Dyrektywa 2003/113/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach i warzywach

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.324.24

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 grudnia 2003 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2003/113/WE
z dnia 3 grudnia 2003 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w zakresie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach i warzywach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2003/62/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2003/60/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2003/69/WE(6), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(7), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2003/84/WE(8), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejące substancje czynne 2,4-DB linuron i pendimelatina umieszczono w załączniku I dyrektywy Rady 91/414/EWG dyrektywą Komisji 2003/31/WE(9).

(2) Nowe substancje czynne imazamoks, oksasulfuron, etoksysulfuron, foramsulfuron, oksadiargil i cjazofamid umieszczono w załączniku I dyrektywy Rady 91/414/EWG dyrektywą Komisji 2003/23/WE(10).

(3) Włączenie tych substancji czynnych do załącznika I dyrektywy 91/414/EWG było oparte na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące ich zastosowania zostały przedłożone przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP).

(4) W przypadku gdy nie istnieje wspólnotowy NDPP ani tymczasowy NDPP, Państwa Członkowskie ustanowią krajowy tymczasowy DPP zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim środki ochrony roślin zawierające te substancje aktywne będą mogły być dopuszczone.

(5) W związku z wprowadzeniem do załącznika I dyrektywy 91/414/EWG tych substancji aktywnych powiązane oceny techniczne i naukowe zostały zakończone w formie kontrolnego sprawozdania Komisji. Sprawozdania oceniające wymienione substancje zostały ukończone na podstawie danych wymienionych w dyrektywach Komisji zacytowanych w motywach 1 i 2. Sprawozdania te ustaliły dopuszczalne dzienne spożycie (DDS) i w razie potrzeby ostrą dawkę referencyjną (ODR) dla tych substancji. Przeprowadzono ocenę długotrwałego narażenia konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano tę substancję czynną, zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(11) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(12) na temat zastosowanej metodologii. Wywnioskowano, że zaproponowane NDPP nie doprowadzą do przekroczenia DDS lub ODR.

(6) W celu zapewnienia, że konsument jest odpowiednio chroniony przed narażeniem na pozostałości wynikłe z nieupoważnionego użycia środków ochrony roślin, powinien być określony tymczasowy NDPP dla odpowiednich kombinacji produkt/pestycydy na niższym limicie oznaczenia analitycznego.

(7) Ustalanie na poziomie wspólnotowym takich tymczasowych NDPP nie uniemożliwia Państwom Członkowskim ustanawiania tymczasowych NDPP dla substancji wymienionych w niniejszej dyrektywy zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie tej substancji czynnej. Po tym czasie tymczasowy NDPP stanie się ostateczny.

(8) Dlatego niezbędne jest dodanie informacji o pozostałościach wszystkich pestycydów, będących wynikiem stosowania tych środków ochrony roślin, do załączników dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG, w celu stworzenia możliwości właściwego nadzoru i kontroli ich stosowania oraz ochrony konsumenta. Dlatego załączniki dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG powinny być odpowiednio zmienione.

(9) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla 2,4-DB, linuronu, pendimelatiny, imazamoksu, oksasulfuronu, etoksysulfuronu, foramsulfuronu, oksadiargilu i cjazofamidu przedstawione w załączniku I niniejszej dyrektywy dodaje się do części A załącznika II dyrektywy 86/362/EWG.

Artykuł  2

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla pendimelatiny, przedstawiony w załączniku II niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika IIA dyrektywy 86/363/EWG. Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla 2,4-DB i oksasulfuronu, przedstawiony w załączniku III niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika IIB dyrektywy 86/363/EWG.

Artykuł  3

Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla 2,4-DB, linuronu, pendimelatiny, imazamoksu, oksasulfuronu, etoksysulfuronu, foramsulfuronu, oksadiargilu i cjazofamid przedstawiony w załączniku IV niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II dyrektywy 90/642/EWG.

Artykuł  4

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej sześć miesięcy po opublikowaniu niniejszej dyrektywy w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. Niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 4 lipca 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonania takiego odniesienia określają Państwa Członkowskie.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 grudnia 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 154 z 21.6.2003, str. 70.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 155 z 24.6.2003, str. 15.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 175 z 15.7.2003, str. 37.

(7) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20.

(9) Dz.U. L 101 z 23.4.2003, str. 3.

(10) Dz.U. L 81 z 28.3.2003, str. 39.

(11) Wytyczne dotyczące przewidywanego spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

(12) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii odnoszących się do zmieniającego Załącznika do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 Czerwca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)
2,4-DBlinuronimazamokspendimetalinoksasulfuronethoksysulfuronforamsulfuronoksadiargilcjazofarnid
ZBOŻA0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)
Jęczmień
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies
Ryż
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Inne zboża
(*) Wskazuje niższą granicę analitycznego oznaczania.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z przepisami art. 4 ust. l lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmian ten poziom staje się ostateczny z mocą od (cztery lata od daty wejścia w życie dyrektywy wprowadzającą te zmianę).

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydówNajwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Dla tłuszczów zawartych w mięsie, preparatów mięsnych, podrobów i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik I w pozycji nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4)Dla mleka krowiego i całej śmietany z mleka krowiego wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik I w pozycji nr 0401: dla innych środków spożywczych w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z(2)(4)Dla świeżych jaj bez skorupek, dla ptasich jaj i żółtek jaj wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik I w pozycjach nr 0407 00 i 0408(3)(4)
Pendimelatina0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
(*) Wskazuje niższą granicę analitycznego oznaczania.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmian ten poziom staje się ostateczny z mocą od dnia 31 grudnia 2007 r.

(1) W przypadku środków spożywczych z 10 % w masie lub mniejszą zawartością tłuszczu pozostałość odnosi się do całkowitej wagi produktu spożywczego bez kości.

