Dyrektywa 2000/42/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.158.51

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 czerwca 2000 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2000/42/WE
z dnia 22 czerwca 2000 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach(1) i na ich powierzchni, ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/24/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w i na środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/24/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą 2000/24/WE, w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywy Rady 94/29/WE(5) i 94/30/WE(6) przy ustalaniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG dla benalaksylu, benfurakarbu, karbofuranu, karbosulfanu, cyflutrinu, etefonu, fenarimolu, furatiokarbu, lambda-cyhalotrinu, metalaksylu i propokonazolu postanowiły, że w stosunku do wielu towarów najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości automatycznie powrócą do poprzedniego stanu odpowiednich dolnych granic oznaczania analitycznego, chyba że przed dniem 30 czerwca 1999 r. przyjęte zostaną inne poziomy. Ten nieprzekraczalny termin został zmieniony na "najpóźniej do dnia 1 lipca 2000 r." dyrektywą Komisji 97/71/WE(7).

(2) Dyrektywy Rady 95/38/WE(8) i 95/39/WE(9) przy ustalaniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG dla aldikarbu, amitrazu, metidationu, metomylu, tiodikarbu, pirimifosu metylowego i tiabendazolu postanowiły, że w stosunku do wielu towarów najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości automatycznie powrócą do poprzedniego stanu odpowiednich dolnych granic oznaczania analitycznego, chyba że przed dniem 1 lipca 2000 r. przyjęte zostaną inne poziomy.

(3) Dyrektywy Rady 96/32/WE(10) i 96/33/WE(11) przy ustalaniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG dla chlormekwatu, diazononu, dikofolu, disulfotonu, endosulfanu, tlenku fenbutatinu, mekarbamu, foratu, propoksuru, propyzamidu, triazofosu i trioforinu postanowiły, że w stosunku do wielu towarów najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości automatycznie powrócą do poprzedniego stanu odpowiednich dolnych granic oznaczania analitycznego, chyba że przed dniem 30 kwietnia 2000 r. przyjęte zostaną inne poziomy. Ten nieprzekraczalny termin został zmieniony na "najpóźniej do dnia 1 lipca 2000 r." dyrektywą Komisji 97/71/WE.

(4) Dyrektywa Komisji 98/82/WE(12) przy ustalaniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG dla benomylu, karbendazymu, metylu tiofanatu, chlorotalonilu, fenwaleratu (włączając inne mieszanki składników), acefatu i chinalfosu postanowiły, że w stosunku do wielu towarów najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości automatycznie powrócą do poprzedniego stanu odpowiednich dolnych granic oznaczania analitycznego, chyba że przed dniem 1 lipca 2000 r. przyjęte zostaną inne poziomy.

(5) Powyższe pozycje w załącznikach do dyrektyw były "otwarte" lub zostały ustalone prowizorycznie z uwagi na brak wystarczających danych w momencie ich przyjmowania, które uzasadniałyby ustalanie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty. Celem ustalania wspomnianych nieprzekraczalnych terminów było zostawienie zainteresowanym stronom czasu na dostarczenie niezbędnych danych umożliwiających, jeśli to stosowne i uzasadnione, przyjęcie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty powyżej dolnej granicy oznaczania analitycznego. Zainteresowane strony zostały powiadomione o nieprzekraczalnych terminach. Dla wielu otwartych pozycji dodatkowe dane zostały dostarczone, co pozwoliło na ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości. Jeśli nie dostarczono dodatkowych danych, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy ustalić na dolnej granicy oznaczania analitycznego.

(6) Od partnerów handlowych Wspólnoty otrzymane zostały prośby, poparte dalszymi danymi, o przyznanie większych granic tolerancji dla niektórych z tych pestycydów, w stosunku do których we Wspólnocie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zostały już ustalone w załącznikach do bazowych dyrektyw.

