Dyrektywa 2002/42/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (bentazonu i pirydatu) w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.134.29

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 maja 2002 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2002/42/WE
z dnia 17 maja 2002 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów (bentazonu i pirydatu) w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/23/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/23/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/23/WE, w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/37/WE(6), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejące substancje czynne bentazon i pirydat zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG przez dyrektywy Komisji 2000/68/WE(7) i 2001/21/WE(8) w celu ich stosowania jako herbicydów do zbóż, warzyw i pasz.

(2) Włączenie tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG oparte było na ocenie przedłożonych informacji na temat proponowanych zastosowań. Informacje dotyczące tych zastosowań zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i pozwalają na ustalenie niektórych maksymalnych limitów pozostałości (MLP).

(3) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MLP Państwa Członkowskie ustanawiają krajowy tymczasowy MLP zgodnie z 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim produkty ochrony roślin zawierające te substancje czynne mogą zostać dopuszczone do obrotu.

(4) W związku z włączeniem tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG zostały przeprowadzone powiązane oceny techniczne i naukowe w formie sprawozdań kontrolnych Komisji. Sprawozdania zostały zakończone 13 lipca 2000 roku w odniesieniu do bentazonu i 12 grudnia 2000 roku w odniesieniu do pirydatu. Ustaliły one dopuszczalne spożycie dzienne (DSD) dla bentazonu na 0,1 mg/kg pc/dzień oraz dla pirydatu na 0,036 mg/kg pc/dzień. Długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych poddanych działaniu tych substancji czynnych zostało ocenione i obliczone zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(9) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(10) na temat zastosowanej metodologii. Oblicza się, że proponowany maksymalny limit pozostałości (MLP) nie doprowadzi do przekroczenia określonego dopuszczalnego spożycia dziennego (DSD).

(5) W trakcie przeprowadzania obliczeń oraz podczas dyskusji poprzedzających włączenie pirydatu do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG nie stwierdzono żadnych ostrych efektów toksycznych, które wymagałyby ustalenia silnej dawki odniesienia. Silną dawkę odniesienia dla bentazonu ustalono na 0,25 mg/kg pc/dzień. Zgodnie z oceną narażenia, proponowany MLP nie doprowadzi do niedopuszczalnego ostrego narażenia konsumentów.

(6) W celu zapewnienia konsumentowi odpowiedniej ochrony przed narażeniem na pozostałości w produktach bądź na powierzchni produktów, które nie zostały dopuszczone do obrotu, rozsądne jest określenie tymczasowego MLP w oparciu o niższy próg oznaczenia analitycznego w odniesieniu do wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(7) Ustanowienie na poziomie Wspólnoty takiego tymczasowego MLP nie stanowi przeszkody dla Państw Członkowskich w ustanowieniu tymczasowych MLP dla bentazonu i pirydatu, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z załącznikiem VI do niej. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający dla umożliwienia dalszych zastosowań tych substancji czynnych. Po upływie tego okresu tymczasowy MLP stanie się ostateczny.

(8) W związku z tym należy wprowadzić zmiany do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(9) Komisja notyfikowała projekt niniejszej dyrektywy Światowej Organizacji Handlu i nie otrzymała żadnych uwag. Komisja zbada, na podstawie przedłożonych dopuszczalnych danych, możliwość ustalenia tolerancji przywozowych, w odniesieniu do MLP, dla szczególnych połączeń pestycydów i płodów rolnych.

(10) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt.

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Do części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące maksymalne limity pozostałości pestycydów:

Pozostałości pestycydów

Maksymalny limit w mg/kg

"Bentazon (suma bentazonu i sprzężeń 6-OH- i 8-OH-ben-tazonu wyrażona jako bentazon)

0,1(p)(*) Zboża

Pirydat (suma pirydatu, jego produktu hydrolizy CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) i sprzężeń hydrolitycznych CL 9673 wyrażona jako pirydat)

0,05(p)(*) Zboża

(p) Wskazuje tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z art. 4 ust.

l lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: jeżeli nie zostaną wprowadzone zmiany,

poziom ten stanie się ostateczny z upływem czterech lat od dnia wejścia

w życie dyrektywy wprowadzającej niniejszą zmianę.

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego."

Artykuł  2

Do części B załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujące maksymalne dopuszczalne pozostałości pestycydów:

Maksymalny limit (mg/kg)

"Pozostałości pestycydów

Dla mięsa, łącznie z tłuszczem, przetworów mięsnych, podrobów i tłuszczów zwierzęcych, wymienionych w zał. I, objętych kodami CN 0201, 0202,0203, 0204, 0205 00 00, 0206,0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602,

Dla mleka i przetworów mlecznych, wymienionych w zał. I, objętych kodami CN 0401, 0402,0405 00 i 0406

W świeżych jajach bez skorupy, w ptasich jajach i żółtku jaj, wymienionych w zał. I, objętych kodami CN0407 00 i 0408

"Bentazon

0,05(p)(*)

0,02(p)(*)

0,05(p)(*)

Pirydat (suma pirydatu, jego produktu hydrolizy CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) wyrażona jako pirydat)

Cynaderki, z wyjątkiem drobiowych 0,4(p)

Pozostałe produkty(p)(*)

0,05(p)(*)

0,05(p)(*)

(p) Wskazuje tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z art. 4 ust.

l lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: jeżeli nie zostaną wprowadzone zmiany,

poziom ten stanie się ostateczny z upływem czterech lat od dnia wejścia

w życie dyrektywy wprowadzającej niniejszą zmianę.

