Dyrektywa 2004/61/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do maksymalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów, których stosowanie jest zakazane we Wspólnocie Europejskiej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.127.81

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 kwietnia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/61/WE
z dnia 26 kwietnia 2004 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do maksymalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów, których stosowanie jest zakazane we Wspólnocie Europejskiej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986r., w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986r., w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniajac dyrektywę 90/642/EWG Rady z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Na mocy dyrektywy Rady 79/117/EWG(4), ostatnio zmienionej rozporządzeniem Rady (WE) nr 2003/807(5), zakazane jest w UE wprowadzanie do obrotu oraz stosowanie następujących substancji czynnych: tlenek rtęciowy, chlorek rtęci (kalomel), inne nieorganiczne związki rtęci, związki alkilortęciowe, alkoksyalkilowe i arylowe związki rtęci, aldryna, chlordan, dieldryna, HCH, heksachlorobenzen, kamfechlor (toksafen), tlenek etylenu, nitrofen, 1,2-dibromoetan i 1,2-dichloroetan, dinoseb, binapakryl. Zważając, na dostępność niektórych z tych pestycydów na rynku światowym, z ostrożności, należy ustalić maksymalne poziomy pozostałości na poziomie odpowiadającym progowi wykrywalności analitycznej dla całości produktów. Niektóre związki rtęci nie mogą być odróżnione od związków rtęciawych będących pochodnymi zanieczyszczenia środowiska naturalnego.

(2) W sytuacji gdy legalne używanie pestycydu jest zakazane i gdy żadna z pozostałości nie jest tolerowana, maksymalny poziom pozostałości pestycydu ustalony na progu wykrywalności analitycznej w produkcie świeżym, powinien być stosowany również dla produktów złożonych oraz produktów przetworzonych.

(3) Wzięto pod uwagę opinię Komitetu Naukowego ds. Zdrowia Roślin, a w szczególności wytyczne i zalecenia dotyczące metodologii ochrony konsumentów produktów rolnych, co do których stosowano pestycydy.

(4) Z tego powodu załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny zostać zmienione.

(5) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do części A załącznika II, dyrektywy 86/362/EWG, zostają dodane następujące pozycje:

Pozostałości pestycydów

Maksymalne poziomy w mg/kg

"- Związki rtęci

0,01(*) zboża

- Kamfechlor (chlorowany kamfen

zwierajacy 67-69 % chloru)

0,1(*) zboża

- 1,2-dibromoetan

0,01(*) zboża

- 1,2dichloroetan

0,01(*) zboża

- Dinoseb

0,01(*) zboża

- Binapakryl

0,01(*) zboża

- Nitrofen

0,01(*) zboża

- Tlenek etylenu (suma tlenku

etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona

jako tlenek etylenu)

0,02(*) zboża

(*) Wskazuje na próg wykrywalności analitycznej

Artykuł  2

Do części A załącznika II, dyrektywy 86/363/EWG, zostają dodane następujące pozycje:

maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

tłuszczu zawartego w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 i) iv)

dla surowego mleka świeżego i pełnego świeżego mleka krowiego wymienionego w załączniku I w pozycji 0401; dla innych środków spożywczych w pozycjach 0401, 0402, 0405 00, 0406 zgodnie z ii) iv)

świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycji 0407 00 i 0408 iii) iv)

"- Nitrofen

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

- Suma związków

rtęci

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

- Kamfechlor [suma

związków trzech

wskaźników Parlar

nr 26, 50

i 62(**)]

0,05(*) oprócz drobiu

0,01(*)

- 1,2-dichloroetan

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

- Binapakryl

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

- Tlenek etylenu

(suma tlenku

etylenu i 2-

chloroetanolu

wyrażona jako

tlenek etylenu)

0,02(*)

0,02(*)

0,02(*)

- Kaptafol

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

(*) Wskazuje próg wykrywalności analitycznej.

(**) Parlar nr 26 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,10,10-oktachlorobornan

Parlar nr 50 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,9,10,10-nonachlorobornan

Parlar nr 62 2,2,5,5,8,9,9,10,10,-nonachlorobornan"

Artykuł  3

Do części B załącznika II, dyrektywy 86/363/EWG, zostają dodane następujące pozycje:

maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości w mg/kg (ppm)

Pozostałości pestycydów

Mięsa, wraz z tłuszczem zawartym w mięsie, wyrobach mięsnych, odpadach poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602

dla mleka świeżego i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycji 0401, 0402, 0405 00, i 0406.

świeżych jaj bez skorup, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycji 0407 00 i 0408.

"Dinoseb

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

(*) wskazuje próg wykrywalności analitycznej."

Artykuł  4

Maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości zamieszczone w załączniku do niniejszej dyrektywy są dodane do tych wymienionych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG dla rozważanych pestycydów.