W takim wypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale musi być nie mniejszy niż 0,01 mg/kg.

(2) Przy określaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnotłustym mleku krowim zawartość tłuszczu 4 % w masie powinna być brana jako podstawa.

Dla surowego mleka i pełnotłustego mleka innych zwierząt pozostałości są wyrażane na podstawie tłuszczu.

Dla innych środków spożywczych w wykazie stanowiącym załącznik I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00, i 0406:

- o zawartości tłuszczu mniejszej niż 2 % w masie, najwyższy dopuszczalny poziom jest brany jako połowa wartości ustanowionej dla surowego mleka i pełnotłustego mleka,

- o zawartości tłuszczu wynoszącej 2 % w masie, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu. W takich wypadkach najwyższy dopuszczalny poziom jest 25 razy większy niż ustanowiony dla surowego mleka i mleka pelnotłustego.

(3) Dla jaj i produktów jajecznych z zawartością tłuszczu wyższą niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu.

W takim wypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest 10 razy wyższy niż najwyższy dopuszczalny poziom dla świeżych jaj.

(4) Przypisów 1, 2 i 3 nie stosuje się w przypadku, gdy wskazana jest niższa granica analitycznego oznaczania.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydówNajwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Dla mięsa, łącznie z tłuszczem,

przetworami mięsnymi,

podrobami i tłuszczami

zwierzęcymi wymienionymi w

załączniku I w pozycji nr ex

0201, 0202, 0203, 0204,

0205 00 00, 0206, 0207, ex

0208, 0209 00, 0210,

1601 00 i 1602

Dla mleka i produktów mlecznych wymienionych w

załączniku I w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406

Dla świeżych jaj bez skorupek,

dla ptasich jaj i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycji nr 0407 00 i 0408

2,4-DB0,05(*)(p) mięso 0,1 (p) wątroba, nerki0,01(*)(p)0,05(*)(p)
oksasulfuron0,05(*)(p)
(*) Wskazuje niższą granicę analitycznego oznaczania.

(p) Wskazuje tymczasowy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG w przy padku braku zmian, ten poziom staje się ostateczny z mocą od dnia 31 grudnia 2007 r.

ZAŁĄCZNIK  IV

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)2,4-DBlinuronpendimelatinaimazamoksoksasulfuronetoksysulfuronforamsulfuronoksadiargilcjazofamid
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy0,05(*)(p)0,01(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i inne hybrydy)
Pomarańcze
Pomelo
Inne0,05(*)(p)0,01(*)(p)
ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Makadamia
Pekanowe
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne0,05(*)(p)0,01(*)(p)
iii) OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Inne0,05(*)(p)0,01(*)(p)
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie
Brzoskiwinie (włączając nektarynki i podobne hybrydy)
Śliwki
Inne0,05(*)(p)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE0,5(p)
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji win0,01(*)(p)
b) Truskawki (z wyłączeniem dzikich)0,01(*)(p)
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Malina
Inne0,01(*)(p)
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyłączeniem dzikich)
Czarne jagody
Żurawina błotna
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Agrest
Inne0,01(*)(p)
e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące0,05(*)(p)0,01(*)(p)
vi) RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Marakuja
Ananasy
Papaja
Inne0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone0,01(*)(p)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE
Burak ćwikłowy0,2(p)0,2(p)
Marchew0,5(p)
Seler - korzeń0,2(p)
Chrzan
Karczochy jerozolimskie0,2(p)0,2(p)
Pasternak0,2(p)0,2(p)
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Ziemniaki słodkie
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Inne0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)
ii) WARZYWA CEBULOWE
Czosnek
Cebula
Szalotka
Cebula dymka
Inne0,05(*)(p)0,05(*)(p)
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Psiankowate0,2(p)
Pomidory
Papryki
Oberżyny0,01(*)(p)
Inne
b) Dyniowate - o jadalnej skórce0,1(p)
Ogórki
Korniszony
Cukinia0,01(*)(p)
Inne0,1(p)
c) Dyniowate - o skórce niejadalnej
Melony
Dynie
Arbuzy
Inne0,01(*)(p)
d) Kukurydza słodka0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE
a) Kwiaty kapustnych
Brokuły
Kalafior
Inne
b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Inne
c) Kapusty liściaste
Kapusta chińska
Jarmuż
Inne
d) Kalarepa0,05(*)(p)0,01(*)(p)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Karola
Inne0,05(*)(p)
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne0,05(*)(p)
c) Rukiew wodna0,05(*)(p)
d) Endywia
e) Zioła
Trybula
Szczypiorek1(p)
Pietruszka naciowa1(p)
Seler naciowy0,05(*)(p)
Inne0,2(p)0,01(*)(p)
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)
Fasola (ze strąkami)0,1(p)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)0,1(p)
Groch (bez strąków)0,05(*)(p)
Inne0,05(*)(p)0,01(*)(p)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie0,1(p)
Seler
Koper
Karczochy
Pory
Rabarbar0,05(*)(p)
Inne0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)
viii) GRZYBY
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
3. WARZYWA STRĄCZKOWE
Fasola
Soczewica
Groszek zielony
Inne0,05(*)(p)0,1(p)0,1(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,02(p)
4. NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Ziarna rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Inne0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)
5. ZIEMNIAKI
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki towarowe0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
6. Herbata (suszone liście i łodygi, sfermentowane lub inaczej przetwarzane z Camellia sinensis)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu i niestężony proszek0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,1(p)(*)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)
(*) Wskazuje niższą granicę analitycznego oznaczania.

(p) Wskazuje tymczasowy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmian, ten poziom staje się ostateczny z mocą od dnia 31 grudnia 2007 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.