w postaci kontrolnego sprawozdania Komisji. Sprawozdanie zakończono w dniu 16 czerwca 2000 r. Ustalono w nim dopuszczalne spożycie dzienne (ADI) metsulfuronu metylowego na poziomie 0,22 mg/kg masy ciała/dzień. Przeprowadzono ocenę długotrwałego narażenia konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano tę substancję czynną, zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(7) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(8) na temat zastosowanej metodologii. Wywnioskowano, że zaproponowane NDPP nie doprowadzą do przekroczenia dopuszczalnego spożycia dziennego. Nie stwierdzono żadnych ostrych skutków toksycznych wymagających ustalenia ostrej dawki odniesienia podczas oceny i dyskusji poprzedzającej włączenie metsulfuronu metylowego do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG.

(5) W celu zapewnienia, aby konsument był odpowiednio chroniony przed narażeniem na pozostałości w produktach lub na ich powierzchni, którym nie przyznano zezwolenia, właściwe jest ustalenie tymczasowych NDPP na niższym poziomie oznaczenia analitycznego dla wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(6) Ustalenie poziomu wspólnotowego takich tymczasowych NDPP nie uniemożliwia Państwom Członkowskim ustanowienia tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metsulfuronu metylowego zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG oraz jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie tej substancji czynnej. Po tym czasie tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości stanie się ostateczny.

(7) Załączniki do dyrektyw 86/362/EWG i 90/642/EWG powinny więc zostać odpowiednio zmienione.

(8) Komisja notyfikowała niniejszą dyrektywę, w formie projektu, Światowej Organizacji Handlu i otrzymane uwagi zostały uwzględnione w ostatniej fazie opracowywania dyrektywy. Możliwość ustalenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do NDPP dla określonych kombinacji pestycydów i upraw będzie zbadana przez Komisje w oparciu o dostarczone dane.

(9) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

"Metsulfuron metylowy

0,05(*)(p) Zboża

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie

z art. 4 ust. l lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten stanie się ostateczny w 4 lata od daty

wejścia w życie dyrektywy wprowadzającej niniejszą zmianę."

Artykuł  2

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla metsulfuronu metylowego, przedstawione w Załączniku do niniejszej dyrektywy, dodaje się do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG.

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 31 grudnia 2002 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dnia 1 stycznia 2003 r.

Przepisy te zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 września 2002 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 225 z 22.8.2002, str. 21.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(5) Dz.U. L 189 z 18.7.2002, str. 27.

(6) Dz.U. L 197 z 3.8.2000, str. 32.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywania dawki spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

(8) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin, dotycząca kwestii związanych ze zmianami załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin z dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/ comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIK 

"Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie NDPPPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Metsulfuron metylowy
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru;

orzechy

0,05(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (włącznie z klementynkami i innymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomele
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane lub niełuskane)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (włącznie z nektarynami i podobnymi

mieszańcami)

Śliwki
Pozostałe
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (poza dziko rosnącymi)
c) Maliny i jeżyny (poza dziko rosnącymi)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Owoce mieszańców malin z jeżynami
Maliny
Pozostałe
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe

(poza dziko rosnącymi)

Borówka czarna
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce
vi) RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub

suszone

0,05(*)(p)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Burak
Marchewka
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Korzeń pietruszki
Rzodkiewki
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWATE
Czosnek
Cebula
Cebula szalotka
Cebula dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażany
Pozostałe
b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórki
Korniszony
Cukinie
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Słodka kukurydza
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kwiatostanowe
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Liściaste
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszponka jadalna
Sałata
Skarolia
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina (burak pastewny)
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria
e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka
Seler liściasty
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Rośliny strączkowe0,05(*)(p)
Fasolka
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych0,1(*)(p)
Siemię lniane
Orzechy ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe
5. Ziemniaki0,05(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, sfermentowane

lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia

sinensis)

0,1(*)(p)
7. Chmiel (suszony), włącznie z granulatem chmielu i

nieskoncentrowanym proszkiem

0,1(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodny z

art. 4 ust. l lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten stanie się ostateczny w 4 lata od daty

wejścia w życie dyrektywy wprowadzającej niniejszą zmianę."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.