(7) Dostępna informacja została sprawdzona. W stosunku do wielu pozycji dane są wystarczające do ustalenia poziomu pozostałości powyżej dolnej granicy oznaczania analitycznego i należy to wykonać. Dla wielu pozycji dostępna informacja jest niedostateczna i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy ustalić na dolnej granicy oznaczania analitycznego. Dla innych pozycji informacja jest odpowiednia, lecz wskazuje na to, że ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości powyżej dolnej granicy oznaczania analitycznego może spowodować nie do przyjęcia duże lub przewlekłe narażenie konsumenta na pozostałości. W takich przypadkach najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości należy ustalić na dolnej granicy oznaczania analitycznego.

(8) Decyzja Komisji 98/270/WE z dnia 7 kwietnia 1998 r. dotycząca wycofania zezwolenia na środki ochrony roślin zawierających fenwalerat jako substancję aktywną(13) zobowiązała Państwa Członkowskie do wycofania zezwolenia na fenwalerat jako środka ochrony roślin do dnia 7 kwietnia 1999 r. Zezwolenie na stosowanie esfenwaleratu pozostaje w mocy. Z uwagi na to, że obecny opis pozostałości: "Fenwalerat, włączając inne mieszanki składników" w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG nie rozróżnia między pozostałościami powstałymi po zastosowaniu fenwaleratu i esfenwaleratu, należy zmienić definicję ich pozostałości i najwyższy dopuszczalny poziom, tak aby odzwierciedlały zezwolenie na kontynuację stosowania esfenwaleratu i zakaz stosowania fenwaleratu.

(9) Narażenie w ciągu życia konsumentów na działanie tych pestycydów przez produkty spożywcze, które mogą zawierać ich pozostałości, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi obecnie we Wspólnocie Europejskiej, biorąc pod uwagę wskazówki opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(14) i zostało wyliczone, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalone w niniejszej dyrektywie nie spowodowały przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia.

(10) Duże narażenie konsumentów na działanie tych pestycydów przez każdy z produktów spożywczych, który może zawierać ich pozostałości, zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi obecnie we Wspólnocie Europejskiej, biorąc pod uwagę wskazówki opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia. Zostało wyliczone, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości wyznaczone w niniejszej dyrektywie dla otwartych pozycji nie spowodowały skutków dużej toksyczności.

(11) W celu zapewnienia właściwej ochrony konsumenta przed narażeniem na pozostałości w lub na produktach, dla których nie zostało przyznane zezwolenie, rozsądnym jest ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości na dolnej granicy oznaczania analitycznego dla wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu odbyte zostały konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat poziomów określonych w niniejszej dyrektywie i ich opinie w tej sprawie zostały uwzględnione.

(13) Uwzględniona została opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności Rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych, w stosunku do których zastosowane zostały pestycydy. Metodyka opisana przez Światową Organizację Zdrowia, określona powyżej, zastosowana przez Państwa Członkowskie sprawozdawców, sprawdzona i oceniona przez Komisję w ramach Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin, jest zgodna ze wskazówkami Komitetu Naukowego ds. Roślin(15).

(14) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości danych pestycydów wymienione w załączniku I do niniejszej dyrektywy zastępują te, które są wymienione w części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG.

Artykuł  2
1.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości danych pestycydów wymienione w załączniku II do niniejszej dyrektywy zastępują te, które są wymienione w części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG.
2.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości danych pestycydów wymienione w załączniku III do niniejszej dyrektywy zastępują te, które są wymienione w części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG.
Artykuł  3
1.
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości danych pestycydów wymienione w załączniku IV do niniejszej dyrektywy zastępują te, które są wymienione w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG.
2.
Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla acefatu w brzoskwiniach zostaje wyznaczony na 0,02(16) mg/kg.
Artykuł  4

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne, niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 28 lutego 2001 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te środki od dnia 1 lipca 2001 r.

Środki przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 czerwca 2000 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 107 z 4.5.2000, str. 28.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(5) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 67.

(6) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 70.

(7) Dz.U. L 347 z 18.12.1997, str. 42.

(8) Dz.U. L 197 z 22.8.1995, str. 14.