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego."

Artykuł  3

Do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się maksymalne limity pozostałości pestycydów w odniesieniu do bentazonu i pirydatu, wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed 31 grudnia 2002 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy z mocą od 1 stycznia 2003 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 maja 2002 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 64 z 7.3.2002, str. 13.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(6) Dz.U. L 117 z 4.5.2002, str. 10.

(7) Dz.U. L 276 z 28.10.2000, str.41.

(8) Dz.U. L 69 z 10.3.2001, str. 17.

(9) Wytyczne dotyczące przewidywań w odniesieniu do spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy, we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego i opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (ŚOZ/FSF/FOS/97.7).

(10) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin odnosząca się do kwestii związanych ze zmianą załączników dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/out21_en.html).

ZAŁĄCZNIK

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie MLPPozostałości pestycydów i maksymalne limity pozostałości (mg/kg)
Bentazon (suma bentazonu i sprzężeń 6-OH- i 8-OH-bentazonu wyrażona jako bentazon)Pirydat (suma pirydatu, jego produktu hydrolizy CL 9673 (3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) i sprzężeń hydrolitycznych CL 9673 wyrażona jako pirydat)
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, nie zawierające dodatku cukru; orzechy0,1(p)(*)0,05(p)(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi hybrydami)
Pomarańcze
Pomele
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane lub niełuskane)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami)
Śliwki
Pozostałe
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i winne
Winogrona stołowe
Winogrona winne
b) Truskawki (z wyjątkiem dziko rosnących)
c) Owoce pnączy (z wyjątkiem dziko rosnących)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyn i malin
Maliny
Pozostałe
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)
Borówki czernice (czarne jagody)
Żurawina
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce
vi) RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,1(p)(*)0,05(p)(*)
Burak
Marchew
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternaki
Korzeń pietruszki
Rzodkiewki
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Ignam
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE0,1(p)(*)0,05(p)(*)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA OWOCOWE0,1(p)(*)0,05(p)(*)
a) Rośliny psiankowate (Solanaceae)
Pomidory
Papryka
Oberżyny
Pozostałe
b) Dyniowate - jadalna skórka
Ogórki
Korniszony
Cukinie
Pozostałe
c) Dyniowate - niejadalna skórka
Melony
Kabaczki
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,1(p)(*)
a) Warzywa kapustne kwiatostanowe0,05(p)(*)
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Warzywa kapustne głowiaste0,05(p)(*)
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Warzywa kapustne liściowe
Kapusta chińska
Jarmuż0,2(p)
Pozostałe0,05(p)(*)
d) Kalarepa0,05(p)(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(p)(*)
a) Sałata i inne0,1(p)(*)
Rzeżucha
Roszponka warzywna
Sałata
Cykoria liściowa
Pozostałe
b) Szpinak i inne0,1(p)(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,1(p)(*)
d) Endywia0,1(p)(*)
e) Zioła0,1(p)(*)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,05(p)(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (łuskana)
Groch (w strąkach)0,5(p)
Groch (łuskany)0,2(p)
Pozostałe0,1(p)(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,1(p)(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski (fenkuł)
Karczochy kuliste
Por1(p)
Rabarbar
Pozostałe0,05(p)(*)
viii) GRZYBY0,1(p)(*)0,05(p)(*)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Nasiona roślin strączkowych0,1(p)(*)0,05(p)(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona roślin oleistych0,05(p)(*)
Nasiona lnu
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi0,1(p)
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe0,1(p)(*)
5. Ziemniaki

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

0,1(p)(*)0,05(p)(*)
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis)0,1(p)0,1(p)(*)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem0,1(p)(*)0,1(p)(*)
(p) Wskazuje tymczasowy maksymalny limit pozostałości. Dla tych produktów rolnych wymienionych w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG, dla których maksymalne limity pozostałości dla flupyrsulfuronu metylowego, pymetrozine i azoksystrobiny oznaczone są jako "p", należy przyjąć, że są one tymczasowe, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.
(*) Od 1 grudnia 2005 r. tymczasowe maksymalne limity pozostałości dla flupyrsulfuronu metylowego i pymetrozine stają się ostateczne w rozumieniu art. 3 dyrektywy 90/624/EWG. Dla azoksystrobiny tym dniem jest 1 sierpnia 2003 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.