Artykuł  5
1.
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne, niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej w ciągu ośmiu miesięcy od jej przyjęcia. Niezwłocznie przekażą Komisji teksty tych przepisów wraz z tabelą korelacji pomiędzy tymi przepisami a przepisami niniejszej dyrektywy.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy od dziewiątego miesiąca po przyjęciu niniejszej dyrektywy.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy, lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie

2.
Państwa Członkowskie przekażą Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie w siódmym dniu od jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE (Dz.U. L 14 z 21.1.2004, str. 10).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/2/WE.

(4) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 36.

(5) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 36.

ZAŁĄCZNIK

Pozostałości pestycydów i maksymalny poziom pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których jest stosowany MPPSuma związków rtęci wyrażonych jako rtęćAldryna i dieldryna łącznie wyrażone jako dieldrynaChlordan (suma cisi transchlordanu)HCH, suma izomerów, oprócz izomeru gammaHeksachlorobenzanTlenek etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu)Nitrofen1,2-dichloroetan
"1.Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, mrożone, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)0,01(*)0,01(*)
i)OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i podobnymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomele
Inne
ii)ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy Makadamia
Pekany
Orzeszki sosnowe (piniowe)
Orzechy pistacjowe
Orzechy włoskie
Inne
iii)OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwa
Inne
iv)OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Inne
v)JAGODY I DROBNE OWOCE
a)Winogrona deserowe i do produkcji wina
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji wina
b)Truskawki (inne niż dzikie)
c)Owoce leśne (inne niż dzikie)
Jeżyny leśne
Jeżyna popielica
Jeżyna bezkolcowa
Maliny
Inne
d)Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)
Jagody/borówki czarne
Żurawina
Porzeczki (czerwone, białe i czarne)
Agrest
Inne
e)Dzikie jagody i dzikie owoce
vi)OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Litchi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananas
Owoc granatu
Inne
2. Warzywa świeże lub nie gotowane, mrożone lub suszone0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)0,01(*)0,01(*)
i)WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Buraki
Marchew
Seler korzeniowy
Chrzan
Słonecznik bulwiasty (topinambur)
Pasternak0,02(1)
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiew
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne0,01(*)
ii)WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Inne
iii)WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a)Psiankowate0,01(*)
Pomidory
Papryka
Bakłażany
Inne
b)Dyniowate z jadalną skórką0,02(2)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Inne
c)Dyniowate z niejadalną skórką0,03(3)
Melony
Dynie
Arbuzy
Inne
d)Kukurydza cukrowa0,01(*)
iv)WARZYWA KAPUSTNE0,01(*)
a)Kwiaty kapustnych
Brokuły (również kalabryjskie)
Kalafior
Inne
b)Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Inne
c)Kapustne liściaste
Kapusta pekińska
Kapusta włoska
Inne
d)Kalarepa
v)WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,01(*)
a)Sałaty i podobne
Rzeżucha
Roszponka jadalna
Sałata zielona
Skarola (cykoria szerokolistna)
Inne
b)Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Inne
c)Rukiew wodna
d)Cykoria
e)Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka zielona
Seler naciowy
Inne
vi)WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,01(*)
Fasola (ze strąkiem jadalnym)
Fasola (ze strąkiem niejadalnym)
Groch (nie wyłuskany)
Groch (wyłuskany)
Inne
vii)WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,01(*)
Szparagi
Karczoch hiszpański
Seler łodygowy
Fenkuł (koper włoski)
Karczoch kulisty
Por
Rabarbar
Inne
viii)GRZYBY0,01(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby leśne
3.Nasiona roślin strączkowych0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)0,01(*)0,01(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4.Nasiona oleiste0,02(*)0,02(4)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,2(*)0,02(*)0,02(*)
Siemię lniane
Orzechy ziemne (arachidowe)
Ziarno maku
Ziarno sezamu
Ziarno słonecznika
Rzepak
Soja
Ziarna gorczycy
Ziarna bawełny
Inne
5.Ziemniaki0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,01(*)0,1(*)0,01(*)0,01(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki towarowe
6.Herbata (suche liście i szypułki, fermentowane lub inne, Camellia sinensis)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,2(*)0,02(*)0,02(*)
7.Chmiel (suszony) szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,02(*)0,2(*)0,02(*)0,02(*)
(*) Wskazuje próg wykrywalności analitycznej

(1) Na podstawie poziomów wynikających ze stosowania dieldryny i aldryny w przeszłości

(2) Na podstawie poziomów wynikających ze stosowania dieldryny i aldryny w przeszłości

(3) Na podstawie poziomów wynikających ze stosowania dieldryny i aldryny w przeszłości

(4) Badania kontrolne wykazują, że poziom dieldryny przekraczający 0,02 mg/kg może występować w nasionach dyni używanych do tłoczeniu oleju

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.