(9) Dz.U. L 197 z 22.8.1995, str. 29.

(10) Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12.

(11) Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 35.

(12) Dz.U. L 290 z 29.10.1998, str. 25.

(13) Dz.U. L 117 z 21.4.1998, str. 15.

(14) Wskazówki do przewidywania pokarmowych dawek pozostałości pestycydu (poprawione), przygotowane przez Program Żywnościowy GEMS we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

(15) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024.

(16) Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałościPozostałości pestycydu i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
EtefonFenarimolDiazinonDikofol suma izomerów p, p' i o, p'ChlormekwatTriazofosFenwalerat i esfenwaleratKarbofuran suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażonego jako karbofuranBenfurakarbEndosulfan (suma alfa-beta-izomerów i siarczanu endosulfanu wyrażona jako endu-sulfan)Forat (suma foratu, jego analogu tlenowego i ich sulfot-lenków i sulfonów wyrażona jako forat)Tiabendazol
Suma izomerów RR i SSSuma izomerów RS i SR
ZBOŻA0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
Jęczmień0,520,20,05
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies50,20,05
Ryż
Żyto0,520,05
Sorgo
Pszenżyto0,220,05
Pszenica0,220,05
Inne zboża0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego.

Notabene: Dla wygody czytelnika najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są pisane pogrubioną czcionką, gdy odzwierciedlają zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości w załącznikach poprzednich dyrektyw, gdy są pisane normalną czcionką, są powtórzeniami istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

ZAŁĄCZNIK  II

Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg (ppm))
Pozostałości pestycyduTłuszcz zawarty w mięsie, przetwory mięsne, podroby i tłuszcze zwierzęce wymienione w załączniku I w pozycjach ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4)Mleko krowie i śmietana z mleka krowiego wymienione w załączniku I w pozycjach 0401; dla innych artykułów w pozycjach CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406(2)(4)Świeże jaja ptasie w skorupkach, jaja ptasie bez skorupek i żółtka wymienione w załączniku I w pozycjach 0407 00 i 0408(3)(4)
Endosulfan (suma alfa-beta-izomerów i siarczanu endosulfanu wyrażona jako endusulfan)0,10,0040,1(*)
Triazofos0,02(*)0,02(*)0,02(*)
Fenwalerat i esfenwalerat:
suma izomerów RS i SR:0207 mięso drobiowe produktyinne 0,02(*)

0,2

0,02(*)0,02(*)
suma izomerów RS i SR:0207 mięso drobiowe produktyinne0,2

0,05

0,02(*)0,02(*)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczania analitycznego.

(1) W przypadku środków spożywczych z zawartością tłuszczu 10 % lub mniej w masie pozostałość dotyczy całkowitej masy środka spożywczego wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom jest jedną dziesiątą wartości dotyczącej zawartości tłuszczu, lecz nie może być niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) W trakcie oznaczania pozostałości w mleku krowim i śmietanie z mleka krowiego zawartość tłuszczu 4 % w masie powinna być wzięta za podstawę. Dla surowego mleka oraz śmietany innego gatunku zwierząt pozostałość jest wyrażona na podstawie tłuszczu. Dla innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I w pozycjach 0401, 0402, 0405 00 i 0406:

- z zawartością tłuszczu mniej niż 2 % w masie najwyższy dopuszczalny poziom jest o połowę niższy od wyznaczonego dla surowego mleka i śmietany,

- z zawartością tłuszczu 2 % w masie i więcej najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom jest 25 razy wyższy od wyznaczonego dla surowego mleka i śmietany.

(3) Dla jaj i produktów z jaj z zawartością tłuszczu wyższą niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy od wyznaczonego dla świeżych jaj.

(4) Przypisów (1),(2) i (3) nie stosuje się w przypadkach, gdzie wskazana jest dolna granica oznaczania analitycznego.

