Dyrektywa 2006/30/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.75.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 marca 2006 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2006/30/WE
z dnia 13 marca 2006 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości grupy benomylu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W przypadku zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, w tym owoców i warzyw, poziomy pozostałości odzwierciedlają użycie minimalnych ilości pestycydów niezbędnych do osiągnięcia skutecznej ochrony roślin, stosowanych w taki sposób, aby ilości pozostałości były jak najmniejsze z praktycznego i toksykologicznego punktu widzenia, uwzględniając w szczególności ochronę środowiska naturalnego i przewidywane spożycie przez konsumentów. W przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego poziomy pozostałości odzwierciedlają spożycie przez zwierzęta zbóż i produktów pochodzenia roślinnego, wobec których stosowano pestycydy, oraz, gdy ma to znaczenie, bezpośrednie skutki stosowania leków weterynaryjnych. Wspólnotowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) stanowią górne granice ilości takich pozostałości, które mogą znajdować się w produktach przy przestrzeganiu dobrych praktyk rolniczych.

(2) NDP dla pestycydów są poddawane kontroli i zmieniane celem uwzględnienia nowych informacji i danych. NDP są ustalane na granicy oznaczalności, w przypadku gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania, lub gdy stosowanie dozwolone przez państwa członkowskie nie zostało poparte niezbędnymi danymi, lub gdy stosowanie w państwach trzecich, powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(3) Niektóre państwa członkowskie powiadomiły Komisję o chęci dokonania przeglądu krajowych NDP zgodnie z art. 8 dyrektywy 90/642/EWG z uwagi na niepokój związany ze spożyciem przez konsumentów. Propozycje dokonania przeglądu wspólnotowych NDP zostały przedłożone Komisji.

(4) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie pestycydów wymienionych w niniejszej dyrektywie za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(4). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że niedopuszczalne narażenie konsumentów nie ma miejsca.

(5) Ostre narażenie konsumentów na działanie wymienionych pestycydów za pośrednictwem każdego z produktów spożywczych, który może zawierać ich pozostałości, zostało ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Stwierdzono, że obecność pozostałości pestycydów na poziomie lub poniżej nowych NDP nie spowoduje ostrych skutków toksycznych.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP i ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku I do dyrektywy 90/642/EWG w kategorii "2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone, iii) Warzywa owocowe, a) Rośliny psiankowate" pomiędzy pozycjami "Bakłażan" i "Pozostałe" dodaje się pozycję "Ketmia jadalna".

Artykuł  2

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 14 września 2006 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 15 września 2006 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odesłania ustalany jest przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przedstawiają Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 marca 2006 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/4/WE (Dz.U. L 23 z 27.1.2006, str. 69).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/70/WE (Dz.U. L 276 z 21.10.2005, str. 35).

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2006/9/WE (Dz.U. L 22 z 26.1.2006, str. 24).

(4) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG wiersze odnoszące się do benomylu, karbendazymu i tiofanatu metylowego otrzymują następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydówNajwyższy poziom (mg/kg)
"Benomyl i karbendazym wyrażone jako karbendazym 2 Jęczmień
2 Owies zwyczajny
0,1 Żyto
0,1 Pszenżyto
0,1 Pszenica
0,01(*) Pozostałe zboża
Tiofanat metylowy 0,3 Jęczmień
0,3 Owies zwyczajny
0,05 Żyto
0,05 Pszenżyto
0,05 Pszenica
0,01(*) Pozostałe zboża
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  II

W części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG wiersze odnoszące się do benomylu, karbendazymu i tiofanatu metylowego otrzymują następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydówNajwyższy poziom (mg/kg)
Dla mięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602Dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406Dla świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodem CN nr 0407 00 i 0408
"Karbendazym i tiofanat metylowy wyrażone jako karbendazym0,05(*)0,05(*)0,05(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

ZAŁĄCZNIK  III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG kolumna odnosząca się do grupy benomylu otrzymuje następujące brzmienie:
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałościSuma benomylu

i karbendazymu wyrażona jako karbendazym

Tiofanat metylowy
"1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane

przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE0,1(*)0,1(*)
Grejpfrut
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi

mieszańcami)

Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)0,1(*)0,2
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE0,20,5
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele0,22
Wiśnie i czereśnie0,50,3
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i

podobnymi mieszańcami)

0,22
Śliwki0,50,3
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
Winogrona stołowe0,30,1(*)
Winogrona do produkcji wina0,53
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,1(*)0,1(*)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,1(*)0,1(*)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż

dzikie)

0,1(*)0,1(*)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,1(*)0,1(*)
vi) OWOCE RÓŻNE0,1(*)0,1(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone

lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,1(*)0,1(*)
Buraki
Buraki
Maniok
Seler korzeniowy
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka zwyczajna - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodki ziemniak
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE0,1(*)0,1(*)
Czosnek
Cebula
Szarlotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,52
Papryka
Bakłażan0,52
Ketmia jadalna21
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,1(*)0,1(*)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,1(*)0,3
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,1(*)0,1(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kapustne kwitnące0,1(*)0,1(*)
Brokuły (w tym odmiana

kalabryjska)

Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka0,51
Kapusta głowiasta
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
c) Kapustne liściowe0,1(*)0,1(*)
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa0,1(*)0,1(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,1(*)0,1(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (w strąkach)0,20,1(*)
Fasola (bez strączków)
Groch (ze strączkami)0,20,1(*)
Groch (w strąkach)
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,1(*)0,1(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY0,1(*)0,1(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dzikie
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,1(*)0,1(*)
Fasola
Soczewica
Soczewica
Pozostałe
4. Nasiona oleiste
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi0,20,3
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe0,1(*)0,1(*)
5. Ziemniaki0,1(*)0,1(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone,

fermentowane lub w inny sposób

przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(*)0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu

i niezagęszczony proszek

0,1(*)0,1(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.