Notabene: Dla wygody najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są pisane pogrubioną czcionką, gdy odzwierciedlają zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości w załącznikach poprzednich dyrektyw, gdy są pisane normalną czcionką, są powtórzeniami istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycyduNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
Mięso, włącznie z tłuszczami, przetwory mięsne, podroby i tłuszcze zwierzęce wymienione w załączniku I w pozycjach ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602Mleko i przetwory mleczne wymienione w załączniku I w pozycjach 0401, 0402, 0405 00 i 0406Świeże jaja ptasie w skorupkach, jaja ptasie bez skorupek i żółtka wymienione w załączniku I w pozycjach 0407 00 i 0408
Chlormekwat:wątroby kurcząt0,050,050,05(*)
nerki wołowe0,2
wątroby wołowe

inne

0,1

0,05(*)

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

Notabene: Dla wygody najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są pisane pogrubioną czcionką, gdy odzwierciedlają zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości w załącznikach poprzednich dyrektyw, gdy są pisane normalną czcionką, są powtórzeniami istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości

ZAŁĄCZNIK  IV

Grupy i przykłady pojedyńczych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałościPozostałości pestycydu i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Benomyl/ karbendazym tiopanatemety (suma wyrażona jako karbendazym)ChlorothalonilKwinalposChloro-mekwatFenwalerat i esfenwaleratTlenek fenbutatinuDiazinonDisulfoton (suma disul-fotonu, sulfo-tlenku disulfotonu i sulfonu disulfotonu wyrażona jako disul-foton)Endosulfan (suma alfa-beta-izomerów i siarczanu endosulfanu wyrażona jako endo-sulfan)MekarbamForat (suma foratu, jego analogu tlenowego i ich sulfonów wyrażona jako forat)PropoksurPropizamidTriazofosTriforinMetidation
Suma izomerów RR i SSSuma izomerów RS i SR
1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane mrożeniem, niezawierające dodatku cukru, orzechy0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE50,01(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)50,50,02(*)0,05(*)2
Grejpfruty1
Cytryny0,3
Limy0,3
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)0,3
Pomarańcze1
Pomele 1
Inne0,02(*)0,05(*)
ii) ORZECHY (w łupinie lub bez)0,1(*)0,01(*)0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy maka-demia
Orzeszki peka-nowe
Orzechy sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE ZIARNKOWE210,05(*)0,050,02(*)20,30,05(*)0,02(*)20,3
Jabłka0,3
Gruszki0,3
Pigwy
Inne0,02(*)
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Morele112
Wiśnie0,320,02(*)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami110,52
Śliwki0,50,11
Inne0,1(*)0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,2
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,05(*)0,02(*)
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina20,10,02(*)20,02(*)0,50,05(*)0,05(*)0,5
Winogrona deserowe1
Winogrona do produkcji wina3
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,1(*)30,02(*)0,02(*)10,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny10
Inne0,01(*)
d) Inne drobne owoce i jagody (z wyjątkiem dzikich)0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Borówki czarne0,2
Żurawiny2
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)100,20,22
Agrest100,20,22
Inne0,01(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,1(*)0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
vi) RÓŻNE0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
Awokado
Banany10,23
Daktyle
Figi
Kiwi0,2
Kumkwaty
Lichi
Mango
Oliwki0,1(*)1
Owoce męczennicy
Ananasy
Papaje
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE BULWIASTE0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Burak
Marchew10,2
Selery0,5
Chrzan
Karczoch
Pasternak
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiew
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Ignam
Inne0,01(*)0,02(*)
ii) INNE0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Czosnek0,5
Cebula0,5
Szalotka0,5
Dymka5
Inne0,1(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
a) Solanacea20,50,05(*)
Pomidory0,50,050,02(*)10,5
Papryka
Bakłażan0,51
Inne0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
b) Dynie z

jadalną skórką

0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,5
Ogórki110,5
Korniszony5
Cukinie0,30,5
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)
c) Dyniowate z niejadalną skórką10,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,30,05(*)
Melony0,5
Dynie0,5
Arbuzy
Inne0,1(*)
d) Kukurydza cukrowa0,1(*)0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
a) Kwiaty kapustnych0,1(*)30,02(*)0,02(*)0,5
Brokuły
Kapusta głowiasta
Inne
b) Kapustne liściaste0,02(*)
Kapusta pekińska0,50,50,05
Kapusta włoska30,050,5
Inne30,01(*)0,02(*)0,05(*)
c) Kalarepa0,1(*)0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)
Kapusta chińska
Kapusta włoska
Pozostałe
d) Kalarepa0,1(*)0,01(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)
v) WARZYWA

LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
a) Sałata i podobne0,01(*)1
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata5
Skarola
Inne0,1(*)
b) Szpinak i podobne0,1(*)0,01(*)0,02(*)
Szpinak
Boćwina
Inne
c) Rukiew wodna0,1(*)0,01(*)0,02(*)
d) Endywia0,1(*)0,01(*)0,02(*)
e) Zioła0,1(*)51
Trybulka
Szczypiorek
Zielona pietruszka
Liście selera
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE

(świeże)

0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)0,05
Groch (ze strąkami)2
Groch (bez strąków)0,3
Inne0,01(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE

(świeże)

0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny210
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por101
Rabarbar2
Inne0,1(*)0,01(*)0,05(*)
viii) GRZYBY0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
a) Grzyby uprawne12
b) Grzyby dzikie0,1(*)0,01(*)
3. Warzywa strączkowe0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Fasolka2
Soczewica
Groch
Inne0,1(*)
4. Nasiona roślin oleistych0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne0,050,1
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku0,10,05
Soja0,20,5
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny0,30,1
Inne0,1(*)0,01(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
5. Ziemniaki0,1(*)0,01(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki towarowe
6. Herbata (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub inne, z liści Camellia sinensis)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)300,1(*)0,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)
7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu w postaci granulek lub sproszkowane0,1(*)500,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)303
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
Notabene: Dla wygody najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są pisane pogrubioną czcionką, gdy odzwierciedlają zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości w załącznikach poprzednich dyrektyw, gdy są pisane normalną czcionką, są powtórzeniami istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.
Grupy i przykłady pojedynczych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałościPozostałości pestycydu i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Metomyl/ tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)Pirymifos metylowyTiabendazolKarbofuran (suma karbofuranu i 3-hydroksykarbofuranu wyrażona jako karbofuran)KarbosulfanBenfurakarbFuratiokarbBenalaksylMetalaksylLambdacyhalotrinPropikonazolCyflutrin i bcyflutrin (suma izomerów)EtefonFenarimolAldikarb (suma aldikarbu, jego sulfotlenku wyrażona jako aldikarb)Amitraz (suma amitrazu i jego wszystkich metabolitów zaw. 2,4 anilinę dimetylu wyrażona jako amitraz)Dikofol (suma izomerów p.p' i o.p')
1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane mrożeniem, niezawierające dodatku cukru, orzechy
i) OWOCE CYTRUSOWE50,30,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,22
Grejpfruty0,50,5
Cytryny1
Limy1
Mandarynki(-włączając klementynki i inne mieszańce)12
Pomarańcze0,50,51
Pomele0,50,5
Inne0,05(*)10,05(*)0,02(*)
ii) ORZECHY (w łupinie lub bez)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,1(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy maka-demia
Orzeszki pekanowe0,2
Orzechy sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne0,05(*)
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,20,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)10,10,05(*)0,230,30,05(*)10,02(*)
Jabłka5
Gruszki5
Pigwy
Inne0,05(*)
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Morele0,20,20,20,50,5
Wiśnie0,10,231
Brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne mieszańce)0,20,20,20,50,51
Śliwki0,50,2
Inne0,05(*)0,10,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina0,20,20,50,30,05(*)0,30,05(*)
Winogrona deserowe0,05(*)0,05(*)20,02(*)
Winogrona do produkcji wina1212
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,50,50,05(*)0,02(*)0,05(*)0,30,05(*)0,02(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Jeżyny
Jeżyny
Krzyżówka jeżyny z maliną
Maliny0,1
Inne0,02(*)
d) Inne drobne owoce i jagody (z wyjątkiem dzikich)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,151
Agrest0,11
Inne0,02*0,05(*)0,02(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)
vi) RÓŻNE0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
Awokado15
Banany50,10,30,1
Daktyle
Figi
Kiwi2
Kumkwaty
Lichi
Mango5
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy0,5
Papaje10
Inne0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
Burak
Marchew10,30,10,10,1
Selery0,1
Chrzan
Karczoch
Pasternak0,30,10,10,1
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiew0,50,50,1
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew0,2
Rzepa0,2
Ignam
Inne0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
Czosnek0,3
Cebula0,30,20,5
Szalotka0,30,5
Dymka
Inne0,1(*)0,05(*)0,05(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
a) Solanacea0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)
Pomidory0,510,20,50,0530,50,5
Papryka10,20,10,330,5
Bakłażan0,50,20,5
Inne0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
b) Dynie z

jadalną skórką

0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,10,05(*)0,05(*)0,20,02(*)0,2
Ogórki0,10,50,1
Korniszony
Cukinie
Inne0,05(*)0,05(*)0,02(*)
c) Dyniowate z niejadalną skórką0,05(*)0,20,050,05(*)0,02(*)0,05(*)0,050,02(*)0,5
Melony10,10,2
Dynie
Arbuzy0,10,2
Inne0,05(*)0,05(*)0,05(*)
d) Kukurydza cukrowa0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)
a) Kwiaty kapustnych10,20,10,10,10,05
Brokuły5
Kalafiory0,2
Inne0,05(*)0,05(*)
b) Kapustne głowiaste0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,2
Brukselka20,050,2
Kapusta głowiasta10,2
Inne0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
c) Kapustne liściaste0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,050,05(*)0,02(*)0,30,05(*)
Kapusta pekińska
Kapusta włoska
Inne
d) Kalarepa0,05(*)0,05(*)0,20,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)0,05(*)
v) WARZYWA

LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
a) Sałata i podobne10,5
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata20,51
Skarola
Inne0,05(*)0,05(*)0,05(*)
b) Szpinak i podobne20,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
Szpinak
Boćwina
Inne
c) Rukiew wodna0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
d) Endywia0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
e) Zioła20,05(*)0,05(*)10,02(*)
Trybulka
Szczypiorek
Zielona pietruszka
Liście selera
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE

(świeże)

0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,050,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
Fasola (ze strąkami)0,2
Fasola (bez strąków)0,02(*)
Groch (ze strąkami)0,2
Groch (bez strąków)0,2
Inne0,02(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
(świeże)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler zwyczajny0,3
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por0,2
Rabarbar
Inne0,05(*)0,02(*)
viii) GRZYBY0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
a) Grzyby uprawne210
b) Grzyby dzikie0,05(*)0,05(*)
3. Nasiona roślin strączkowych0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,02(*)
Fasolka
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona roślin oleistych0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne0,1
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku0,05
Soja0,1
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny0,1210,1
Inne0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
5. Ziemniaki0,05(*)0,05(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,05(*)0,02(*)0,50,02(*)0,02(*)
Ziemniaki wczesne0,05(*)
Ziemniaki towarowe15
6. Herbata (liście i łodygi suszone, sfermentowane lub inne, z liści Camellia sinensis)0,1(*)0,05(*)0,1(*)0,2(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)0,1(*)10,1(*)0,1(*)0,1(*)0,05(*)0,05(*)0,1(*)20
7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu w postaci granulek lub sproszkowane100,05(*)0,1(*)101550,1(*)10100,1(*)200,1(*)50,05(*)5050
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
Notabene: Dla wygody najwyższe dopuszczalne poziomach pozostałości są pisane pogrubioną czcionką, gdy odzwierciedlają zmiany w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości w załącznikach poprzednich dyrektyw, gdy są pisane normalną czcionką, są powtórzeniami istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.